2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Kicsi, környezettudatos és kényelmes? Az IKEA szerint lehetséges!

A fokozott urbanizáció, a klímaváltozás és a természetes nyersanyagok hiánya miatt a jövőben egyértelműen újra kell gondolnunk a lakásokkal kapcsolatos elképzeléseinket, hogy a városokban élők számára fenntartható, megfizethető és társadalmilag egyenlő lakhatási feltételeket teremtsünk.

Egészség 

Ami nem táplál, csak etet… – Interjú Dr. Bardócz Zsuzsannával

Az ellenség már nem a spájzban van, bekúszott a testünkbe is. Jó ideje tudjuk, hogy a hatalmas haszonnal dolgozó, ipari mezőgazdaságban és élelmiszergyártásban érdekelt cégek szennyezik a földet, a vizeket, a levegőt. A természetet. Az életünket. Egy magyar professzor asszony és férje sokat tett és tesz azért, hogy tisztán lássunk, és így tisztán élhessünk. Hulej Emese interjúja.

Egészség 

Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében

Melyek a várható egészségügyi következményei a klímaváltozásnak Európában? Erről adott ki átfogó jelentést az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

Egészség 

Tanácsok kánikulában

A nagy hőség hatására a szervezetünkben különböző rendellenességek léphetnek fel. Képes jótanácsok arra, hogy mit tegyünk és mit ne a nagy forróságban.

Konyha 

Ezek az italok garantáltan lehűtik még a legnagyobb forróságban is

Nyáron különösen fontos, hogy pótoljuk az elvesztett vizet, és akkor is igyunk, amikor épp nem érezzük magunkat szomjasnak. A legjobb választás a víz lenne, de sokan nem szeretik, és hajlamosabbak a cukros italok mellett dönteni. Ezek az egészséges alternatívák azonban nem tartalmaznak plusz kalóriákat, ráadásul sokkal több tápanyag van bennük, mintha csak vizet innánk.

Házi praktikák 

Kávézaccból egy dolgot biztosan megjósolhatunk: érdemes megmenteni a kukától

A különleges aromák kinyerése után visszamaradó mélybarna őrlemény igazi csodaszer, ami a konyhától a kertig jó szolgálatot tehet nekünk.

Gyerekszoba 

Dal a gyerekeknek a szelektív hulladékgyűjtésről

Ésszel szelektíven címmel írt egy dalt a Fülemüle zenekar a gyerekek számára a szelektív hulladékgyűjtésről.

Tudatos vásárlás 

Íme az ehető csomagolópapír

Mezőgazdasági hulladékból készült, alkalmas az ételek tárolására, szendvicset csomagolhatunk bele vagy zacskóként is használhatjuk – ez a Scoby, modern korunk egyik legzöldebb csomagolópapírja, amely annyira ártalmatlan, hogy akár meg is ehetjük. 

Építs okosan! 

Jó kezekben között a kommunális hulladék sem vész kárba

Egy magyar vállalkozás olyan géppel állt elő, amely a kommunális hulladékból akár házak alapanyagaként is hasznosítható építőanyagot készít. A szerkezet és a technológia forradalmasíthatná a hulladékkezelést és -feldolgozást, még az energiatermelésben is szerepet kaphatna, ám az áttörés valamiért várat magára. (Fotó: Szilvássy Mihály)

hvg.hu
Építs okosan! 

Parkoló helyett paradicsom – Amszterdam zöldülőben

Az önkormányzati választást megnyerő párt ígéretéhez híven 10 ezer parkolóhelyet szüntetnek meg a holland fővárosban, helyüket közösségi terek és zöld növények veszik át.

Ökokalkulátor 

Ez a magyar app komoly segítség lehet a villámárvizek elleni védekezésben

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével. Az applikáció egyelőre 106 település csatornahálózatának adatait tartalmazza. 

Egészség 

A Föld ásványi anyagokban leggazdagabb gabonája, a köles

A köles a legősibb termesztett gabonaféle, őshazája India. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A pázsitfűfélék családjába tartozó köles melegigényes, szárazságtűrő, szinte bármilyen talajon megterem.

Tudatos vásárlás 

Íme az ország egyik legzöldebb zöldségese

Az algyői Családi Zöldséges üzlete néhány aprónak látszó, ám annál fontosabb lépéssel kezdett el küzdeni a pazarlás ellen: a tulajdonosok ugyanis békés harcot indítottak a nejlonzacskók ellen. Az ökoakció pedig a vártnál is nagyobb sikert hozott.

Házi praktikák 

Így óvhatjuk a környezetünket a háztartási gépek okos használatával

A megbízható, azaz hosszú éveken keresztül használható, takarékos háztartási gépek jelentős szerepet játszanak az ökológiai lábnyom csökkentésében. A berendezések tudatos használata, az okostechnológiák és a mesterséges intelligencia e téren ráadásul újabb távlatokat nyit. Az LG Magyarország a környezetvédelmi világnapra összegyűjtötte a leghasznosabb tudnivalókat.

Zöld mobilitás 

Új villanykutakkal gazdagodott Dunaújváros és Tata

A villanyautósoknak szerencsére idehaza is egyre több helyen van lehetőségük a „tankolásra”. Ezúttal az NKM Mobilitás Kft. a Dunaújvárosban található Decathlon parkolóban és a tatai INTERSPAR áruháznál is üzembe helyezte elektromosautó-töltőit.

Zöld mobilitás 

Mi a baj a nagy autókkal?

Hiába van egyre több hibrid, elektromos és környezetkímélőbb motorral szerelt új autó, nagyobb méretük miatt szén-dioxid-kibocsátásuk nemhogy csökkenne, hanem még növekedésnek is indult – legalábbis ez derült ki a JATO autóipari elemzéséből.

g7.hu
Gyerekszoba 

Erdő Ernő bácsi meséi 41-45.

Milyen állat a medve? Miért énekelnek a madarak? Miért pettyesek az őzgidák? Hogyan készítenek fészket a madarak? Kik azok a vadászok? Erdő Ernő bácsi mindezen kérdésre választ ad.

Egészség 

Évente legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberek átlagosan

A valós szám a szakértők szerint ennél sokkal nagyobb is lehet, mivel az ételek és italok csak kis csoportját elemezték a műanyag-fertőzöttség mértékét vizsgálva. A tudósok kutatása szerint a palackozott vizek gyakori fogyasztása drámaian megnöveli az elfogyasztott nanorészecskék mennyiségét.

Házi praktikák 

Műanyagban fürdik a világ – de neked nem kell!

Talán nincs még egy olyan zuga a lakásnak, ahol olyan kis helyen annyi műanyag tud összezsúfolódni, mint a fürdőszobában: nemcsak a flakonok, tubusok és tégelyek készülnek plasztikból, de sokszor bizony a tartalmuk is.

Konyha 

72 lúgosító étel – a test természetes egyensúlyáért

Ha lúgosítani szeretnénk, tudnunk kell, mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetünkben. Nem muszáj csak lúgos élelmiszereket fogyasztani annak érdekében, hogy lúgos pH-értéket érjünk el. A bevitt táplálék egy része savas kell, hogy legyen, de próbáljuk meg mindig a természetes, teljes értékű élelmiszereket választani, mint például a zöldségek, a gyümölcsök vagy a gabonafélék.

vizmegoldas.hu