2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentés a borús jövőtől felborzolt lelkek atmoszférájáról

A The Weather Station művésznéven alkotó Tamara Lindeman legújabb lemezén a klímaváltozás súlyával szembesülő fiatal generáció kétségeinek és félelmének ad hangot.

Új, Tudatlanság (Ignorance) című albumának dalai saját megfogalmazása szerint az ambivalencia himnuszai. Egy olyan generáció szorongását testesítik meg, amely gyerekkorától a klímaváltozás jelenségének ismeretében nőtt fel, a jövőben nem a kibontakozás, hanem az összeomlás lehetőségét látva maga előtt.

A 80-as években, Kanadában felnőtt énekes-dalszerző is így volt ezzel. Az elmúlt időszakban különösen sokat olvasott a témáról, de nem a légköri folyamatok, a felmelegedés hatásai vagy az elhárításukhoz szükséges stratégiák inspirálták, a jelenség érzelmi oldalát akarta megragadni. A gyászt, a haragot és a fiatalok helyzetének abszurditását.

„Ja, amúgy a jövő maga az apokalipszis, de te csak tedd a dolgod!”

– foglalja össze ezt a sajátos kihívást az énekes. Tamara úgy tekinti magát és általában a dalszerzőket, mint a világban jelen lévő érzések megzenésítőit. „Van abban valami gyönyörű és alkímikus, ahogy megragadsz egy érzést, amely mindenkit áthat egy időszakban, és dalba öntöd” – fogalmazott a The New York Timesnak.

Forrás: The Weather Station/youtube.com
Neked ajánljuk
Egy klímaváltozásról szóló dal is lehet optimista A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre Mennyi az annyi? Számszerűsítik a klímaváltozással járó károkat Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam