2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Gyógyhatású mézes keverék az immunrendszer erősítésére

Előzzük meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Az ősszel, iskolakezdéskor, vagy a tél végén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Egészség 

Kipróbálta az erdőmerülést

A természet jótékony hatásait ma már tudományos kutatások is alátámasztják. Persze nem kellenek ahhoz számok, mérések és grafikonok, hogy ezt tudjuk, hisz mindannyian megtapasztaltuk már azokat a saját bőrünkön. Az erdőterápiás módszerek is a természet áldásos hatásaira építenek. A turistamagazin.hu újságírója, Tóth Judit kipróbált egyet ezek közül.

turistamagazin.hu
Egészség 

Áder: A járványok egyharmada a földhasználat változásához köthető

A járványok egyharmada a földhasználat változásához köthető – mutatott rá Áder János köztársasági elnök a XVII. Országos Felsőoktatási és Környezettudományi Diákkonferencia ünnepségére küldött videóüzenetében. Az államfő kiemelte: egy világjárvány kialakulása az egészségügyi válságon túl világszerte gazdasági, munkaerőpiaci, költségvetési és társadalmi válságot is előidéz.

Egészség 

Méhekkel a koronavírus ellen? – Interjú dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával

Az immunrendszer több, mint amit gondolunk róla. Valójában szervek, szövetek és sejtek szövetsége, mely külső támadás esetén, mint egy hadsereg hatékonyan lendül ellentámadásba. Persze a szövetség tagjainak egészségesnek kell lenniük. Erről kérdezik dr. Stangaciut, aki nem mellesleg méhészkedik is. Véleménye szerint a méhészek nem véletlenül védettek a kórokozókkal szemben. Lássuk, hogy miért.

magyarmezogazdasag.hu
Egészség 

Parlagfűpollen-koncentráció Magyarországon (2010–2019)

A napi parlagfűpollen-koncentráció maximumainak alakulása (db/m3/nap) az ÁNTSZ adatai alapján, 2010 és 2019 között.

Egészség 

A magyar lakosság ötöde allergiás

A magyar lakosság legalább 20 százalékát érinti a pollenallergia, a parlagfű pollenkoncentrációja ezekben a napokban csúcson van.

Egészség 

A COVID–19 árnyékában Afrikában továbbra is ádáz harc dúl a malária leküzdéséért

Két év alatt rezisztensek lettek a legújabb rovarölőre a kameruni maláriaszúnyogok. Az Anopheles nembe tartozó maláriaszúnyogok által terjesztett paraziták okozta váltóláz elleni védekezés sokféle fronton zajlik.

Egészség 

Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás

A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) könnyen adaptálódik a változó környezethez, emiatt a terjedése mind a tengerszint feletti magasság vonatkozásában, mind észak irányában megfigyelhető.

Egészség 

Készítsünk természetes köptetőt lándzsás útifűből!

A legtöbben nem szívesen használnak gyógyszertári készítményeket, és ha egy mód van rá, inkább természetes megoldásokkal helyettesítik azokat. Sok mesterséges köptető ráadásul meglehetősen kellemetlen ízű is. Szerencsére, mi magunk is készíthetünk saját házi köptetőt mindenféle mesterséges vegyszer használata nélkül. Bohács Ádám kertépítő technikus jótanácsa.

Egészség 

Európai országok besorolása a koronavírus-járvány szempontjából, augusztus 21-től

Az európai országok besosorlása Magyarországon a koronavítus-járvány súlyossága szempontjából, 2020. augusztus 21-től.

Egészség 

Jelentősen nőtt a kínai gazellák populációja a Csinghaj-tó környékén

A veszélyeztetett faj egyedeinek száma mára meghaladja a 2700-at, szemben az 1994-ben számon tartott, alig több mint 300-zal.

Egészség 

Tudósok először szekvenáltak teljes mértékben egy emberi kromoszómát

A Human Genome Project során elvégzett munka lehetővé tette a kutatók számára, hogy megértsék az ember felépítését. Ahogy egyre többet tudnak a gének és fehérjék funkcióiról, ezeknek az ismereteknek szinte beláthatatlanul jelentős hatása lesz az orvostudomány, a biotechnológia és az élettudomány területeire. A legfrissebb eredmény, hogy elkészült az ember X-kromoszómájának térképe is.

raketa.hu
Egészség 

Nagy arányban szennyezettek mikroműanyaggal az emberi szervek egy új kutatás szerint

A szakértők tüdőkből, májakból, vesékből és epékből vett mintákban találtak mikro- és nanoműanyagot. Ezek a szervek a leginkább kitettek a fertőzöttségnek, mivel ezek szűrik vagy gyűjtik össze a részecskéket.

Egészség 

A vörös fény gyógyítja a szemet. Hol hallottuk már ezt?

A 40 év feletti retinakárosodás és látásromlás a felnőtt élet (csak azért sem öregedés) egyik csúnyán eltitkolt botlóköve, ami méltatlanul fiatalon jelzi a test romlandóságát. Szerencsére brit tudósok új kutatási eredményei most egyszerű, otthon is könnyen és olcsón alkalmazható gyógymódot találtak a betegségre.

raketa.hu
Egészség 

Látványos megoldás: drónokkal rajzolták ki Szöul fölé, hogy moss kezet (videó)

Dél-Korea vezetése továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy ne harapózzon el újra a járvány. A szöuli Han folyó felett például egy 11 perces installációval emlékeztették az embereket a maszkviselés, a kézmosás és a megfelelő távolság betartásának fontosságára, amit 300 drón segítségével rajzoltak fel az éjszakai égre.

Egészség 

A természet rombolása kedvez a fertőző betegségeket hordozó állatoknak

A természeti környezet várossá és mezőgazdasági területté alakítása számos vadon élő faj kipusztulásához és a biodiverzitás egyensúlyának megbomlásához vezet, ráadásul kedvező feltételeket teremt olyan állatoknak, amelyek nagyobb valószínűséggel hordoznak az emberre is veszélyes fertőző betegségeket.

Egészség 

8 érv a szeder mellett

A szeder nem csupán nagyon finom, de az egészségünkre is számos kedvező hatással bír. Fogyaszthatjuk nyersen, készíthetünk belőle lekvárt, limonádét vagy szörpöt, feldobhatjuk vele a süteményeket, ráadásul le is fagyaszthatjuk, így később is bármikor kéznél lesz egy adag ebből a szuper bogyós gyümölcsből. 

Egészség 

Itt a nagy ökohajmosás-teszt eredménye

Idén júniusban 85-en csinálták végig a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy hónapos Ökohajmosás kihívását. A közösség tagjai mosták a hajukat szilárd samponnal, samponszappannal, és volt, aki szimplán a ritkább hajmosást próbálta ki. Rengeteg visszajelzést kaptak, megosztották velük a jó és a rossz tapasztalatokat is. Lássuk, melyik választás vált be a legjobban!

tudatosvasarlo.hu
Egészség 

Folyadékbevitel: mennyit, mit, mikor?

Nagyon fontos kérdést jár körül a MOL Természetjáró blog: hiába tudjuk, hogy elengedhetetlenül fontos a szervezetünk egészsége és a kiegyensúlyozott mindennapok szempontjából a megfelelő napi folyadékbevitel, sokszor mégis megfeledkezünk az ivásról... Vagy esetleg nem azt iszunk, amit kellene.

Egészség 

A legjobb gyógynövények mozgásszervi panaszokra

Kerti munka, sport a szabadban, lakásfelújítás, kirándulás – a jó idő bizony nemcsak a kedvet hozza meg a mozgáshoz, hanem sokunknak a fájdalmakat is. Gyuri bácsi, a bükki füvesember házi patikájából most a leggyakoribb mozgásszervi panaszokra ajánl bevált gyógynövényeket.