2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással!

Vészharangot kongatnak a szakemberek: ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, és nem avatkozunk be, akkor a koronavírus-világjárványt a mentális pandémia követi majd Magyarországon is.

Egészség 

Már holnap baj lehet a hazai szúnyogokból

A csípőszúnyogok – főleg a három új, inváziós fajuk – állandó járványügyi fenyegetést jelentenek hazánkban. Egy új program a lakosság aktív segítségével próbálja felderíteni és megfigyelés alatt tartani a potenciális veszélyt jelentő állományokat, hogy a védekezésben mindig egy lépéssel a kórokozók előtt járhassunk.

24.hu
Egészség 

Fontos tudnivalók a pandémia alatt elhagyhatatlan D-vitaminról

Már tudható, hogy a D-vitamin pótlása az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, különösen a pandémia idején. Az sem titok, hogy a várandósság során a D-vitamin nemcsak az anya, hanem a baba számára is nélkülözhetetlen. Sokan mégsem szedik a D-vitamin-készítményeket. De miért nem?

Egészség 

Folyamatosan frissülő, interaktív térkép a koronavírus terjedéséről

A Johns Hopkins Egyetem kutatói valós idejű térképet hoztak létre, melyen folyamatosan követhető a koronavírus előfordulása.

Egészség 

A sokoldalú indiai citromfű

Az indiai citromfűvel sok ételt tehetünk élvezetesebbé, de rengeteg betegséget is lehet gyógyítani vele. A megfázásos, influenzás betegségektől kezdve az ízületi gyulladásokon és az emésztési panaszokon át az érrendszeri betegségekig, sőt a daganatok kezeléséig sok mindenre ajánlott. 

Egészség 

Kutatás céljából keresik Magyarország összes ikerpárját

Az ikerregiszter fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a betegséget megvizsgálva kiderülhet, mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja.

Egészség 

Gyógyítólag hatnak a természet hangjai

Egy új kutatás szerint a természet hangjai azért hatnak kedvezően az egészségre, mert az evolúció során a sok természetes hangot tartalmazó akusztikus környezet a biztonságos viszonyok jó előjelzője lehetett.

Egészség 

A szurokfű, azaz oregano is segíthet az immunrendszer felerősítésében

A gyógynövények és a fűszernövények közül több is hatékonyan felhasználható az immunrendszer erősítésére, ha rendszeresen fogyasztjuk őket. Az egyik ilyen fűszernövény például a szurokfű, azaz oregano, amely fontos szerepet játszik a fertőzések megelőzésében, és a betegségekkel szembeni küzdelemben. 

Egészség 

Méhek, pókok, kígyók, medúzák – a legveszélyesebb mérges állatok Ausztráliában (videóval)

Az ausztrálok kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba méh- vagy darázscsípés, mint bármely más állat csípése, marása miatt annak ellenére, hogy Ausztrália ad otthont a világ néhány leghalálosabb kígyójának, pókjának és tengeri teremtményének.

Egészség 

Kvöldsól, az izlandi bor – az ifjúság forrása

Bár szőlő még nem nő Izlandon, azonban egy szakember készített egy olyan főzetet, amely elsőre úgy néz ki, mint egy szőlőből készült bor, sőt az íze is hasonlít rá. Antioxidánsokban gazdag, s ennek köszönhetően úgy is hívják, hogy „az ifjúság forrása”.

Egészség 

Nagy mennyiségű gyógyszerrel szennyeztek egy víztározót

Ismeretlenek több mint egy köbméternyi lejárt gyógyszert dobtak a Kolozsvárt ivóvízzel ellátó Tarnica víztározóba. Az illetékes közegészségügyi igazgatóság szerdán leállíttatta a tarnicai vízbefogót. A hatóságokat kedden riasztotta a Kolozs megyei védett területekért felelős hegyimentő szolgálat illetékese, aki a vízben úszó gyógyszeres dobozokra lett figyelmes.

Egészség 

Emberek millióinak lelkét betegíti meg a környezet

A lég-, fény vagy zajszennyezés, a klímaváltozás, az extrém időjárási események, a városi, épített környezet, vagy a kémiai szennyező anyagok, fémek, műanyagok és gyógyszerek bizonyítottan akár komoly lelki betegségeket okozhatnak. A járvány most különösen aktuálissá teszi a problémát: ugrásszerűen nőtt meg a szorongás, depresszió, de az öngyilkosságok száma is, főleg az aktív korúak körében.

pestihirlap.hu
Egészség 

Bill Gates már kongatja a vészharangokat (videóval)

A Microsoft milliárdos társalapítója szerint a koronavírus elvonultával sem dőlhetünk hátra. Véleménye szerint „fejlesztenünk és kutatnunk kell, máskülönben baj lesz”.

Egészség 

Zombikká válnak a halak a folyókba kerülő antidepresszánsoktól

Régóta kutatják a különböző gyógyszermaradványokkal szennyezett vizek hatását a különböző állatokra, de a perth-i Nyugat-Ausztráliai Egyetem viselkedésökológia-kutatói most egy új jelenséget figyeltek meg: a szivárványos guppik (Poecilia reticulata) elveszítik a csoporton belüli viselkedésbeli különbségeiket, ha hosszú ideig fluoxetinnel szennyezett víznek vannak kitéve.

qubit.hu
Egészség 

Északkeleten még mindig magas a légszennyezettség

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap közzétett térképe alapján Putnokon veszélyes a levegő, Salgótarjánban és Sajószentpéteren egészségtelen, Kazincbarcikáé, Miskolcé és Egeré pedig kifogásolt minősítést kapott a magas szállópor-tartalom miatt.

Egészség 

A fosszilis anyagok égetéséből származó légszennyezettség felel a 2018-as halálesetek 20 százalékáért

A „láthatatlan gyilkos” 8,7 millió ember halálát okozta 2018-ban. Azokban az országokban a legmagasabb a halálozási arány, ahol a legnagyobb mértékű a fosszilis üzemanyagok használata például erőművekben, az otthonokban és a járművekben.

Egészség 

Folyadékpótlás télen

A folyadékfelvételt elsősorban a szomjúságérzet szabályozza, amelyet hideg időben kevésbé érzünk. Pedig a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása télen is fontos, ezért ilyenkor is fokozott figyelmet kell fordítanunk a megfelelő és rendszeres folyadékpótlásra. A télen sportolóknak még fontosabb mindez. 

Egészség 

Új szúnyogfaj is terjeszti a maláriát Kelet-Afrikában

Az Anopheles stephensi nevű faj korábban elsősorban Indiában volt megtalálható, néhány éve azonban Északkelet-Afrika városaiban is elterjedt. Etióp és holland kutatók vizsgálataik során arra jutottak, hogy ezek a szúnyogok nagyon fogékonyak a helyi maláriafajokra.

Egészség 

Vágj fel egy citromot, és tedd az ágyad mellé!

Rengetegszer használunk citromot a főzéshez vagy egyszerű italok elkészítéséhez, de sokan nem tudják, milyen további meglepetéseket rejteget ez a déligyümölcs.

Egészség 

Járóképessé tettek gerincvelő-sérülés miatt lebénult egereket (videóval)

A sport- vagy közlekedési balesetben bekövetkező gerincvelő-sérülés az embereknél végleges bénulást okozhat, mivel nem minden, az izmok és az agy közötti információt hordozó idegrost képes visszanőni. Német tudósok lebénult egereket egy agyba juttatott dizájnerprotein segítségével tettek járóképessé.