2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Egy interaktív ökoház, amely alkalmazkodik a környezetéhez

Nincs fűtésszámla, se nyári forróság, a mindig tökéletes belső klímáért elegendő csak rábíznod magad az otthonodra. Egy igazán okos házat terveztek kínai egyetemisták, amely reagál környezete hőmérséklet-változásaira.

Konyha 

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland startup 2021-re szeretné elérni, hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Építs okosan! 

Megkezdődött Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 innovációs házépítő verseny

Három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével kezdődött meg pénteken Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 (Szoláris falu) elnevezésű, egyetemi, innovációs házépítő verseny.

Gyerekszoba 

Mozdulj a klímáért! – Élj kisebb lábon! 1.

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület Mozdulj a klímáért! című rövidfilm sorozatának első részében arról esik szó, miért kell kisebb lábon élnünk.

Konyha 

Erre figyeljünk vegetáriánus étrend kialakításakor

A vegetáriánus életmód egyre népszerűbb világszerte, elsősorban az egészséges életmódra való törekvés terjedése miatt. A körültekintés és a tudatosság azonban itt is fontos, mivel a rosszul összeállított vegetáriánus étrend kimondottan káros is lehet a szervezet számára.

tudatosvasarlo.hu
Építs okosan! 

Pillangópalota épül New Yorkban

A pompás királylepkének szentelt épületre nyolc emelet magasságig futó virágos rétet álmodtak a tervezői.

Zöld mobilitás 

A Lidl is villanykutakkal árasztja el az országot

Újabb lökést ad Magyarország e-autókkal való átjárhatóságának a Lidl által üzemeltetendő csaknem 400 töltőpont, miután az NKM gyorstöltői már minden autópályán és főúton elérhetők. 

Házi praktikák 

Üzemeltesd ökosan a háztartási berendezéseidet

A gyártók egyre nagyobb súlyt helyeznek arra, hogy berendezéseik a lehető legkisebb energiafogyasztás mellett töltsék be funkciójukat. Ugyanakkor felhasználóként egy kis körültekintéssel még tovább csökkenthetjük háztartásunk ökolábnyomát.

Tudatos vásárlás 

Vegyél számba! A ronda zöldség is lehet finom

Tudta, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki csupán esztétikai okokból? Ezért is döntött úgy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy a zöldség-gyümölcs pazarlása ellen elindítja  a „Vegyél számba!” elnevezésű szemléletformáló kampányát. 

Gyerekszoba 

Környezettudatos gyerekek

A gyermekek környezeti nevelését nem lehet elég korán elkezdeni. Hogy miért fontos ez, és mit tegyük az iskolában, valamint otthon? Ezekre a kérdésekre válaszolt a Bonum TV Délelőtt című műsorában Gellért Miklós, a Szike Egyesület elnöke.

Egészség 

Halálozások millióit előzhetnénk meg megfelelő gyümölcs- és zöldségbevitellel

Tudósok becslései szerint évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat. Az optimális napi gyümölcsfogyasztás 300 gramm, míg a zöldségfogyasztás napi 400 gramm lenne.

Konyha 

Miből áll a magyar lecsó titka?

A lecsó, ez a könnyű nyári zöldségpörkölt nemzetközi szinten határainkon túl is kedvelt eledel, megbolondítva vagy kiegészítve más fűszerekkel vagy zöldségekkel.

Tudatos vásárlás 

Vízlelőhellyé váltak Magyarország felelős vendéglátóhelyei

A Műanyagmentes júliussal párhuzamosan – és ahhoz szorosan kapcsolódva – elindult a (V)ízlelőhely-kampány. A mozgalomhoz több vendéglátóegység is csatlakozott: ezeken a helyeken teljesen ingyen feltölthetjük a kulacsunkat. 

Tudatos vásárlás 

Minek annyit mosni?

Nem csak a háziasszonyok álma a soha ki nem ürülő szennyeskosár: a sok mosás ugyanis mindamellett, hogy az időnket, a pénzünket és az energiánkat is rabolja, még a környezetünknek sem tesz jót. Most ahhoz adunk tippeket, hogyan mosson kevesebbet.

Tudatos vásárlás 

Műanyagmentes július: így vásároljunk tudatosan

Nyolc évvel ezelőtt indult hódító útjára a műanyagmentes július elnevezésű  kezdeményezés, melynek alapötletével az ausztrál Plastic Free Foundation állt elő. Az akció azóta 170 országban könyvelhetett el sikereket, köztük Magyarországon is. Mutatjuk, hogyan érdemes vásárolni a plasztikmentes hónapban. 

Építs okosan! 

Már nem a déli tájolás a sláger?

Míg korábban egyértelműen hódított a déli tájolás, mára a vásárlók egy része, félve a mind nagyobb nyári hőségtől, alaposabban átgondolja a csak délre tájolt szobákkal rendelkező lakások vásárlását.

Építs okosan! 

A leghatékonyabb rezsicsökkentés

Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik. Ha ebben az ütemben haladunk, akkor több mint 80 évig tart majd, amíg az energiahatékonysági szempontból elavult 1,5-2 millió magyar családi ház hőszigetelése megtörténik.

Építs okosan! 

Passzív-, aktív- és ökoház: miben különböznek?

A környezettudatos építkezés nem csak a költségek csökkentése miatt fontos: egy-egy újszerű megoldás hosszú távon hozzájárul környezetünk és közvetve az egészségünk megóvásához is. (Fotó: Studio804/Wikimedia Commons)

lakaskultura.hu
Zöld mobilitás 

Csak elektromos autóval lehet majd taxizni Dubrovnikban?

Dubrovnikban a nyári szezonban akár háromezer taxi is közlekedik. Az Adria gyöngyszemének is nevezett város komolyan fontolóra vette, hogy akár már az idei évtől csak elektromos taxik fuvarozzák az utasokat. 

Egészség 

A legtermészetesebb fájdalomcsillapító

Leendő apukák, figyelem: a szülőszobában sokkal többet adhat a jelenlétük, mint gondolnák.