2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amikor a grafikonok megszólalnak

Hogy megértesse a klímamodellek működését és érzékeltesse és az óceánokban a klímaváltozás hatására végbemenő folyamatok dinamikáját, a Plymouth Tengeri laboratórium kutatója, dr. Lee de Mora az adatsorokat lefordította a zene nyelvére.

A hat sajátos zenemű elkészítéséhez az Egyesült Királyság első, a földi rendszerek megértésére létrehozott modelljének (UKESM1) adatsorait használta fel. 

Az UKESM modell a földi klíma szimulációja: egyszerre nyújt betekintést a múltba és készít számításokat a jövőben elképzelhető éghajlati forgatókönyvekről. 

Ezeket az időhöz rendelt adatsorokat alakították zenévé úgy, hogy az adatokat megfelelő magasságú, ritmusú, és erősségű hangoknak feleltették meg: az alacsony értékeket mély, a magasakat pedig magas hangok reprezentálták.

Az óceánok savasodása e-mollban Fotó:  Lee de Mora/youtube.com

A kész darabok a zene nyelvén  közvetítenek információt az óceánok savasodásáról, a hőmérséklet emelkedéséről és az Északi-sark állapotáról. Dr. de Mora szerint ez a kísérlet bebizonyította, „milyen sok lehetőség áll előttünk a tudományos eredmények újszerű és izgalmas bemutatására, amelyekkel a laikusok számára is érthetővé tehetjük a kutatásainkat, és lehetőséget teremthetünk a éghajlattudomány új irányokból való megközelítéséhez.”

Jeges-tenger-kánon Fotó: Lee de Mora/youtube.com

A létrehozott műveket tartalmazó lejátszási lista a YouTube-on érhető el.

Neked ajánljuk
Kergetőző hópelyhek és futamok bűvöletében A színpompás vadon fekete-fehér billentyűkön Az illatos füvek kottába fűzött susogása Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: ncas.ac.uk
Vissza
Hírfolyam