2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zöld mobilitás 

Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére

Egyre több európai ország számára válik fontossá a közlekedés károsanyag-kibocsátásának visszaszorítása. Franciaország például 7 ezer eurós környezetvédelmi bónuszt ad annak, aki e-autót vásárol.

Házi praktikák 

A környezetbarát fürdőszoba titkai

A környezettudatosság drágának, macerásnak, óriási feladatnak tűnhet, pedig néha elég néhány apró változtatás, és máris kicsit zöldebbé válhat az életterünk. Most azt mutatjuk meg, hogyan lehet fenntarthatóbbá varázsolni a fürdőszobánkat. 

Építs okosan! 

Egyszerűsödnek a technikák, sokasodnak a zöldtetők

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Konyha 

Csilipaprika: a hosszú élet kulcsa?

Amerikai, brit és kínai kutatók után most olasz kollégáik is úgy vélik: a csípős ételek, különösen a csilipaprika az egészség és a hosszú élet titka. Szerintük a csilipaprika attól függetlenül véd a halálos megbetegedésektől, hogy valaki egészségesen táplálkozott-e vagy sem.

Gyerekszoba 

Mese gyerekeknek: A lovak és a szamarak (hangoskönyv)

„Valamikor régen, olyan régen, hogy még az idősek is elfelejtették már, történt egyszer, hogy nagy háború tört ki a lovak és a szamarak között. Sok történész följegyezte ezt az esetet. No, nem azért, mert valami egészen szokatlan volt, hanem egész egyszerűen azért, mert e háború alatt történt valami, ami megváltozatta a kapcsolatot a két faj között, és véget vetett a harcnak.”

Zöld mobilitás 

Még több budapesti villamoson lehet kerékpárt szállítani

Újabb 62 villamoskocsin valósult meg a kerékpárszállítási lehetőség. A fejlesztésnek köszönhetően a budai fonódó villamoshálózaton a 17-es, a 41-es, az 56-os, az 59-es és a 61-es vonalakon közlekedő villamoson lehet kerékpárt szállítani.

Tudatos vásárlás 

Nyers, fagyasztott, konzerv... Milyen zöldség kerüljön a kosarunkba?

Széles körben tartja magát az a vélekedés, hogy a konzerveknek és a fagyasztott élelmiszereknek kisebb a tápértékük. Sokan még a tudatosan táplálkozók közül sem tudják, hogy számos zöldség esetében még jobban is járhatunk a főttel és a fagyasztottal, mint ha „frissen”, nyersen fogyasztanánk.

hvg.hu
Konyha 

Különleges, de egyszerű édesség: vaníliás bundában sült bodzavirág

Itt a bodzavirágzás időszaka, amely nem csak a mennyei és rendkívül egészséges bodzaszörp elkészítésének, vagy a teának való virágok szárításának az időszaka. Friss és nagyon finom édességet is készíthetünk bodzából, egyszerű, sűrű palacsintatésztával összekeverve.

Építs okosan! 

Méghogy az üvegház csak a kertbe való!

Egy cseh építésziroda kísérletező kedvű megrendelőjének köszönhetően született meg ez a különleges otthon, amelynek a tetőtere üvegházként funkcionál.

Konyha 

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés-forgás Bag település határában, ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni. Az Alsó-Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek, hiszen – mint Palya Zoltán polgármester elmondta – jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület, és mostantól kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

magyarmezogazdasag.hu
Gyerekszoba 

Búbos banka – a hazai madárvilág punkja (videóval)

Egzotikus küllemével a hazai madárvilág egyik legjellegzetesebb képviselője, amelynek első fészekalja ebben az időszakban repül ki. A búbos bankák nem csak külsőségekben térnek el az átlagtól, tojásaik és fiókáik védelmére is sajátos módszereik vannak. A Turista Magazin gyerekeknek szánt sorozatának ezen cikke a búbos banka (avagy büdös banka, büdös dod, ganajmadár, fostos bugybóka) bemutatásáról szól.

Egészség 

Igaz-e, hogy a napsugárzás pusztítja a koronavírust?

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs május 21-i tájékoztatóján az Infostart kérdésére válaszolva beszélt az eddig is sokak reményét éltető jelenségről.

Tudatos vásárlás 

A nagy éttermi adagok nem csak az alakunk rovására mennek

Ha kisebb adagokat adnának a vendéglátóhelyeken, nem lenne ennyi élelmiszer-hulladék.

Konyha 

A mindig friss konyhai fűszernövények titkai

Bazsalikom, kakukkfű, oregánó vagy rozmaring – csak néhány illatos fűszernövény, melyek nélkül unalmasak lennének az ételek. Folyamatos termesztésük kis odafigyeléssel a konyhában is megoldható. Mutatjuk a legjobb praktikákat.

Egészség 

„A városban élő emberek földönkívüliekké váltak” – Kiállás az amazonasi őslakosok mellett (képgalériával)

A világhírű brazil szociofotográfus, fotóriporter és aktivista Sebastiao Salgado egyszerűen „népirtásnak” nevezi azt a veszélyt, amely az Amazonas vidékén élő őslakosokat fenyegeti, amennyiben a brazil kormány nem tesz többet a védelmükben a koronavírus-járvánnyal szemben. Salgado szerint „mindent tönkreteszünk, hogy a városban élhessünk”.

Konyha 

Mértékkel, odafigyelve tervezzük meg az étrendet!

A koronavírus-járvány okozta bezárkózás jócskán megváltoztatta az életünket: több időnk jut sütni, főzni, viszont kevesebbet mozgunk, ezért a karantén végére bizony felszedhetünk pár fölös kilót. Hogy ne így legyen, fontos arra figyelnünk, hogy mikor, mit és mennyit eszünk – figyelmeztet Lakatos Péter erőnléti edző.

szabadfold.hu
Építs okosan! 

A „Felújítási Hullám” emelheti fel a gazdaságot

A Buildings Performance Institute Europe olyan ajánlásokat dolgozott ki, amelyek támogatják a gazdasági fellendülést a koronavírus-járvány utáni időszakban, és segítik a klímasemlegesség elérését az európai épületállományban. A „Felújítási Hullám” ennek egyik kulcseszköze.

Házi praktikák 

Nagyanyáink filléres praktikái makacs vízkő ellen

Vízkő – a jelenség, ami minden háziasszony rémálma. A makacs szennyeződés ellen érdemes bevetni nagyanyáink praktikáit, melyek nemcsak olcsók és hatékonyak, de még a környezetet sem szennyezik. 

Konyha 

Uniós oltalmat kapott a különleges magyar sajt

Áprilisban az Európai Bizottság a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot – elsőként a magyar sajtok közül – bejegyezte mint oltalom alatt álló földrajzi jelzést. A termék sajátossága, hogy az érleléséhez szükséges fő érlelő mikroflóra már az érlelés negyedik-ötödik napján megjelenik a felületén, halványsárga bevonatot képezve.

Egészség 

A strandokon pont ugyanúgy lehet elkapni a koronavírust, mint ahogyan bárhol máshol

A korlátozások feloldásával nemcsak a kiülős helyek, a sörteraszok vagy a közparkok számíthatnak nagyobb vendégseregre, hanem a strandok, az uszodák, a tó- és folyópartok is. De mi történik a koronavírussal vízközelben, lehet-e nagy balatoni fertőzéshullámra számítani, és megöli-e a vírust a klór a medencékben?

qubit.hu