2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Milyen ruhát vegyek, ha nem akarok mikroműanyagot a folyókba?

Legyen bármennyire természetes, környezetközeli sport is a jóga, ha közben környezetszennyező a jóganadrág. A futás maga az élet, a futófelszerelés viszont zoknitól a fejpántig műanyagszálakból áll. Mit kell tudnunk a ruháink alapanyagáról? Mi az az elasztán, a lyocell, a fleece, és mit válasszunk helyettük?

tudatosvasarlo.hu
Építs okosan! 

A lakberendezésben is hódit a tudatosság

Az elmúlt években a természetesség és a fenntarthatóság örömteli módon kulcsszóvá vált a lakberendezésben is. 

Zöld mobilitás 

Két keréken: mikor kötelező használni a kerékpárutat?

A KRESZ szerint nem minden esetben kötelező használni a kerékpárutat. Például ha a gyalog- és kerékpárúton akadályoznak minket, akkor az úttesten is bringázhatunk, persze csak akkor, ha azt tábla nem tiltja. A Flowcycle oldalán most a legfontosabb közlekedési tudnivalókról is olvashatunk. 

flowcycle.hu
Konyha 

Bevezetnék a halpénteket Magyarországon

A rendszerváltozás óta megduplázódott a halfogyasztás Magyarországon. Az EU-s és a világátlagtól azonban még elmaradunk. A Kapj rá! fogyasztásösztönző kampány lényege, hogy higgyük el, az egészségünk védelmét szolgálja a halfogyasztás.

Konyha 

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentesen él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7 százaléka vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6 százaléka pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

magyarmezogazdasag.hu
Egészség 

Propolisz – A természet házi csodaszere

A propolisz a természet és a méhek egyik legnagyobb ajándéka, amit mi is fel tudunk használni. Leginkább az immunrendszer erősítésére használják, kiváló gyógyír légúti megbetegedésekre ugyanúgy, mint a cukorbetegségre vagy gombás fertőzések kezelésére. Szélesi Ferenc főkertész ajánlása.

Gyerekszoba 

Hogyan beszéljünk neki az éghajlatváltozásról?

Ahogy a mondás tartja, a gyerekeké a jövő. Mivel napjainkban egyre inkább kulcskérdéssé válik a bolygónk jövője, fontos, hogy a gyerekek is tisztában legyenek az éghajlatváltozás okozta problémákkal és a lehetséges megoldásokkal.

Építs okosan! 

Tiszta levegő és inspiráló épületek – ez Vorarlberg

Egy utazás kiválóan alkalmas arra, hogy új élményekkel, benyomásokkal vértezzen fel a mindennapokban, az otthonunkban váró problémák megoldásához. Ha környezetbarát építkezéshez vagy felújításhoz szeretnénk ihletet kapni, Ausztria felé érdemes vennünk az irányt.

Építs okosan! 

Öt építészeti trend, amely segít élhetőbbé tenni a környezetünket

A klímaváltozás az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb környezeti-társadalmi kérdésévé vált, így 2019-ben is létfontosságú kihívások állnak az emberiség előtt.  A Paulinyi-Reith & Partners szakemberei összegyűjtötték 2019 legfontosabb környezettudatos építészeti trendjeit, amelyek az építőipar oldaláról támogathatják a klímaváltozás elleni küzdelmet. (Kép: maxpixel.net)

octogon.hu
Egészség 

Az emberek többségének „porzik a veséje”

„Miért igyak többet, nem vagyok szomjas?” – mondják sokan, és nem is tudják, hogy ezzel az egyik legfőbb méregtelenítő szervük munkáját akadályozzák. Szabó Gyuri bácsi mindig hangsúlyozza: ahhoz, hogy a vesék optimálisan működjenek, és el tudják végezni a feladatukat, megfelelő folyadékbevitel szükséges. Íme, 5 gyógynövény a vesék védelmére – nem csak időseknek!

Konyha 

A havi egy főzés módszere – pénzt, időt, energiát spórol

Zaláné Csörsz Eszter nő, feleség, három kisgyermek édesanyja. Imád főzni, új recepteket és módszereket kipróbálni. Azt is kitalálta, hogyan lehet egy hónapra előre főzni úgy, hogy több időt tudjon tölteni a családjával, amivel ráadásul pénzt, időt és energiát is spórol.

origo.hu
Építs okosan! 

Egy különleges „földhajó” a szabadság szerelmeseinek

Az Earthship-házak az utóbbi években egyre népszerűbbek. A különleges otthonok az elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózattól független életet biztosítanak tulajdonosaiknak.

Egészség 

A csodálatos magnólia: nemcsak szép, de gyógyít is

Sok kiskertben megtalálható ez a csodálatos, kifinomult szépségű fa, melynek virága utánozhatlanul pompázik. A növény kérge, rügye és virága számtalan betegségre gyógyír, melyek megelőzésére is alkalmas – az emésztőrendszeri gondoktól kezdve az asztmán át a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedésekre. 

Gyerekszoba 

Gyerekbarát filmek a környezetvédelem jegyében

A közös filmnézés jó program a borongós délutánokra, kiváló beszélgetésindító, ráadásul egy jól felépített történet a legösszetettebb kérdésekre is rávilágít. Ha a gyerekek a következő filmek szereplőiről vesznek példát, azzal valamennyien jól járunk.

Tudatos vásárlás 

Itt van a legtöbb sugárzást kibocsátó mobilok listája

Habár egy tavalyi tanulmány szerint a mobiltelefonok rendszeres használta nem okoz rákot, ez nem gátolja meg a Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatalt (Bundesamt für Strahlenschutz) abban, hogy folyamatosan számon tartsa, a különböző készülékek milyen mértékű sugárzást bocsátanak ki.

Tudatos vásárlás 

Valentin-napon most inkább a Földet szeressük

Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak kedvesüknek az emberek. Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen – különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik.

Gyerekszoba 

Farsang zölden

Ezekben a hetekben minden óvodás és kisiskolás gyerek izgatottan készülődik a farsangi mulatságra, tervezgetve, hogy minek öltözzön. Ez bizony farsangi jelmezek tízezreit jelenti minden évben, és nem egyet közülük összesen csak egy napra vesznek fel.

Építs okosan! 

A felújítás környezettudatos döntés – de nem mindegy, hogyan fogunk hozzá

Az EU intézményei folyamatosan dolgoznak azon, hogy törvényi előírásokkal ösztönözzék az épületek energiafelhasználásának javítását. Egyénileg is érdemes csatlakozni az erőfeszítésekhez, de ahogy egy magyar mintaprojekt tanulságaiból kiderül, a siker nem csak elhatározás, körültekintés kérdése is.

Házi praktikák 

Íme a mosószer, amely 72 mosásra elegendő, és 15 perc alatt elkészíthető

A kellemes, frissen mosott ruhák illatát sokan szeretjük, ám a mosásért és vele együtt a mosószer árának megfizetéséért már aligha lehet rajongani. Utóbbira azonban létezik egy igen egyszerű, költséghatékony és persze környezetbarát alternatíva, amely akár 72 mosásig is elegendő lehet. 

Tudatos vásárlás 

Mi mindent lehet készíteni a fölöslegesnek vélt törkölyből?

Évről évre egyre több borásszal, pincészettel sikerül együttműködnie a Zero Hero csapatának. Olyanokkal, akik felismerik, hogy a felesleges hulladékfelhalmozás helyett értékes termékeket is elő lehet állítani a szőlőtörkölyből.