2018. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gyerekszoba 

Mozgás, természet, logika – tájfutás gyerekeknek is!

Egyes kutatások szerint a magyar gyerekek naponta átlagosan több mint három órát töltenek a képernyő előtt. Az utóbbi évtizedben a fiatalok teherbíró képessége csökkent, a gyerekek 40-60 százalékánál kimutatható valamilyen testtartási rendellenesség, sőt életkortól függően 5-25 százalék gyakoriságú az elhízás is. Ezek az adatok is megerősíthetnek minket abban, hogy fontos odafigyelnünk, mennyit mozognak a gyermekeink, és mennyi időt töltenek a szabadban.
(Fotó: Simm/Wikimedia Commons)

tantrend.hu
Konyha 

Csírák - az egészségtudatos ember zöldségei

Finomak, szépek, tele vannak élettel, mint azt a nevük is mutatja. Könnyen és gyorsan előállíthatók 3-8 nap alatt. Igen széles a felhasználásuk. A NaTuri kisfilmje azt mutatja be, hogyan kell csíráztatni, és hányféle módon lehet  a csírákat fogyasztani.

Zöld mobilitás 

Már a Balatonnál is van elektromos kerékpárokat töltő hálózat

Most már elektromos kerékpárral is körbebringázhatjuk a Balatont, hiszen elkezdte működését az a 14 töltőhely, melyet a magyar tenger köré telepítettek. A régiós töltőhálózat tagjai éttermek, büfék és más szolgáltatóegységek.

Konyha 

Dinnyében a csoda!

Imádod a görögdinnyét? Akkor van egy jó hírünk: nem csak az íze finom, fogyasztásának számtalan szuper jótékony hatása van! Biztosak vagyunk benne, hogy míg falatozod nyári kedvencedet, eszedbe sem jut, mennyi mindennel hozzájárul egészséged megőrzéséhez.

Tudatos vásárlás 

Tudatos Vásárló – Piaci Jelentés 2014-2016

Itt a bizonyíték, hogy a pénzünk szavazat. A 2017-ben először megjelenő, Európában egyedülálló Tudatos Vásárló Piaci Jelentés azoknak a naponta meghozott vásárlói döntéseknek a piaci értékét becsüli meg, amelyekkel a fogyasztók egy fenntarthatóbb és méltányosabb világra szavaznak.

Tudatos vásárlás 

Tudatos vásárló – Környezeti nevelés Székelyföldön

A Zöld SzékelyFöld Egyesület által elindított környezeti nevelés program, a Hangyasuli többek között animációs kisfilmekkel igyekszik rávezetni a gyerekeket a környezettudatos életre. A Hangyasulinak ez a 2017-ben készült, rövid animációs filmje a tudatos vásárlás alapjairól szól.

Konyha 

Nagyanyáink tudománya: egészséges táplálkozás a babtól a sárgaborsóig

Együnk az éghajlatnak megfelelő, Magyarországon honos dolgokat – ez volt az egyik alapszempont nagyszüleink egészséges étkezési szokásaiban, amelyre a szezonalitás volt a jellemző. Sok gabonafélét ettek: búzát, kölest, babot, hajdinát, sárga- és zöldborsót, lencsét. Napi étrendjük nagy részét a zöldségek és hüvelyesek, illetve kismértékben húsból készült ételek tették ki.

Egészség 

Ezres nagyságrendben ölhet a klímaváltozás

Egy új kutatásban a szakértők azt mérték fel, hogy milyen hatással lesz az amerikaiak egészségére a felmelegedés az elkövetkező évtizedekben. Az új vizsgálat alapján 2050-re még a legjobb esetben is több ezerrel nőhet azok száma, akik sürgősségi kezelésre szorulnak majd a forróság miatt.

Építs okosan! 

Megtérül-e az otthonainkban a környezettudatos építkezés?

Az idei Nemzetközi Zöld Építés Hetének fókuszában az otthonok állnak majd.
A hugbc.hu hangolódás gyanánt a Sustainable Business Network írását ismertette, amelynek új-zélandi szerzője arra kereste a választ, milyen fejlesztéseket végezzünk ingatlanunkon, hogy a beruházás anyagi, lelkiismereti és egészségügyi szempontból is megtérüljön.

Házi praktikák 

A nyári öntözés 10 aranyszabálya

A perzselő hőség a növényeket is megviseli – éppen emiatt ilyenkor különösen fontos odafigyelnünk a megfelelő gondozásra. A gardena.com most egy csokorba gyűjtötte a nyári locsolás aranyszabályait, amelyek sokat segíthetnek abban, hogy kertünk a kánikula idején is zöldellő oázis maradhasson. 

gardena.com
Egészség 

A hónap gyógynövénye az akác

Az akácból finom, aromás, édeskés élvezeti teát készíthetünk. Számos gyógyhatással bír: csökkenti a gyomorsavat, nagyon jó refluxra, segít kordában tartani az étvágyat, görcsoldó, hashajtó hatású.

Tudatos vásárlás 

Környezettudatos háztartás, lemondások nélkül!

Ebben a nyolcperces videóban a hasznosTV környezetmérnök szakértője, Zelenák Adrián hasznos tanácsokkal segít környezettudatosabbá tenni háztartásunkat, valamint lecsökkenteni ökológiai lábnyomunkat úgy, hogy megszokott dolgainkat ezentúl se kelljen nélkülöznünk.

Konyha 

Könnyű halsaláta fülledt melegben

A fülledt nyári melegben kisebb a szervezetünk kalóriaigénye, és egy-egy kisétkezést könnyen felcserélünk gyümölcsre, zöldségre, joghurtra, turmixra. De valahogy azért a főétkezéseket meg kell oldanunk, lehetőleg tápláló, gyorsan elkészíthető fogásokat szervírozva a családunknak.

Konyha 

A zöld bor új értelmet nyer, avagy hogyan legyünk környezetkímélő borfogyasztók

Tíz tippet gyűjtött össze a vinoport.hu annak kapcsán, hogy a borkedvelők hogyan válhatnak környezettudatosabb borfogyasztók. Legyen szó a helyi borról, a parafa dugóról, a szódáról, a biciklis bortúráról vagy arról, hogy a megnyitott palack bort nem muszáj rögtön a lefolyóba engedni.

Ökokalkulátor 

Műholdas térkép készül a klímaváltozás hatásairól

A Google-nek köszönhetően hamarosan bárki megnézheti a klímaváltozás káros hatásait. A keresőóriás ugyanis egy olyan platformot indít, amely műholdas térképekkel szemlélteti az ökoszisztémák változását. A program célja, hogy  a kormányokat és a környezetvédő szervezeteket hozzásegítse a hatékony ökopolitika kialakításához és a felelős döntéshozatalhoz.

Építs okosan! 

Futurisztikus, környezetbarát mini gömbházak

A Rolls Royce extervezője, Jag Virdie stílusos és praktikus megoldást kínál a lakásválságra. Gömb alakú miniházai nemcsak gyorsan, de mondhatni fillérekből elkészülnek. A 10 négyzetméter alapterületű, 3,9 méter belmagasságú házikók környezetkímélő módon alumíniumból és újrahasznosított műanyagból készülnek. 

Konyha 

Több mint duplájára nőtt a magyar mézfogyasztás

Míg 2010-ben az egy főre jutó éves átlagos mézfogyasztás 30 dekagramm volt, addig hét évvel később már 80 deka lett. Nyugat-Európától azonban még mindig el vagyunk maradva.

Tudatos vásárlás 

Fair trade csokoládék lelőhelye

A tudatosvasarlo.hu körbenézett, hogy melyik szupermarketben, bioboltban vagy drogérialáncban vehetünk fair trade csokit, kakaót.

Egészség 

49 fok az autóban!

A vezess.hu honlap munkatársai a hőségriadón felbuzdulva tettek egy kísérletet. Megkérték az olvasóikat, hogy fotózzák le: az irdatlan nagy hőségben éppen mit mutat az autójuk hőmérője. A fotók a bizonyítékok arra, hogy SOHA, semmilyen körülmények között nem szabad gyereket vagy háziállatot egyedül hagyni az autóban a nagy melegben, még 10 percre sem!

Konyha 

5+1 "egészséges" étel, amit érdemes lecserélned

Számtalan terméket úgy reklámoznak, mint „egészséges ételt”, pedig közel sem olyan egészségesek, mint állítják. Íme, néhány közülük, amelyet egy kis konyhai munkával magunk lecserélhetünk valóban egészségesre.