2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogy hangzik a jövőnk?

A klímaváltozás lehetséges kimenetelét és az emberi cselekvésben rejlő erőt feszegető kérdésre a DJs for Climate Action és a Greenpeace együttműködésében megvalósuló projektben a világ minden tájáról származó zenészek a természet hangjaival, a zene nyelvén igyekeznek választ adni.

A DJ-ket tömörítő szervezet arra kérte a művészeket, hogy a rendelkezésre bocsátott, természetből származó hangfelvételek felhasználásával meséljenek el egy zenei történetet, amely arra a kérdésre válaszol: „Hogy hangzik majd a jövőnk?”

A komponáláshoz felhasznált hangok a világ minden tájáról tudósítanak, az Amazonas rohanó vizeitől a walesi erdők lírai madárdalán át az olvadó sarki jég robajáig.

A projektbe a Franciaországhoz tartozó, Madagaszkártól keletre található Réunion Szigetről származó Elodie Suzanne (művésznevén Dilo) is bekapcsolódott. Örömteli hangulatú zeneszámához a Mauritius partjainál rögzített hullámok és a repedő jég hangja szolgáltatja az alapot, ugyanakkor kántáló és nevető emberi hangokat is felhasznált.

„Amikor az ökológiáról van szó, az emberek negatív dolgokra számítanak. Szerintem igenis fontos, hogy vidám és örömteli módon is csináljuk. Ami történik, nagyon szomorú. De a cselekvés, amit véghezviszünk, a változás, amiért teszünk, lehet örömteli és gyönyörű is” – véli Dilo, aki hazájában a korallzátonyok állapotának romlásában és az időjárás átalakulásában is tapasztalja a klímaváltozás hatásait.

A projektben készült többi zeneszám a Soundcloud felületén meghallgatható.

Neked ajánljuk
Különleges koncerttel lép újra a közönség elé Kollár-Klemencz László A madarak után a lelkünkben visszhangzó daluk is elhallgat majd? Aj Vej-vej Portóban kiállított óriási vasfája hívja fel a figyelmet az erdők pusztulására Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Tovább a forrásra: pri.org
Vissza
Hírfolyam