2020. február 23., Alfréd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Veszélybe kerülhet az új lakások használatbavétele

Átmeneti szabályozást sürget a mérnöki kamara a november vége előtt építési engedélyt szerző épületek megújuló energetikai jellemzőinek figyelembevételénél, mert kérdésessé vált a használatbavételi engedélyük.

Tudatos vásárlás 

A legapróbb fogyasztók is nagy változásokat érhetnek el

Két brit kislány hatására változtat pálmaolaj-felhasználási gyakorlatán a Kellogg’s.

Konyha 

A jövő élelmiszere lehet az alga

3 milliárd éves Földünk legidősebb lakója az alga, amely ellenállt a földtörténet valamennyi katasztrófájának. Ez a növény a sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviseli, mint az akár 85 Celsius-fokos hévízi forrásokat. Földünk oxigénkészletének mintegy 90 százalékát ma is az alga, azaz a moszat biztosítja.

Építs okosan! 

Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja

Az agyaggal, szalmával, homokkal és vízzel töltött műanyag palackokból, azaz ökotéglákból épített fal, úgy tűnik, kiállja a tűzállósági tesztek próbáját.

Konyha 

Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget

Egyre változatosabb megoldásokkal próbálkoznak a kiskereskedelmi láncok, hogy csökkenteni tudják a csomagolóanyag-felhasználásukat. Most két nagy élelmiszerlánc döntött arról, hogy Ausztriában bevezetik a többször használható tejesüvegeket.

Tudatos vásárlás 

Egy egyszerű trükkel legyőzheted a felesleges fogyasztás csábítását

Minden sarkon, minden platformon azt sulykolják belénk, hogy minél többet vásárolunk, annál boldogabbak leszünk – pedig csak rövid úton hulladékká avanzsáló tárgyak sokaságával vesszük körül magunkat. Egy apró szabály alkalmazásával azonban elkerülhetjük a hirtelen ötlettől vezérelt, értelmetlen beszerzéseket. Nem csak a környezet, a pénztárcánk is hálás lesz.

Építs okosan! 

Nem burkolt célzás: a természetes vakolattal mindenki jobban jár

A mesterséges adalékanyagoktól mentes, kiváló minőségű vályogvakolatok minden modern és környezettudatos elvárásnak megfelelnek.

Egészség 

A boldogság titka (TED-előadás magyar felirattal)

Egy pár éve készült, fiatal felnőttek körében végzett felmérés szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka a meggazdagodást tartotta a legfontosabbnak az életben, több mint a fele pedig másodikként azt, hogy híres legyen. Érdemes meghallgatni Robert Waldinger előadását arról, hogy 75 éves kutatás után mire jutottak a tudósok abban a kérdésében, hogy mi a boldogság titka.

Zöld mobilitás 

Egy nő úgy döntött, hogy a Teslája lesz az otthona

Egy évvel ezelőtt bepakolta a legfontosabb holmiját a villanyautóba, és néhány éjszakától eltekintve Kiera mindennap a Teslájában aludt. „Én csak határozatlan idejű utazásnak hívom” – mondta a kalandor hölgy, aki  Long Range Model 3-ban él, miközben saját coloradói házát utazóknak adja bérbe.

Konyha 

Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni

Két francia vállalkozó kifejlesztett egy olyan tojást, ami úgy néz ki, és olyan ízű is, mint a tyúktojás, de valójában teljesen növényi alapú. A „vegán tojás” igazi hiánypótló terméknek ígérkezik, mivel sok vegán embernek ez az állati eredetű étel hiányzik a legjobban. A tojás főleg hüvelyesekből készül, de még mind a recept, mind a héj kidolgozás alatt áll.

Tudatos vásárlás 

Szappan vagy tusfürdő?

A tusfürdő előállításához majdnem ötször annyi energiára van szükség, mint a szappanéhoz, elsősorban azért, mert közvetetten a nyersolaj az alapanyagok forrása. A tusfürdő további nagy hátránya a csomagolás, amely előállítása szintén energiaigényes (és szintén petrolkémiai gyökerű műanyagipari termék), ráadásul a szelektív gyűjtése és újrahasznosítása is problémás. (Fotó: pxhere.com)

g7.hu
Építs okosan! 

Elbűvölő dombház Budakalászon

Nem kellenek százmilliók ahhoz, hogy ilyen otthonunk legyen, csak az emberek nagy része elszokott a kétkezi munkától – vallja az új budakalászi dombház megálmodója, megvalósítója és tulajdonosa, Németh Csaba, egy négygyermekes édesapa.

Építs okosan! 

Fából épül Franciaország

Egy új jogszabály értelmében az ország minden jövőbeli középületének legalább felerészben fából vagy más, természetes anyagból kell felépülnie.

Gyerekszoba 

Látványos fotósorozat arról, mit eszik egy gyerek egy hét alatt a világ különböző tájain (képgaléria)

Gregg Segal három év alatt kilenc országot járt be, mire össze tudta állítani a Mindennapi kenyerünk – Ezt eszik a gyerekek a világ különböző tájain című albumát. Különbségek és azonosságok, szembeötlő módon.

Zöld mobilitás 

10 év múlva nagyot változhat a városi közlekedés

Érdekes eredménnyel zárult a Kantar közvélemény-kutatása. A cég mintegy 20 ezer embert kérdezett meg a világ 31 városában a jelenlegi utazási szokásaikról, illetve arról, hogy a jövőben hogyan és milyen közlekedési módokat választanának.

Házi praktikák 

Nem kell kidobni! Így tüntetheted el a bolyhokat a kabátodról

Csinos, elegáns, stílusos – sokan viselnek szövetkabátot, hiszen sok tulajdonsága szól mellette. Egy dolgot azonban hátulütőjeként említhetünk: bolyhosodik. Szerencsére kedvenc darabunkat ebben az esetben sem kell kidobni – a Femina a legjobb praktikákat gyűjtötte egy csokorba. 

femina.hu
Házi praktikák 

Legyen a mosás is környezetbarát!

A Természetvédelmi Világszövetség szerint az élővizekbe kerülő műanyagszennyezés 35 százaléka a műszálas ruhák helytelen mosásából származik. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a tudatos mosásra. Mutatjuk a legjobb praktikákat!

Egészség 

4,5 millió idő előtti halálesetet okoz évente a légszennyezettség

Világszerte 4,5 millió idő előtti halálesetet okoz évente a légszennyezettség, amely ráadásul 2900 milliárd dolláros terhet ró a gazdaságokra minden évben. A számokat a Centre for Research on Energy and Clean Air (Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont – CREA) és a délkelet-ázsiai Greenpeace mutatta be.

Építs okosan! 

A fenntartható építészet térnyerése 2020-ban is folytatódik

Az emberek egyre inkább úgy építik fel a házaikat, hogy azok alapjaiban megfeleljenek a jövőbe mutató elvárásoknak. Napkollektor, napelem, energiatakarékos hűtő- és fűtőrendszer, illetve okoseszközök számtalan lehetősége kínálkozik már a piacon, egyre kedvezőbb áron.

Egészség 

Virtuális szervünk, a mikrobiom, avagy a nélkülözhetetlen baktériumok

A baktériumokról a legtöbb embernek a betegségek jutnak eszébe, és azt kevesen gondolják, hogy az egészséges élethez nemcsak hogy nélkülözhetetlenek, de a legújabb kutatási eredmények alapján bizonyos baktériumok egyfajta virtuális szervet alkotnak bennünk.