2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Közösségi összefogás a hulladékmentes bevásárlásokért

Telkiben már azoknak sem kell ráfanyalodniuk a műanyag zacskókra, akik otthon felejtik a bevásárlószatyrukat – nekik segít a szatyorpont!

Egészség 

Kapcsolatot mutattak ki a légszennyezettség és a csendes vetélés között Kínában

Kínai tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a levegőben lévő szennyező anyagoknak való kitettség növeli a csendes vetélés – a terhesség megszakadása olyan egyértelmű jelek nélkül, mint a vérzés vagy a görcsölés – kockázatát.

Ökokalkulátor 

Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja

Töltse le a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmazást, hogy az elsők között értesülhessen a Világtalálkozó programjáról, a kulturális programokról. Az applikáció használói push üzeneteken keresztül értesülhetnek a legfontosabb tudnivalókról.

Konyha 

Az élelmiszerek 14 százaléka elvész, még mielőtt a boltba jutna

A világon előállított élelmiszerek körülbelül 14 százaléka elvész még az előtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne – hívta fel a figyelmet a veszteségre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Ennek a jelentős veszteségnek a visszaszorítása serkentené a globális gazdasági növekedést és termelékenységet, segítene az éhezés elleni küzdelemben, és csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

Építs okosan! 

Ennek a banknak a tetején is gyümölcsöző gazdaság működik

Évi 5 tonna élelmiszert termelnének egy melbourne-i banképület tetején.

Építs okosan! 

Ősi módszerekkel a klímabarát otthonokért

Az épületek felelősek a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának a 11 százalékáért. A szakemberek két érdekes megoldást is javasolnak, amelyekkel jelentősen csökkenthető lenne a környezeti ártalom.

Tudatos vásárlás 

Mennyi egy „olcsó” telefon valódi ára?

Az okostelefonok és egyéb elektronikai cikkek élettartamának csupán 1 évvel történő megnövelése egy új tanulmány szerint az EU szén-dioxid-kibocsátását annyival csökkentené, mintha 2 millió kocsit kitiltanának az utakról.

Ökokalkulátor 

Egyszerűbb lesz a villanyautó-töltés a Nissan Charge applikációjával

A Nissan a Plugsurfinggel együttműködve kifejlesztette a Nissan Charge alkalmazást, amely több mint 100 000 európai töltőpont egyszerűbb megtalálását, azokhoz útvonaltervezést, valamint a töltés elindítását teszi lehetővé a felhasználók számára.

Tudatos vásárlás 

Mit mond el a tojások „rendszáma”?

A tojás világnapja alkalmából érdemes elmélyedni a kedvenc reggelink természetes csomagolásán feltüntetett számkódok rejtelmeiben.

Házi praktikák 

Mi legyen a falevelekkel?

A zöldhulladékot sem a kommunális, sem a szelektív kukába nem szabad dobni, és kizárólag engedéllyel szabad elégetni. Viszont ha rászánjuk magunkat a komposztálásukra, a kertünk biztosan meghálálja majd.

Egészség 

Élen jár Magyarország a parlagfű elleni védekezésben

Az allergiások számára rossz hír: Magyarország, illetve a Kárpát-medence európai viszonylatban a parlagfűvel leginkább fertőzött régiók közé tartozik. A jó hír ugyanakkor az, hogy bár a parlagfüves területek nagysága folyamatosan változik, és a növény biztosan velünk marad még, kedvező tendenciák mutatkoznak a visszaszorításában.

origo.hu
Építs okosan! 

Hűvös szobák, hűvös elegancia a forró Costa Rica-i dzsungelből

A Lábnyom nélküli ház (No footprint house) névre keresztelt épület nem extravagáns külsővel, inkább természetbe simuló dizájnnal, elenyésző környezeti hatással és hatékony árnyékolási megoldásokkal kelt feltűnést.

Házi praktikák 

7 gramm szemét egy hónap alatt? Lehetséges!

Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő tudatosan szoktatta rá magát a hulladékmentes életmódra, a szemét csökkentésére és a műanyag termékek elkerülésére.

Gyerekszoba 

A Föld dala – Öleld át Glóbit!

Október 4-én, az Állatok Világnapján a Föld bolygó életre kelt, hogy személyesen adhassa át sürgető üzenetét: Glóbi él, Glóbi érez, rajtunk múlik, hogy mivé lesz! Videóklip Pászti Amina „Glóbi kalandjai” című mesekönyvéhez, mely nyolc zöld mesét tartalmaz különböző környezetvédelmi témakörben 4-8 éves gyerekeknek.

Egészség 

Ezek a legegészségesebb olajos magvak

Az olajos magvaknak, dióféléknek számos pozitív hatása van a szervezetünkre, sok antioxidáns, vitamin és jótékony zsiradék is található bennük. Lássuk, mely olajos magvak érdemlik meg, hogy akár naponta az étrendünkbe illesszük őket.

hazipatika.hu
Zöld mobilitás 

Közlekedés? Váltson zöldre!

Nemcsak a bolygónk megóvása, hanem a saját és gyermekeink egészsége miatt is érdemes spórolni a közlekedésből adódó károsanyag-kibocsátáson. Most megmutatjuk, hogyan lehet zöldebb módon eljutni az úti célunkhoz. 

Házi praktikák 

Ne csak otthon keresd a zöld megoldásokat

Egyre többen döntünk a fenntartható fogyasztás mellett, és teszünk annak érdekében, hogy ne károsítsuk közvetlen környezetünket. Akkor miért nem kezeljük ugyanígy az irodában töltött időt?

Zöld mobilitás 

Villanykutakkal gazdagodott Zalaegerszeg

Öt új elektromos töltőállomást telepített Zalaegerszeg forgalmas pontjaira az E.ON, ebből hármat az önkormányzattal, kettőt pedig az ALDI-val együttműködésben. Egy töltőn egyszerre két villanyautót is fel lehet „tankolni”.

gazdasagportal.hu
Tudatos vásárlás 

A bevásárlókosarunkban megbújó műanyagok

Egyre többen figyelnek oda arra, hogy lehetőleg minél kevesebb plasztik csomagolóanyagot vigyenek haza a boltokból – csakhogy a műanyag és különösen a mikroműanyag – olyan termékekben is ott rejtőzik, amelyekre nem is gondolnánk.

Konyha 

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

A kaktuszoktól az algákon és a vitaminban gazdag virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig – a Knorr és a WWF összeállította annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelynek a fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.