2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A befagyott tavak is énekelnek

Ahogy a változó hőmérséklettel táguló és összeszűkölő jégben keletkező törések, rianások hangja tovaszalad a tavon, izgalmas, a bálnák énekét idéző hanghatás jön létre.

A megkapó hangokért az akusztikus szórásnak nevezett jelenség felelős: a jégen és vízen áthaladó hang frekvenciáira bomlik, először a magas, majd a mély hangtartományok érik el a fülünket.

A jég hangjainak szerelmese, Joanna Jinton szerint felvételeinek nyugtató hatásuk van. Talán azért, mert azt a hallgatózást idézik meg, amikor kilenc hónapon át a magzatvíz közvetítette felénk a világ zajait.

Forrás: Jonna Jinton/youtube.com
Neked ajánljuk
Gigantikus, 24 órás, hat kontinensről jelentkező adománygyűjtő koncert állítja reflektorfénybe az emberiség aktuális kihívásait A természet zenéjének szerelmese örökre elcsendesedett A forma, a fény és egy japán zeneszerző szimfóniája egyszerre elevenedik meg egy különleges bambuszinstallációban Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam