2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Egészség 

A ragyogó napsütés mellett már két településen egészségtelen a levegő

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) szombati jelzése szerint már két településen egészségtelen a levegő, további tíz városban „kifogásolható”. Az idokep.hu képes beszámolójában jól látható, hogy az anticiklonális időjárás a ragyogó napsütés mellett kedvez a légköri szennyezőanyagok feldúsulásának is.

Egészség 

Érdemes mindennap olajos magvakat fogyasztani

Az olajos magvaknak, dióféléknek számos egészséges hatásuk van a szervezetünkre, sok antioxidáns, vitamin és jótékony zsiradék is található bennük. Több fajtájukat naponta is érdemes fogyasztanunk.

Egészség 

A sütőtök 10 jótékony hatása

Sokak kedvenc őszi-téli eledele a narancssárga sütőtök, amely sokak szerint már pusztán a színével hangulatjavító hatású. Számtalan vitamin és ásványi anyag van benne, tápanyagokban gazdag, de kalóriában szegény, és a magja is rendkívül jótékonyan hat az egészségre. 

Egészség 

Valóban csak az agyunk tíz százalékát használjuk?

A közelmúltban felröppent híresztelések szerint mindössze agyunk tíz százalékát használjuk rendszeresen, és a fennmaradó kilencven százalékot csak bizonyos technikákkal lehet felébreszteni. Fantázia vagy részigazság, amit a hollywoodi filmek és a motivátorok mutatnak? Ami bizonyos: kemény munkával hathatósan növelhetjük agyunk teljesítményét.

Egészség 

A hónap gyógynövénye: a csalán

A csalán az egyik legjobb méregtelenítő hatású gyógynövényünk. Feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, a vesét fokozottabb kiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét. Külsőleg is hasznos: forrázata fényessé, erőssé teszi a hajunkat.

Egészség 

10 egyszerű módszer, hogy ősszel is egészséges maradj

A nyár végével minden visszaáll a régi kerékvágásba; hogy a testedet minél egészségesebben és fittebben tudd tartani, nem árt megfogadni néhány tanácsot. Mondjuk ezt a 10-et.

Egészség 

A jóga jótékony hatása

Az emberek évezredek óta jógáznak, hogy fejlesszék erőnlétüket, önuralmukat és közérzetüket. Bár a jóga az ősi indiai vallásból indul ki, és szigorúan megmaradt az alternatív gyógyászat keretei között, egyre több tudományos tény támasztja alá, hogy az általa nyújtott lelki kiegyensúlyozottság a testi egészségre is kihat.

Egészség 

Egészségesebb étrend, kevesebb vízfelhasználás?

Ha egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnénk át, akkor akár 55 százalékkal is csökkenhetne a vízlábnyomunk – derült ki az Európai Bizottság Joint Research Center kutatóintézetének legújabb kutatásából. 

Egészség 

A menstruációs termékek főleg műanyagból készülnek

Élete során minden nő átlagosan 3000 napot, átszámítva 8,2 évet menstruál. Ez alatt az idő alatt átlagosan 12 000 betétet használ el, amely körülbelül 150 kg fejenként, vagy ha máshogy nézzük, pont elég arra, hogy megtöltsünk vele két minibuszt. Az átlagok alapján számítva minden menstruációs termék 90%-ban műanyagból áll. Ez azt jelenti, hogy egy csomag betét közel annyi műanyagot tartalmaz, mint négy műanyag szatyor.

Egészség 

Őszi sportok: nincs kifogás!

Már a nagy meleg sem lehet mentség: az ősz az el- vagy éppen az újrakezdés ideje lehet a sportolásban is. Akár szabadtéri, akár edzőtermi vagy uszodai testmozgást válasszunk, lassan elővehetjük a dresszeket. Mihez lenne kedve?

Egészség 

Már kardioösvény is van a Normafán

A Normafa fejlesztése már három éve folyik és most kiegészült a Budapesti Szent Ferenc Kórház jóvoltából egy kardioösvénnyel is, amit elsősorban szív- és érrendszeri problémákkal, magas vérnyomással és cukorbetegséggel küszködők számára alakítottak ki, 3 és fél, 4 és 5 kilométeres útvonalakkal.

Egészség 

Miért leszünk egészségesebbek ősszel?

Lehet szidni a rossz időt, a rövidebb nappalokat, az esőt és a ködöt, de az ősz csodálatos évszak. A hazipatika.hu összeszedett néhány ötletet, hogyan élvezhetjük igazán az őszt, s lehetünk télre még egészségesebbek.

Egészség 

Gyuri bácsi ajánlja: őszi tisztítókúra

Évente kétszer ajánlatos a szervezet méregtelenítését elvégezni: tavasszal és ősszel. A tél előtti salaktalanítással felkészülünk a vitaminokban, napsütésben (vagyis D-vitaminban) szegény, barátságtalan, ködös és hideg napokra. Ezt a tisztítókúrát végezhetjük gyógynövények segítségével, és mindenféle tisztítókúra (léböjt, diéta) alatt ajánlatos gyógyteákat inni folyadékbevitel céljából.

Egészség 

Egy évvel rövidebb lehet az életünk a szennyezett levegő miatt

Globális szinten csökkent az emberek várható élettartama a levegő szennyezettsége miatt. Természetesen a városlakók számíthatnak arra, hogy rövidebb lesz az életük a levegő miatt, amit nap mint nap beszívnak.

Egészség 

A hónap gyógynövénye a citromfű

A gyógyászat történetében évszázadok óta ismert és nagyrabecsült növény. Avicenna, a híres perzsa orvos A gyógyítás művészete című munkájában már említi a citromfüvet, mely „örömmel tölti meg a szívet”.  A XVII. században depresszióra használták. Svájc neves szülötte, Paracelsus azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket. Valóban, a világ legidősebb emberei közül többen fogyasztják napi rendszerességgel a citromfű teáját.

Egészség 

Több halálesetet okoz a levegőben szálló finom por, mint azt eddig vélték

A levegőben szálló finom por világszerte egyharmaddal több halálesetet okoz, mint az eddigi becslések feltételezték – közölte egy nemzetközi kutatócsoport a Pnas című szaklapban bemutatott tanulmányában. 

Egészség 

A csodatévő kukoricabajusz

A kukoricabajusz olyan természetes olajokat tartalmaz, amelyek csökkentik a magas vérnyomást, emellett még jótékony klorofill, mangán és kálium is van benne. Teaként már ősidők óta használja az ember, és ez az egyik legerősebb természetes vízhajtó készítmény is.

Egészség 

Terjed a nyugat-nílusi láz a Balkánon, a betegség hazánkban is egyre gyakoribb

A nyugat-nílusi láz az egész Balkánon terjed: többen haltak bele a kórba Szerbiában, Görögországban, Romániában, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban is. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentése szerint augusztus 24–30. között Magyarországon 38 nyugat-nílusi vírussal fertőzött beteget regisztráltak.

Egészség 

A természetes magyar ásványvizek előnyei

A folyadékpótlás legegészségesebb formája a természetes ásványvizek fogyasztása, mivel ezek a víz mellett a szervezet számára szükséges makro- és mikroelemeket is tartalmaznak oldott formában. A magyar természetes ásványvizek külföldön is híresek, hiszen a Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződésektől mentes ásványvízkészletek találhatók.

Egészség 

Szinte felsorolhatatlan, mi mindenre jó a szeder

A szeder azon túl, hogy az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, rengeteg egészségügyi előnnyel jár az emésztés javításától a bőr kollagénképződésének elősegítésén át a rákmegelőzési tulajdonságával bezárólag. A nyárutó remek lehetőség, hogy elcsípjük a piacon az utolsó szedreket, és jótékony hatásaival feltöltekezzünk az őszre.