2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zenész, akinek volt füle a természetben zajló hangversenyhez

Az amerikai Bernard Krause hegedűművészként csodálkozott rá a természetes tájak akusztikus sokszínűségére és szépségére, és ismerte fel fenyegető elcsendesedésüket.

Munkásságának céljává a föld hangtájainak dokumentálása, megóvása és művészi bemutatása vált. Ezzel a céllal hozta létre Wild Sanctuary (Vad szentély) névre keresztelt szervezetét, rögzítette a természet hangjait szerte a világon.

Közel 50 év alatt mintegy 5000 órányi hangfelvételt készített a bolygó legkülönbözőbb területein, összesen mintegy 15 ezer, szárazföldi és vízi állat hangját megörökítve.

Muzikális lényként lenyűgözte a természet hangjainak zenei harmóniája és zenekart idéző rendezettsége, amit a szélesebb közönség számára is átélhetővé szeretett volna tenni: hangképei megmutatják, hogy minden ökoszisztémában minden fajnak megvan a maga szólama, de ezt a zenei együttműködést az emberi beavatkozás felborítja – egyre nagyobb területeket foglal el a csend.

2016-ban Krause munkásságát a „The Great Animal Orchestra” (Nagy állati zenekar) című kiállításon vizuális installációkkal kiegészített hangképei mutatták be, amelyek online most is meghallgathatók – az oldal látogatói egy időre a természet hatalmas együttesét vezénylő karmesternek érezhetik magukat.

Fotó: Hachette Book Group/youtube.com
Neked ajánljuk
Milyen hangja van a hűvös szélben hajladozó jégvirágnak? Egy természetpunkalbum Jótékonysági koncerten szólt a dal az idős és beteg zenészekért Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: pem.org
Vissza
Hírfolyam