2019. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Mit fogunk enni 30 év múlva?

Aligha ér minket meglepetés annak hallatán, hogy a Föld nem sokáig képes már eltartani minket, tekintve, hogy hamarosan tízmilliárd ember fog rajta élni. A táplálkozás terén számos kihívás előtt áll az emberiség, az éhezés ugyanis napjainkban is egy rendkívül jelentős probléma.

chikansplanet.blog.hu
Házi praktikák 

Ne csak a hétköznapokat éld környezettudatosan

Az ünnepek esetében különösen látványos eredménnyel és rengeteg megspórolt hulladékkal jár, ha fenntartható megoldásokhoz folyamodsz, például az étkezések vagy a dekoráció megtervezésekor. És ha az esküvőtökről van szó, a tervezgetés és ötletelés alatt közös környezettudatos életetek alapjait is lerakhatjátok.

Tudatos vásárlás 

Tiszta sor: a környezetbarát mosószerek is hatásosak

Valóban csak a szintetikus mosószerek bánnak el a makacs szennyeződésekkel? Ami környezettudatos, valóban gyenge hatékonyságú? – ezekre a kérdésekre kereste a választ az a nagy összehasonlító termékteszt, amelyet a Sansin megbízásából végzett el az ÉMI-TÜV SÜD piacvezető tanúsító cég.

Egészség 

Legalább egymillió magyarnak okoz egészségügyi problémát a légszennyezettség

A hurutos betegeknek, különösen a krónikus hörghurutban szenvedőknek nagyon ártalmas a légszennyezettség. Hasonlóan érzékenyek a szennyezett levegőre a kisgyerekek, ezért az ő levegőztetésük, játékuk a forgalmas utaktól távol kell történjen. A legnagyobb gondot az apró részecskék és a különféle gázok okozzák.

Tudatos vásárlás 

A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai

Elképesztő mennyiségű szemetet termelnek a dupla és tripla csomagolású higiéniai és szépségápolási cikkek: gyökeres változásra lenne szükség.

Építs okosan! 

Beköszöntött a nulla energiaigényű házak korszaka

A klímaváltozás elleni harchoz elengedhetetlen az energiafogyasztás drasztikus csökkentése. Az építőiparban szerencsére egyre több az innovatív megoldás; a nulla energiaigényű házak népszerűsége például világszerte egyre csak nő. 

hvg.hu
Házi praktikák 

Öt frappáns infografika a fenntarthatóság útján járóknak

Tippek környezetbarát vásárláshoz, utazáshoz, étkezéshez, otthonléthez, életmódhoz – Pásztor Péter összegyűjtötte, és szemnek is kellemes formába öntötte, mennyi mindent tehetünk a szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentéséért. (Kép: Pásztor Péter/eletszepitok.hu/)

eletszepitok.hu
Tudatos vásárlás 

A fenntartható divatban előnyös a birkaszellem

Magyarországon is egyre többen választják az egyik legfenntarthatóbb ruházati alapanyagot, a gyapjút.

Gyerekszoba 

Környezeti érzékenység: kezdjük a gyerekeknél!

A környezeti nevelés tevékenységre ösztönöz, és ezen keresztül tanulhatjuk meg, hogy egy egész rendszer részei vagyunk, így tudatosan kell benne élnünk. A pedagógiai irányzat immár több mint 30 éve van jelen hazánkban, és ez alatt az idő alatt számtalan próbálkozást, szabályozást és változást ért meg. A szemléletmód egyik úttörője, Labanc Györgyi mesélt többek között óvodai programról, járatlan utakról, mintákról és célokról.

korkorosgazdasag.hu
Házi praktikák 

Lyukas a zoknid? Kihajítanád? Stop(pold meg)!

Nagyanyáinknak még természetes volt, hogy a könnyen elhasználódó ruhadarabok élettartamát is meghosszabbították kicsit. Ha meggondoljuk, hogy egy „olcsó” pamutzokni előállítása mennyi vízbe, növényvédő szerbe és rosszul megfizetett emberi munkába kerül, lehet, hogy érdemes lenne leporolnunk a stoppolófákat.

Egészség 

Cukorbeteg gyerekek és felnőttek száma Magyarországon (2003-2017)

Folyamatosan nő a diabéteszes gyerekek és felnőttek száma hazánkban. Hogy mennyire, az kiderül az MTI infografikáiból a KSH adatai alapján.

Ökokalkulátor 

Applikáció a városi emissziócsökkentés szolgálatában

Finnországban olyan applikációt hívtak életre, amely a felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri. A mobilalkalmazás játék is egyben: a jól teljesítő userek virtuális krediteket szerezhetnek, melyeket aztán fenntartható szolgáltatásokra tudnak beváltani. 

Építs okosan! 

Ez a világ legnagyobb passzívház-projektje

A világon egyre több passzívház-projekttel találkozhatunk, ám mind közül az egyik leghíresebb és legnagyobb a kínai Gaobeidan vasúti városban található. A komplexum 330 ezer négyzetméteren terül el – ez nagyobb, mint az Egyesült Államokban eddig felhúzott összes passzív ház területe.

Házi praktikák 

4 elengedhetetlen háztartási kellék házilag elkészítve

Fogkrém, általános tisztítószer, hidratáló testápoló és méhviaszos kendő házilag? A Vászonzsákoslány összegyűjtötte a 4 legegyszerűbb hulladékmentes receptet, amelyekhez minden összetevő megtalálható a legtöbb háztartásban, vagy legalábbis könnyen beszerezhetők. (Kép: needpix.com)

nosalty.hu
Egészség 

Férfi meddőség: segíthet a paradicsom?

A nagy-britanniai Sheffield Egyetemen végzett kutatások szerint a paradicsomban található likopin színanyag számottevően javítja a sperma minőségét, így növeli a meddő párok esélyeit a gyermekfogantatásra.

Egészség 

A globális felmelegedés növeli a stroke kockázatát izraeli kutatók szerint

Izraeli kutatók kimutatták, hogy a globális felmelegedés növeli a stroke (szélütés) kockázatát az 50 évesek és az annál idősebbek körében. A szélütés akkor alakul ki, ha az agy valamely területének a vérellátása elégtelenné válik, ami az ott lévő sejtek pusztulását idézi elő.

Tudatos vásárlás 

Mire figyeljünk, ha környezetbarát bútort vennénk?

A nem megfelelő körültekintéssel gyártott bútorok sokszor tartalmaznak olyan káros anyagokat, amelyek a környezet, de akár az egészségünk ártalmára is lehetnek. Ezért otthonunk berendezésekor különösen fontos, hogy  a sokszínű kínálatból körültekintően válasszunk.

Házi praktikák 

Vécéöblítés a kézmosás vízével? Jó ötlet!

A toalettet tiszta ivóvízzel leöblíteni? Kész pazarlás! Ezért is jelenthetne víztakarékos megoldást a kézmosóval felszerelt WC-tartály. A Tudatos Vásárló most kiszámolta, hogy mennyit lehet spórolni egy ilyen eszközzel. 

Tudatos vásárlás 

Kerüld a rejtett műanyagot is!

A csomagolások vagy bizonyos egyszer használatos eszközök esetében nem nehéz felismerni, hogy plasztikból készültek, így könnyűszerrel elkerülhetjük a megvásárlásukat. Azonban vannak termékek, amelyekről esetében a vásárlók többsége nem is sejti, hogy műanyagot tartalmazhatnak.

Építs okosan! 

Így lehet zöld az épületfelújítás is

A környezettudatos felújítással nemcsak az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük, de a rezsiköltségünket is – a többi között a megfelelő szigetelés is sokat számít. A humusz.hu ezúttal olyan tippeket ad, amelyekkel havonta akár 80 százalékot lefaraghatunk az energiaszámlákból. 

humusz.hu