2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A madarak után a lelkünkben visszhangzó daluk is elhallgat majd?

Rolf Wallin norvég zeneszerző előszeretettel merít  ihletet a természetes formák és mintázatok világából, de Mozart és Messiaen nyomában járva a madarakat is szívesen választja szerzőtársnak. 

Ahhoz, hogy – a zeneszerző szavaival élve – a mi szegény és csökevényes emberi fülünk számára is befogadhatóvá tegye, nyolcadára lassítja és három oktávval mélyebben szólaltatja meg újra a madárdalt – így tett például a Mozart tiszteletére íródott Das war schön című darabjában.

De a matematikában rejlő szépség sem idegen Wallintól. Nem meglepő hát, hogy a Nagy-Britannia folyamatosan csökkenő madárállományát bemutató statisztikákat is lefordította a zene nyelvére:

a visszaszorulóban lévő seregély, csalogány és pacsirta hangjai az egyedszámok időbeli alakulásával összhangban egyre lassabban szólalnak meg, amíg a vidám madárfüttyből csak fájdalmas emberi nyögést idéző szólamok maradnak – majd a sötét üresség.

A madarakat is sújtó kihalási hullám matematikai alapokon nyugvó bemutatásával a zeneszerző egy ízig-vérig művészi kérdésre keresett választ: a madarak kiirtásával azt is kiirtjuk, amit mélyen belül számunkra megtestesítenek? A repülés álmát, a felszabadult, csodálatos éneklés álmát, sőt: a szabadság álmát?

Rolf Wallin: Birds Within Us (trailer) Forrás: Rolf Wallin/vimeo.com

De Wallin nem adta fel a reményt. Hisz abban hogy a kihalási hullám visszafordítható. Így egy naivan optimista gesztussal műve utolsó tételében megfordítja a grafikonon szereplő trendeket, és a madárdal újra felcsendül.

Neked ajánljuk
A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre Elindult a klímavédelemre mozgósító nemzetközi koncertsorozat Egy klímaváltozásról szóló dal is lehet optimista Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: gramophone.co.uk
Vissza
Hírfolyam