2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

Kerékpáros fellendülést hozott a pandémia

Sokszor hallhatjuk, hogy a világjárvány hatására ugrásszerűen megnőtt a kerékpározás iránti érdeklődés. A flowcycle.hu most  megvizsgálta a háttérben lévő számadatokat.

flowcycle.hu
Építs okosan! 

Hogyan újítsuk fel középületeinket közel nulla energiaigényűvé? – Webinár a Magyar Energiaklub szervezésében

Újabb ingyenes képzéssorozatot hirdet az Energiaklub. A kétalkalmas tréning olyan önkormányzati kollégáknak szól, akik részt vesznek a beruházások előkészítésében, a település-/városfejlesztésben, továbbá a beszerzések szakmai követelményeinek meghatározásában.

Tudatos vásárlás 

Egyre több országban hódít a fordított adventi naptár

Az advent a várakozás időszaka, ugyanakkor a másokra, az ínséget szenvedőre való odafigyelésé is. Ezt a két lelkiállapotot hozza egy nevezőre az a kezdeményezés, amely a gyerekeknek oly kedves adventi kalendáriumba visz egy különleges csavart.

Házi praktikák 

Fogkrémet természetesen!

Sajnos több olyan, boltban kapható fogkrém is van, amely mesterséges édesítőket, fluoridot, triklozánt, glicerint és nátrium-lauril-szulfátot tartalmaz. Mutatjuk, hogyan lehet pillanatok alatt 100 százalékban természetes fogpasztát készíteni házilag. 

Tudatos vásárlás 

Hamarosan könnyebb lesz a tartós termékek mellett dönteni

A fogyasztók mellett a környezet érdekét is szolgáló javíthatóság elősegítésére az Európai Unió hamarosan kötelezheti a gyártókat, hogy a csomagoláson külön címkén, egyértelműen és világosan tüntessék fel a szervizelésre vonatkozó legfontosabb információkat.

Egészség 

Összefügghet az antibiotikumrezisztencia és az emelkedő hőmérséklet

A 2000 és 2016 közötti időszakot felölelő tanulmány nem állapított meg ok-okozati viszonyt az egészséget fenyegető két jelenség között, az eredmények azonban arra utalnak, hogy a növekvő átlaghőmérséklet támogatja az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok gyarapodását.

Egészség 

A kakaó flavonoidjai fokozhatják az agy oxigénellátását

Jobb eredményeket mutattak a gondolkodást igénylő, bonyolult feladatok megoldásában azok a résztvevők, akik előtte kakaóflavonoidokat fogyasztottak.

Gyerekszoba 

A madáretetés a gyereket is felelősségvállalásra tanítja

Kényes feladatról van szó, amit ha önként vállalunk, akkor következetesnek és pontosnak kell lennünk. Vagyis nem elég néha kitenni valamit az etetőbe: folyamatosságot kíván, és a táplálék megválasztását. Különben nagyobb kárt okozunk, mint hasznot. A madáretetés nevelési szempontból is hasznos lehet.

okoroom.hu
Építs okosan! 

Hányféle módon lehet egy épület zöldebb?

A környezetbarát otthon vagy éppen iroda rengeteg, a fenntarthatóság figyelembevételével meghozott döntésből épül fel: legyen szó az alapanyag-választásról, az energiatudatos tájolásról vagy éppen a vízhasználat optimalizálásáról.

Zöld mobilitás 

Már lehet pályázni az elektromoskerékpár-vásárlás támogatására

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a környezetkímélő közlekedés és az elektromobilitás ösztönzése jegyében összesen 1 milliárd forint támogatást biztosít elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához – közölte a minisztérium. Az első pályázati időszak november 23-án kezdődik, és november 27-én ér véget.

Építs okosan! 

Elméletileg már minden adott a nullenergiás otthonokhoz

Az egyes épületek esetében a fűtés-hűtéssel kapcsolatos kibocsátásokat – sőt minden működési kibocsátást – a ma rendelkezésre álló technológiákkal le tudunk csökkenteni nullára éves szinten. Ez gyakorlatilag mindenhol a világon elérhető realitás – hangsúlyozta az Azonnalinak adott interjúban Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

Tudatos vásárlás 

Nem minden bőrhelyettesítő anyag környezetbarát

Változik a bőr megítélése, a fogyasztók egyre inkább elégedettek a bőr alternatíváival, sokan pedig teljesen lemondanak az állati eredetű anyagról. De milyen megoldások kínálkoznak a helyettesítésére?

Konyha 

A zöldfűszerek a lakásba költöznek

Az ősz beálltával ideje gondoskodnunk arról, hogy télen is legyenek zöldfűszereink – ha nem elégszünk meg a szárított változatokkal. Nyáron a kertből egyszerűen begyűjthettük a frissen használatos fűszereket, ám a hideg hónapokra a lakásba kell költöztetnünk ezekből.

magyarmezogazdasag.hu
Építs okosan! 

Környezettudatos épületek a világ körül

A környezetbarát építészet és életmód megteremtése ma már globális prioritásnak számít, és ez szerencsére esztétikusabb, élhetőbb, szebb megjelenésű városi közösségi és egyéni életfeltételeket is biztosít.

Házi praktikák 

Így gondoskodhatunk télen a szobanövényeinkről

Novembertől a lerövidült nappalok és hidegebb éjszakák hatására szobanövényeink is megkezdik a felkészülést a fényhiányos, hűvösebb hónapokra. Kedvenc virágaink többsége láthatóan igen rosszul viseli ezt az időszakot, ezért is fontos most kiemelt figyelmet fordítani rájuk. 

agroforum.hu
Tudatos vásárlás 

Sikeresnek bizonyult a javíttatás támogatása Bécsben

Az osztrák főváros lakosai már 100 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolták meg: a legtöbben elektromos és elektronikai készülékek, mobiltelefonok és laptopok javítására használják fel a támogatást.

Zöld mobilitás 

Újabb villanykutakat telepít az ALDI

2026-ra 180 töltőre és 360 töltőpontra tett vállalást az ALDI, a teljes kiépítés után így országosan 79 településen lesz töltési lehetőség az áruházlánc parkolóiban. Nemrég újabb 18 üzletnél adtak át e-töltőket, melyek a drivE.ON mobilapplikációval vehetők igénybe.

Házi praktikák 

Konyhai praktikák ráégett szennyeződések ellen

A tepsi szélére folyt töltelék vagy a felületre égett sajt is makacs szennyeződéseket hagy maga után – a vegyszermentes házi praktikának köszönhetően ismét eredeti szépségében tündökölhet a foltos sütőedényünk. 

femina.hu
Konyha 

A fermentálás az új kovászolás – de miért jó fermentált élelmiszereket enni?

A koronavírus-világjárvány okozta globális lezárások a konyhába kényszerítették az emberek nagy részét, így sokan nekiveselkedtek például a kovászolásnak is. Mára azonban a kenyérfotókat egyre inkább a házilag készített, fermentált savanyúságok színes képei váltották fel a közösségi médiában.

travelo.hu
Házi praktikák 

Új zuhanyrózsa 30 perc alatt?

A zuhanyrózsából alig folydogál a víz, vagy nem jó irányba spricceli a vizet? A lerakódott vízkő nemcsak csúnya, hanem a zuhanyfejet is idő előtt tönkre teheti – kivéve akkor, ha bevetjük ellene a természetes házi praktikát.