2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Összefüggést látnak a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között

A Utahi Egyetem kutatói szerint egy hónapon belül több alkalommal is megnőhet a vetélés kockázata, ahogy változik a levegő minősége. A leendő kismamákat nemcsak például az arcmaszk viselésére ösztönzik a várandósság alatt, hanem még arra is, hogy gondolják meg, mikorra időzítik a fogantatást.

Gyerekszoba 

Karácsonyi fogyasztási csábítások és önvédelmi lehetőségek

Az ünnepekre készülve a családok zöme jelentősen többet költ. A szülők tudatos vásárlása és a pénzügyi nevelés épp abban segíthet, hogy magunkat és gyermekeinket is felvértezzük ezekkel a csábításokkal, kihívásokkal szemben. A Pénziránytű Alapítvány munkatársainak írásából a témában készült felmérések olykor meglepő eredményeiről is olvashatnak.

Zöld mobilitás 

Ismerd meg közelebbről a villanyautódat!

Nemcsak a villanyautó-kínálat, de az elektromos töltőpontok száma is folyamatosan nő – szerencsére idehaza egyre többen döntenek a zéróemissziós közlekedés mellett. De mit érdemes tudni ezekről a járgányokról? A Villanyautósok hírportál most a legnépszerűbb modelleket mutatja be közelebbről. 

villanyautosok.hu
Házi praktikák 

Használjuk (öko)tudatosan az okoskütyüket!

Az okoseszközök a modern mindennapok legfontosabb kellékei. Ha azonban bölcsen használjuk ezeket a kütyüket, akkor nemcsak pénzt spórolhatunk, de a környezetünk megóvásáért is rengeteget tehetünk. Mutatjuk a legfontosabb praktikákat!

Konyha 

Egy magyar anyuka és kislánya nyűgözte le a világhálót

„Hát gyerek az ilyen?” – írta tréfásan az anyuka ahhoz a rövid videós bejegyzéséhez, amelyet november vége óta már 35 millióan néztek meg a világhálón. A felvételen Györei Ancilla mindenféle világmárka csokikat kínál vacsorára a két és fél éves Zoénak, de ő felháborodva tolja el azokat magától. Aztán jön a brokkoli, s a kislány habzsolva enni kezdi. Egy Los Angeles-i videógyártó már a film jogaiért jelentkezett az édesanyánál.

Építs okosan! 

Otthonos ökotippek jövőépítőknek

Az ember, mióta világ a világ, épít, hogy védelmet találjon a természet erőivel szemben. Az otthonosság iránti igény hamar felülírta a puszta menedéképítés ösztönét, majd amikor a menedék elkezdett otthonná válni, előtérbe kerültek a társas együttélést szolgáló funkciók és megoldások, napjainkban pedig a környezettudatos szemlélet.

Házi praktikák 

Takarítsunk citrommal!

A háziasszonyok hűtőjéből sosem hiányozhat a citrom. A savanyú gyümölcsöt azonban nemcsak teák vagy az ételek ízesítéséhez használhatjuk, hanem takarításhoz is: a fa vágódeszkáról eltünteti a koszt, a konyhát pedig csillogóan tisztává varázsolja. 

femina.hu
Konyha 

Ehető gyertya karácsonyra

Bizonyos gyertyáknak olyan édes és finom illatuk van, hogy rögtön arra gondolunk: de beleharapnánk! A brit székhelyű Smith & Sinclair  létrehozott egy olyan gyertyát, amelyet tényleg meg lehet enni. 

Házi praktikák 

Karácsonyi dekorációk környezettudatosan

Milyen színűre díszítsük a karácsonyfát? Hogyan terítsük az ünnepi asztalt? Mibe csomagoljuk szeretteink nagy gonddal kiválasztott ajándékait? A válaszok keresése közben figyelhetünk a környezettudatosságra is: részesítsük előnyben a természetes anyagokat, és ne feledkezzünk el az újrahasznosításról sem.

Gyerekszoba 

Nem tabu – így beszélj a gyerekkel a pénzről

A magyar családokban a pénzügyek átbeszélésének még nincs igazi gyakorlata. Pláne, ha problémák merülnek fel a családi költségvetéssel. Pedig ahhoz, hogy a fiatalok okos pénzügyi döntéseket hozzanak, szükségük van alapvető pénzügyi kompetenciákra. Hogyan beszéljünk a pénzről a családban, hogyan fejleszthetjük a gyerekek pénzügyi tudatosságát?

tudatosvasarlo.hu
Egészség 

Láthatatlan, globális kór: a magány

Ausztráliától Japánig, az Egyesült Államoktól a britekig egyre több országban ölt aggasztó méreteket a vírusszerűen terjedő baj, a magányosság a társadalomban. Egyesek szerint a problémát nem lehet elég komolyan venni. Vannak országok, ahol már kormányzati szinten igyekeznek tenni a kór ellen.

Tudatos vásárlás 

Mi, vásárlók ellenőrizhetjük majd az élelmiszerbiztonságot

Különleges technikával hamarosan vásárlás előtt is megbizonyosodhatunk egy-egy élelmiszer minőségéről, hogy tartalmaz-e káros, szennyező anyagokat, vagy sem, és ha igen, milyen mennyiségben.

Zöld mobilitás 

A bringások teljesen átalakíthatják a nagyvárosok közlekedését

Idehaza egyre gyakrabban hallhatunk bringás fejlesztésekről, ám azt már kevesen tudják, hogy pontosan milyen számok bújnak meg a döntések mögött. Mivel támasztják alá a kerékpáros-infrastruktúra fejlesztésének szükségességét? Mik a jövőbeni tervek?

Konyha 

A Húsmentes hétfő globális előnyei

Mit jelent az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ha 200 000 ember heti egy húsmentes napot tart fél éven át? A korkorosgazdasag.hu grafikája megmutatja.

Gyerekszoba 

Mikulás-váró kisgyerekből kiegyensúlyozott felnőtt

A magyar szülők 71 százaléka jobbnak tartja, ha gyermekük hisz a Mikulásban és a hasonló csodás lényekben – derül ki az NN Biztosító reprezentatív felméréséből. A pszichológusok többsége úgy véli, a képzeletüket használó, mesék közt felnövő gyerekekből boldogabb, egészségesebb lelkületű felnőttek lesznek.

Építs okosan! 

Hőszivattyúk működése

A hőszivattyúk a természetben megtalálható és ingyen elérhető energiát hasznosítják – így az egyik leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb fűtési, illetve melegvíz-készítési módnak számítanak.

Egészség 

Hátul kullogunk Európában halfogyasztásban

Mi, magyarok az éves hazai halmennyiség harmadát a karácsonyi ünnepek alatt fogyasztjuk el. Bár az elmúlt években növekedett a kereslet, még így is az európai lista utolsó harmadában vagyunk. Míg a messziről érkezett tengeri halakban több az emberi tevékenységből származó szennyezettség, a hazai gazdaságokban nevelt halaknál a gramm milliomod részénél is kisebb mennyiségben lelhető fel káros anyag. 

Konyha 

Angliában már kapható a boltokban a tücsöksnack

A Sainsbury lesz az első angliai élelmiszerlánc, ahol rovaralapú élelmiszert fognak árusítani. A barbecue ízű sült tücskök a leírás szerint ropogósak és finom, füstös ízűek. Múlt hét óta 250 Sainsbury üzletben kapható a szokatlan rágcsálnivaló. Ezzel elsősorban a globális klímaváltozás vitájában szeretnék hangsúlyozni a vadon termő élelmiszerek növekvő szerepét.

Gyerekszoba 

Egy hasznos és hulladékmentes adventi kalendárium

Manapság ezerféle adventi kalendáriumot szerezhetünk be az édességes opciók közül egészen a kozmetikumokat vagy épp ékszereket rejtő csodákig. De egyik sem olyan környezettudatos, mint a Felelős Gasztrohős játékos, online verziója.

Tudatos vásárlás 

Tudatos vásárlónak tartjuk magunkat, pedig nem vagyunk azok

Noha a magyar vásárlók 62 százaléka tudatosnak tartja magát, az OTP Agrár megrendelésére készült reprezentatív felmérésből kiderül: a vásárlók 58 százaléka egyáltalán nem nevezhető tudatosnak, és csupán 17 százalék tart fontosabbnak valamilyen termékjellemzőt a jó ár-érték aránynál.