2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Ökokalkulátor 

Ennek az appnak köszönhetően eddig 55 millió fát ültettek Kínában

A mai fiatalokat sokkal könnyebben lehet online elérni – ezt ismerte fel az Alipay, Kína egyik legnépszerűbb mobil- és online fizetési platformja is, amely egy alkalmazáson belüli játékkal igyekszik segíteni felhasználóit a környezetbarát szokások elsajátításában. 

Gyerekszoba 

A Hupikék Törpikék a tengerek védelmében

Az óceánok, tengerek védelmében indított kampányához az Európai Unió olyan ismert figurákat is felhasznál, mint például a Hupikék Törpikék.

Zöld mobilitás 

Metrópótlás két keréken

Több szakaszban lezárják a 3-as metrót, de semmi ok az aggodalomra: biciklivel könnyen elkerülhetjük a fennakadásokat. A Kerékpárosklub most bringabarát útvonalakat, MOL Bubi-állomásokat és kezdőknek szóló tippeket ajánl.

kerekparosklub.hu
Egészség 

Gyorsan terjedhetnek észak felé a trópusi betegségeket terjesztő kórokozók

Szombaton kezdődött Amszterdamban a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusa, ahol a kutatók arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt gyorsan terjedhetnek Európa északi részei felé a trópusi betegségek.

Tudatos vásárlás 

A háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet

Nap mint nap számtalan vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba, amikor különféle eszközöket, tárgyakat használunk, takarítunk, eszünk, iszunk vagy pusztán lélegzünk. Azoknak, akik babát terveznek, hét tippet mutat be a Tudatos Vásárlók Egyesülete arról, hogyan kerülhetők el a mindennapi életben előforduló, potenciálisan hormonkárosító vegyszerek.

Egészség 

Áttörés a pollen és a klímaváltozás kapcsolatának kutatásában

Négy kontinens mérőállomásairól gyűjtötte össze 20 év pollenadatait a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának munkatársa, Prof. Dr. Makra László és Lewis H. Ziska amerikai növényfiziológus. A szerzőpáros The Lancet Planetary Health-ben megjelent cikke rámutat arra, hogy a Föld klímájának melegedése egészségügyi kockázatokkal jár: világszerte emelkedni fog a pollenallergiás betegek száma.

Gyerekszoba 

A gyerekvállalásról egy kihívásokkal teli korban

A ma születő gyerekek életszínvonala a klímaváltozás miatt előreláthatóan jóval alacsonyabb lesz, mint a miénk – sosem látott hőmérsékleti ugrások, szárazságok, víz- és élelmiszerhiány, ökológiai katasztrófák és politikai krízisek közepette kell hogy leéljék életüket. Ez a helyzet nehéz dilemmák forrásává válhat. Kapelner Zsolt filozófus írásában egy lehetséges választ vázol fel. (Kép: Daniela Dimitrova/pixabay.com)

qubit.hu
Tudatos vásárlás 

Kínaiak tarolják le Szibéria végtelen erdőségeit olcsó termékek számára

Nem kritizálja túl gyakran saját országában a korrupciót Vlagyimir Putyin orosz elnök, decemberi szokásos éves sajtókonferenciáján mégis megtette, amikor azt mondta, hogy az orosz erdőgazdálkodás nagyon korrupt ágazat.

Házi praktikák 

Töltsük meg virágokkal a balkonládát!

Ki mondta, hogy kertészkedni csak kertben lehet? Az ablakba és a teraszra is lehet csodaszép virágokat ültetni. Kísérletezzünk bátran és tervezzük meg, mi kerüljön a balkonládákba! Most megmutatjuk, hogyan hozhatjuk ki a maximumot zöldellő birodalmunkból. 

Tudatos vásárlás 

A fenntartható e-kereskedelem

Az e-kereskedelem a digitalizáció terjedésével egy dinamikusan növekvő üzletté vált. Ifj. Chikán Attila  cikkéből kiderül, hogy ez a kereskedelmi forma mivel jár a fenntarthatóság szempontjából.

Konyha 

A gyilkos étrend

Idejekorán jött a figyelmeztetés: sokan lesznek betegek vagy halnak meg korábban az étrendjük miatt. A Nature-ben megjelent új tanulmány szerint a feldolgozott, alacsony rosttartalmú élelmiszerek és a vegyszerekkel kezelt alapanyagok mind a testre, mind a beleinkre károsak.

Egészség 

Termelni csak egészséges állattal: a bélflóravizsgálatok új korszaka

A bélflóra fontos funkciót tölt be haszonállataink életében, megannyi módon kapcsolódik és „kommunikál” az állat szervezetével, lényeges szerepe van a megfelelő immunrendszer kialakításában. Termelni csak egészséges állattal lehetséges, igaz ez az általános tétel a bélflórára is.

magyarmezogazdasag.hu
Gyerekszoba 

Ne hozzon műanyagot a nyuszi

Műfű, műanyag tojás, műanyag kosár és temérdek felesleges csomagolás. Ahogy szinte minden, a kiskereskedelem fókuszában álló ünnepkor, húsvét alkalmával is jelentősen megnő a műanyagfelhasználás.

Zöld mobilitás 

Ilyen az, amikor szétszednek egy Teslát, hogy megcsinálják belőle a világ leggyorsabb lakóautóját

Travis Rabenberg és csapata gondolt gondolt egyet, és lakóautóvá alakított egy Tesla Model S-t. Azt nem mondjuk, hogy szebb lett a világ egyik legkedveltebb villanyjárgánya, de azt rebesgetik, hogy új funkcióját tekintve akár Guinness-rekorder is lehet. 

Konyha 

37 ehető virág, amit sokoldalúan használhatunk a konyhánkban

A virágok konyhai felhasználása már évezredekre nyúlik vissza, hiszen a kínaiak, a görögök és a rómaiak is alkalmazták őket étkezésükhöz. Sok nemzet használja ma is, gondoljunk az olasz vagy az indiai gasztronómiára. A virágok hozzáadásával nemcsak színt vihetünk az ételekbe, hanem kis szeszéllyel különleges ízvilágot is alkothatunk.

sokszinuvidek.24.hu
Egészség 

Szuperbaktériumok, klímaváltozás, védőoltás

Világszerte még mindig emberek milliói nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, miközben olyan veszélyek fenyegetik az emberiséget, mint az új vagy ismételten fellángoló fertőző betegségek, a klímaváltozás vagy a szuperbaktériumok, amelyek miatt akár az életmentő műtétek is kockázatossá válhatnak.

Zöld mobilitás 

Kerékpárral Békéscsabán

Bővítették a kerékpárút-hálózatot Békéscsabán, a fejlesztésre a város több mint 810 millió forintot fordított a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A beruházás jelentősen hozzájárulhat a levegőszennyezés csökkentéséhez.

Házi praktikák 

Természetes praktikák a ragyogó csempékért

A csempe és a járólap a háztartások legkényesebb pontja. Nemcsak nehéz a tisztításuk, de az évek során a színüket is elveszíthetik. A kártékony és méregdrága vegyszerek vagy a teljes burkolatcsere helyett azonban érdemes bevetni a jól bevált természetes praktikákat. 

Építs okosan! 

A fű zöld, az ég kék, a tető...

Lehet, hogy pár évtized múlva egészen más színek uralják majd a városok látképét, mint manapság. Egy új kutatás szerint ugyanis a fehérre festett háztetőkkel jelentősen csökkenthető lenne a városi hőszigetek kialakulásával járó szenvedés.

Tudatos vásárlás 

Kezdeni kéne valamit a férfiassággal...

A Forbes szerint nem véletlen, hogy a nőknél látunk környezetbarát bevásárlótáskákat, itt lenne az ideje ezért a nemi előítéleteink és hierarchiáink megszüntetésének a globális felmelegedés megakadályozásának érdekében.