2019. november 17., Gergő, Hortenzia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Cukorbeteg gyerekek és felnőttek száma Magyarországon (2003-2017)

Folyamatosan nő a diabéteszes gyerekek és felnőttek száma hazánkban. Hogy mennyire, az kiderül az MTI infografikáiból a KSH adatai alapján.

Egészség 

Férfi meddőség: segíthet a paradicsom?

A nagy-britanniai Sheffield Egyetemen végzett kutatások szerint a paradicsomban található likopin színanyag számottevően javítja a sperma minőségét, így növeli a meddő párok esélyeit a gyermekfogantatásra.

Egészség 

A globális felmelegedés növeli a stroke kockázatát izraeli kutatók szerint

Izraeli kutatók kimutatták, hogy a globális felmelegedés növeli a stroke (szélütés) kockázatát az 50 évesek és az annál idősebbek körében. A szélütés akkor alakul ki, ha az agy valamely területének a vérellátása elégtelenné válik, ami az ott lévő sejtek pusztulását idézi elő.

Egészség 

Tíz hónapot vesz el az életedből a szmog, szóval egyél répát

A répafogyasztás segít a megfelelő A-vitamin-, kálium- és antioxidáns-bevitelben, ami védelmet nyújt az Indiában oly gyakori farkasvakság ellen. A répa emellett a légszennyezés okozta egészségügyi problémák ellen is jó.

g7.hu
Egészség 

Kókuszecet, az új természetes „orvosság”

Az almaecetet sokan ismerik, nemcsak a természetes szépségápolás eszköze, de az egészségmegőrzés egyik fontos szereplője is. A kókuszecet hasonló jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, egyre többen ismerik és szeretik.

Egészség 

Rettegés és remény között: a klímaváltozás érzelempolitikája

Az utóbbi időben nagy port kavartak a klímadepresszióról, klímarettegésről szóló hírek, amelyek szerint mind többen és többen élnek át mély érzelmi megrázkódtatást a közelgő klímakatasztrófa sötét kilátásai miatt. Ahogy egy interjúban a klímakutató Ürge-Vorsatz Diána megjegyzi, egyes fiatalok „már nem is klímadepresszióban, hanem klímagyászban élnek. Már most gyászolják a saját életüket, mert tudják, hogy ez a civilizáció menthetetlen”.

merce.hu
Egészség 

Ezeket egye csontritkulás ellen a dietetikus szerint

A legkisebbek is tudják már, hogy a tej tele van kalciummal, ami az ép, erős fogak és csontok egyik alapvető építőeleme. A travelo dietetikusa azonban minden olyan élelmiszert összegyűjtött, amit a tejen kívül ehetünk az életkorral és sok egyéb tényező folytán jelentkező csontritkulás megelőzése érdekében.

travelo.hu
Egészség 

Nagyobb bajt okoz a kanyaró, mint eddig hitték

A kanyaró vírusa kitörli az immunrendszer emlékezetének egy részét, a fertőzésen átesett személyek ezért válnak újra fogékonnyá olyan betegségekre, amelyekkel szemben pedig szervezetük már felvértezte magát – állapította meg két, egyidejűleg publikált kutatás.

Egészség 

Tbc-s megbetegedések a világon (2018)

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi felmérése a tbc-s megbetegedések előfordulásáról a világban.

Egészség 

Rákkeltő aflatoxinok – Az egzotikus állatokban kutatják a megoldást

Kimagasló tudománytörténeti jelentőségű – tartják hazánk első mezőgazdasági kutatótelepéről, amely 19. század végi megalapítása óta mind a mai napig kulcsfontosságú vizsgálatok helyszíne.

Egészség 

Kapcsolatot mutattak ki a légszennyezettség és a csendes vetélés között Kínában

Kínai tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a levegőben lévő szennyező anyagoknak való kitettség növeli a csendes vetélés – a terhesség megszakadása olyan egyértelmű jelek nélkül, mint a vérzés vagy a görcsölés – kockázatát.

Egészség 

Élen jár Magyarország a parlagfű elleni védekezésben

Az allergiások számára rossz hír: Magyarország, illetve a Kárpát-medence európai viszonylatban a parlagfűvel leginkább fertőzött régiók közé tartozik. A jó hír ugyanakkor az, hogy bár a parlagfüves területek nagysága folyamatosan változik, és a növény biztosan velünk marad még, kedvező tendenciák mutatkoznak a visszaszorításában.

origo.hu
Egészség 

Ezek a legegészségesebb olajos magvak

Az olajos magvaknak, dióféléknek számos pozitív hatása van a szervezetünkre, sok antioxidáns, vitamin és jótékony zsiradék is található bennük. Lássuk, mely olajos magvak érdemlik meg, hogy akár naponta az étrendünkbe illesszük őket.

hazipatika.hu
Egészség 

Mit tesz az emberi szervezettel a klímaváltozás?

A globális felmelegedés kedvezőtlen hatásai már napjainkban is jelentősen megviselik az emberek egészségét, szerte a világban.

budapestwatersummit.hu
Egészség 

Mit jelent a gyógyszeriparnak a klímaváltozás?

Emberek százmillióit veszélyeztetheti, hogy a klímaváltozás miatt terjednek a trópusi betegségek. A gyógyszeriparnak ez kihívást és egyúttal nagy üzletet is jelent.

Egészség 

A pszichológia most szembesül azzal, hogy a környezetünk pusztulása is elindíthatja bennünk a gyászt

Ahogy egyre aggasztóbb elemzések érkeznek a klímaváltozás üteméről, és egymást követik a természeti katasztrófák a világban, egyre többeknél okoz szorongásos tüneteket a jelenség, mivel úgy érzik, egyedül tehetetlenek a közelgő katasztrófával szemben, a világ vezetői pedig nem veszik elég komolyan a problémát.

Egészség 

A halhatatlanság növénye és csodálatos hatásai

Az Aloe verát gyakran nevezik csodanövénynek vagy a halhatatlanság növényének. Az aloének számos fajtája létezik, ám amikor emlegetjük, általában az Aloe barbadensis millerről beszélünk.

Egészség 

5 gyógynövény a máj és az epe tisztítására

Az őszt mindig érdemes egy kiadós méregtelenítéssel indítani. Ebben a cikkben Szabó Gyuri bácsi kifejezetten máj- és epetisztító, 5-féle gyógynövényt ajánl mindenkinek jó szívvel.

Egészség 

Már az emberi pszichére is hatással van a klímaváltozás

Az éghajlat drámai változása, a lehangoló kilátások megviselik az embert, s ezt már olyan pszichológiai fogalmak is jelzik, mint a klímagyász és az ökodepresszió. Ökoszorongástól a klímabűnözésig – beszélgetés Molnos Zselyke biológus-ökopszichológussal.

nepszava.hu
Egészség 

A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő

Az autókból, gyárkéményekből és egyéb forrásokból származó apró részecskékkel teli szennyezett levegő minden ember egészségére veszélyt jelent, a várandós nők esetében pedig a koraszüléssel és az alacsony születési súllyal is összefüggésben áll.