2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban

Augustin Hirschvogel 16. századi német rajzművész és üvegablakfestő ötvenhárom lapot számláló, vadászati témájú rajzsorozatából nyílik kiállítás Vadászat a reneszánsz idején címmel szombattól a Szépművészeti Múzeumban, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából.

A vadászat a reneszánsz korban nem számított „úri passziónak”: széles néprétegek gyakorolták, persze szegényebbek és gazdagabbak más-más vadakat elejtve – mondta el a kiállítás pénteki sajtóbemutatóján Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese.

Augustin Hirshvogel rajzsorozata pontosan dokumentálja a korabeli vadászat módozatait, bemutatva a kor fegyvereit, ruházatát, állatvilágát és társadalmát is, így nem csupán a vadászat rajongói számára lehet érdekes.

Bodnár Szilvia, a kiállítás kurátora hozzátette: a sorozat a Hirschvogel család üvegablakfestő műhelye számára készült. A rajzok alapján megvalósult üvegablakok közül több is fennmaradt, ezek közül nyolcat – reprodukció formájában – a tárlat is bemutat.

A Vadászat a reneszánsz idején című kiállítás a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében a sajtóbemutató napján
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Augustin Hirschvogel a virágkorát élő Nürnbergben született 1503-ban, Albrecht Dürer kortársaként – idézte fel a kurátor, hozzátéve: Dürer hatása a fiatalabb Hirschvogel művészetében egyértelműen megfigyelhető.

A kiállított rajzok a korszak legváltozatosabb vadászatábrázolásai; szarvasok, vadkanok, medvék, farkasok, rókák, nyulak, mókusok, foglyok és énekesmadarak elejtését vagy befogását ábrázolják, míg bizonyos lapok témája a solymászat vagy a halászat. A teljes, ötvenhárom darabos sorozatot most láthatja először a közönség.

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Neked ajánljuk
A WWF dalban mondja el, hogy a folyóinkat nem áldozhatjuk fel A tengerfenék makraméba öltött szépsége Újra Zöld Kalandozásokra hív a Humusz Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam