2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Konyha 

Mi fán terem a fenntartható flexitáriánus?

Bristol zöldre vált – étrendben is. A nyugat-angliai város 2015-ben nyerte el az Európa zöld fővárosa címet környezetbarát közlekedésével, hatékony megújulóenergia-használatával, a lakosságot mozgósító környezeti programjaival – most pedig az első brit flexitáriánus város címért vált fenntartható étrendre, és a kisiskolásokkal kezdik a közös szakácskodást. (Fotó: flexibristol.org)

fna.hu
Házi praktikák 

Ennél olcsóbb öblítőt nem talál

Az illatos ruhák alapfeltétele a jó öblítő. Kínálatból nincs hiány, ám a piacon kapható mosószerek zöme nemcsak drága, de még a környezetünknek sem tesznek jót. Létezik azonban egy olyan otthon kikeverhető csodaszer, amely okkal válhat a tudatos háziasszonyok kedvencévé. 

Tudatos vásárlás 

Így fagyaszd le az ételeket, hogy kiolvasztva is frissek legyenek

Az emberiség az előállított élelmiszerek egyharmadát minden évben a kukába dobja – az élelmiszer-pazarlás soha nem látott méreteket ölt, ami természetesen sem az egyénnek, sem a gazdaságnak, sem a környezetnek nem jó. A tudatosabb vásárlás mellett a fel nem használt élelmiszerek eltárolása is segíthet abban, hogy csökkentsd a kidobott élelem mennyiségét.

bien.hu
Egészség 

Érdemes mindennap olajos magvakat fogyasztani

Az olajos magvaknak, dióféléknek számos egészséges hatásuk van a szervezetünkre, sok antioxidáns, vitamin és jótékony zsiradék is található bennük. Több fajtájukat naponta is érdemes fogyasztanunk.

Egészség 

A sütőtök 10 jótékony hatása

Sokak kedvenc őszi-téli eledele a narancssárga sütőtök, amely sokak szerint már pusztán a színével hangulatjavító hatású. Számtalan vitamin és ásványi anyag van benne, tápanyagokban gazdag, de kalóriában szegény, és a magja is rendkívül jótékonyan hat az egészségre. 

Konyha 

Paraziták, higany – nem csak a szálkára kell figyelni, ha halat eszünk

A halban található ómega-3 zsírsav és a sovány fehérje nagyon egészséges. Jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azoknál, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak olajos halat. Azt azonban nem árt tudni, hogy szinte minden halban van bizonyos mennyiségű higany, ami a felnőtt szervezet számára nem jelent problémát, de kisgyermekeknél, szoptatós nőknél figyelni kell rá.

Gyerekszoba 

Használd a természet kincseit, és alkoss egy mesét!

Az ősz megérkezése véget vet a kültéri programok sokaságának, helyette azonban több olyan kincset is kínál, amely játékra, mesére csábíthat kicsiket és nagyokat egyaránt. 

Tudatos vásárlás 

Mennyire becsüljük a magyar élelmiszert?

A magyar élelmiszer megítélése minden szempontból kiváló, mégis tudatosan csupán a magyarok alig egyharmada keresi a hazai termékeket az üzletek polcain – derült ki a Médiaunió Alapítvány augusztusban megjelent vásárlói kutatásából. Íme, a beszédes statisztikák! 

Zöld mobilitás 

Két keréken a Dunakanyarban

A Dunakanyar nemcsak hazánk egyik legszebb vidéke, de jól kiépített bringás útvonalakkal is rendelkezik. Érdemes tehát az autót parkolópályára állítani, és két keréken felfedezni a környék őszi arcát. A legszebb látnivalókról az infoesztergom.hu készített listát. 

infoesztergom.hu
Építs okosan! 

Amikor az újítás és a tradíció találkozik – cserépkályhák a passzív házakban

Tudta ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzív házak jelentős részébe is építenek kályhát? Az ilyen lakóházak kedvező tulajdonságainak hála a komfortos és egyenletes hőmérséklet egyetlen cserépkályhával biztosítható. Így akár egy drágább gépészeti megoldást is kiválthatunk ezzel az otthonos és szép eszközzel!
(Fotó: ofenart.at)

kalyha.hu
Konyha 

Vegetáriánus szalonnát csináltak ukrán diákok

Az ukrajnai agrárhallgatók által előállított műszalonna növényi olajból és zselatinból áll. Állítólag megfelelő ízesítés után megkülönböztethetetlen az igazitól.

Tudatos vásárlás 

Én a „jó arcoktól” vásárolok

Ez a cikk megkísérli összefoglalni azokat a brandinget érintő tényezőket, amelyek a jelen és a közeljövő vásárlási döntései mögött húzódnak, illetve bizonyítékokkal szolgál arra, hogy átmeneti korban élünk: a márkaválasztás narratívájában paradigmaváltás zajlik. Kun Miklós írása (Mediacom – Chief Strategy Officer).

Házi praktikák 

Parketten a természetes ragyogás

Hiába ragyog az egész lakás a tisztaságtól, ha a fakó parketta teljesen elrontja az összképet. Vannak azonban olyan jól bevált fortélyok, amelyek kártékony és drága vegyszerek nélkül is sokat segíthetnek abban, hogy a padló szuperfényes legyen. 

Egészség 

Valóban csak az agyunk tíz százalékát használjuk?

A közelmúltban felröppent híresztelések szerint mindössze agyunk tíz százalékát használjuk rendszeresen, és a fennmaradó kilencven százalékot csak bizonyos technikákkal lehet felébreszteni. Fantázia vagy részigazság, amit a hollywoodi filmek és a motivátorok mutatnak? Ami bizonyos: kemény munkával hathatósan növelhetjük agyunk teljesítményét.

Tudatos vásárlás 

Milyen hatással van a farmerod a Földre?

A gyapottermeléstől egészen a farmerszövet gyártásáig és a farmerek tervezéséig az egész folyamat óriási mennyiségű peszticidet, vízpazarlást és mérgező termékeket vonhat maga után. 

Építs okosan! 

Egyszerűbben lesz igényelhető a lakossági energiatakarékossági hitel

Október 4-től kedvezőbb feltételekkel
vehetik igénybe az ügyfelek a Lakossági Energiahatékonysági Program nyújtotta, nullaszázalékos hitelt.

Konyha 

Így nevelj kifogyhatatlan fokhagymaültetvényt otthon!

Főzés közben a fokhagyma illata betölti az egész konyhát. Hogyan jussunk hozzá a legfinomabb fokhagymához, ehhez a jól kipróbált és közismert immunerősítő szuperételhez? Termesszük otthon!

Gyerekszoba 

Levélgyűjtésre fel!

Lassan megjelennek a parkok ágyasaiban, az erdei ösvények mentén a lehullott falevelek. A gyerekek szeretik gyűjtögetni a sárgával pettyezett, bordóba forduló vagy éppen rezesbarna leveleket. Íme néhány ötlet az összegyűjtött levelek játékos és szemet gyönyörködtető hasznosítására! 

Építs okosan! 

Mennyezetfűtés, mennyezethűtés

Régebben természetesek voltak azok a fűtési megoldások, amelyek főként hősugárzással fűtötték be a szobát, mint például a kemence, a kandalló vagy a cserépkályha – a modern lakásokban sem kell lemondani a simogató meleg élményéről.

Tudatos vásárlás 

Így vásárolj csomagolásmentesen

Vásárolj tudatosan, minél kevesebb csomagolással, vigyél saját vászontáskát és dobozt, amikor vásárolsz! A budapesti csomagolásmentes Ligeti Boltban sok mindent beszerezhetsz az alábbi kisfilmben látható módon.