2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Tóth Viktor Arura Trió új lemeze a természet üzenetét hordozza

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai dzsessz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.

„Tizenöt éve van egy hagyományos alföldi tanyám, ahová eddig elsősorban azért jártam le, hogy nyugodt körülmények között gyakorolhassak. Most a járvány első hullámában három hónapot töltöttem ott, és mivel nem voltam egyedül, a réteken és a mezőkön improvizáltam hosszasan a hangszeremen, miközben nyomon követtem a természet ébredését, a vándormadarak érkezését. A számok nagy része itt született” – mesélte a zenész az MTI-nek.

A lemez egyik darabja, a Moon Illusion azt mutatja meg, milyen a telihold, amikor nincs fényszennyeződés, és az ember egy teljesen fekete égboltot lát.

– mondta el Tóth Viktor, arra is kitérve, hogy a zeneszerzés számára tudattalan állapot, amelyből érzéshalmazok, begyűjtött emlékképek törnek elő.

Tóth Viktor Arura Trio – Have No Fear – Online lemezbemutató Fotó: Mil Colibríes/youtube.com

A sokféle zenei együttműködésben, formációban dolgozó Tóth Viktor Arura Triójában a hazai dzsessz-színtér két másik jelentős improvizatőre, Lukács Miklós cimbalmos és Orbán György nagybőgős játszik. A csapatnak 2014 után (Szemed kincse) ez a második közös anyaga.

„Ezt a fajta zenét, amelyben nem a hangokról és a ritmusokról van szó, hanem valami egészen másról, csak nagyon magas szintű és egyben nyitott zenészek képesek játszani. Szerencsés vagyok, mert zenésztársaim ilyenek. A lehető legjobban próbálnak kapcsolódni a zeneszerzői koncepcióhoz, az abból fakadó gondolatiság létrehozásához, egyéni belső világukkal ötvözve. A magból hárman együtt hozunk létre egy fát” – fogalmazott a szaxofonos.

Tóth Viktor Arura Trió – Have no fear: 06 Light train Fotó: musicfromfono/youtube.com

A fa nemcsak szimbolikus módon van jelen az alkotásban. Tóth Viktor elmondta, hogy a tanyától nem messze rábukkant egy zarándokhelyre, ahol az ott álló hét tölgy a hagyomány szerint gyógyító erővel rendelkezik. Ez a találkozás, a fák üzenete áthatja az egész lemezt.

Neked ajánljuk
A forma, a fény és egy japán zeneszerző szimfóniája egyszerre elevenedik meg egy különleges bambuszinstallációban A természet zenéjének szerelmese örökre elcsendesedett Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam