2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Már idén emberi életet menthetnek disznóvesék

Az USA-beli Revivicor vállalat kapott először engedélyt arra, hogy genetikailag módosított sertések szerveit ültessék be transzplantációra váró emberekbe. Ha az eljárás beválik, csökkenhetnek a hosszú várólisták, és minden bizonnyal számos élet válik megmenthetővé.

Egészség 

Ezek a gyógynövények a lappangó gyulladást is csökkenthetik

Télre már legyengülhet az immunrendszerünk, gyakoriak a megfázásos, felső légúti panaszok. De gyulladások vírusok nélkül is jelen lehetnek a szervezetünkben. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa olyan gyógynövényeket mutat be, amelyekkel sikeresen csökkenthetjük akár a lappangó gyulladásokat is.

Egészség 

A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt

Brit szakemberek 11 városra – Pekingre, Vuhanra, Milánóra, Rómára, Madridra, Londonra, Párizsra, Berlinre, New Yorkra, Los Angelesre és Új-Delhire – fókuszálták tanulmányukat.

Egészség 

Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő

A fokhagyma nemcsak ősi fűszernövény, hanem gyógynövény is. A régi időkben különböző megbetegedések ellen vetették be, egyiptomi tekercsekben is említik gyógyító hatását. A mostani járványhelyzetben is hatásos lehet a megelőzésben.

Egészség 

Csíkszentmihályi Mihály – A Flow a boldogság titka (TED-videó)

Örök klasszikus: mitől vagyunk boldogok? Mitől NEM vagyunk boldogok? Hogy lehet, hogy az egyik embert boldoggá teszi valami, a másik meg pont attól szenved? Betekintés Csíkszentmihályi Mihály munkásságába.

Egészség 

Ómega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen

Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja a Szent István Egyetem és az egyik munkatársával közös, a Blue Seven Group Zrt. által fejlesztett legújabb szabadalom, mely hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik. A termék különlegessége a magas folsavtartalom, ami főként az első trimeszterben jelent kulcsfontosságú támogatást az egészséges magzati fejlődéshez.

Egészség 

Csokival a SARS-CoV-2 ellen?

A North Carolina State University növénybiológusai által végzett új vizsgálat szerint az ételekben vagy italokban, például a zöld teában, kereklevelű szőlőben és étcsokoládéban lévő kémiai vegyületek képesek hozzákötődni és gátolni a SARS-CoV-2 vírus egyik enzimjét, egy proteázt, amely a sejtek és vírusok egészségéhez és életképességéhez fontos.

Egészség 

Először fedeztek fel mikroműanyagot emberi méhlepényben

A római Fatebenefratelli kórház és Marche tartomány műszaki egyetemének (Universita Politecnica delle Marche) kutatói fedezték fel, hogy az általuk megvizsgált placenta nemcsak emberi sejtekből állt, hanem szervetlen anyagokból is.

Egészség 

Akár a fáradékony gyereknek, a mesterséges intelligenciának is szüksége van a pihentető alvásra

Természetesnek vesszük, hogy a központi idegrendszerrel nem rendelkező élőlényeknek nincs szükségük alvásra, és ugyanígy gondolunk a mesterséges intelligenciára is. Csakhogy ez nem teljesen igaz.

qubit.hu
Egészség 

A klímaváltozás azonnali és súlyosbodó egészségi következményekkel jár (videóval)

Az egyebek között a klíma-, a földrajz- és a gazdaságtudomány, valamint a közegészségügy területein végzett kutatások eredményeit összegző jelentés 43 globális mutatóra, köztük a fertőző betegségek megváltozott földrajzi terjedésére, az alacsony szénhidráttartalmú étrendek egészségre gyakorolt jótékony hatásaira, az éghajlatváltozás okozta népességmozgásokra és a hőséggel összefüggő halálozásokra fókuszál.

Egészség 

Összefügghet az antibiotikumrezisztencia és az emelkedő hőmérséklet

A 2000 és 2016 közötti időszakot felölelő tanulmány nem állapított meg ok-okozati viszonyt az egészséget fenyegető két jelenség között, az eredmények azonban arra utalnak, hogy a növekvő átlaghőmérséklet támogatja az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok gyarapodását.

Egészség 

A kakaó flavonoidjai fokozhatják az agy oxigénellátását

Jobb eredményeket mutattak a gondolkodást igénylő, bonyolult feladatok megoldásában azok a résztvevők, akik előtte kakaóflavonoidokat fogyasztottak.

Egészség 

Légúti fertőzések megelőzésére: a propolisz mint potenciális lehetőség

A megnövekedett számú légúti fertőzések és a tüdőgyulladásos esetek egy részét az őszi influenzaszezon, a koronavírus fokozódó jelenléte, valamint az emberek egyre romló immunrendszere okozza. De feltehetjük azt a kérdést is, hogy mennyiben járul ehhez hozzá a helytelen maszkviselés, és mennyiben segít a megelőzésben a propolisz.

magyarmezogazdasag.hu
Egészség 

Űregereken tesztelték, hogyan lassítható az öregedés

Tudósok űrutazó egereken teszteltek egy fehérjét, mely szembeszáll az öregedéssel. A japán űrügynökség úgy gondolja, hogy a kutatásukkal segíthetnek a legénységnek jövőbeni űrbéli küldetéseik során.

Egészség 

Kívánságméz: kevertessen egyedi mézet!

Remek ötletet valósított meg egy veszprémi méhész–orvos. Honlapján összeállíthatja saját személyre szabott mézkeverékét, melyet aztán egyedi ajándékként adhat tovább barátainak, szíve választottjának, családtagjainak, vagy akár gyógyításra/gyógyulásra is használhatja.

Egészség 

Magyar felfedezés: a bodorrózsa lehet a fegyver a koronavírus ellen

A CMC Déli Klinika kutatócsoportja dr. Jankovics István virológus és klinikai mikrobiológus vezetésével kimutatta, hogy a vírusszaporodás vizsgálatához elterjedten használt szövettenyészeten a Cistus creticus semlegesíti/elpusztítja az új koronavírust, illetve jelentősen gátolja a szaporodását.

Egészség 

A természet védelme nélkül a Covid–19-járványnál is több áldozattal járhatnak a jövőbeni pandémiák

Gyakrabban fognak felbukkanni, gyorsabban terjedni, és a koronavírus-világjárványnál is több halálos áldozatot fognak szedni a jövőbeni pandémiák, ha határozott intézkedésekkel nem vetnek gátat a természetes környezet megsemmisítésének, amely segíti a vírusok átugrását a vadvilágról az emberre - figyelmeztetnek ENSZ-szakértők egy csütörtökön közzétett tanulmányukban.

Egészség 

Mosquito Alert – állampolgári hozzájárulással a tudományért, a fertőző betegségek ellen

A globális felmelegedésből fakadó éghajlatváltozás számtalan veszélyt hordoz magában, és többek között olyan kockázatokra is fel kell készülnünk – Magyarországon is –, amelyekre korábban nem volt példa. Olyan egzotikusnak, éghajlat- és tájidegennek gondolt szúnyogfajok jelennek meg egyre növekvő számban Európában, amelyek hazánkban eddig ritkaságnak számító betegségeket is terjeszthetnek. Kulcsfontosságú, hogy a megfelelő alkalmazkodáshoz nyomon kövessük ezeknek a rovaroknak a terjedését, viselkedését – például az immáron magyarul is elérhető Mosquito Alert mobilalkalmazással.

masfelfok.hu
Egészség 

Egy tini felfedezése segíthet a koronavírus elleni harcban (videóval)

A vírus tüskefehérjéihez kötődni képes molekula felfedezése a fertőzés gyógyításában játszhat kulcsszerepet: a 14 éves Anika Chebrolu 25 ezer dolláros pénzdíjat is nyert felfedezéséért.

Egészség 

Kutatási eredmény: a szájvíz is jó lehet a koronavírus ellen

Egyes szájon át szedhető antiszeptikumok és szájvizek képesek lehetnek hatástalanítani az új típusú koronavírust az amerikai Penn State Orvostudományi Főiskola kutatása szerint. Babasamponoldatok, valamint több szájvíz és toroköblítő hatékony volt a fertőzőképes vírus hatástalanítására.