2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással!

Vészharangot kongatnak a szakemberek: ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, és nem avatkozunk be, akkor a koronavírus-világjárványt a mentális pandémia követi majd Magyarországon is.

Házi praktikák 

Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba

Bár különböző fórumokon egyre több szó esik a fenyegető környezeti katasztrófáról, az egyes nemzetek és gazdaságok mégis csak nagyon óvakodva tesznek lépéseket az olyan globális problémák kezelése érdekében, mint az ember által okozott klímaváltozás vagy az ökológiai rendszerek sérülése.

Építs okosan! 

A szakértői tanácsadás hiánya sokakat tántorít el az energetikai korszerűsítéstől

A következő öt évben az energetikai korszerűsítést egyébként is tervezőkön felül további félmillió háztartás kezdene bele ilyen munkálatokba, ha elérhető lenne számukra a megfelelő tanácsadói háttér – derült ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) felméréséből.

Tudatos vásárlás 

Létezik környezetbarát szemeteszacskó?

Létezik fenntartható alternatívájuk azoknak a műanyag zsákoknak, amikbe a konyhában, a szobában gyűjtjük a hulladékot, aztán azzal együtt dobjuk ki a kukába? A kérdésnek olvasói felvetésre a Veol járt utána.

Építs okosan! 

A klíma kiválasztásakor a télre is érdemes gondolni

Az erre optimalizált klímakészülékkel gazdaságosan lehet fűteni is, fapakolás, füst és szálló por nélkül.

Egészség 

Már holnap baj lehet a hazai szúnyogokból

A csípőszúnyogok – főleg a három új, inváziós fajuk – állandó járványügyi fenyegetést jelentenek hazánkban. Egy új program a lakosság aktív segítségével próbálja felderíteni és megfigyelés alatt tartani a potenciális veszélyt jelentő állományokat, hogy a védekezésben mindig egy lépéssel a kórokozók előtt járhassunk.

24.hu
Gyerekszoba 

Jobb a mosható pelenka!

A mai korszerű, mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyen régen volt. Felépítésük, anyaguk is különbözik az elődeitől. Dr. Lengyel Boglárka gyerekorvos írása.

Egészség 

Fontos tudnivalók a pandémia alatt elhagyhatatlan D-vitaminról

Már tudható, hogy a D-vitamin pótlása az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, különösen a pandémia idején. Az sem titok, hogy a várandósság során a D-vitamin nemcsak az anya, hanem a baba számára is nélkülözhetetlen. Sokan mégsem szedik a D-vitamin-készítményeket. De miért nem?

Építs okosan! 

Hamarosan geotermikus távhővel fűthetik a lakásukat a budapestiek

Együttműködési megállapodást írt alá a Főtáv és az izlandi Arctic Green Energy cégcsoport geotermikus távhőtermelő egységek létesítéséről.

Ökokalkulátor 

A Google Maps a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért

A Google Maps hamarosan a kevesebb károsanyag-kibocsátással járó útvonalat fogja elsőként ajánlani a sofőröknek, akiket figyelmeztet majd az alacsony kibocsátási zónákra is. Emellett az alkalmazás összehasonlíthatóbbá teszi a különböző közlekedési alternatívákat is.

Építs okosan! 

A klímacélok elérése elképzelhetetlen az otthonaink felújítása nélkül

Ha nem foglalkozunk azzal, hogy a CO2-kibocsátásunk nagyjából 40 százalékát adó lakóépületeinket felújítsuk, akkor teljesen esélytelen, hogy a klímasemlegességet 2050-re elérjük, mivel a jelenleg használatban lévő épületek nagy részét még akkor is használni fogjuk – hangsúlyozta Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója a G7 friss podcastjában.

Tudatos vásárlás 

„Divatosan a környezetért” – szemléletformáló dizájnervásár kezdődött

A Fashion Revolution Hungary és a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület edukációs programjának támogatására létrejött dizájnervásáron lokális és fenntartható divatmárkák vesznek részt.

Építs okosan! 

Milyen fenntartható, környezetbarát eljárásokat meríthetünk a múlt építészetéből?

Üvegházhatást csökkentő függőkertek, földrengésálló pagodák, természetes légkondicionálók, „lélegző” és mégis hőszigetelő tetőrendszer, évszakokhoz alkalmazkodó falak, hatékonyabb fűtésrendszer – a 21. század építészeinek érdemes lenne tanulmányozniuk ezeket az ősi, pofonegyszerű módszereket.

mult-kor.hu
Zöld mobilitás 

Elektromos mikromobilitás: most még egyszerűbb pályázni az e-biciklik támogatására

Április 6-án reggel 8 órakor indult az e-kerékpárok vásárlásának támogatására kiírt pályázat ötödik szakasza, most április 9-ig lehet benyújtani a dokumentumokat, és idén tavasztól még egyszerűbb az ügyintézés, mint eddig volt.

Ökokalkulátor 

Citizen science: lakossági részvétellel a szúnyogok és a járványok ellen

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont kutatói és a Koronamonitor oldal fejlesztőcsapata április 1-jén elindították a Szúnyogmonitor projektben fejlesztett weboldalukat, hogy a lakosság bevonásával térképezhessék fel az emberre veszélyes kórokozókat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok terjedését.

Tudatos vásárlás 

Néhány kattintás a papírtakarékosság, a spórolás és egy jó ügy szolgálatában

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. ügyfelei az e-számlára váltással most nemcsak papírt és pénzt takaríthatnak meg, de egy beteg gyermek legfőbb kívánságának teljesüléséhez is hozzájárulhatnak. 

Tudatos vásárlás 

Házhoz jön a piac

Ma már több helyről is lehet rendelni megbízható termékeket kistermelőktől.

Konyha 

Zöldséges csokitojás luxuskivitelben

A luxus vegán csokoládétojás növényi aromákkal, köztük paradicsommal, céklával, spenóttal, sárgarépával és csemegekukoricával készült. A félig sötét és félig tejszerű finomság már attól is különleges, extra édesség, mert nagyjából 13 ezer forint körüli összeget kell fizetni érte.

Egészség 

Folyamatosan frissülő, interaktív térkép a koronavírus terjedéséről

A Johns Hopkins Egyetem kutatói valós idejű térképet hoztak létre, melyen folyamatosan követhető a koronavírus előfordulása.

Építs okosan! 

A klímaváltozást hajtó energiapazarlás visszafogásában, a klímakatasztrófa megakadályozásában a hőszigetelésnek is kulcsszerep jut

A települések károsanyag-kibocsátásáért az épületek jelentős mértékben felelősek: ez évente, a településmérettől függően, az adott év teljes károsanyag-kibocsátásának több mint 40%-át is jelentheti. Nem meglepő hát, hogy a klímavédelmi törekvések szigorodó épületenergetikai előírásokban is megnyilvánulnak.