Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 31., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Izgalmas madaras játékkal rukkolt elő a Madártani Egyesület

A játékhoz pedig nincs is szükség másra, csupán egy nyomtatóra, egy ollóra, és máris belevethetjük magunkat a gyerekekkel együtt a madarak világába! Az ismert és népszerű Dobble mintájára épült fel a Magyar Madártani Egyesület új játéka, ami amellett, hogy segít elütni az időt, megismertet bennünket az énekesmadarakkal is.

Építs okosan! 

Érdemes lenne példát venni Utrechtről

A hollandiai városban egyetlen háztetőt sem hagynak kihasználatlanul: a tetőket zöld növényekkel és napkollektorokkal népesítik be, hogy a város kellemesebb, lakhatóbb és fenntarthatóbb legyen.

Egészség 

Dániában már látszik, mikor jöhet a járvány utáni lazítás

Dánia húsvét után fokozatosan lazíthat a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedéseken, amennyiben a jelenlegi pozitív tendencia folytatódik, és a lakosság az elkövetkező két hétben észszerű viselkedésével útját állja a kór terjedésének.

Gyerekszoba 

Ismerkedj a természettel – Színezők gyerekeknek minden napra

A Turista Magazin március 24-e óta minden nap új, nagyon szerethető állatos színezőkkel rukkol elő a legkisebbek számára, amelyekkel nemcsak gyorsabban telik a kényszerűségből otthon töltött idő, de a gyerekek a letölthető képeknek köszönhetően a fajokhoz kötődő legizgalmasabb tényeket is megismerhetik. 

Házi praktikák 

Citromsavval a ragyogóan tiszta otthonért

A citromsav hatékony segítőtárs a konyhában, a fürdőszobában, illetve a mosáshoz is praktikus kiegészítő. Rendkívüli sokoldalúságának, fertőtlenítő hatásának és pénztárcabarát árának köszönhetően a háziasszonyok nagy kedvence lehet.  

Gyerekszoba 

Egyszer volt...az élet – A test őrei (rajzfilm)

Manapság már nem a nagy testű állatok az emberek fő ellenségei. A legveszedelmesebb ellenségeink mikroszkopikus méretűek: baktériumok, vírusok, különféle mérgező anyagok. „Kik” védelmezik a szervezetünket tőlük? Ez derül ki a hajdan közkedvelt ismeretterjesztő rajzfilmsorozat ezen epizódjából.

Konyha 

Rendeljünk házhoz a termelőktől!

A mostani vírushelyzetben különösen fontos, hogy segítsük egymást. Azok a termelők, akik egész évben azon dolgoznak, hogy friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, kézműves termékek kerüljenek az asztalunkra, most is készen állnak arra, hogy – biztonságos körülmények között – eljuttassák az otthonunkba a finomságaikat. Íme néhány ötlet, hogy kiket kereshetünk meg, akár már a húsvétra készülvén.

Tudatos vásárlás 

Most különösen fontos, hogy tudatosan pakoljuk meg a bevásárlókocsit

Hazánkban évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, és ez a mennyiség az elmúlt hetekre jellemző vásárlási hullám következtében csak nőni fog. A pazarlás fő oka a tudatosság hiánya, amire a jelenlegi helyzetben talán még nagyobb szükség van, mint valaha.

Zöld mobilitás 

A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat

Egyre több cég fejezi ki háláját a koronavírus-járvány frontvonalában harcolóknak. Nemrég a MOL Plugee is bejelentette, hogy ingyenes és korlátlan villanyautó-töltési lehetőséget biztosít az egészségügyi dolgozóknak.

Házi praktikák 

Egy mikrobiológus tanácsai a takarításhoz

A takarítás a mindennapjaink természetes része, ám most, a koronavírus-járvány idején hatványozottan fontos odafigyelni az otthoni higiéniára. Dr. Charles Gerba mikrobiológusként tudja, mennyi kórokozó van egy lakásban, és elárulta, ő mire figyel takarításkor.

Egészség 

Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

Egészség 

Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére

A Helsinkiben élő Zöldi Viktor kintről próbál meg segíteni az itthoniaknak is azzal, hogy lefordította, majd a közösségi oldalán megosztotta azt a táblázatot, amellyel Finnországban segítik a lakosságot a fizikai távolságtartással kapcsolatos teendőikben. Íme, a táblázat.

Egészség 

A koronavírus-fertőzés, az influenza és a nátha jellemző tünetei

A közösségi oldalakon is többféle módon jelennek meg jó tanácsok e három betegség megkülönböztetéséről, jellemző tüneteiről. Ez a táblázat is segít az eligazodásban.

Építs okosan! 

Elképesztően környezetbarát lakópark épül Walesben

A világ egyik első nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású lakóparkja épül Walesben, ahol a helyi önkormányzat 35 olyan lakóház fejlesztését hagyta jóvá, ami több tiszta energiát termel majd, mint amennyit felhasznál.

Egészség 

Orbán Viktor: kijárási korlátozás lesz Magyarországon

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt. Így két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs kora reggeli tanácskozása után.

Gyerekszoba 

A telhetetlen méhecske (Macskássy Gyula, 1958)

Míg társai szorgosan gyűjtik a mézet, a telhetetlen méhecske röpköd a nyári erdőben. Ő is gyűjti a mézet, de legalább annyit a maga hasznára, mint amennyit a kaptáréra. Mohósága miatt a darázs tőrbe csalja, a pusztulástól társai mentik meg. Ettől kezdve ő is becsületes tagja a kaptárnak. A legendás rajzfilmrendező, Macskássy Gyula alkotása 1958-ból.

Konyha 

Kíváncsi vagy, melyik a legzöldebb sütési mód?

A mindennapi életünk során számos olyan apró szokást alakíthatunk ki, amelyekkel sokat tehetünk a környezetünkért, még ha apró lépésekben is. A vízhasználati és áramfogyasztási szokásaink mellett például a konyhában is tehetünk azért, hogy életmódunk a lehető leginkább környezetbarát legyen.

Tudatos vásárlás 

Most különösen fontos – vegyél hazait!

Figyelemfelhívó kampányt indított az InStyle. A márka számára mindig kiemelten fontos volt a hazai tervezők, képzőművészek és kulturális projektek támogatása – amire a járvány okozta nehéz időszakban a pótolhatatlan kis piaci szereplőknek még nagyobb szükségük van.

Gyerekszoba 

A közös küldetés – Kőnig doki üzenete a koronavírusról gyerekeknek (videó)

A gyerekek nem értik, mi történik körülöttünk. Azt látják, hogy a szülők szoronganak, a világ felborul, és ettől ők is szoronganak és félnek. Dr. Kőnig Róbert ezzel a videóval azt szeretné elérni, hogy a kicsik is megértsék, hogy miről is van szó, és mit lehet tenni, hogy ők is részesei legyenek a küzdelemnek. Hogy ők is harcosok legyenek!

Egészség 

A D-vitamin az immunrendszer legfontosabb támogatója (videóval)

Ha valaki volt már influenzás, vagy csak simán beteg a tél második felében, tehát január-február magasságában, azt nagy valószínűséggel a D-vitamin hiánya okozta. Dán kutatók csak 2010-ben mutatták ki, hogy a D-vitamin kulcsszerepet játszik a védekezőrendszer beindításában.