2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Az épületek emelésének nem szükségszerűen kell a természet rombolásával járnia

Az építőipar az emberiség egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátójaként folyamatosan kutatja a minél nyersanyag- és energiatakarékosabb, illetve a lehető legkisebb ártalommal járó megoldásokat. Az inspiráció ugyanakkor olykor nem a leginnovatívabb laboratóriumok, hanem az évezredes tudást őrző őserdő mélyéről kerül elő.

Építs okosan! 

Hozd (hideg)tető alá a környezettudatos otthonod!

A hidegtető lényege, hogy a napfény – így az UV-sugárzás – jelentős részét visszaveri, ezáltal csökkentve az épületnek átadott hőmennyiséget. Ezáltal nemcsak a klíma használata csökkenhet, de a városi hőszigetek kialakulásának esélye is – ráadásul az ilyen kialakítású tetőszerkezetek az időjárás viszontagságainak is jobban ellenállnak.

Tudatos vásárlás 

Az ételpazarlás megelőzése a körültekintő vásárlással kezdődik

Mindent szeretnél megtenni azért, hogy a kosaradba kerülő élelmiszer – vele együtt pedig a megtermelésére fordított energia, erőforrás és természetesen a ráköltött pénzed – a lehető legjobban hasznosuljon, és ne a kukádat hizlalja. Mire figyelj, amikor a húsos pultnál tanakodsz?

Házi praktikák 

Ne csak a fenyőfa legyen zöld karácsonykor

Korunk fogyasztói társadalmaiban az emberek már az egyszerű hétköznapokon is szörnyen pazarlóan bánnak az erőforrásokkal és a nyersanyagokkal, ezt a tendenciát pedig sajnos csak még inkább felerősíti a közelgő karácsony. A szeretet ünnepe ugyanis egyúttal a vásárlás, az ajándékozás és a nagy közös étkezések ünnepe is.

Konyha 

A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár

Negyven százalékkal több klímakárosító gáz kibocsátását okozza a férfiak húsban gazdag étrendje. A brit tanulmány azt is kimutatta, hogy az élelmezéssel kapcsolatos kibocsátás negyede olyan élvezeti ételekből származik, mint a kávé, az alkohol és az édességek.

Zöld mobilitás 

Az európai bicikligyártás fontos központja lesz Temesvár

Üzemet nyit Temesváron a kerékpárok gyártásával foglalkozó Corratec – adta hírül a Maszol. Az 1990-ben alapított német családi vállalkozás jövőre kezdené el a termelést. A főként Erdélyben működő bringagyártásnak köszönhetően Románia az egyik legnagyobb bicikligyártó ország Európában – állapította meg a napi.hu.

Tudatos vásárlás 

Drága lesz a fenyő, de a műanyag nem jó alternatíva

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási és a munkabérköltségek növekedése miatt – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Zöld mobilitás 

Kerékpáros fejlesztés Mezőhegyesen

Uniós támogatásból épül 10 kilométeres kerékpárút a Békés megyei Mezőhegyesen. A bicikliút építése mellett egy körforgalmat is kialakítanak a település közigazgatási területén. A beruházás három szakaszra tagolódik majd, a tervek elkészíttetése után két részben fognak zajlani az építkezések.

Tudatos vásárlás 

Fekete pénteken is őrizd meg a hidegvéred!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete hagyományosan fekete pénteken (idén november 26-án) a „Ne vásárolj semmit!” nappal hívja fel a figyelmet a túlfogyasztás veszélyeire.

Egészség 

Gyógynövények gombás megbetegedésekre

A gombás betegségek kezelése gyógyszeripari szerekkel sem egyszerű, és hosszadalmas feladat, így a szelídebb növényi gyógymód választásakor hosszú hónapokra, vagy a fertőzés mértékétől akár egy évre is szükség van. De megéri a türelmet.

Építs okosan! 

Búcsút mondhatnak a sötét háztetőknek Ausztráliában

Új-Dél-Wales állam kormánya azt tervezi, hogy a városi hősziget jelenség csökkentése és a fenntarthatóbb lakhatás érdekében az új építésű házakon betiltja a sötét tetőket. 

Zöld mobilitás 

Továbbra is ingyen utaznak a biciklik hétvégente Budapesten

Budapesten a klímavédelmi szempontok mellett a járványhelyzetben megnövekedett kerékpárforgalom is indokolta, hogy hétvégente kísérleti jelleggel minden arra alkalmas közösségi közlekedési eszközön ingyenesen lehessen biciklit szállítani. Mivel a szolgáltatás nagyon népszerű lett, a BKK meghosszabbította a tesztidőszakot.

Építs okosan! 

A fenntartható építészetben rejlő lehetőségeket vizsgálja a Velux

A vállalat Build for Life (Életre szóló épület) elnevezésű, fenntartható épületek és közösségek építését célzó koncepciója az építőiparban fellelhető számos kihívásra igyekszik megoldást mutatni.

Építs okosan! 

Új szolgáltatás segíti az energetikai épület-korszerűsítéseket

A létrehozók várakozása szerint a RenoPont egyszerűsíti az energetikai korszerűsítések folyamatát, segíti a felújítani vágyókat a döntés meghozatalától a komplett kivitelezésig.

Zöld mobilitás 

Zöldhullám appal a tisztább közlekedésért Bécsben

Bécs városa és a Kapsch TrafficCom kísérleti projektet indított a digitális forgalomirányítás kiépítése, valamint a biztonságosabb és tisztább közlekedés érdekében. A program részeként kifejlesztettek egy telefonos alkalmazást, melynek segítségével a kerékpárosok és az autósok optimalizálhatják a sebességüket.

Zöld mobilitás 

Megosztáson alapuló közlekedés Budapesten

Budapest nemzetközi összehasonlításban nagyon is jól áll a közösségi közlekedés terén, de a BKK járatai nem fedik le a közösségi mobilitási formák egészét. A magyar fővárosban is egyre több megosztáson alapuló mobilitási eszköz érhető el – a hvg.hu alapos cikkben mutatja be ezeket.

(Közbringák és e-rollerek Erzsébetvárosban. Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László)

hvg.hu
Zöld mobilitás 

Hogyan lehet még jobb vonattal utazni?

A gyorsabb, könnyebb és kényelmesebb ügyintézés érdekében az internetre költözött a Talált Tárgyak Osztálya – a bécsi reptéren, valamint a német és a svájci vasúttársaságnál már használt online rendszerre állt át az Osztrák Vasút, az ÖBB a talált és elveszett tárgyak kezelésében.

Konyha 

Készítsünk finom őszi gyümölcssajtokat

A könnyen kocsonyásítható, nagy pektintartalmú gyümölcsökből készíthetünk ízletes gyümölcssajtokat. A birsalmasajtot szinte mindenki ismeri, ám a többi féle gyümölcssajtból ritkán kerül az asztalokra.

Házi praktikák 

Hogyan lehet környezetbarát a fogmosás?

Akad, aki fogkrémek terén inkább konzervatív, és ragaszkodik a hagyományos megoldásokhoz, mások pedig szívesen kalandoznak az alternatív fogtisztító tabletták, porok és paszták világában. Akárhogy is legyen, mindenkinek van rá lehetősége, hogy környezetbarátabb megoldást válasszon, ha fogmosásról van szó.

Zöld mobilitás 

Legyen könnyen hozzáférhető és vonzó a kerékpározás

A Désirée Bonis, Hollandia magyarországi nagykövete és dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója által vezetett kerékpáros felvonuláson a Holland Nagykövetség és a BKK női munkavállalói vettek részt. Demonstráltak, hogy a kerékpározás mindenki számára elérhető és vonzó mobilitási móddá válhasson.