2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zenész, akinek volt füle a természetben zajló hangversenyhez

Az amerikai Bernard Krause hegedűművészként csodálkozott rá a természetes tájak akusztikus sokszínűségére és szépségére, és ismerte fel fenyegető elcsendesedésüket.

Munkásságának céljává a föld hangtájainak dokumentálása, megóvása és művészi bemutatása vált. Ezzel a céllal hozta létre Wild Sanctuary (Vad szentély) névre keresztelt szervezetét, rögzítette a természet hangjait szerte a világon.

Közel 50 év alatt mintegy 5000 órányi hangfelvételt készített a bolygó legkülönbözőbb területein, összesen mintegy 15 ezer, szárazföldi és vízi állat hangját megörökítve.

Muzikális lényként lenyűgözte a természet hangjainak zenei harmóniája és zenekart idéző rendezettsége, amit a szélesebb közönség számára is átélhetővé szeretett volna tenni: hangképei megmutatják, hogy minden ökoszisztémában minden fajnak megvan a maga szólama, de ezt a zenei együttműködést az emberi beavatkozás felborítja – egyre nagyobb területeket foglal el a csend.

2016-ban Krause munkásságát a „The Great Animal Orchestra” (Nagy állati zenekar) című kiállításon vizuális installációkkal kiegészített hangképei mutatták be, amelyek online most is meghallgathatók – az oldal látogatói egy időre a természet hatalmas együttesét vezénylő karmesternek érezhetik magukat.

Fotó: Hachette Book Group/youtube.com
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: pem.org
Vissza
Hírfolyam