2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Gyorsan terjedhetnek észak felé a trópusi betegségeket terjesztő kórokozók

Szombaton kezdődött Amszterdamban a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusa, ahol a kutatók arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt gyorsan terjedhetnek Európa északi részei felé a trópusi betegségek.

Egészség 

Áttörés a pollen és a klímaváltozás kapcsolatának kutatásában

Négy kontinens mérőállomásairól gyűjtötte össze 20 év pollenadatait a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának munkatársa, Prof. Dr. Makra László és Lewis H. Ziska amerikai növényfiziológus. A szerzőpáros The Lancet Planetary Health-ben megjelent cikke rámutat arra, hogy a Föld klímájának melegedése egészségügyi kockázatokkal jár: világszerte emelkedni fog a pollenallergiás betegek száma.

Egészség 

Termelni csak egészséges állattal: a bélflóravizsgálatok új korszaka

A bélflóra fontos funkciót tölt be haszonállataink életében, megannyi módon kapcsolódik és „kommunikál” az állat szervezetével, lényeges szerepe van a megfelelő immunrendszer kialakításában. Termelni csak egészséges állattal lehetséges, igaz ez az általános tétel a bélflórára is.

magyarmezogazdasag.hu
Egészség 

Szuperbaktériumok, klímaváltozás, védőoltás

Világszerte még mindig emberek milliói nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, miközben olyan veszélyek fenyegetik az emberiséget, mint az új vagy ismételten fellángoló fertőző betegségek, a klímaváltozás vagy a szuperbaktériumok, amelyek miatt akár az életmentő műtétek is kockázatossá válhatnak.

Egészség 

Cukrok és cukorhelyettesítők

A cikkben megismerkedünk egy kicsit közelebbről a cukrokkal, körüljárjuk a mostanában népszerű cukorhelyettesítőket, azok felhasználását és szerepét a szénhidrátmennyiség számolását megkövetelő étrendekben.

cukorbetegseg-kezelese.com
Egészség 

A legjobb gyógynövények alvászavar ellen

Az alvászavar ma már szinte népbetegség, amit az óraátállítás még inkább tetéz. Gyuri bácsi szerint a gyógynövények mellett a kevesebb idegeskedés és a kütyük kikapcsolása segíthet a legtöbbet. Nézzük, milyen teákat ajánl a bükki füvesember rossz alvóknak.

Egészség 

Mozambikban 500 fölé emelkedett a kolerás megbetegedések száma

A délkelet-afrikai országban eddig 517 kolerás esetet regisztráltak. A helyi hatóságok megerősítették, hogy a ciklon által sújtott Beira városában egy ember meghalt kolerában. 

Egészség 

A stresszoldó erdőfürdő

Csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót, a vérnyomást, a kortizol nevű stresszhormon szintjét, a pulzusszámot, és erősíti az immunrendszert. Hogy mi? Hát a sinrin-joku, vagyis az erdőfürdőzés!

Egészség 

Stresszoldás természetesen

Csekket befizetni, gyereknek cipőt venni, áremelés előtt tankolni, dugóban malmozni, a főnököt elviselni, határidőt betartani, loholni munkába, különórára. A rohanó életmód miatt felhalmozott stressz mára civilizációs népbetegségnek számít. Íme néhány gyakorlati technika a stresszoldáshoz nyugtató tabletták helyett.

tudatosvasarlo.hu
Egészség 

Meteogyógyász: 7-10 napig is tarthat az óraátállítás hatása a szervezetre

Az óraátállítás hatása 7-10 napig is tarthat azoknál, akik erre érzékenyek, s elsősorban bizonyos korosztályok belső órájára hat.

Egészség 

Apa lett a saját hereszövetét visszakapó majom

Áttörést értek el a rákkezelésen áteső fiúk termékenységének megóvásán dolgozó kutatók, akik szerint erre egy kísérleti technológia segítségével született egészséges majom a bizonyíték.

Egészség 

Beköszöntött a medvehagymaszezon

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Íme a medvehagymával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és a gyűjtésére vonatkozó szabályok.

Egészség 

A betegségek és a halálesetek negyedét a környezetszennyezés okozza (videóval)

Az ENSZ Globális Környezeti Kitekintése szerint a környezetnek okozott károk miatt következik be a betegségek és a halálesetek negyede, s ha az országok nem tesznek lépéseket a környezet védelméért, súlyos árat fizetnek a következő évtizedekben.

Egészség 

Mennyi alvásra van szükségünk?

A sleepfoundation.org adatai alapján készített az MTI egy infografikát arról, milyen alvásigénye van a különböző korcsoportoknak az újszülöttektől kezdve a csecsemőkön, a kisgyermekeken, az óvodásokon, az iskolás korúakon és a tizenéveseken át a felnőttekig.

Egészség 

Memóriakertek – Alzheimer-kórral és demenciával élőknek

Rengeteg tanulmány készült már azzal kapcsolatban, hogy a kertben tartózkodás, netán tevékenykedés mennyire jó a testnek és a léleknek. Csupa előnyös, pozitív hatással bír a zöldben lét – nincs ez másként azoknál az embereknél sem, akik olyan mentális problémákkal küzdenek, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.

Egészség 

Emberre is veszélyes szúnyogfaj jelent meg Magyarországon

Még csak március eleje van, de már százával jelentek meg a szúnyogok, ráadásul olyan, nem őshonos fajok is felbukkantak, melyek a klímaváltozás miatt kezdtek elterjedni Magyarországon.

Egészség 

Mesterséges intelligencia segít az Alzheimer-kór felismerésében

Az amerikai kutatók által kifejlesztett mesterséges intelligencia az agy anyagcserezavarát képes felismerni, amely alapján az Alzheimer-kór folyamatát lassítani vagy akár megállítani is lehet.

Egészség 

Gyuri bácsi egészségmegőrző gyógynövényes naptára (március-május)

Folytatjuk a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi egész éves gyógynövénykúrára tett javaslatainak bemutatását. Aki nem év elején kezdte el, az is bekapcsolódhat az itt látható, tavaszi hónapokra vonatkozó teakúra követésébe. 

Egészség 

A világ 10 legegészségesebb országa

A friss eredmények szerint idén Spanyolország érdemelte ki a világ legegészségesebb országa címet. Az első 10 nemzet közül öt európai. A 169 vizsgált gazdaság között ott van Magyarország is, csak sajnos nem az első tíz között.

Egészség 

Akkor is orvoshoz megyünk, amikor elég lenne a nagymama módszere is

Egyre többen fordulnak orvoshoz torokgyulladással vagy más felső légúti megbetegedéssel, pedig az ilyenfajta fertőzést otthon is ki lehet pihenni. Hiányoznak azok a házi praktikák és jótanácsok, amelyek korábban generációról generációra szálltak. Ráadásul nincs is minden esetben szükség antibiotikumra.