2020. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Útmutató a környezettudatos gardróbhoz

Hogyan lehet globális szinten megváltoztatni egy olyan komplex iparág működését, mint a divatipar? Mekkora felelőssége és milyen feladata van az egyénnek? Hogyan nézhet ki a nemnövekedés a divatiparban? Miért lehet megoldás a slow fashion, a helyi értékek támogatása?

Egészség 

A vörös fény gyógyítja a szemet. Hol hallottuk már ezt?

A 40 év feletti retinakárosodás és látásromlás a felnőtt élet (csak azért sem öregedés) egyik csúnyán eltitkolt botlóköve, ami méltatlanul fiatalon jelzi a test romlandóságát. Szerencsére brit tudósok új kutatási eredményei most egyszerű, otthon is könnyen és olcsón alkalmazható gyógymódot találtak a betegségre.

raketa.hu
Építs okosan! 

Hiánypótló képzési anyag a környezetbarát építkezésről

A környezettudatos és a klímatudatos kifejezések mögötti fogalmak sokszor a legnagyobb jószándék mellett is összekeverednek. Ennek orvoslására dolgozta ki a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének oktatási munkacsoportja elismert szakemberek bevonásával A környezettudatos építés alapjai című online tananyagot.

Egészség 

Látványos megoldás: drónokkal rajzolták ki Szöul fölé, hogy moss kezet (videó)

Dél-Korea vezetése továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy ne harapózzon el újra a járvány. A szöuli Han folyó felett például egy 11 perces installációval emlékeztették az embereket a maszkviselés, a kézmosás és a megfelelő távolság betartásának fontosságára, amit 300 drón segítségével rajzoltak fel az éjszakai égre.

Konyha 

Így növeszd újra a zöldségeket!

Egyes zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények képesek magukat újranöveszteni, így érdemes ebből a szemszögből is átgondolnunk, mit dobunk a kukába, és mi az, aminek inkább esélyt adunk egy új növekedésre... 

Házi praktikák 

8 vegyszermentes praktika a legyek távoltartására

Szinte minden otthonban kellemetlen vendégnek számítanak a legyek. A drága, kíméletlen vegyszerek helyett sokkal barátságosabb és természetesebb módszereket is bevethetünk a rovar távoltartására. 

femina.hu
Tudatos vásárlás 

A tudatos vásárlóknak kedvez a Rossmann webshopja

A Rossmann webáruháza 22 új termékminősítő kategóriával várja a vásárlókat, amelyeket már 884 saját márkás termék leírásában megtalálhatnak. A három leggyakrabban használt kategória ezek közül a vegán, a mikroműanyag-mentes, illetve a bio minősítés, de számos egyéb szempont alapján is kereshetnek a vásárlók.

Egészség 

A természet rombolása kedvez a fertőző betegségeket hordozó állatoknak

A természeti környezet várossá és mezőgazdasági területté alakítása számos vadon élő faj kipusztulásához és a biodiverzitás egyensúlyának megbomlásához vezet, ráadásul kedvező feltételeket teremt olyan állatoknak, amelyek nagyobb valószínűséggel hordoznak az emberre is veszélyes fertőző betegségeket.

Gyerekszoba 

„Gyermekhorgászatról” nem csak gyermekeknek

A horgászat nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is népszerű szabadidős tevékenység. Fontos hangsúlyozni, hogy hazánk halállományának és vízterületeinek megóvása érdekében a gyermekhorgászokra is éppen olyan szigorú szabályok vonatkoznak, mint nagykorú társaikra.

Egészség 

8 érv a szeder mellett

A szeder nem csupán nagyon finom, de az egészségünkre is számos kedvező hatással bír. Fogyaszthatjuk nyersen, készíthetünk belőle lekvárt, limonádét vagy szörpöt, feldobhatjuk vele a süteményeket, ráadásul le is fagyaszthatjuk, így később is bármikor kéznél lesz egy adag ebből a szuper bogyós gyümölcsből. 

Egészség 

Itt a nagy ökohajmosás-teszt eredménye

Idén júniusban 85-en csinálták végig a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy hónapos Ökohajmosás kihívását. A közösség tagjai mosták a hajukat szilárd samponnal, samponszappannal, és volt, aki szimplán a ritkább hajmosást próbálta ki. Rengeteg visszajelzést kaptak, megosztották velük a jó és a rossz tapasztalatokat is. Lássuk, melyik választás vált be a legjobban!

tudatosvasarlo.hu
Konyha 

Így tartósíthatod a gombát

A gomba legyen friss, kifejlett és ép (penész-, rágás- és sérülésmentes) – ezek a legfontosabb szempontok a gombák tartósításakor. Abban az esetben pedig, ha mi magunk gyűjtöttük be, mindenekelőtt vizsgáltassuk be megfelelő szakemberrel. 

Építs okosan! 

85 000 kg újrahasznosított anyagból készült a Nike párizsi üzlete

Párizsban megnyílt a Nike első európai flagship store-ja, amely profiljában illeszkedik a cég New York-i és sanghaji üzleteihez: a House of Innovation nevű épülettel a márka az innováció, a fenntarthatóság és a digitalizáció iránti elkötelezettségét szeretné kifejezni. Az üzlet  környezettudatos gondolkodásra is nevel.

Tudatos vásárlás 

2021-től új energiacímkék segítik a tájékozódást

Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb energiaosztály az „A” lesz, 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken. A MediaMarkt témával kapcsolatos korábbi reprezentatív kutatása szerint egy háztartási nagygép vásárlásakor az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont.

Konyha 

Konyhai újrahasznosítás A-tól Z-ig

A konyhai újrahasznosítással csökkented az élelmiszer-hulladékot, és a kreativitásodat is nap mint nap kiélheted – a tudatosvasarlo.hu összeállítása segít, hogy friss szemmel nézz körül a konyhában.

Konyha 

Vízszűrő kancsók – Mit szűrnek és mit nem?

Régóta sokakat érdeklő kérdésnek járt utána az Ökoanyu weboldal: milyen előnyei vannak a szűrt víznek a sima csapvízzel és a palackozott vízzel szemben? Mikor és miért érdemes ebben a konyhai kiegészítőben gondolkodnunk?

Házi praktikák 

Így készíthetsz környezetbarát körömlakkot

A bolti körömlakkok csodásak, azonban egy valami biztosan nem mondható el róluk: a természetesség. Nem tesznek jót sem nekünk, sem a környezetnek. Helyettük elkészíthetjük azt a mélyvörös alternatívát, amelyhez kizárólag természetes, organikus anyagok kellenek. 

Építs okosan! 

Zöldülnek a városok, és ehhez kellett a koronavírus

Az octogon.hu összeállításából kiderül, hogy a koronavírus egyik pozitív hatásaként Európa városaiban folyamatosan vezetnek be zöldítő intézkedéseket.

Tudatos vásárlás 

A zero waste nem a vásárlásnál kezdődik

Amíg nem merülünk bele, addig a zero waste életmód többnyire „csak” befőttesüvegeket, vászonzsákokat, kulacsot és szépen megkomponált képeket jelent. De jóval többet takar ezeknél és annál az elképzelésnél, hogy meg kell venni egy csomó zero waste eszközt, amivel stílusosan menetelhetünk a környezettudatosság zölddel kikövezett útján.

Konyha 

Hideg sült paprika-paradicsom krémleves

A környezettudatos gondolkodásmód egyik eleme, hogy lehetőség szerint helyben termett, szezonális alapanyagokból készült ételeket főzünk. A nyár slágerzöldsége a paprika és a paradicsom, amely, ha szerencsénk van, a kertünkben is megterem. Az alábbi recept nemcsak egészséges és finom, de arra is jó, hogy felhasználjuk az egyszerre nagyobb mennyiségben beérő zöldségeket.