2020. január 29., Adél
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Az épületek alig több mint 3 százaléka felel meg a szigorodó előírásoknak

Már a 2020-ban épülő ingatlanok tervezésekor érdemes figyelembe venni az európai uniós direktívák szerint szigorodó épületenergetikai szabályokat, 2021. január elsejétől ugyanis kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt.

Tudatos vásárlás 

Az olcsó bútorok divatja több szempontból bűzlik

Otthonunk újra- és újragondolása, csinosítása az egyhangúság és a kiüresedettség elleni küzdelem eszközévé vált. De a folyamatos változás igényét az erőforrások és a pénztárcánk végessége miatt is lehetetlen minőségi bútorokkal kielégíteni. Csakhogy az olcsó bútorokért a természet és az egészségünk is komoly árat fizet.

Egészség 

Alattomosabb a SARS-nál az új koronavírus

Rohamosan emelkedik Kínában a koronavírus halottainak és válságos állapotú betegeinek száma. Vasárnap estére már 80-an haltak bele a betegségbe, reggel még 56 volt a halottak száma. Időközben lényegében leállították az országban a turizmust.

Házi praktikák 

Lefolyótisztítás házi praktikákkal

Mindenkivel előfordulhatott már, hogy gyanús szagot észlelt a konyhában vagy a fürdőben. Sok esetben a lefolyó a ludas, és a kellemetlen szagoknak több forrása is lehet. Környezetbarát házi praktikákkal – főleg ecettel és szódabikarbónával –  sokat tehetünk a a patyolattiszta, illatos lefolyóért.

Tudatos vásárlás 

A felelős Gasztrohős bebizonyítja: az elviteles doboz is lehet fenntartható

A felesleges hulladék és az alapanyag-pazarlás elleni küzdelem jegyében elindították Dobozközösség névre keresztelt programjukat, amely a kávézás területén már egy ideje Budapesten is működő HuskeeCup vagy Boomerang Cupshare rendszeréhez hasonlóan, visszaváltós alapon működik.

Egészség 

A véráramba is beszivárognak a napvédő krémek aktív anyagai

Az amerikai szövetségi gyógyszer- és élelmiszerhatóság (FDA) közlése szerint további kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy biztonságosak-e ezek a termékek.

Házi praktikák 

Növénymentő praktikák

Növényeink mindig meghálálják a lelkes gondoskodást, ám sokszor előfordul, hogy ennek ellenére idő előtt elpusztulnak: vagy azért, mert túlöntöztük, vagy éppen amiatt, mert nem voltunk tisztában az igényeivel. Mutatjuk, milyen házilag készített táppal segíthetünk kedvenc virágainkon. 

Tudatos vásárlás 

A SPAR segít pálmaolajmentesen vásárolni

Teljesen pálmaolajmentesek lettek a SPAR bizonyos saját márkái, amit – hogy könnyebben megtaláljuk őket az üzletekben – külön logóval jelölnek.

Egészség 

Mutálódva futhat szerteszét az új kínai koronavírus, nőtt a halálos áldozatok száma (képgalériával)

Négyszázhetvenre nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A betegség halálos áldozatainak száma tizenhétre nőtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban, és csak kedden 149 új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban.

Tudatos vásárlás 

Magyar csomagolásmentes boltok listába szedve

Hulladék nélkül vásárolni hagyományos üzletben igazi kihívás. Szerencsére mára Magyarországon is egyre több üzlet hívogatja a saját szatyrokkal, zsákokkal és tégelyekkel felszerelt vásárlókat. (Fotó: needpix.com)

forbes.hu
Építs okosan! 

Építőelemek újrahasznosított műanyagból

Egy kanadai vállalkozás összegyűjti Halifax újrahasznosítható műanyagának 80 százalékát, és építőelemeket készít belőlük.

Építs okosan! 

Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld

Hőszabályozó, energiát megtakarító, a szennyező anyagokat felfaló és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését segítő falfestéket fejlesztettek a Liverpooli Egyetem kutatói.

Építs okosan! 

Élő téglákkal a környezetbarát épületekért

Miközben a technológia száguld, a cement és a beton vajmi keveset változott az elmúlt évszázadban – így a használatukkal járó környezetkárosítás sem. Ebben ígérnek forradalmi változást a University of Colorado kutatói.

Egészség 

Magyarország medencében fekszik, ezért nagyobb a légszennyezettség a környező országokhoz képest

Évente megközelítőleg hétmillió ember hal meg a világon a szmog következtében – ez a szám a dohányzás miatti korai halálozással egyezik meg. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek a rossz levegőnek, és miként tudjuk csökkenteni a városok és az otthonaink légszennyezettségét.

Konyha 

Berobbant a növényi italok forgalma, de a tehéntejnek is megvannak az előnyei

Egy kutatás szerint akár negyedmillió rendszeres hazai fogyasztó mellett további százezrek választják időnként a növényi italokat tehéntej helyett. A dietetikusok szerint ezeknél figyelni kell arra, hogy mekkora a bevitt tápérték, és hogy az összetevőkből mit és mennyire hasznosít az emberi szervezet.

Tudatos vásárlás 

Virágos hangulatban, műanyag nélkül

A SPAR újabb zöld kezdeményezése, hogy 2020 januárjától biológiailag teljesen lebomló és komposztálható tartókban is kínál vásárlóinak dísznövényeket.

Egészség 

Több ezer éves vírusok kerülhetnek felszínre az ősi gleccserek olvadásával

Ismeretlen ősi vírusokat fedeztek fel amerikai és kínai tudósok a tibeti fennsíkon található őskori jégben. A kutatók 50 méteres mélységig fúrtak egy gleccserbe, hogy megvizsgálják a benne lévő kórokozókat.

Házi praktikák 

Gyötrő kérdések a gyűjtőedény felett

A papír, a műanyag, a fém, a színes, illetve fehér üveg, ha nem tartalmaz egyéb anyagot, egyszerűen szelektálható. De mit tegyünk azokkal a hulladékokkal, amelyek nem egyféle anyagból készültek, vagy nehezen eldönthető, hogy hová kellene kerülniük?

Egészség 

Az 5 legjobb gyógynövény az immunrendszer erősítéséhez

A hosszú, hideg téli hónapokban érdemes kicsit pihenni, lustálkodni, lelassulni, nagyobbakat aludni. Egyaránt jót tesz a testnek és a léleknek. Figyeljünk jobban magunkra, törődjünk magunkkal, ne hajszoljuk magunkat. Néha elég csak töltődni, pihenni egy pohár gőzölgő tea és egy jó film mellett. Az egészségünk múlhat rajta.

Tudatos vásárlás 

Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen

Az európai parlamenti képviselők az Európában termelődő elektromos és elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése érdekében rászorítanák a gyártókat, hogy egységes töltőt fejlesszenek ki a mobil- és okostelefonokhoz, a táblagépekhez, az elektronikus könyvolvasókhoz és más készülékekhez.