2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Hajnövesztő spenót

A spenót nemcsak finom, de az egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Vitaminokban és an­tioxidánsokban gazdag (pl. A-, B1-, K-, C-, E-vitamin), továbbá ómega-3 zsírsavakat és ásványi anyagokat (pl. cink, vas, mangán) is tartalmaz.

Egészség 

10 természetes, bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat!

A darázscsípés kellemetlen, és sokszor nagyon veszélyes. A témában Szélesi Ferenc főkertész ad jótanácsokat, és mutat be 10 bevált módszert, ami azonnal hat, ha megtörtént a baj.

Egészség 

Előre megjósolható a koronavírus-járvány esetleges második hulláma a szennyvízből

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 aktuális csatorna műsorában.

Egészség 

Több baktériumfertőzést hozhat a felmelegedés

A globális felmelegedéssel több olyan fertőzéses megbetegedés várható, melyet a vibrió elnevezésű, pálca alakú baktériumok okoznak – állapította meg egy német kutatócsoport.

Egészség 

Pásztortáska: bármilyen külső-belső vérzést képes elállítani

A név hallatán gyomnövényre gondolhatunk, ám tudjuk, hogy nincs olyan gyógynövény a Földön, amely ne volna jó valamire. A pásztortáska különös nevét annak köszönheti, hogy lapos, háromágú terméseinek alakja a pásztorok (szerzetesek) tarisznyájára hasonlít. Számos betegséget lehet kezelni ezzel a gyógynövénnyel.

Egészség 

Miért nem árt a koronavírus a méhészeknek? A méhméreg a válasz?

Egy kínai tanulmány kimutatta, hogy 5115 megkérdezett méhész közül egyetlenegy sem betegedett meg COVID-19-ben, még a súlyosan érintett Hubei-tartományban sem. A hír hallatán most német kutatók is felmérést készítenek a német méhészek között arról, hogy a méhméreg valóban hat-e koronavírus ellen.

Egészség 

Végre tudjuk, hogy miért van a férfiaknak szakálla

Egy szépen gondozott arcszőrzet nem csak kellemes látvány lehet, hanem gyakorlati célokat is szolgálhat. Egy tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a férfiak arcszőrzete az evolúció során azért fejlődhetett ki, hogy elnyelje az arcot érő ütések energiáját. Megjegyezzük: a szakállhoz eldobható borotva sem kell...

Egészség 

A tavalyi influenzaszezon több halálesettel járt Magyarországon, mint az idei koronavírus-járvány

Idén áprilisban összesen 11 099 ember halt meg Magyarországon a belügyminisztérium nyilvántartása szerint. Ez majdnem pontosan annyi, mint a 10 éves áprilisi átlag (11 054 haláleset), ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 9 százalékkal több, mint a tavaly áprilisi 10 167 haláleset.

qubit.hu
Egészség 

Igaz-e, hogy a napsugárzás pusztítja a koronavírust?

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs május 21-i tájékoztatóján az Infostart kérdésére válaszolva beszélt az eddig is sokak reményét éltető jelenségről.

Egészség 

„A városban élő emberek földönkívüliekké váltak” – Kiállás az amazonasi őslakosok mellett (képgalériával)

A világhírű brazil szociofotográfus, fotóriporter és aktivista Sebastiao Salgado egyszerűen „népirtásnak” nevezi azt a veszélyt, amely az Amazonas vidékén élő őslakosokat fenyegeti, amennyiben a brazil kormány nem tesz többet a védelmükben a koronavírus-járvánnyal szemben. Salgado szerint „mindent tönkreteszünk, hogy a városban élhessünk”.

Egészség 

A strandokon pont ugyanúgy lehet elkapni a koronavírust, mint ahogyan bárhol máshol

A korlátozások feloldásával nemcsak a kiülős helyek, a sörteraszok vagy a közparkok számíthatnak nagyobb vendégseregre, hanem a strandok, az uszodák, a tó- és folyópartok is. De mi történik a koronavírussal vízközelben, lehet-e nagy balatoni fertőzéshullámra számítani, és megöli-e a vírust a klór a medencékben?

qubit.hu
Egészség 

AIDS-világkörkép – 2018

Az UNAIDS statisztikája 2018-ból a HIV-fertőzöttek, az új HIV-fertőzöttek és a 2001-2018-ban AIDS-ben elhunytak számáról, a világ összes régiójából.

Egészség 

Jelentős izomtömeg-növekedést eredményezett egereknél egy génterápia

A St. Louis-i Washington Egyetem orvostudományi karának kutatói nyolchetes egereket oltottak be egy follisztatin nevű gént hordozó vírussal, amely rövid idő alatt jelentős izomtömeg-növekedést eredményezett. Csökkentette az oszteoartritisz (degeneratív ízületi gyulladás) súlyosságát is a rágcsálóknál, és zsírban gazdag étrendjük ellenére is megóvta őket az elhízástól.

Egészség 

Ismeretlen kórokozót hurcolhatunk vissza az űrből a Földre

Az amerikai tudományos, mérnöki és orvosi akadémia áprilisban adta ki a bolygók védelmére és a bolygókaranténra vonatkozó jelentését. A dokumentum még a koronavírus-járvány kitörése előtt készült, de már megemlítik benne, hogy különös figyelmet kellene fordítani arra, hogy a közvélemény megtudja, milyen óvintézkedések védik az emberiséget a Földre hozott mintákban esetleg fellelhető kórokozóktól.

Egészség 

Jótanácsokkal teli interjú a 92 éves füvesemberrel, Szabó Gyuri bácsival

Szabó Gyuri bácsit, a füvesembert, aki nemrégiben ünnepelte 92. életévét, az áprilisi születésnapja apropóján kérdezték kedvenc gyógynövényeiről, a természethez fűződő viszonyáról és jövőbeli terveiről.

Egészség 

A természet pusztításával együtt növekszik a járványok kockázata a Földön

A Föld nem tudja elviselni az emberiség terjedését, az ember okozta klímaváltozás miatt a malária és a dengue-láz olyan területeken is terjed, ahol ezidáig még nem volt megtalálható, a népesség növekedésével és az utazások gyakoriságával pedig gyorsabban és eredményesebben terjedhetnek a járványok, mint valaha.

Egészség 

„Szuperimmunitásuk” révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírust a denevérek

A koronavírusok, köztük a MERS, a SARS és a COVID-19-betegséget okozó SARS-CoV-2 eredeti hordozóinak a denevéreket tartják. Ám míg ezek a kórokozók a denevérekre nézve ártalmatlanoknak tűnnek, addig az embereknél súlyos és gyakran halálos kimenetelű betegségeket okoznak.

Egészség 

A nyilvántartott asztmás betegek száma Magyarországon (2000-2018)

A tüdőasztma olyan súlyos állapothoz vezető légúti megbetegedés, amely kapcsolatba hozható a légszennyezettséggel, a dohányzással. A kialakult túlérzékenységi mechanizmusok alapján az allergiás megbetegedésekhez sorolják. Infografikán mutatjuk, hogyan változott a betegek száma hazánkban az elmúlt közel két évtizedben.

Egészség 

Veszélyes kullancsok érkeznek Magyarországra

Főként a klímaváltozás hatásaként kell új kullancsfajok felbukkanására számítani hazánkban, jelenleg három faj megjelenése, elterjedése is várható.

Egészség 

Antibiotikummal tömött állatok a bölcsői a szuperbaktériumoknak (videó)

Az európaiak évente átlagosan 10 kilogramm marhát, 22 kilogramm szárnyast és több mint 30 kilogramm disznóhúst esznek. De vajon azt tudták, hogy az összes, Európában gyártott antibiotikum felét az állattenyésztők használják fel? Az antibiotikum ilyen széles körű használata viszont egyre ellenállóbbá teszi a baktériumokat.