2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vivaldi, változásra hangolva

Az éghajlat átalakulásával lassan az évszakok állandóságába vetett hitünknek is búcsút mondhatunk. A változás vihara az olasz zeneszerző nagy klasszikusát is elérte. Az ötlet talán megosztó, de a figyelem felkeltésére mindenképpen alkalmas.

Vivaldi Négy évszak című műve az emberiség időjárásáról, éghajlatáról és az évszakok rendjéről az elmúlt 10 ezer évben szerzett tapasztalatainak idilli tolmácsolása, a tavaszi esőktől a nyári viharokig, a szőlőt érlelő ősztől a téli hóesésig.

Az AKQA kommunikációs ügynökség komponisták, zenészek, programozók és klímatudósok részvételével most újraírta a művet, hogy átélhetően érzékeltesse a melegedéssel együtt járó kockázatokat.

A csapat egy algoritmus segítségével több száz verzióját hozta létre a négy versenyműnek, amelyek az ENSZ klímajelentésének legpesszimistább forgatókönyve alapján jelenítik meg az egyes városokat fenyegető sötét jövőt. 

Az új műből hiányzik az eredetire jellemző idilli hangulat, a nyári szunyókálás helyét a hurrikánok, erdőtüzek és egyéb katasztrófák idejének zaklatott álmai veszik át, vagy éppen a totális csend, mint Sanghaj esetében, amelynek helyén a klímavédelmi erőfeszítések kudarca esetén 2050-re a tenger hömpölyög majd.

 A projektet vezető Tim Devine szerint a klímaváltozással kapcsolatban az egyik legnagyobb nehézség az adatok érthetővé, átélhetővé tétele. Emberibbé kell tennünk a klímatudományt, hogy kapcsolódni tudjunk az emberekhez. Ez ebből a szempontból nagyon jó lehetőségnek tűnt.

A (Bizonytalan) Négy Évszak első változatának premierjére január 12-én került sor, és Sydney 2050-re jellemző időjárását mutatja be Fotó: Ulo Klemmer/facebook.com
Neked ajánljuk
A zenész, akinek volt füle a természetben zajló hangversenyhez Milyen hangja van a hűvös szélben hajladozó jégvirágnak? Jótékonysági koncerten szólt a dal az idős és beteg zenészekért Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: fastcompany.com
Vissza
Hírfolyam