2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bábel 2.0 – Amikor az ember megint túl sokat akart

Michael Bucy alaszkai zeneszerző Bábel-tornyának történetét emlékezetünkbe idézve figyelmeztet a klímát a számunkra megszokott és élhető keretek között tartó rendszerekben keltett zavarok súlyára és az ember okozta klímaváltozás fenyegető következményeire.

A tudományos adatokat a zene nyelvére lefordító projekt ötlete a NOAA (Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal) Alaszkában dolgozó kutatójának, Kaja Brixnek a fejéből pattant ki. Szeretett volna új utakat keresni a területen zajló éghajlati változásokról rendelkezésre álló információk átadására, hogy az információk ne mindig csak ugyanazokat az embereket érjék el.

A tervek szerint hat darabból álló sorozat első része a Bering-tenger térségében zajló folyamatokat, a légáramlatok átalakulásának következményeit mutatja be:

a tenger szokatlanul meleg vize által felmelegített légtömegek a futóáramlások révén messze északon fejtik ki hatásukat, miközben délre szorítják a sarkkör hideg levegőjét

– magyarázta Vladimir Alexeev, a Nemzetközi Sarki Kutatóközpont munkatársa.
A kutató az évszakok változását szimbolizáló ciklusok mellett a komponistának disszonáns hangok használatát javasolta.

A sorozat jövőben megszülető darabjaiban a felkért zeneszerzők egyebek mellett a gleccserek olvadásával járó áradásokat és a tengeri jég visszaszorulását igyekeznek majd a zene nyelvén interpretálni.

Forrás: Todd Hunt/youtube.com
Neked ajánljuk
Halott bolygón nem szól a dal – a Föld napján kiadott útmutató segíti a zeneipar zöldülését Aki a zenét szereti... Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: alaskapublic.org
Vissza
Hírfolyam