2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Konyha 

Kuka vagy új élet? Mihez kezdjünk a rizsmaradékkal?

A maradék főtt rizs valódi kincs, nem szabad kidobni, mert másnap készülhet belőle ötféle étel is a desszerttől a fűszeres főételen át egészen a salátáig.

origo.hu
Gyerekszoba 

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik

Anatole France mondata minden bizonnyal sok állattartó meghatározó élményét ragadja meg. Háziállatot tartani nemcsak örömforrást jelent az egész családnak, a gyerekek számára számos olyan tapasztalattal is szolgál, amelyek pozitív irányba terelhetik személyiségfejlődésüket. Ugyanakkor annak érdekében, hogy ember és állat együttélése ne csak a gazdi, de a házi kedvenc számára is élvezetes és gyümölcsöző legyen, fontos szem előtt tartani bizonyos alapelveket – hiszen ezt a kapcsolatot is két fél alkotja.

Egészség 

A tavasz legfontosabb előnyei

A tavasz előnyei nemcsak a melegebb időjárásban mutatkoznak meg, hanem az egészségünkre pozitív hatást gyakorló tényezők megjelenésében is. A hazipatika.com honlap ezeket a jó hatásokat vette sorra.

hazipatika.com
Tudatos vásárlás 

Eladási trükkök a pénztárzónában

„Csak még ezt a kólát, ha már itt van!” Ismerős mondat a kasszánál kígyózó sorra gondolva? A pénztárak közvetlen közelében is nagy mennyiségben találunk termékeket: a területnek különösen magas a marketingértéke, mert a vevő sorban állás közben hosszan időzik a kasszánál. A pénztár környéke így egyrészt jelentős reklámhordozóként működik, másrészt az impulzív vásárlások fő terepe lett.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Áruházi polctrükkök, amelyekkel érdemes tisztában lenni

Miért van az, hogy bizonyos termékeket nem találunk meg az üzletekben, míg mások rögtön feltűnnek, szem előtt vannak? A nagyobb bevásárlóközpontokban számos furfangos trükköt alkalmaznak a termékek elhelyezésére azért, hogy a vásárlók lehetőleg azokat a termékeket vegyék, amelyeken a kereskedő a legtöbbet keresi.

tudatosvasarlo.hu
Konyha 

Nyomtatott ételeket kínáló éttermet nyit egy holland séf

Évek óta készítenek ételeket 3D-nyomtatással, de a technológiára szakosodott állandó és nem pop-up étterem még nem létezik. Hamarosan megtörik a jég, szeptemberben egy holland kisvárosban nyílik az első, Bocus d’Or-nyertes főszakáccsal a printer mögött.

Építs okosan! 

Noah House: rezsimentes magyar szuperház

Egyáltalán nincs rezsije, és semmilyen közműre sincs szüksége. A Noah House ennek ellenére nem fog többe kerülni, mint a hagyományos lakóházak. A technológia a Csendes-óceánon esett át az első tartós tesztelésen, a prototípus pedig a Pilisben épül. A világújdonságot jelentő szuperházról megálmodója, Blaskovich Ákos mesélt az Energiafigyelőnek.

Zöld mobilitás 

Ennél a cégnél tekerni kell a fizetésemelésért

Az új-zélandi Make Collective vállalat napi 5 dollárt ad azoknak a kollégáknak, akik biciklivel járnak dolgozni. Megéri tekerni, ugyanis a nagyon elszántaknak – akik több mint hat hónapig résztvevői ennek a programnak – napi 10 dollárt ajánlanak fel. A pénzt év végi bónuszként zsebelhetik be a dolgozók. 

Gyerekszoba 

Növénymesék a gyereknevelés szolgálatában

A gyergyószentmiklósi kertészmérnök, Nagy Zsolt úgy gondolta, a szülők segítségére siet a természet megismertetésének és megszerettetésének feladatában: növénymeséket gyűjtött egy kötetbe, hogy a gyerekek minél kisebb korban találkozzanak a növényekkel, a számukra leginkább érthető formában, a mesék világában. A Nap fája és más növénymesék című kötetről a hargitanepe.eu beszélgetett a szerkesztővel.

hargitanepe.eu
Konyha 

10 vitamindús tavaszi finomság

Mindenki tudja már, hogy a szupermarketben található primőröktől nem szabad sokat várni. Megszoktuk, hogy nem illatos az eper, hogy fűízű a paradicsom, és tudjuk, hogy ezekben a látványételekben messze nincs annyi vitamin, mint amikor itthon érnek ezek a finomságok. Nem kell már sokat várni arra, hogy megérkezzenek az igazi, friss, szabadföldi zöldségek és gyümölcsök.

nlcafe.hu
Házi praktikák 

Fahamu a kertben: mire tudom felhasználni?

Fel lehet, fel szabad-e használni a fahamut a kertben? A kérdés nemcsak a komposztálás, de a talajjavítás kapcsán is gyakran felmerül. A válasz igen, megfelelő körültekintéssel még a hamu is újrahasznosítható. Amellett, hogy remek kerti trágya válhat belőle, még a kártevőkkel szemben is kiváló biomegoldás lehet.

Építs okosan! 

Környezettudatos otthon, környezetbarát téglákkal

Napjainkban egy családi ház építése során számos témában kell felelős döntést hozni. A legfontosabbak közé tartozik az adott falszerkezet energiahatékonysága és bekerülési költsége. A falazatok terén el kell döntenünk, hogy kiegészítő hőszigeteléssel ellátott vagy egyrétegű, kiegészítő hőszigetelést nem igénylő szerkezetet célszerűbb-e készítenünk. Ytong-termékek használatával egyrétegű, energiahatékony, korszerű falazatok építhetők – így a kiegészítő hőszigetelésekre szánt idő és energia megspórolható.

piacesprofit.hu
Konyha 

Gasztroangyal: Egészséges, finom és gazdaságos ételek

A Gasztroangyal televíziós sorozatnak ez a része annak jár utána, hogyan lehet gazdaságosan finom és egészséges ételeket készíteni. Marcsi ötleteket gyűjt, segítségül hívja az olasz és a roma gasztronómia szakértőit, de a fúziós és a magyar konyha sem marad ki a válogatásból.

Konyha 

Lássuk, mit együnk! – Áprilisi szezonális alapanyagok

Miért együnk lehetőség szerint minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt? Amellett, hogy magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot tartalmaznak, nagy valószínűséggel helyi termelőktől érkeznek a konyhánkba, és így jóval kevesebb terhet rónak a környezetre, mint messziről érkezett társaik. 

Tudatos vásárlás 

Mi lesz velem, ha E-számot eszem?

Jelenleg az EU-ban több mint 300 E-számmal ellátott adalékanyag használata engedélyezett az élelmiszerekben. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ezek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amelyeket élelmiszer-technológiai célok miatt adnak az élelmiszerekhez, de azért nem is fenékig tejfel a helyzet.

tudatosvasarlo.hu
Zöld mobilitás 

Fűtött kerékpárutat építenek a hollandok

Nyugat-Európa leghosszabb fűtött kerékpárútját építik meg egy holland természetvédelmi övezeten keresztül, hogy egész évben hó- és jégmentes úttal kössék össze Wageningen és Arnhem városát. Az 1,7 kilométer hosszú utat a közeli papírgyár gyártási folyamatában keletkezett hő fogja fűteni.

Gyerekszoba 

Kukaland: játékosan a szelektív gyűjtésről

Papír világ, műanyag világ, fém világ és üveg világ – erre kalandozhatnak a gyerekek a KukaLand nevű számítógépes játék során, és tehetik próbára ügyességüket, gyorsaságukat és kreativitásukat, miközben észrevétlenül elsajátítják a szelektív hulladékgyűjtés fortélyait.

Konyha 

A legjobb lisztek

Hazánkban a legnépszerűbb gabona a búza. A hazai boltokban a búzafinomliszt (BL55), a búzarétesliszt (BFF55) és a búzadara (AD) fordul elő leggyakrabban. A Magyar Konyha magazin kilenc, kereskedelmi forgalomban kapható lisztet tesztelt, hogy megnézze: azonos körülmények között vajon melyikből lehet a legjobb kenyeret sütni. Az eredmény nem a papírformát hozta.

magyarkonyhaonline.hu
Zöld mobilitás 

Mehet! A Börzsönyben májustól mutatják a napelemes vonatoknak a vasúti jelet

A Királyréti Erdészet Facebook-oldalára került ki a hír, hogy március 28-án sikeres pályavizsgát tettek a napelemes motorkocsik, amelyekre előreláthatólag májustól lehet jegyet váltani. Az Ipoly Erdő Zrt. már csak egy dokumentumot vár, és máris közlekedhetnek a szerkezetek.

Egészség 

Hogyan kerüljük el a kiégést és a depressziót? Tippek mindenkinek, aki a klímaváltozással a munkája révén (is) foglalkozik

Aki hivatalból mindennap azzal foglalkozik, hogy a közelgő klímakatasztrófát próbálja valahogy mérsékelni és késleltetni, annak nem ismeretlen az ezzel a tevékenységgel járó szorongás és stressz, félelem és reménytelenség, vagy az az érzés, hogy egy párhuzamos univerzumban élünk.

kislabnyom.hu