2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

A szemünk állapotára is veszélyes a légszennyezettség

Egy a British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint magas légszennyezettségű területeken élőknél nagyobb eséllyel alakul ki az AMD, vagyis a korhoz kötött makuladegeneráció, amely a fejlett országokban a vakság egyik leggyakoribb oka. A probléma húsz év múlva akár 300 millió embert is érinthet.

Egészség 

Bükki füvesember: Életmód és étkezés – 1–2. rész (videók)

Az ősi bölcsességek ma is útmutatásul tudnak szolgálni ahhoz, hogy hogyan maradjunk egészségesek. A bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi jótanácsai hallhatók e két rövid videóban.

Egészség 

Több millió ember veszti életét az extrém időjárástól minden évben

Évente több mint ötmillió ember hal meg világszerte a szélsőséges hőmérsékletek következtében. Az elmúlt 20 évben többen vesztették életüket az extrém hideg, mint a meleg miatt, a klímaváltozás azonban fokozatosan kiegyenlíti az arányokat.

Egészség 

Minél hűvösebb van, annál nagyobbak az emberek

A Homo sapiens faj mintegy 300 ezer éve alakult ki az emberi nemen, a Homón belül. Alfaja a Homo sapiens sapiens, vagyis a mai modern ember, amely jóval nagyobb termettel és háromszor nagyobb aggyal rendelkezik, mint az egymillió éve élt emberek. Egy új evolúciós kutatás szerint a változó éghajlat befolyásolta az ember testének és agyának méretbeli változását.

Egészség 

Öregedés elleni tablettát akarnak bevetni az amerikai hadseregben?

A jövő évtől kezdődően az Egyesült Államok hadseregének különleges műveleti parancsnoksága, a SOCOM egy olyan kísérleti gyógyszer ellenőrzését hajthatja végre, amellyel a katonák idősödését lehet lelassítani.

Egészség 

A gyermekláncfű, avagy a pitypang is segít a koronavírus ellen

Gyökerétől a leveléig gyógyhatású növény a gyermekláncfű, avagy pongyola pitypang, amelyet sokan gyomnövénynek tartanak. Német kutatók szerint a SARS-CoV-2 mesterséges tüskés fehérjéit ezzel a „közönséges gyomnövénnyel” meg lehet állítani.

Egészség 

Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást

2023-ban kezdődhetnek a kísérletek az emberek „genetikai újraprogramozásával”, amelynek hála évezredekre tolódhatna ki az élettartamunk. Az egereken már működik a módszer, hamarosan az emberek következnek.

Egészség 

Gyógynövények – Nem is gondolnánk…

A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Íme, néhány meglepő képviselőjük. (Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Egészség 

Sikeres a yogyakartai terepkísérlet

Hetvenhét százalékkal csökkent a dengue-lázas esetek száma egy Indonéziában folytatott vizsgálatban, amely során a kutatók baktériummal fertőzték meg a vírust terjesztő szúnyogokat.

Egészség 

Mint a vérebek, úgy szagolják ki a méhek a koronavírus-fertőzést

Nemcsak a beporzást segítik a méhek, hanem természetes keresőként is használhatók. Egy új kutatás azt tárta fel, hogy a koronavírus-fertőzés gyors kiszűrésére is alkalmasak.

Egészség 

Kapcsolat van a légszennyezés és a demencia között?

Egyre több ember betegszik és hal meg elbutulás miatt a világon. 2000 és 2019 között a demencia aránya 86 százalékkal nőtt, miközben az általa okozott elhalálozás több mint megkétszereződött, ami részben az élettartam meghosszabbodásával és a népesség idősödésével magyarázható.

Egészség 

Sokan halnak meg az emberi tevékenység miatti felmelegedéstől

Egy új tanulmány szerint az ember okozta klímaváltozás a felelős a globális felmelegedés miatti halálozások 37 százalékáért.

Egészség 

Újraszabályoznák az emberi embriók nevelését

Egy nemzetközi tudóscsoport új irányelvei alapján az őssejtkutatás előtt álló évtizedes akadály hárulhat el. A kutatóknak engedélyeznék, hogy korlátozott körülmények között a laboratóriumban hosszabb ideig neveljenek emberi embriókat.

Egészség 

Gyógynövények használata az indiánok bölcsességével

Köztudott, hogy a legtöbb gyógynövényt az Észak- Amerikában élő ősi indián férfiak fedezték fel. Állatokon alkalmazták őket először, a takarmányba és a vízbe keverve. Később az emberek is használni kezdték a növényeket antibiotikumként, fájdalomcsillapítóként vagy éppen sebkezelésre.

Egészség 

Versenyben a vegyi anyagokkal – Hormonális rombolók

Létezik egy igen hatékony, ám kétélű fegyver az emberiség kezében, ami pillanatnyi célzott hatását tekintve sikeres, de veszedelmes is lehet, figyelembe véve hosszú távú következményeit.

termvil.hu
Egészség 

A járvány alatt világjelenséggé nőtt az alvás halogatása – megbosszulja magát

A járvány kitörése óta az emberiség csaknem fele rosszabbul alszik; reprezentatív kutatásokban a megkérdezettek 40 százaléka az alvásminősége romlására panaszkodott. Még nem késő tenni ellene, viszont muszáj lesz, mert az egészségünk rövid és hosszú távon is megsínyli, ha a kütyüinket nyomkodjuk alvás helyett.

qubit.hu
Egészség 

Gyógyteák, koffeintartalmú italok helyett

A gyógyteák kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy több folyadékot fogyasszunk, mégpedig anélkül, hogy növelnénk a koffeinbevitelünket, amelyet például egy fekete vagy zöld tea elfogyasztásával tennénk.

Egészség 

Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással!

Vészharangot kongatnak a szakemberek: ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, és nem avatkozunk be, akkor a koronavírus-világjárványt a mentális pandémia követi majd Magyarországon is.

Egészség 

Már holnap baj lehet a hazai szúnyogokból

A csípőszúnyogok – főleg a három új, inváziós fajuk – állandó járványügyi fenyegetést jelentenek hazánkban. Egy új program a lakosság aktív segítségével próbálja felderíteni és megfigyelés alatt tartani a potenciális veszélyt jelentő állományokat, hogy a védekezésben mindig egy lépéssel a kórokozók előtt járhassunk.

24.hu
Egészség 

Fontos tudnivalók a pandémia alatt elhagyhatatlan D-vitaminról

Már tudható, hogy a D-vitamin pótlása az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, különösen a pandémia idején. Az sem titok, hogy a várandósság során a D-vitamin nemcsak az anya, hanem a baba számára is nélkülözhetetlen. Sokan mégsem szedik a D-vitamin-készítményeket. De miért nem?