2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Egészség 

Öt hűsítő ital, ami egészséges is

Közeledik a kánikula, rengeteg folyadékra lesz szükségünk. De mit igyon az, aki nem akar mindig ásványvizet vedelni? Íme öt kiváló és finom ital azok számára, akik szeretnék kicsit feldobni a napjukat azzal, hogy nemcsak jó ízű, de egészséges folyadékot is visznek be szervezetükbe. Ezekkel nem foghat mellé senki!

player.hu
Egészség 

11 tanács, hogyan étkezzünk nyáron egészségesen

Az táplálkozás, mely kiemelkedő szerepet tölt be egészségünk hosszú távú megőrzésében, az év minden napján fontos. Lássuk, mit tehetünk ennek érdekében nyáron!

Egészség 

Kamillavirág, a nyári jótevő

A nyári melegben a pihentető alvásért, hidegen hűsítő italként, napozás után pedig bőrnyugtatóként használhatjuk a kamillát. A kánikulában így remek szolgálatot tesz, s egy sor külső-belső egészségügyi problémát is enyhít a kis fehér-sárga virág, mert több mint egy tucat hatóanyagot tartalmaz.

Egészség 

Táplálkozáskultúra és egészségkommunikáció

Az elrettentő képek jóval hatásosabbak, mint a figyelmeztetések, amelyek az egészségtelen táplálkozás, például a gyorséttermi ételek fogyasztásának veszélyeire hívják fel a figyelmet – derült ki egy ausztrál kutatásból.

Egészség 

Cickafark, a június csodálatos gyógynövénye

Legelőkön, utak mentén, erdőszéleken és a gabonaföldek szélén tömegesen fordul elő júniustól. A régi füvészkönyvekben a cickafarkot úgy emlegetik, mint ami az összes betegségre jótékonyan hat. Ebben persze joggal lehet kételkedni, de abban már aligha, hogy a cickafark csakugyan csodálatos gyógyhatással bír.

Egészség 

A túl nagy zaj rontja az életminőségünket is

Egy 2017-ben megjelent európai uniós adat szerint a halált okozó környezetkárosítások sorában a légszennyezettség után második helyen a zaj áll. Budapest lakosságának mintegy 30-35 százalékáról mondható el, hogy egészségkárosító zajhatásban él.

Egészség 

Király Viktor együtt énekel a légúti betegségben szenvedők kórusával

Nagyszabású kampányt indított „Mozdulj Oxigénnel” elnevezéssel a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet hátterével létrehozott Légzéssel a Lélekért Alapítvány, hogy felhívják a figyelmet a súlyos légúti betegségekre, a betegek mobilitásának lehetőségeire. A kampányban Király Viktor is nagy szerepet vállalt, aki asztmával küzd gyermekkora óta, de az énekléssel szebbé tudta tenni az életét. Hazánk talán egyik legkülönlegesebb, légúti betegségben szenvedő tagokból álló kórusát Philipp György vezeti. (videóval)

Egészség 

A szúnyogoknak nemcsak a csípése, hanem a nyála is veszélyes

A nyáriasra fordult időben a melegnek köszönhetően a sok kellemetlenséget okozó vérszívó rovarok is aktivizálják magukat. Nem elég, hogy a szúnyogok különböző kórokozókat terjesztenek, de a nyálukkal még külön úgy befolyásolják az immunrendszerünket, ami kedvez a betegségek kialakulásának.

origo.hu
Egészség 

Milyen betegségeket hoz a klímaváltozás?

A hurrikánok és a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribb színre lépésével a társadalom figyelme is a klímaváltozás felé fordul. Természeti környezetünkre gyakorolt negatív hatásairól sok szó esett, azonban arról, hogyan veszélyezteti az egészségünket, kevesebbet hallani.

Egészség 

Cseresznye és zeller: leszerepeltek a francia peszticidteszten

Legalábbis Franciaországban, egy ötéves kutatás eredménye szerint ugyanis a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41%-a tartalmazott növényvédő szert. A határértéket azonban csak 2-3%-uknál lépte át a peszticid szintje, a szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Mi a helyzet Magyarországon, mire kell figyelni? A Laboratorium.hu ennek járt utána.

Egészség 

Eper, a csodagyümölcs

Az eper nemcsak a legzamatosabb gyümölcsök egyike, de fontos antioxidáns-forrásként egészségünk és szépségünk egyik őre is. Lássuk hát, miért együk degeszre magunkat belőle, amíg lehet, hiszen most tele vannak vele a zöldséges standok.

Egészség 

Hat érv a gyaloglás mellett

A tavasz a legideálisabb idő arra, hogy kimozduljunk a zord tél és a teljes tétlenség után a szabadba. Egy frissítő és egészséges gyaloglás erre a legalkalmasabb megoldás, amennyiben a cél egy természetes és kímélő mozgásforma. A webbeteg.hu cikkében a rendszeres gyaloglás előnyös hatásairól lehet többet megtudni.

webbeteg.hu
Egészség 

Hogy jön az egészségértés a fenntarthatósághoz?

Egyáltalán mit nevezünk egészségértésnek? És van-e bármi köze ennek a fenntarthatósághoz? Az az ember, aki tisztában van vele, hogy az egészség mekkora érték, és ezért tesz is nap mint nap, általában sokkal tudatosabban éli életének más területeit is, például odafigyel a szelektív hulladékgyűjtésre, spórol a vízzel, az árammal, és sokkal inkább jellemző rá, hogy globálisan gondolkozik.

Egészség 

Május gyógynövénye a málna

Az erdei málna leveléből főzött tea csökkenti a húgysavat, hatásos köszvény ellen és hozzájárul az érfalak rugalmasságához. Magas ásványianyag-tartalma miatt erősíti a fogakat, a körmöket, a csontokat, gyulladásra, lázra, nőgyógyászati gondokra is használatos. Az már csak ráadás, hogy még finom is!

Egészség 

A kullancsok fele fertőz

A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel – mondta el a Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Egészség 

Különösen hasznos edzés

Edzőterembe járni nagyon hasznos és egészséges, de a futópadon töltött percek monotonításának elviseléséhez talán nem mindenkinek elég, ha reménybeli vékony önmaga lebeg a szeme előtt. Egy kaliforniai edzőterem környezettudatos vendégei végre úgy érezhetik, nem öncélúak az erőfeszítéseik.

Egészség 

Új egészségügyi veszélyeket hoz a klímaváltozás a munkahelyeken

A klímaváltozás csaknem az összes gazdasági ágazatban hat a dolgozók egészségére, ezért megelőző jellegű intézkedésekre van szükség, figyelmeztet az Anses francia kormányügynökség.

Egészség 

A hónap gyógynövénye a galagonya

Ez a szúrós ágú, rendkívül hosszú életű cserje a szív megmentője. Egész Európában és Szibériában elterjedt, legelők és erdők szegélyében gyakori, 2-3 méter magasra is megnő, tüskés ágai szerteágazóak. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll. A sátorvirágzatuk április–májusban nyílik. A madarak szívesen fészkelnek a galagonyabokorban.

Egészség 

A globális felmelegedés átalakítja a járványok eddigi rendszerét is

A globális felmelegedés veszélyes betegségeket szabadíthat a világra. A legújabb kutatások szerint egy módosult kórokozó komoly fejtörést okozhat az egészségügyi szakembereknek a jövőben.

Egészség 

Téli raktározás után tavaszi megújulás: így hatnak az évszakok az anyagcserénkre

Bosszankodunk, amikor ősszel és télen felszalad ránk néhány plusz kiló, és örülünk, amikor szinte észrevétlenül eltűnik rólunk egy kis felesleg tavasszal és nyáron. Bizonyára észrevettük, hogy az évszakok hatással vannak az anyagcserénkre, egyszer gyorsabb, másszor lassabb. Talán nem árulunk el olyan nagy titkot azzal, hogy a tavasz ezért is ideális a fogyókúrák, életmódváltások megkezdésére. Hogy hogyan hat a tél és a tavasz az anyagcserénkre?