2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

15%-kal többen kerékpároztak Budapesten tavaly

A BKK öt kerékpárszámlálóján 15%-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. Soha nem mértek ennyi embert, 2020-ban összesen 2 771 710 kerékpározót számoltak ezeken az útvonalakon. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a fővárosi kerékpárforgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő eredmény. A Magyar Kerékpárosklub elemezte a nyilvánosan elérhető adatokat.

kerekparosklub.hu
Egészség 

Ezek a gyógynövények a lappangó gyulladást is csökkenthetik

Télre már legyengülhet az immunrendszerünk, gyakoriak a megfázásos, felső légúti panaszok. De gyulladások vírusok nélkül is jelen lehetnek a szervezetünkben. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa olyan gyógynövényeket mutat be, amelyekkel sikeresen csökkenthetjük akár a lappangó gyulladásokat is.

Tudatos vásárlás 

Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz

A dán kormány a klímavédelem jegyében idén először nemcsak az egészséges életmódhoz szükséges, hanem a klíma szempontjából optimális étrendi útmutatót is kiadott.

Egészség 

A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt

Brit szakemberek 11 városra – Pekingre, Vuhanra, Milánóra, Rómára, Madridra, Londonra, Párizsra, Berlinre, New Yorkra, Los Angelesre és Új-Delhire – fókuszálták tanulmányukat.

Egészség 

Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő

A fokhagyma nemcsak ősi fűszernövény, hanem gyógynövény is. A régi időkben különböző megbetegedések ellen vetették be, egyiptomi tekercsekben is említik gyógyító hatását. A mostani járványhelyzetben is hatásos lehet a megelőzésben.

Építs okosan! 

A környezettudatos háztetők a pénztárcánknak és a környezetnek is hasznára válnak

A városi hőszigethatás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető, ami a káros anyagok, a szennyeződések, a por elnyelésével a települések mikroklímáját is jelentősen javítja, sőt  az ökológiai hatása is igen jelentős.

Konyha 

A tél egészségelixír-gyümölcse, a naspolya

Ritka manapság a kertekben, pedig dédnagyanyáink korában általános volt. Ez a számtalan betegség megelőzésére és gyógyítására is alkalmas, végtelenül egészséges, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag téli gyümölcs erjedés után válik puhává, édessé és ehetővé.

Építs okosan! 

Csak felújított házakkal érhetjük el a klímacélokat

A teljes energiafogyasztás 16 százalékát takaríthatná meg Magyarország, ha az összes meglévő, elavult energiafelhasználású lakó- és középületet korszerűsítenék – állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megbízásából készült tanulmány.

Tudatos vásárlás 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete applikációval segíti a környezetbarát tisztítószerek kiválasztását

Az ingyenesen elérhető alkalmazás hat termékkörben, például mosogató- és mosószerek, fürdőszobai és általános tisztítószerek, csaknem 700 tisztítószert tartalmaz – mondta az egyesület elnöke online sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Házi praktikák 

Sötétebb lakásban is lehetnek gyönyörű szobanövényeink

Szobanövényeket gondozni kellemes kikapcsolódás, és az otthont is felüdítik a zöldellő levelek: az élmény azonban nem kizárólag azok kiváltsága lehet, akik világos lakásban élnek. Léteznek ugyanis olyan szobanövények, amelyek nem igényelnek sok napsütést. 

Tudatos vásárlás 

Valóban környezetbarát választás az organikus hús?

A Müncheni Műszaki Egyetem, a Greifswaldi Egyetem és az Augsburgi Egyetem csapata szerint az organikus húsok létrehozásával hasonló mennyiségű üvegházgáz keletkezik, mint a hagyományos húskészítési folyamatok során.

Gyerekszoba 

Űrhajónk, a Föld – 2. rész: Útikalauz a Naprendszerhez (videó)

Az egyéves, Nap körüli utazás folytatódik. A haladási sebességünk óránként 107 ezer kilométer, ami másodpercenként 30 kilométernek felel meg. De ne felejtsük el, nem egy remekül stabilizált járgányról van szó, hanem egy óriási körhintáról. Mindannyian tudjuk, hogy a Föld forog a Nap körül. De ez miből állapítható meg?

Zöld mobilitás 

Triplázik a Volvo

A Volvo bejelentette, hogy 2022-re a jelenlegi több mint háromszorosára növeli Recharge típusjelzésű modelljeinek gyártási kapacitását a genti gyárában – ez a teljes kapacitás mintegy 60 százalékát jelenti. 

Építs okosan! 

Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból

Sarah Wigglesworth építész munkájának hála a Stock Orchard Streeten található ház szén-dioxid-kibocsátása éves szinten hatvankét százalékkal csökkent, amivel a RIBA fenntarthatósági díját is kiérdemelte.

Konyha 

A kávé a legkevésbé fenntartható módon előállítható élelmiszer

A kávé iránti globális kereslet becslések szerint 2050-re megháromszorozza a termelést, ami hatalmas nyomást jelent az erdőkre és a trópusi régió más élőhelyeire. Brit kutatók azt vizsgálták, miként lehet jelentősen, mintegy 77 százalékkal csökkenteni a kávé szénlábnyomát.

Konyha 

Húsmentes nap az intézményi étkeztetésben – online konferencia (videó)

A Magyar Természetvédők Szövetsége online konferenciát tartott 2020. december 9-én azzal a céllal, hogy körbejárják a heti egy húsmentes nap menzai bevezetésének lépéseit, lehetséges akadályait, valamint a jó gyakorlatokat.

Zöld mobilitás 

Ismét a miskolci adventi villamos lett Európa legszebbje

Negyedszerre is Miskolc adventi villamosa lett Európa legszebbje. A fényárban tündöklő járműnek köszönhetően a verseny kezdete óta eddig minden alkalommal elvitték a pálmát a miskolciak.

Gyerekszoba 

A családoknak kiemelt szerepük van a fenntartható fejlődésben

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a gyermekes családok jellemzően jobban figyelnek a környezet védelmére, és aktívan elkötelezettek a környezetvédelem iránt, így nem a problémát, hanem a megoldást jelentik a környezet számára.

Építs okosan! 

Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA

Az elemes bútorokat gyártó svéd óriáscégnek 60 napjába került, hogy összeállítson egy olyan, a modern energetikai és fenntarthatósági kritériumoknak is megfelelő házikót, amihez a vevőnek csak a kulcsot kell a zárban elfordítania, hogy beköltözhető otthonra lelhessen.

Ökokalkulátor 

Appok, melyek nem hiányozhatnak egy villanyautós okostelefonjáról

Van miből választaniuk azoknak, akik kifejezetten elektromos autósok számára kifejlesztett applikációt keresnek – nem csoda, hogy sokan nehezen igazodnak el az alkalmazások tengerében. A villanyautosok.hu hiánypótló videót készített a témában.