2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

Tiszta ruha, vegyszerek nélkül?

A mosódió egy természetes, környezetbarát tisztítószer, amit évszázadok, ha nem évezredek óta használnak az emberek. 

Tudatos vásárlás 

Hangák: nők magyar zöld termékekkel a helyi közösségekért

Tudatos vásárlás, környezetvédelem, támogató női közösségek, jó ügyek felkarolása alapítványok támogatásával – erről szól a Hangák. Tegye fel a kezét, aki tud ennél jobbat!

Tudatos vásárlás 

Jó a környezetnek, jó a perselyednek – turizz tudatosan!

Egyénként nem sok eszközünk van a világ folyásának alakítására – de az egyik leghathatósabb ezek közül a pénzünk. Ha a használt ruha mellett döntesz, azzal erőforrást, energiát és pénzt takarítasz meg, ráadásul az egyes darabokban megtestesülő emberi erőfeszítés értékét is növeled.

Építs okosan! 

Áder János: Az innovációs házépítő verseny ötleteit hasznosítani kell

Az építészszakma és a bankok számára is feladat, hogy a Solar Decathlon Europe 2019 ötleteit felhasználja – mondta Áder János köztársasági elnök azt követően, hogy szerdán megtekintette a nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny mintaházait Szentendrén.

Építs okosan! 

Panelház, kicsit másképp...

Energiatakarékosság, környezettudatosság: nem feltétlenül ezek a jellemzők jutnak először eszünkbe, ha panelházakról hallunk – pedig betonelemekből ilyen otthonok is épülhetnek.

Tudatos vásárlás 

Bevált a környezettudatos szatyor

Jól fogadták a vásárlók a Spar környezetbarát zöldségszatyrait, így minden áruházukban bevezetik őket.

Konyha 

Ha elég jó marketinget csinálnak a rovaroknak, akkor nagy étvággyal fogjuk enni őket?

A fejlett országokban nagyon válogatósak az élelmiszer-vásárlók. Mindig van egy szint, amit már nem szeretnek átlépni, akár a leghétköznapibb zöldségeknél sem. A felmérések szerint a formás alma jobban fogy, mint az, amelyik ugyanolyan ép és finom, de kevésbé szép. Hasonló szempontok miatt a megtermelt élelmiszereknek mintegy felét kidobjuk, az állatok közel felét pedig hiába öljük le.

Konyha 

A magyarok szuperélelmiszere: a rögös túró

A magyar rögös túrót sokan szuperélelmiszerként is emlegetik, köszönhetően a sokoldalú felhasználhatóságának és kedvező élettani hatásainak. A friss sajtok közé tartozó rögös túró, amely a Kárpát-medencében már évszázadok óta elterjedt és kedvelt élelmiszer, most uniós oltalmat kapott.

Tudatos vásárlás 

Dánia lép először a biztonságos élelmiszer-csomagolásokért

Dániában hétfőn kihirdették a perfluoralkil vegyületeket (PFAS-t) tartalmazó élelmiszer-csomagolások tilalmát.

Tudatos vásárlás 

Az angol fiatalok vásárláskor a környezetre is gondolnak

Angliában az ezredforduló után született, most fogyasztóvá váló generáció számára egy termék megítélésekor az egyik legfontosabb szempont, hogy előállítása és forgalmazása mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után.

Egészség 

Dr.Kelen Közösségi Családi Terepfutás és Túra

Szeptember 15-én, vasárnap ismét megrendezik a nagy sikerű Dr.Kelen Közösségi Családi Terepfutás és Túrát, amelyen nemcsak a sport, hanem a környezetvédelem is fontos szerepet kap. A szervezők az ingyenes eseményen a budai hegyek ölelésében hívják kalandozásra az érdeklődőket.

Gyerekszoba 

Szakajtó, lisztszita, péklapát: játszóház a múlt tárgyaival (képgalériával)

A Bábolnai Gazdanapokra Budakesziről érkezett a Kenderkóc Népi Játszóház. A lelkes fiatalokból álló csapat már 8 éve járja az országot, és fesztiválokon, iskolákban, óvodákban ismertetik meg a gyerekekkel, hogyan játszottak nagyszüleik, dédszüleik, és milyen eszközöket használtak búzaőrléshez, vagy a konyhában.

Egészség 

Több mint 11 ezer gyógyszer kölcsönhatásait mutatja ki a kolozsvári diák által kitalált applikáció

Gyógyszerkölcsönhatások és gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatások: sokunknak okozhat fejtörést, hogy mit mivel ne szedjünk. Ebben segíthet a Karda Edith által kifejlesztett alkalmazás.

eletmod.transindex.ro
Tudatos vásárlás 

Le a palackkal, éljen a szifon!

Az üdítőitalok, ásványvizek rendszeres vásárlásával hatalmas mennyiségű hulladékot állítunk elő. Pedig a buborékok szerelmesei a városban járva napjainkban is felfrissülhetnek egy nagy pohár gyöngyöző szódavízzel.

Tudatos vásárlás 

Egy évig új ruha nélkül – lehetséges?

Szeptember elsejével elindult egy kihívás a Facebookon, amelyben a résztvevők azt vállalják, hogy egy éven keresztül nem vásárolnak maguknak új ruhát.

Egészség 

A felmelegedés nemcsak meghosszabbítja, de fokozza is a pollenallergiások szenvedését

A fejlett világban 10-30 százalék között van azoknak az aránya, akik egy vagy több növény pollenjére is allergiások. A jelenlegi ismeretek szerint azért, mert a szervezetük félreértelmezi a helyzetet, és hibás védekező reakciót ad egy egyébként többnyire ártatlan külső ingerre. Egy új kutatás szerint a hosszabb és intenzívebb pollenszezont a felmelegedés okozza.

Tudatos vásárlás 

Lehet igazán műanyagmentes a bevásárlás?

A figyelemfelhívó kampányoknak köszönhetően egyre többen törekednek a vásárlással járó műanyagszennyezés visszaszorítására. Sokan vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt és pékárut műanyag zacskó nélkül, saját textilzsákban, de mi a helyzet a felvágottakkal, sajtokkal és a hentesáruval? Létezik olyan megoldás, amivel helyettesíthetjük a műanyagot, ha nagy áruházláncok polcairól szerezzük be ezeket? (Fotó: Yuichi Shiraishi/flickr.com)

penzcentrum.hu
Konyha 

Főzés gyógy- és fűszernövényekkel

A Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiban cukorbetegeknek és egészségtudatos étrendet követőknek ajánlott ételek találhatók, levesektől a főételeken át a desszertekig. A recepteket az olvasók küldték be, és dietetikusok válogatták. Az itt olvasható menüsor olyan recepteket tartalmaz, amelyekben számos gyógy- és fűszernövény is szerepel, hiszen ezek változatosan használhatók fel sütésnél-főzésnél is.

cukorbetegseg-kezelese.com
Házi praktikák 

Az elfoglalt városlakóknak sem kell lemondaniuk a saját kiskertről

Az OGarden önmagát öntöző szobai kertecskéiben akár 90-féle zöldséget és gyümölcsöt is nevelhetünk egyszerre.

Tudatos vásárlás 

Egy jóságos banya gyümölcsei

Dencsháza egy 560 fős falu Baranya megyében, a Szigetvári járásban. A festői környezetben elterülő faluban működik a Banyaerdő üzeme, ahol a társadalmi és a természeti környezet iránti felelősséggel dolgozzák fel a környező erdőkből és mezőkről származó, kiváló minőségű alapanyagokat.