Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Dániában már látszik, mikor jöhet a járvány utáni lazítás

Dánia húsvét után fokozatosan lazíthat a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedéseken, amennyiben a jelenlegi pozitív tendencia folytatódik, és a lakosság az elkövetkező két hétben észszerű viselkedésével útját állja a kór terjedésének.

Egészség 

Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

Egészség 

Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére

A Helsinkiben élő Zöldi Viktor kintről próbál meg segíteni az itthoniaknak is azzal, hogy lefordította, majd a közösségi oldalán megosztotta azt a táblázatot, amellyel Finnországban segítik a lakosságot a fizikai távolságtartással kapcsolatos teendőikben. Íme, a táblázat.

Egészség 

A koronavírus-fertőzés, az influenza és a nátha jellemző tünetei

A közösségi oldalakon is többféle módon jelennek meg jó tanácsok e három betegség megkülönböztetéséről, jellemző tüneteiről. Ez a táblázat is segít az eligazodásban.

Egészség 

Orbán Viktor: kijárási korlátozás lesz Magyarországon

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt. Így két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs kora reggeli tanácskozása után.

Egészség 

A D-vitamin az immunrendszer legfontosabb támogatója (videóval)

Ha valaki volt már influenzás, vagy csak simán beteg a tél második felében, tehát január-február magasságában, azt nagy valószínűséggel a D-vitamin hiánya okozta. Dán kutatók csak 2010-ben mutatták ki, hogy a D-vitamin kulcsszerepet játszik a védekezőrendszer beindításában.

Egészség 

Minden, amit a Lyme-kórról tudnunk érdemes

Mi okozza a Lyme-kórt? Hogyan lehet elkapni? Mik a tünetei? Miért nehézkes a diagnosztizálása? Mennyire veszélyes? Milyen stádiumai vannak? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ közérthető formában a magyarországi YouTube egyik legnépszerűbb edukációs csatornája, a Zállatorvos.  

Egészség 

Az infektológus üzenete: „inkább tartok a lakosság körében kitörő pániktól”

Ezt a véleményt osztja a torontói Abdu Sharkawy, fertőző betegségekre szakosodott orvos is, aki a Facebookra posztolt egy üzenetet március 5-én. Azóta világszerte több mint 2 millióan osztották meg a bejegyzését.

Egészség 

Jó hírek is vannak a koronavírusról

A sok negatív hír mellett beszéljünk pár POZITÍV hírről is, ami a koronavírus kezelésével kapcsolatban jelent meg hazánkban és a világban. A Félegyházi Közlöny a járvány március 20-i állása alapján szedte össze a biztatóbb híreket. 

Egészség 

Napi karanténkatarzis: zseniális Puccini-átirat született Vírusirtás címmel

Éger László szívbemarkoló Turandot-átirata derűre és cselekvésre hangolva a lelket közvetít mindannyiunk számára életbevágóan fontos üzeneteket. Hallgasd és oszd meg László Boldizsár operaénekes zseniális karanténáriáját! Igazi zene ez (nem csak) füleinknek. Mára, holnapra, holnaputánra...

Egészség 

Szegedi virológusprofesszor: Rengeteg vírussal élünk együtt, de attól félünk, amit még nem ismerünk

Kanyaróban száznegyvenezer gyerek halt meg tavaly világszerte, szinte tudomást sem vettünk róluk. Koronavírusban eddig nagyjából hétezren vesztették életüket, és majdnem bedőlt a tőzsde. Pedig ez távolról sem a leggyilkosabb kór – állítja a szegedi virológusprofesszor, Duda Ernő.

Egészség 

A világ megáll, a környezet lélegzethez jut, de mi lesz utána?

Ökológiai szempontból sokféleképpen megváltoztathatja a szokásokat a koronavírus-járvány, lesznek nagyon pozitív hozadékai, de lehet, hogy a forráshiányok miatt visszalépések következnek be az energiatermelésben.

Egészség 

Csapdába csalja a koronavírust az új magyar felfedezés

Magyarországon is beindult egy kutatás, egyetemek, kutatóintézeti és gyógyszeripari laborok fogtak össze, hogy kifejlesszenek egy gyógyszert, egy terápiás készítményt a koronavírus ellen. A magyarok által kifejlesztett bonyolult fehérjemolekula „átveri” a sejtekre támadó vírust, sőt, a már megtámadott sejtekből is kisöpri. Hatása 2-4 hétig tarthat.

Egészség 

Elkezdődött a koronavírus-ellenszer tesztelése embereken is

Rohammunkában fejlesztik az oltóanyagot, de másfél évnél hamarabb nem készülhet el. Egy korábban az ebola ellen kifejlesztett szer viszont hatásos lehet a koronavírus-betegek kezelésében, de egyelőre csak a klinikai teszteknél tartanak a kutatók.

Egészség 

Kézfertőtlenítő spray házilag, három összetevőből

Az influenzajárvány és a koronavírus terjedése ellen kézmosással, kézfertőtlenítéssel, illetve az immunrendszer erősítésével védekezhetünk hatásosan. A kézre kerülő baktériumokat és vírusokat elpusztító kézfertőtlenítő szerek az elmúlt időszakban hiánycikké váltak. Íme, egy otthon elkészíthető megoldás.

Egészség 

Március 2–8. között 36 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel

A Nemzeti Népegészségügyi Központ becslése szerint az előző heti 38 000 fővel szemben március 2–8. között 36 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az alábbi infografikában a megbetegedések megyei eloszlása is látható.

Egészség 

Immunerősítő gyógynövények és fűszerek

Az Ájurvéda tudományában a zöld fűszerek nagyon előkelő szerepet töltenek be számos jótékony hatásuk miatt, például az anitvirális tulajdonságaik miatt is. Íme egy rövid gyűjtemény a legfontosabb növényekről.

Egészség 

Immunerősítés a vírusok ellen: ezt ajánlja a bükki füvesember

Tél közepére, végére a vitaminszintünk és így az immunrendszerünk is teljesen lemerül, nem véletlenül tombol ilyenkor az influenza. Gyuri bácsi az erős ellenálló képesség kialakítására szavaz.

Egészség 

Koronavírus: Emelkedjünk felül a rémhíreken (videó)

Mi az a koronavírus? Kell-e tőle félnünk, vagy az egész csak egy felfújt médiatermék, amivel riogatják az embereket? Mekkora gondot tud okozni Magyarországon? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad dr. Gődény György ebben a bő negyedórás videóban. A felvétel a maga közérthetőségével az elmúlt napokban az egyik legnépszerűbb videó lett a koronavírus-járványt magyarázó felvilágosítások között.

Egészség 

Nem kell túlzásba vinni a higiéniát a gyerekeknél

A kézmosás elengedhetetlenül fontos a megfázások és influenzajárványok időszakában, vagy amikor meglátogatunk valakit a kórházban. A gond az, hogy – legalábbis nyugaton – a szülők túl messzire mennek el a tisztaság kérdésében. Sajnos, egyre több esettel szembesülünk itthon is.