2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

A Giro d'Italia győztese kerékpárt ajándékozott Ferenc pápának

Egan Bernal, aki maga is hívő katolikus, azt mondta, hogy az egyházfővel való találkozás többet jelent számára, mint a 2019-es Tour de France- vagy az idei Giro-győzelme – számolt be róla a telex.hu.

Építs okosan! 

A bio-szolár ház a természetes szellőzés, a napfény és a modern kényelem találkozása

A bio-szolár házak egyszerre kínálnak megoldást a szigetelésből eredő páraképződés és penészedés és a magas környezeti és pénzügyi költséggel járó fűtéshez kapcsolódó kihívások kezelésére, miközben a lehető legkevesebb energiaráfordítással előállítható, gazdaságos építőanyagokból megvalósíthatók – derül ki Kazinczy Gyöngyvér okleveles építészmérnök Építészfórumon publikált írásából.

Konyha 

Sörkészítés házilag, egyszerűen

Bár a sörkészítés nem egyszerű feladat, mondhatni művészet, van már arra mód, hogy házilag is készítsünk viszonylag egyszerűen ebből a kedvelt nyári szomjoltó nedűből. (Fotó: Wikipédia)

magyarmezogazdasag.hu
Gyerekszoba 

A méhecskék csodálatos világa (ismeretterjesztő film)

Poroszka Magyar Zsolt már több filmet forgatott a méhek életéről. Ezt a rövid, színvonalas ismeretterjesztő filmet alkotótársával, Jurkovics Milánnal gyerekeknek készítette, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület felkérésére. 

Ökokalkulátor 

Minden, amit mindig is tudni akartunk a szénlábnyomszámolásról

Vécépapír vagy pelenka? Zoom vagy e-mail? Sör vagy tévé? Vajon egyiknek vagy másiknak nagyobb a szénlábnyoma? Nem is olyan egyszerű kérdések ezek, pedig ha nem tudjuk, milyen lemondással mennyi káros anyagtól kímélhetjük meg a Földet, nem lehetünk igazán eredményesek a személyes klímaharcunkban sem.

Zöld mobilitás 

A kerékpárok lesznek az új cégautók?

Az szja-törvény és a taotörvény friss módosításának köszönhetően nemcsak adómentes juttatásnak számít majd a kerékpár és az elektromos kerékpár, hanem ráadásul le is írhatják majd a cégek és vállalatok a bringák árát és fenntartásuk költségeit a társasági adóból – vette észre a hvg.hu.

Tudatos vásárlás 

A balatoni vendéglátóhelyek felkeresésével tehetünk a fecskék megóvásáért

A nyár beköszöntével a Balaton körül is éledezik a turizmus, megnyitottak a tóparti vendéglátóhelyek, és már a Balatoni Gasztrotérkép legfrissebb kiadása is megérkezett, ami idén a tudatos vásárlók számára is tartogat újdonságot.

Egészség 

Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást

2023-ban kezdődhetnek a kísérletek az emberek „genetikai újraprogramozásával”, amelynek hála évezredekre tolódhatna ki az élettartamunk. Az egereken már működik a módszer, hamarosan az emberek következnek.

Egészség 

Gyógynövények – Nem is gondolnánk…

A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Íme, néhány meglepő képviselőjük. (Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Gyerekszoba 

A szelektív hulladékgyűjtésről gyereknek (videó)

A Zöldellőfa Információs Központ rövidfilmje a gyerekeknek arról, miből termelődik a szemét, hogyan kezeljük a különböző hulladéktípusokat, és hogy miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés.

Tudatos vásárlás 

PET, aludoboz vagy üveg? Melyik italcsomagolás jobb a környezetnek?

Számos termékről állítják a reklámok, hogy a csomagolóanyaga zöldebb, mint a másé. A Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán Simon Gergely környezetkémikus különböző vizsgálatok és életciklus-elemzések segítségével igyekszik rendet tenni a gyártók egymásnak ellentmondó állításai között.
(Kép: pixabay.com)

tudatosvasarlo.hu
Konyha 

Rovarlárvákból gyártott étel oldhatja meg az élelmezés gondját

A klímavédelem érdekében tesznek egy lépést a „karbonmancsnyom” csökkentésére az állateledel-gyártók azzal, hogy rovarok lárvájából állítják elő az eledelekhez szükséges fehérjét. Most azt is vizsgálják, hogy az emberi fogyasztásban is fel lehet-e használni a rovarokból származó fehérjéket.

Gyerekszoba 

Cserfes Rózi az erdőben

Nem csak mese – egy cserfes kislányról, aki játszva tanul magocskákról, talajlakókról, méhekről és ízletes gyümölcsökről egy erdei kirándulás során.

Házi praktikák 

Itthon nincs nagy gond, de például az Egyesült Királyság már 2050-re vízhiánnyal fog küzdeni

A teljes vízkészlet 97 százaléka a tengerekben, óceánokban, két százaléka pedig a jégsapkákban található. A maradék egy százalék az édesvíz, amin osztoznunk kell, és nemcsak a körülöttünk élőkkel, hanem a jövő embereivel is – a wmn.hu segít benne, hogyan csökkenthetjük az otthoni vízhasználatot.

(Hosszú expozíciós idővel készült felvétel a szilvásváradi Fátyol-vízesésről, fotó: MTI/Komka Péter.)

wmn.hu
Egészség 

Sikeres a yogyakartai terepkísérlet

Hetvenhét százalékkal csökkent a dengue-lázas esetek száma egy Indonéziában folytatott vizsgálatban, amely során a kutatók baktériummal fertőzték meg a vírust terjesztő szúnyogokat.

Egészség 

Mint a vérebek, úgy szagolják ki a méhek a koronavírus-fertőzést

Nemcsak a beporzást segítik a méhek, hanem természetes keresőként is használhatók. Egy új kutatás azt tárta fel, hogy a koronavírus-fertőzés gyors kiszűrésére is alkalmasak.

Építs okosan! 

A klímavédelem a pénztárcánknak is jót tesz

Magyarországon az egy főre jutó évi 6,6 tonna üvegházhatásúgáz-kibocsátásból több tonna szén-dioxid is a háztartások tevékenysége folytán jut a légkörbe, ennek döntő része pedig a fűtő- és tüzelőanyagok elégetéséből származik. Pedig ha az otthonunkat megfelelően szigeteljük, nemcsak a CO2-kibocsátásunk, de a rezsink is csökkenhet.

Tudatos vásárlás 

Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására

A Dell Technologies Magyarország a környezetvédelmi világnap kapcsán készített nem reprezentatív kutatása alapján a magyarok környezettudatosabbak, mint a járványhelyzet előtt.

Egészség 

Kapcsolat van a légszennyezés és a demencia között?

Egyre több ember betegszik és hal meg elbutulás miatt a világon. 2000 és 2019 között a demencia aránya 86 százalékkal nőtt, miközben az általa okozott elhalálozás több mint megkétszereződött, ami részben az élettartam meghosszabbodásával és a népesség idősödésével magyarázható.

Építs okosan! 

A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel

A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék eladását és vásárlását, az erről szóló törvény, amelyet Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter szerdán írt alá, hat hónap múlva lép életbe. A miniszter nyilatkozata szerint „erkölcstelen” a bőrök és szőrmék használata a divatiparban.