2018. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Egészség 

Quinoa, a „szuperélelmiszer”

Az inkák a magok anyjának nevezték, és szent növénynek számított. A „szuperélelmiszerként” is emlegetett quinoa számtalan jótékony hatással van a szervezetre, jó ízű, magas fehérjetartalommal rendelkezik, és fontos szerepe van a gluténmentes étkezésben. Bár gabonaként emlegetik, valójában egy, a spenóthoz és a céklához hasonló növény magja.

Tudatos vásárlás 

A villanykörte-összeesküvés – A tervezett elavulás története

Egykoron a termékeket úgy tervezték és készítették, hogy akár több generációt is kiszolgáljanak. Valamikor az 1920-as években egy csapat üzletember rájött, hogy ha termékeik hosszú ideig használhatóak maradnak, az a kevés eladás miatt tragédiát jelent az üzletüknek. Ekkor született meg a „tervezett elavulás” fogalma, a termékek élettartamának szándékos csökkentése. Nem sokkal ezután összeállt az első világméretű kartell, mely céljául tűzte ki a fejlődés, a nagyszerű ötletek egyik jelképének, a villanykörte szavatosságának csökkentését, ami a „tervezett elavulás” első igazi áldozatává vált.

Építs okosan! 

Mi kerüljön az állatbarát kertbe?

A beépített terület nagyságának folyamatos növekedése számos állat amúgy is már erősen korlátozott élőhelyét veszélyezteti. Ezért kertünk fontos menedékhely is lehet a madarak, kétéltűek és más állatok számára. Az éghajlat megváltozása is hozhat olyan kihívásokat, amelyeknek a leküzdésében kertünk segítségükre lehet.

Konyha 

Skandináviában már vegán hamburgert is készít a McDonald's

McVegan néven dobott piacra szójaalapú vegán hamburgert a McDonald's Finnországban és Svédországban. A fogyasztóknak bejön a termék, más országok lakói is várják, hogy náluk is megjelenjen a vegán burger, de egyelőre nincs hír arról, hogy a McDonald's máshol is fel akarná venni a terméket az állandó kínálatába.

szuperfarm.hu
Ökokalkulátor 

Életmentő applikáció

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Viterbi Mérnöki Iskola Számítástudományi Tanszékének diákjai elhatározták: mindent megtesznek azért, hogy a meleg miatt senki ne haljon meg a kaliforniai földeken. Elhatározásukat tett követte, és  életmentő appot fejlesztettek. 

Építs okosan! 

Klíma helyett csodavakolat

Drága az energia, ezért egyre jobb hőszigetelő anyagokat alkalmazunk. Nem is gondolnánk, de pont ennek a kellemetlen mellékhatása, hogy nyáron a lakásokban (is) szenvedünk a hőségtől! Az LB-Knauf új okosvakolata éppen ezt a mellékhatást képes kiküszöbölni, így nem csoda, hogy a zseniális megoldás iránt Kaliforniától Berlinig érdeklődnek az építtetők. A termékről a fejlesztést vezető dr. Jelinkó Róbertet kérdezte az Energiafigyelő magazin.

Tudatos vásárlás 

7 tanács az olcsóbb és környezettudatosabb hétköznapokért

Palackozott víz helyett csapvíz, meleget lakásban tartó spaletta, fürdés helyett zuhanyzás, vízkőoldásra ecet, illóolajak fertőtlenítésre, fólia helyett méhviaszkendő. A bükkszentkereszti füvesember, Szabó Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa jótanácsai az olcsóbb és környezettudatosabb hétköznapokért.

gyorgytea.hu
Házi praktikák 

Tippek a környezettudatos évkezdéshez

A klímaváltozás, a környezetszennyezés, a globális felmelegedés világméretű problémák. Azonban saját környezetünkben apró lépésekkel mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy változást érjünk el, és egy élhetőbb, szebb és tudatosabb világot teremtsünk. A 365.reblog.hu ad tippeket a zöld évkezdéshez és a tudatos mindennapokhoz.

Konyha 

Veszélyeztetett élelmiszerek, melyek eltűnhetnek az asztalunkról

A környezetszennyezés, a klímaváltozás és a túlfogyasztás miatt sok kedvelt élelmiszer veszélybe kerülhet, étlapunkon nagy átalakulások várhatóak a jövőben. Lehet, hogy búcsút inthetünk a csokoládénak és a kávénak is? Az Ecolounge gyűjtéséből megismerhetjük a legfenyegetettebb élelmiszereket.

Egészség 

A legjobb téli gyógynövényteák

Mivel még hosszan tart a csípős, zimankós idő, érdemes a szervezetünket alaposan felvértezni a betegségek ellen. Ha pontosan ismerjük a gyógynövények hatásait, nem kell az első köhintéskor feltétlenül a gyógyszerekre, antibiotikumokra voksolnunk, választhatunk szelídebb gyógymódot is. Ráadásul a gyógynövényekre nemcsak teaként érdemes gondolnunk, de több közülük gargalizáláshoz, inhaláláshoz, immunerősítő fürdőhöz is alkalmas.

Gyerekszoba 

Játékosan a környezettudatosság felé

Aki szülő, gyakran megtapasztalhatja, a papolás és a lelki fröccs – de óvodásoknál még a gondos, részletes magyarázat – sem mindig vezet eredményre. Többre megyünk egy jó kis közös játékkal, akkor is, ha a környezet megóvásának fontosságát akarjuk átadni.

Egészség 

Téli vitaminforrások – a frissesség bajnokai: fekete retek, tarlórépa, karórépa

Ez a három csodás növény nemcsak óriási vitamin- és ásványianyag-forrás, hanem salátákba belereszelve vagy csak simán felkarikázva és szendvicsbe beletéve roppanósságuk, frissességük egy kis nyári élményt idéz fel bennünk a felhős, szürke téli napokon. E három zöldség kiválóan helyettesítheti egymást a receptekben, és nem utolsósorban, nagyon finomak.

eletmodszer.com
Tudatos vásárlás 

Turkálóból – okosan

Bár a használtruha-boltoknak számos előnyük van (pénztárcabarátok, segítenek mérsékelni a túlfogyasztást, és az így szerzett darabok izgalmas színfoltjai lehetnek a ruhatárunknak), mégsem árt, hogyha odafigyelünk néhány dologra, amikor turkálóban vásárolunk. Lássuk, mik a turizás  legkényesebb buktatói!

Házi praktikák 

Vegyszermentes csodatisztítószer

Nem kevés pénzt áldozunk arra, hogy lakásunkat csillogóvá, baktériummentessé és illatossá varázsoljuk. Arra azonban nem mindenki gondol, hogy mindehhez nincs szükség a gyakran aranyárban mért, kártékony kemikáliákkal dúsított termékekre. Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz pénztárcabarát, vegyszermentes csodatisztítószert.

Házi praktikák 

A téli komposztálás öt fortélya

A komposztálás nyáron nem bonyolult. A hőmérséklet magas, és bőven akad puha, zöld alapanyag a halomra, amely gyorsan lebomlik, ha fás nyesedékkel keverjük. Ezzel szemben télen a komposzthalom belsejében lecsökken a hőmérséklet. Esetenként olyannyira, hogy a lebomlás folyamata teljesen le is áll.

Egészség 

Bebizonyították, hogy az organikus élelmiszerek egészségesebbek

2014-ben először tárta fel egy tudományos kutatás az organikus és nem organikus élelmiszerek közötti különbségeket, és egyúttal azt is, hogy a természetes módon termelt alapanyagok egészségesebbek az emberi szervezet számára.

Építs okosan! 

Az ökoház passzívház vagy aktívház?

A környezetkímélő épületek közé tartozik az ökoház, amely a lehető legkisebb kárt okozza a természetben. Előállítása olcsóbb, mint ha égetett agyagtéglából és betonból készülne, acél könnyűszerkezete pedig utóbbi két anyag súlyánál harmincszor kevesebbet nyom, tehát a vázszerkezet fajlagos előállítási költsége jóval kisebb.

lakaskultura.hu
Egészség 

Agresszívebb lesz az immunrendszer az egészségtelen táplálkozás miatt

A Bonni Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint ugyanúgy reagál a szervezet immunrendszere a magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú étrendre, mint a bakteriális fertőzésekre, vagyis hosszú távon támadóvá válik.

szuperfarm.hu
Egészség 

Hagymatea: megfázás és köhögés ellen nincs ennél jobb

Nagymamám mindig hagymateát főzött, ha valaki náthás lett, vagy influenza gyötörte. Anyukám ugyanezt a módszert alkalmazta az említett esetekben, és mi, mint a família ifjabb nemzedékei, szintén a hagymához fordulunk – gyógyszerek helyett –, amikor a szeretteinknél észrevesszük, hogy gyorsan fogy a 100-as csomagolású papír zsebkendő, és amikor kezünk gyorsan felforrósodik a vizsgált homlok érintése során.

fmc.hu
Építs okosan! 

Az élhető otthon a ház és a kert harmóniájából születik

„Az élhető otthonok alapvető jellemzője, hogy intenzív kapcsolatra törekednek közvetlen természetes környezetükkel. Ez határozza meg az épület optimális elhelyezkedését, tájolását, méretét, és befolyásolja alaprajzi elrendezését is. Az élettér nem ér véget a ház falánál, a határok elmosódnak a kint és a bent között.” – fogalmaz Dávid Anita a slow mozgalom építészetre gyakorolt hatásait bemutató írásában.

csaladeshaz.hu