2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aurora Musicalis – Miről mesélnek a sarki szelek?

Brit kutatók folyamatosan figyelik és rögzítik azokat az alacsony hullámhosszú rádiójeleket, amelyeket az Déli-sark felett keletkező villámok és mágneses viharok keltenek. Ezek a madárdalt idéző csattanások, surrogások és csippanások egy izgalmas zenei kísérlet alapjául szolgáltak.

A Föld által keltett rádióhullámokban Diana Scarborough fedezte fel a szemlélődésre indító esztétikai értéket. 

„Emlékszem, hogy becsuktam a szemem, és arra gondoltam: íme, ez a Föld, az űr és az időjárás, és itt van mindez, a törékeny Antarktikán – miért nem hallottam róla korábban? Ezek az űrből érkezett zajok olyan magukkal ragadóak, miért nem tudunk róluk?”

– idézte fel a művész az ihletett pillanatot a Cambridge Independentnek. A különleges felvételeket a zenei projektben a Kim Cunio zeneszerző által írt és játszott zongorafutamok egészítik ki. Az Aurora Musicalis című album megszületése kettejük mellett Nigel Meredith kutató munkájának köszönhető.

Forrás: British Antarctic Survey/youtube.com
Neked ajánljuk
Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Külön lejátszási listája lett minden metróvonalnak a Spotifyon Bécsben Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: cambridgeindependent.co.uk
Vissza
Hírfolyam