2019. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Halálozások millióit előzhetnénk meg megfelelő gyümölcs- és zöldségbevitellel

Tudósok becslései szerint évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat. Az optimális napi gyümölcsfogyasztás 300 gramm, míg a zöldségfogyasztás napi 400 gramm lenne.

Egészség 

A legtermészetesebb fájdalomcsillapító

Leendő apukák, figyelem: a szülőszobában sokkal többet adhat a jelenlétük, mint gondolnák.

Egészség 

Antibiotikumok túlfogyasztása: egy generáción belül bekövetkezhet a katasztrófa

Riasztóan magas az antibiotikumrezisztens fertőzések következtében bekövetkező elhalálozások száma. Ha nem történik változás, a világ vezető halálokai közé emelkedhet. Az InfoRádió cikkében az egyéni megoldásokról is olvashatók jótanácsok.

Egészség 

10 illóolaj, ami megvéd a szúnyogoktól

Aki a boltban kapható környezetkárosító, vegyszeres szúnyog- és rovarriasztóknál természetesebb megoldásokra vágyik, annak íme, néhány illóolajos tipp.

Egészség 

Az életmódváltás legjobb időszaka a nyár, avagy élj egészségesebben

Az egészséges életmód nagyszerű dolog, mert megtanulunk tenni magunkért. Ráadásul nem kell hozzá fanatikusnak lenni. Kísérletezzünk a gyermekünkkel közösen, hogyan élhetnénk egészségesebben. Erre a legjobb időszak a nyár. (Címlapfotó: pixabay.com)

boldog-gyermek.hu
Egészség 

A nap nem játék, óvjuk a szemünk világát

A túlzott UV-fény növelheti a szürke hályog kialakulásának esélyét is. Jó minőségű, UV-szűrővel ellátott, optikában vásárolt napszemüveggel védekezhetünk.

Egészség 

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

Hazánkban is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog – más néven ázsiai zebraszúnyog –, mely rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője – figyelmeztet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja.

Egészség 

Az éghajlatváltozás hozzájárul a mentális betegségek kialakulásához

Az Amerikai Pszichológiai Egyesület jelentése szerint az éghajlatváltozással összefüggő katasztrófák egyre nagyobb számban jelennek meg és befolyásolják a mentális egészséget.

Egészség 

Ami nem táplál, csak etet… – Interjú Dr. Bardócz Zsuzsannával

Az ellenség már nem a spájzban van, bekúszott a testünkbe is. Jó ideje tudjuk, hogy a hatalmas haszonnal dolgozó, ipari mezőgazdaságban és élelmiszergyártásban érdekelt cégek szennyezik a földet, a vizeket, a levegőt. A természetet. Az életünket. Egy magyar professzor asszony és férje sokat tett és tesz azért, hogy tisztán lássunk, és így tisztán élhessünk. Hulej Emese interjúja.

Egészség 

Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében

Melyek a várható egészségügyi következményei a klímaváltozásnak Európában? Erről adott ki átfogó jelentést az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

Egészség 

Tanácsok kánikulában

A nagy hőség hatására a szervezetünkben különböző rendellenességek léphetnek fel. Képes jótanácsok arra, hogy mit tegyünk és mit ne a nagy forróságban.

Egészség 

A Föld ásványi anyagokban leggazdagabb gabonája, a köles

A köles a legősibb termesztett gabonaféle, őshazája India. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A pázsitfűfélék családjába tartozó köles melegigényes, szárazságtűrő, szinte bármilyen talajon megterem.

Egészség 

Évente legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberek átlagosan

A valós szám a szakértők szerint ennél sokkal nagyobb is lehet, mivel az ételek és italok csak kis csoportját elemezték a műanyag-fertőzöttség mértékét vizsgálva. A tudósok kutatása szerint a palackozott vizek gyakori fogyasztása drámaian megnöveli az elfogyasztott nanorészecskék mennyiségét.

Egészség 

Zöld táplálás: a szoptatás

Az éghajlatvédelmi intézkedések legtöbbször figyelmen kívül hagyják a szoptatást, pedig tény, hogy az a leginkább környezetbarát csecsemőtáplási mód. Íme, egy tájékoztató infografika a szoptatás és a mesterséges táplálás közötti különbségről.

Egészség 

Az internet depresszióssá tesz

700 ezren szenvednek depresszióban Magyarországon, akiknek nemcsak betegségükkel, hanem az arra aggatott társadalmi stigmával is meg kell küzdeniük.

Egészség 

Közel az idő, amikor egy egyszerű fertőzés újra halálossá válhat

A mindennek ellenálló szuperbaktériumok miatt közel az idő, amikor egy közönséges fertőzés újra halálos lehet – figyelmeztetnek a szakértők. Az Exeteri Egyetem kutatója öt pontba foglalta az antibiotikumrezisztencia elleni küzdelem stratégiáját, amivel talán még elkerülhető e sötét jövő.

Egészség 

Kullancs ellen készítsünk kullancsriasztót illóolajokkal, pofonegyszerűen!

Osztálykirándulás, nyári táborok, családi nyaralás – a tavasz vége és a nyár az erdőben barangolás, szabadban futkározás időszaka. És ezzel együtt a kullancsoké is. Bár a boltok polcain ilyenkor számtalan kullancsriasztó közül választhatunk, és sokukon ott virít a „natural”, „bio” felirat, biztosabb, ha nem permetezzük vegyszerekkel magunkat és gyermekeinket. 

Egészség 

Gyorsítja a gondolkodást, fejleszti a memóriát, a kreativitást, és segít a koncentrálásban (videóval)

Kutatók arra jutottak, hogy amikor valaki hangszeren játszik, az olyan az agynak, mintha egy minden izmot megmozgató testedzésen venne részt. A zenélő embereknek jobb a memóriájuk, a nyelvtanulásban és matematikában is jobbak, és hatékonyabban, gyorsabban, kreatívabban oldják meg a problémákat.

Egészség 

Ennyi gyümölcsöt és zöldséget kellene enned valójában

Könnyen összezavarják az embert a különböző hírek: most akkor egészséges a sok gyümölcs, vagy figyelni kell a gyümölcscukorra? Mindegy, milyet eszel, vagy meg kell válogatni? Minden étkezéshez kell a zöldség, vagy elég csak az egyik főétkezéshez? Most tisztába tesszük az ajánlott mennyiségeket.

Egészség 

Sérülékeny a zenészek mentális egészsége

Egy új tanulmány szerint a független zenészek 73 százalékának van tapasztalata mentális betegséggel, harmadának volt már pánikrohama, írja a Dazeddigital. Alig ötödük gondolta úgy, hogy a zeneipar egy fenntartható környezet létrehozására törekszik a művészek egészsége szempontjából.