2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet zenéjének szerelmese örökre elcsendesedett

2021 augusztusában, 88 éves korában elhunyt R. Murray Schafer kanadai író és komponista, a hangképek jelentőségének felismerője, a hangökológia megteremtője és számos, a természet hangjait zenei rangra emelő mű szerzője.

Schafer a hatvanas években már kísérletező avantgárd zenészként ismerte fel az embert körülvevő világ hangjainak jelentőségét, és figyelt fel az akusztikus környezet gyors ütemben zajló átalakulására.

„A környezet hangjai gyorsan változtak, és úgy tűnt, ezt a változást senki sem rögzíti. Hol az eltűnő hangok múzeuma? Milyen hatással vannak az új hangok az emberek viselkedésére és egészségére?”

– tette fel a sürgető kérdéseket Schafer, hogy aztán pályájának hátralevő részét ezek megválaszolásának szentelje.

R. Murray Schafer: Listen (Hallgasd) Forrás: NFB/youtube.com

Az ő nevéhez fűződik a World Soundscape Project elindítása, amelynek keretében egy kutatócsoport készített interjúkat a múlt hangjairól, rögzítette a dudák tülkölését és mérte fel a zajjal kapcsolatos szabályozásokat a világ minden táján.

 1977-ben született meg A világ hangolása (The Tuning of the World) című könyve,

egy akusztikus ökológiai értekezés, amely a történelmet hangképeken keresztül megragadó leírásaival, a „fül megtisztítására” szolgáló útmutatásaival és a környezettel való akusztikus kapcsolat helyreállítását elősegítő hangsétáival tudósok és zenészek generációira volt hatással.

1979-ben szerezte Zene a Vad tóhoz (Music For Wilderness Lake) című darabját, amely a víz partján alkonyattól pirkadatig játszó 12 trombitás részvételével született meg, akiket a zeneszerző egy tutajról színes zászlók segítségével vezényelt. 

Music for Wilderness Lake (Contemporary Austin) Fotó: David Lovas/youtube.com
R. Murray Schafer Fotó: Eli n/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Ahogy a zenének, úgy a folyók vizének is szabadon kellene áramlania Külön lejátszási listája lett minden metróvonalnak a Spotifyon Bécsben A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: washingtonpost.com
Vissza
Hírfolyam