2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol

Gondozásmentes kert nem létezik, de néhány alapelv betartásával van rá mód, hogy kevés ápolással és alacsony vízfogyasztás mellett is szép, mutatós kertje lehessen az embernek. A titok a megfelelő növényfajták kiválasztásában, a talajtakaró anyagok használatában, valamint a csepegtető öntözésben rejlik.

Tudatos vásárlás 

Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja

Bezárt Budapest egyik legendás boltja, a józsefvárosi Liss szódáspalackbolt.

Zöld mobilitás 

A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással

Az idei nyári menetrend célja, hogy az ország minden tájáról el lehessen jutni a Balatonhoz a MÁV és a Volán járataival – derült ki a kelenföldi szezonnyitó sajtótájékoztatón az MTI szerint. A nyári menetrend a Volánbusznál június 16-án lépett életbe, a vasútnál pedig június 18-án fog – mondta el Vitézy Dávid az eseményen.

Tudatos vásárlás 

Mi kerüljön a bevásárlókosárba?

Mit érdemes választanunk az élelmiszerboltban, ha olyan táplálékot akarunk fogyasztani, aminek az előállítása, feldolgozása és szállítása nem vagy csak kevéssé károsítja a környezetet?

Konyha 

Miért nincsenek húsos receptek a Nosaltyn?

A húsmentesség világnapja alkalmából Magyarország legnépszerűbb online recept- és gasztromagazinja, a Nosalty idén is figyelemfelkeltő kampányba kezdett: a Húsbavágó! nevű kezdeményezés keretein belül egy egész héten át háttérbe szorulnak a húsos receptek az oldalon, alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat és receptúrákat ajánlanak gasztroközösségüknek.

(Fotó: nosalty.hu)

noklapja.hu
Építs okosan! 

Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger

A Wienerberger által alapított Brick Awardot olyan projektek kapták a világ minden tájáról, amelyek innovatív tervezési és építészeti koncepciójukkal, a tégla okos felhasználásával, valamint esztétikai megjelenésük, formájuk és kialakításuk magas színvonalával nyűgözték le a zsűrit.

Zöld mobilitás 

Lehet, hogy itthon is jön a nyári olcsó bérlet?

Palkovics László, a technológiai és ipari tárca vezetője Volker Wissing közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős német szövetségi miniszterrel találkozott 2022. június 15-én, szerdán Berlinben. A megbeszélés után Palkovics kiemelte: az energiahordozók drágulását illetően a német kormány bölcs döntéseket hozott.

Gyerekszoba 

A természet csodái gyerekeknek, filcből

Ötletes, saját készítésű, filc anyagból készült mesekönyvek, gyermekjátékok környezetbarát anyagok felhasználásával. A Zsudoku termékeivel könnyedén és természetes módon taníthatjuk meg a gyerekeket a természet szeretetére.

Gyerekszoba 

Mintha drogot adnánk a gyerekeinknek

Sokan azért adják oda a telefont, a tabletet a kisgyereknek, mert egyszerűen maguk sem tudják, mivel van dolguk – mondja Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, a Fejleszt vagy rombol? – Kulcs az okoseszközök okos használatához című könyv szerzője, aki hangsúlyozza, hogy az okoseszközök elektronikus drogként hatnak a kicsikre.

(Fotó: Getty Images)

magyarnemzet.hu
Zöld mobilitás 

Keddtől csütörtökig tart az országos Zebra akció

Hétfőn a police.hu oldalon közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata, hogy a héten keddtől csütörtökig a gyalogosbalesetek elkerülését célzó kampányt tart a rendőrség. A Zebra akcióban a gyalogosokat és a járművezetőket is ellenőrzik – testkamera, drónok és civil járművek bevetésével.

Tudatos vásárlás 

Legyél te is a Vegyélhazait támogatója!

A több mint másfél éve létrehozott Vegyélhazait márka Magyarország egyik legnagyobb vásárlói csoportjává nőtte ki magát, így segítve alkotók és alkotások ezreinek megismerését és számos új üzlet megkötését. 

Konyha 

Hiánycikk lesz a ketchup?

Egy új tanulmány szerint hamarosan hiánycikké válhat a ketchup, mivel a klímaváltozás miatt a globális paradicsomtermés a felére csökkenhet. A ketchupot ipari paradicsomból készítik, amelyet túlnyomórészt Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztenek. Ezek mind olyan területek, amelyeket különösen veszélyeztet a klímaváltozás.

Ökokalkulátor 

Megjelent az első interaktív okostábla a határon túli magyar emlékhelyeket gyűjtő projektben

Interaktív okostáblát helyeztek ki az erdélyi Gyimesbükkön, amely magyarul, románul és angolul nyújt információkat a hely történelméről, a környék emlékhelyeiről és a látnivalókról. A fejlesztés egy 2021-ben elindított, határon túli magyar emlékhelyek összegyűjtését és bemutatását célzó új projekt első állomása.

Ökokalkulátor 

Használják az ügyfelek a GRÁNIT Bank Öko Kalkulátorát

A digitális platformokon szolgáltató GRÁNIT Bank a működése során már 633 tonna papírt takarított meg, valamint 39 ezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátást előzött meg. A bank a mobilapplikációjában futó Öko Kalkulátorral az ügyfeleit és partnereit is zöldgondolkodásra ösztönzi. 

Zöld mobilitás 

Hasznos funkciókkal gazdagodott a BudapestGO

Az applikáció június 8-án a kerékpárral közlekedőket lepte meg klassz új funkciókkal. Emellett a Telebusz- és a Telefogas-szolgáltatások is elérhetővé váltak a BudapestGO-ban. Az újítások eléréséhez frissíteni kell az alkalmazást, az új verzió fokozatosan jelenik meg a felhasználók készülékein.

Egészség 

A guarana 12 hasznos tulajdonsága

A guarana egy Paullinia cupana néven is ismert brazil kúszónövény, amely az Amazonas-medencében őshonos, legértékesebb része a gyümölcs. Az amazóniai törzsek évszázadok óta használják gyógyászati tulajdonságai miatt.

(Fotó: Getty Images)

biomenu.hu
Egészség 

Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövénykeveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Gyerekszoba 

Berta Kati: A Föld meséje (rajzfilm)

„Egyszer volt, hol nem volt, volt a világűrben egy bolygó. Messziről úgy nézett ki, mint egy kék üveggolyó.” Így kezdődik ez a mese, amely a Földön létrejövő életet meséli el, és azt, hogy az emberek mit tettek vele. A Napocska elkeseredve látta mindezt, mígnem egy fényhírnök elújságolta neki, hogy vannak, akik szeretik a Földet, és meg tudják menteni. A gyerekek.

Zöld mobilitás 

Bringaponttal és napelemparkkal is zöldül a KÖKI

Kerékpáros-szolgáltatópontot, illetve multifunkcionális B+R parkolót nyitott a KÖKI bevásárlóközpontnál a kispesti önkormányzat. A KÖKI zöldprogramjának fontos eleme a bringapont, de napelemparkot is terveznek telepíteni – tájékoztatta az önkormányzat közleményében az MTI-t.

Zöld mobilitás 

Elindult a menetrendi városnéző villamos Budapesten

Több BKK-járat is versenybe szálhatott volna a kinevezésért, például a 2-es villamos, amelyet a világ legszebb villamosvonalai közé is beválogattak már, de végül a 19-es villamost érte az a megtiszteltetés, hogy a nyári hétvégékre valódi városnéző villamossá válhat.