2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet

A hőstressz okozta krónikus vesebetegség dolgozók millióit érintő járványt idézhet elő a következő évtizedekben, a globális felmelegedés előrehaladtával – figyelmeztetnek amerikai és El Salvador-i orvoskutatók.

Egészség 

Higiénia – Tények a kézmosási szokásainkról

Hogyan kell kezet mosnunk toalett használata után? A férfiak és a nők hány százaléka nem mos egyáltalán kezet? Étkezés előtt hányan nem mosnak kezet? A bankjegyek és a bankkártyák mitől szennyezettek? Minderre választ kaphatunk az itt látható, egy nemzetközi kutatás eredményeit feldolgozó MTI-infografikából.

Egészség 

A felmelegedés több emberéletet ment, mint amennyi halált okoz

A klímaváltozás terén történő „rendkívüli intézkedések” megtételére vonatkozó, nemrégiben megfogalmazott felhívásukban a világ vezető orvosi folyóiratainak szerkesztői nagyrészt arra a félrevezető állításra támaszkodtak, amely szerint a hőség okozta halálesetek száma gyorsan növekszik.

(Fotó: MTI/EPA/EFE/Kai Försterling)

portfolio.hu
Egészség 

Gyógynövények szembetegségekre

Október a látás hónapja. Szabó Gyuri bácsit, a bükki füvesembert ennek kapcsán kérdezték a szemet erősítő és a szembetegségekre bevált gyógynövényekről. A népgyógyászat a fáradt, gyulladt szemekre éppúgy tud megoldást, mint az időskori, kezdődő szürke hályog vagy épp az árpa kezelésére.

Egészség 

Jobb étrend, jobb kognitív működés?

A legfrissebb tanulmányok rámutatnak, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint az étrend, drasztikusan megváltoztathatja a demenciával szembeni, kognitív ellenálló képességünket – az origo.hu hírportál a Rush Egyetem táplálkozási epidemiológus csapata által kifejlesztett védőétrendet mutatja be cikkében.

(Jill Wellington fotója a Pixabayen, a kép illusztráció.)

origo.hu
Egészség 

Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink?

Számos olyan tárgy vesz körül bennünket a mindennapokban, amelyek életünk aktív részei – elég, ha a telefonunkra vagy épp a klaviatúrákra gondolunk. De vajon eléggé odafigyelünk ezeknek a tárgyaknak a tisztaságára? Védve érezhetjük magunkat a fertőzéseket okozó baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól? 

Egészség 

8 immunerősítő módszer (videó)

Őszre jósolják a járvány következő hullámát. Alapvető jó tanácsokat hallhatunk ebben a rövid videóban arról, milyen módszerekkel, ételekkel, gyógynövényekkel erősíthetjük meg az immunrendszerünket – akár autoimmun betegségek esetén is.

Egészség 

A klímaszorongó ember az új normális?

„A klímaszorongás a legkézenfekvőbb jele annak, hogy nem tudjuk tovább a homokba dugni a fejünket ezzel az átható válsággal kapcsolatban” – mondja Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus. Számára a klímaszorongó emberek képviselik valahol az új normálist, hiszen ők képesek túllépni a rövidlátó önzésen, és tenni egy lépést az egocentrizmusból az ökocentrizmus irányába. (Fotó: pexels.com)

index.hu
Egészség 

Amit az egészséges méhpempőről tudni kell

Szabályozza a hormonháztartást, jelentős immun-, és memóriaerősítő hatása van, támogatja a káros szabad gyökök megkötését, hogy csak néhány jótéteményét említsük. A méhpempőt kozmetikumokban és gyógyászati termékekben használják fel.

Egészség 

Jó hatással van a halolaj a magzatra várandósság alatt

A terhességük alatt halolajat fogyasztó anyák gyermekei 10 éves korukban gyorsabb problémamegoldó képességgel és jobb figyelemkoncentrációval rendelkeznek – derül ki egy uniós finanszírozású tanulmány eredményeiből.

Egészség 

A légszennyezettség a mentális egészségre is kihat

A kutatási eredmények szerint a levegő szennyezettségének már kis növekedése is növeli annak kockázatát, hogy kórházi kezelésre szorul a mentális beteg.

Egészség 

Az erdőtüzek füstjének belélegzése koraszüléshez vezethet

A Stanford Egyetem tanulmányának becslése szerint az erdőtüzek füstjének hatása 2007 és 2012 között akár 7000 plusz koraszülést is okozhatott Kaliforniában.

Egészség 

Ha a Földön kívül akar túlélni az emberiség, nem úszhatja meg a génszerkesztést

Mivel a NASA most már éveken belül tervezi elindítani az emberes Hold- és Mars-küldetéseket, ráadásul a Kínai Űrügynökség (CNSA) is rákapcsolt az égitestek közötti utazások előkészítésére – és akkor az űrturizmus hajnaláról még nem is beszéltünk –, egyre fontosabb szerepük van az olyan kutatásoknak, amelyek az űrutazás emberre gyakorolt hatásait vizsgálják. (Fotó: leemage/AFP/Steven Hobbs)

qubit.hu
Egészség 

A 14. századi szerzeteseknél emésztési gondot okozott a sok hús

A somerseti Muchelney-apátságban élő szerzetesek számára egy 1336-os pápai rendelet tette lehetővé, hogy egy héten kétszer is húst egyenek. A középkori szerzetesek eleinte bizonyára örültek, hogy asztalukra birka-, marha-, sertés- és vadhús is kerülhetett, de a változás az emésztésük szempontjából már nem volt olyan jó.

Egészség 

Magyar kísérlet a parlagfűvel szemben, biológiai védekezéssel

Új biológiai védekezéssel kísérleteznek magyar kutatók a parlagfű ellen, várakozásuk szerint a parlagfű-olajosbogár hatékonyan ritkíthatja a gyomnövényt – jelentették be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint az Eötvös Loránd Kutató Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK Növi) sajtótájékoztatóján Budapesten.

Egészség 

Valóban erősíti a lelki egészséget a sportolás

Azok az emberek, akik kihívásként tekintettek a világjárvány miatti lezárásokra, és fokozták fizikai aktivitásukat, mentálisan jobb állapotban voltak a járvány lecsengésekor, mint azok, akik fenyegetettségként élték meg ezt az időszakot, és csökkentették a mozgásra fordított időt – derült ki a Semmelweis Egyetem kutatóinak felméréséből.

Egészség 

Hol a határa az emberi agy befogadóképességének?

Az ember évezredek óta gondolkozik a lét titkain, test és lélek kapcsolatán, illetve a saját gondolkodása korlátain. Bár a civilizációnk több ezer éves fejlődéstörténete ékes példája annak, hogy mi mindenre képes az emberi elme, azt is egyre jobban tudjuk, hogy mi mindent nem tudunk. (Fotó: WIESLAW SMETEK/Photononstop via AFP)

qubit.hu
Egészség 

Hogyan hatott a járvány az élelmiszer(túl)-fogyasztási szokásainkra?

Mind megesszük, amit megvettünk? Hányadik a listánkon az egészség? És lement az a bizonyos karanténkiló? A Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet és a TÉT Platform Egyesület online reprezentatív kutatásának szórakoztató, ugyanakkor tanulságos bemutatása a 444.hu cikkében. (A fotó illusztráció, Kevin Phillips képe a Pixabayen.)

444.hu
Egészség 

Volkswagen: a központi menza húsmentes lesz, de azért nem kell lemondani a currys kolbászról

A hannoveri gyár üzemi konyháján már kivezették a húst az étlapról, ősztől a Volkswagen német autógyártó vállalat wolfsburgi telephelyén is csak húsmentes ételeket kínálnak majd a központi menzán – közölte az MTI a német sajtóban megjelenő cikkek alapján.

Egészség 

Bőrvédő gyógynövények kánikula idejére

Szabó Gyuri bácsi, a füvesember most azoknak ad tanácsot, akik elfelejtkeztek a fényvédelemről, és leégtek a napon. Számukra nyújthat segítséget az orbáncfű, a kamilla, a körömvirág vagy az Aloe vera.