2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

Környezettudatosan, azokon a napokon is

Az eldobható higiéniai eszközök ideje végképp lejárt. A tudatos nők a menstruációs kelyhek mellett már speciális fehérneműt is használhatnak, ha környezettudatos alternatívát keresnek.

Egészség 

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Az immár tagadhatatlan klímaváltozás egyik újabb, veszélyes hozadéka az embert fertőző, sőt halálos kockázatot jelentő gombafajok terjedése. Úgy tűnik, a Candida auris az első olyan gombafaj, amely a világ legkülönbözőbb részein bukkan fel, alkalmazkodik a meleghez, és komoly veszélyt jelenthet az emberre.

Tudatos vásárlás 

Legyünk hűségesek a kütyüinkhez – de okosan!

Az elektronikai eszközök egyre gyorsuló ütemben megújuló kavalkádjának nehéz ellenállni – pedig a különleges nemesfémekből előállított technikai csodáknak nem csak a pénzben kifejezett ára nagy.

Zöld mobilitás 

Így utazhat környezettudatosan

Szinte minden hétre jut egy, a klímaváltozás számlájára írható természeti katasztrófa. A szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítása ma már közös ügy. Sokat tehetünk azzal is, ha az utazásnál odafigyelünk a környezettudatosságra. Mutatjuk a legfontosabb tanácsokat. 

Egészség 

A légszennyezéstől nagyobb kockázattal alakulhat ki bipoláris zavar vagy depresszió

A légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okoz és csökkenti a várható élettartamot, hanem egy új tanulmány szerint mentális betegségek, köztük a depresszió és bipoláris zavar kialakulásával is kapcsolatba hozható.

Konyha 

Economist: Hogyan változtathatja meg a veganizmus a világot? (angol nyelvű videó)

A The Economist 6 és fél perces, Hogyan változtatja meg a világot a veganizmus című videója szerint ha kevesebb húst fogyasztanánk, akkor jelentősen csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása, a tiszta víznek csak 70 százalékát használnánk fel, a szárazföldnek pedig csak 40 százalékát.

Egészség 

Misztikus gyógyító energiák

A világot, benne az emberi testet keresztül-kasul szelik a különböző fantomenergiák, melyek szabad áramlása az egészség záloga. Ha az áramlást valami gátolja, megbillen az egyensúly, s kialakul a betegség. De szerencsére létezik gyógyír a bajra: ha helyreállítjuk az energiaáramlást, visszabillen az egyensúly, és vele együtt visszatér az egészség. A keleti energiagyógyászat régiónként sok hasonlóságot mutat, ami közös eredetre utal.

Házi praktikák 

Ess, eső, ess!

Az esővíz a legjobb vízforrás, gazdaságos és ökológiai szempontból is fenntartható – mégis kevesen hasznosítjuk. A lengyel Wrocław városának önkormányzata például támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Egészség 

Pollennaptár (február–október)

Az ÁNTSZ számításai alapján készült MTI-infografika a legjellemzőbb allergén növények február és október közötti pollenszórási idejét és erősségét mutatja be.

Házi praktikák 

Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors

Miközben éppen csak kezdjük egyre többen felismerni a problémákat, amiket a fast fashion ipar létrehozott, már meg is jelent a következő lépcsője ennek a torz „fejlődésnek”. Az elsősorban online térben értékesítő, fizikai boltokkal már nem is rendelkező márkák hihetetlen iramot diktálnak még a fast fashion márkákhoz képest is.

Zöld mobilitás 

Rengeteg település csatlakozna az európai mobilitási héthez

Több mint 200 millió forint támogatási igényt nyújtottak be a települések az európai mobilitási héthez és autómentes naphoz kapcsolódó programok szervezéséhez – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A szeptember 16-án startoló kampány idei témája a gyaloglás, mottója pedig a „Sétálj velünk!”

Házi praktikák 

Így csempéssz egy kis természetet a fürdőszobádba

A zöldebb otthonért való törekvésünknek a fürdőszobában sem kell megálljt parancsolni. Jó érzés fürdés vagy zuhany után pihe-puha dologra kilépni, amit már csak azzal lehet fokozni, ha az természetes is. A moha érintése csodás, vele soha többet nem kell küzdeni az átázott szőnyeg problémájával. 

Egészség 

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen hozzájárul az egészséghez, a jólléthez, még úgy is, ha csak egyszerűen üldögél az ember, és élvezi a nyugalmat – vélik brit kutatók. Az erdőkben,  szabadidőparkokban, vagy vízpartokon eltöltött idő fizikai és mentális hatásai jól ismertek, de ez az első olyan nagy kutatás, amely kiderítette, mennyi szükséges ezen hatások eléréséhez.

Házi praktikák 

Találja meg, hol szökik az energia az otthonában!

Rengeteg mindenre használjuk az energiát az otthonunkban: ezzel hűtünk, ezzel fűtünk, főzünk, világítunk és így tovább. Még a legenergiatakarékosabb házban is van olyan rizikós pont, ahol nem a leghatékonyabban használjuk az energiát – az alábbi tippekkel könnyen meghatározhatja, hogy az otthonában melyek ezek a gyenge pontok.

Házi praktikák 

Csökkentsük az ökolábnyomunkat a fürdőszobában

Rengeteg apró lépést tehetünk, hogy csökkentsük ökolábnyomunkat, és a legegyszerűbb, ha otthon kezdjük, például a fürdőszobában. Fontos, hogy a szépségrutinunk a bolygónak is kedvezzen. Következnek a legjobb zöld tippek a maximális szépségért és a minimális károkért.

Konyha 

A barna banán finom banán

Lássuk, mihez kezdhetünk, ha banánunk barnulásnak indult. Első tipp: ki ne dobd!

Tudatos vásárlás 

A hazai élelmiszerboltok a környezetszennyezés ellen

A műanyagmentes július után jogosan merül fel sokakban a kérdés, hogy az egyéni akciókon túl mit tesznek a műanyagszennyezés és a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében azok az üzletek, ahonnan az otthon halmozott műanyag szatyrok is származnak. A qubit a hazai élelmiszerláncoknál járt utána a kérdésnek.

Tudatos vásárlás 

Kimegyünk a divatból?!

A fenntartható ruhadarabra azt mondják, hogy  bioszálból készül, de a Föld megóvása érdekében nem sokat jelent, hiszen a nagy mennyiségű gyártása ugyanúgy károsanyag-kibocsátó, mint a poliészter szálból készülteké. Az öltözködés pszichológiájáról az ng.hu szerzője Bálint Amarilla klinikai szakpszichológussal beszélgetett.

Konyha 

Kitiltotta a marhahúst campusáról egy londoni főiskola

A londoni Goldsmith College a klímaváltozás elleni harc jegyében szánta rá magát arra a lépésre, hogy kitiltsa a marhahúst a főiskola campusáról, és a műanyag palackok ellen is harcot indítanak – elsőként a brit felsőoktatási intézmények sorában.

Gyerekszoba 

A klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet a fiatalok a népszerű tiniappon

Már az egészen fiatalok is érzékelik, hogy komoly válsághelyzetben van a világ: a klímaváltozás hatásai már napjainkban is érzékelhetők, a jövőre nézve viszont még súlyosabb következményekkel fenyeget. Erre figyelmeztet egyre több videós a TikTok alkalmazáson keresztül – írja a BBC.