2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

A guarana 12 hasznos tulajdonsága

A guarana egy Paullinia cupana néven is ismert brazil kúszónövény, amely az Amazonas-medencében őshonos, legértékesebb része a gyümölcs. Az amazóniai törzsek évszázadok óta használják gyógyászati tulajdonságai miatt.

(Fotó: Getty Images)

biomenu.hu
Egészség 

Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövénykeveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Egészség 

Örök életet szeretnének a milliárdosok, Bezos is sokat áldoz rá

Jeff Bezos, az Amazon alapítója, és „Elon Musk kedvenc bokszzsákja” összeállít egy tudóscsapatot azzal a céllal, hogy kifejlesszék a halhatatlanság technológiáját. De vajon hogyan? És ki férhet majd hozzá a halhatatlansághoz? 

Egészség 

A nigériai laborok ellenőrzését követelik az oroszok az WHO-tól

Legalább négy amerikai ellenőrzésű biolaboratórium működik Nigériában, ahonnan a majomhimlő kórokozójának világszerte terjedő nyugat-afrikai törzse származik. Oroszország felszólítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetését, hogy vizsgálja ki ezek működését.

Egészség 

Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok

Csúcson van a kullancsszezon, így a kerti munka, egy kirándulás vagy akár egy parkban tett séta után is érdemes ellenőrizni, hogy nem találunk-e vérszívót az állatainkon vagy magunkon.

Egészség 

Környezetszennyezés = elhízás?

Egy nagyszabású tudományos vizsgálat szerint a környezet vegyi szennyezése felerősíti a globális elhízást. Az elképzelés, hogy az „obezogéneknek” nevezett mérgek befolyásolhatják a szervezet testsúlyszabályozását, még nem része a fősodratú orvostudománynak, pedig egyre több bizonyíték szól mellette.

Egészség 

Az IBS-betegség legfőbb forrását a tányérunkon kell keresni

Sokan nem tolerálják az ipari ételszemetet, a növényi étrenddel érkező fermentálható szénhidrátokat és rostokat. Ők az irritábilisbél-szindrómában szenvedők, vagyis az IBS-betegek.

(Fotó: Getty Images)

vastagbel.hu
Egészség 

Hogyan bírjuk rá magunkat a futásra?

A futás sok szempontból az egyik legjobb sport/hobbi: gyorsan fejleszti az állóképességet, az egyik leghatékonyabb módja a fogyásnak, pofátlanul egyszerű megszervezni, szinte semmibe nem kerül, és nem vesz el sok időt. Csak egy baj van vele: futni kell.

(Fotó: Getty Images)

player.hu
Egészség 

Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről

Az egészséges életmód akár már gyermekkortól kezdve fontos szerepet játszhat a koszorúér-betegségek elkerülésében – derült ki egy 98 ikerpár bevonásával, Magyarországon végzett kutatásból.

Egészség 

Már Washingtonban is felbukkant a húsallergiát okozó szúnyog

Az ember elmegy kirándulni, megcsípi egy kullancs, kiszedi, lemossa a csípést, nem is gondol rá többet, megvacsorázik, aztán éjjel arra ébred, hogy nem kap levegőt. Nem hangzik túl jól, de Amerikában egyre többször előfordulhat, az oka pedig az, hogy bizonyos esetekben a csípés húsallergiát okoz, amire egyelőre még csak tüneti kezelés létezik, gyógymód nem.

(Fotó: Getty Images)

qubit.hu
Egészség 

Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika)

A tüdőasztma olyan súlyos állapothoz vezető légúti megbetegedés, amely kapcsolatba hozható a légszennyezettséggel, a dohányzással. A kialakult túlérzékenységi mechanizmusok alapján az allergiás megbetegedésekhez sorolják. Az alábbi infografika az összes regisztrált beteg és az új betegek számának alakulását mutatja be 2000 és 2019 között.

Egészség 

Pollenhelyzet az év 8 hónapjában (infografika)

Az alábbi táblázatban a legjellemzőbb allergén növények pollenszórási ideje és erőssége követhető, februártól októberig.

Egészség 

Házi patika: az aktív szén természetes ereje

Aki még ismeri felmenői házi praktikáit, az pontosan tudja, hogy a széntablettának minden háztartásban helye van. Bár hagyományosan csak bélrendszeri fertőzések esetén kerül elő a fiókból, valójában ennél sokkal színesebb felhasználási módokat rejt: fogat fehérít, méregtelenít, vizet tisztít, talajt javít.

Egészség 

Bill Gates egy pandémiás készenléti egység létrehozásáról beszélt (videóval)

A híressé vált 2015-ös, jövőbeli járványokra figyelmeztető előadása után Bill Gates most egy újabb TED-előadáson vizionálta a jövőt. Egy olyan, háromezer fős szakmai csapat felállítását tartja szükségesnek, amely a globális járványelhárításért és mozgósításért lenne felelős az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt.

Egészség 

Ötmillió génmódosított szúnyogot engedtek szabadjára

Véget ért az első kísérlet génmódosított rovarok szabadba telepítésével: hét hónap alatt ötmillió Aedes aegypti szúnyogot szabadítottak rá vadon élő társaikra. A cél a vadon élő szúnyogok terjesztette vírusos megbetegedések csökkentése. 

Egészség 

Nyolcvan éven át mérgeztek minket tudatosan

A benzin ólmozása egyszerű alkohollal kiváltható lett volna, ám literenként egy centért, és az iparág feletti kontrollért cserébe az „olajipar” a már akkor is méregként ismert ólmot választotta. Az olcsó és ártalmatlan megoldás helyett olyan útra voksolt, ami csaknem egy évszázadig mérgezte rendkívüli módon a környezetet és emberek millióit szerte a Földön.

(Fotó: Getty Images)

24.hu
Egészség 

Városi kert, ahová az orvosok gyomlálni utalják be a betegeiket

Tavaly nyitotta meg kapuit a brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) első, városi környezetben kialakított kertje, amelyet „Európa legnagyobb, aktív részvételre épülő kertészeti projektjeként” jellemez a társaság. A kezdeményezés részeként a helyi orvosok kertészkedést „írnak fel” a krónikus tünetekkel küzdő pácienseiknek.

Egészség 

Fizikailag és mentálisan is belerokkanhatunk a klímaváltozásba

Világszerte emberek millióinak egészségét már most is jelentős mértékben károsítja a klímaváltozás, melynek hatásai egy, a Lancet tudományos folyóiratban megjelent jelentés alapján a világ egyik elsődleges egészségügyi kockázatának számítanak.
(Fotó: Getty Images)

masfelfok.hu
Egészség 

A Föld népességének 99 százaléka szennyezett levegőt lélegez be

Szinte az egész emberiség ki van téve a légszennyezésnek: a világ népességének mintegy 99 százaléka lélegzik olyan levegőt, amelyben határérték felett vannak a szennyező anyagok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében szereplő becslést a műholdas adatokra és 117 ország 6000 városának adataira alapozta.

Egészség 

Leszavazta a német parlament a kötelező oltást

„Nem tartozik az állam feladatai közé, hogy felnőtt embereket arra kényszerítsen, akaratuk ellenére védekezzenek” – jelentette ki többek között  a kötelezettséget elutasító liberális képviselők vezetője. Az oltási kötelezettség kormánypárti támogatóinak eredeti szándéka szerint a felnőtteket kellett volna a koronavírus elleni oltás beadatására kötelezni Németországban.