2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

A túlevéssel az ökológiai problémákat is hizlaljuk

Valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy a feleslegesen bevitt kalória az egészségünk rovására megy. De arra nem igazán szoktunk gondolni, hogy a valós szükségletünkön felül elfogyasztott táplálék – és az előállításához felhasznált energia, víz és erőforrás – rosszul hasznosul, gyakorlatilag veszendőbe megy.

Egészség 

Dr.Kelen Közösségi Családi Terepfutás és Túra

Szeptember 15-én, vasárnap ismét megrendezik a nagy sikerű Dr.Kelen Közösségi Családi Terepfutás és Túrát, amelyen nemcsak a sport, hanem a környezetvédelem is fontos szerepet kap. A szervezők az ingyenes eseményen a budai hegyek ölelésében hívják kalandozásra az érdeklődőket.

Egészség 

Több mint 11 ezer gyógyszer kölcsönhatásait mutatja ki a kolozsvári diák által kitalált applikáció

Gyógyszerkölcsönhatások és gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatások: sokunknak okozhat fejtörést, hogy mit mivel ne szedjünk. Ebben segíthet a Karda Edith által kifejlesztett alkalmazás.

eletmod.transindex.ro
Egészség 

A felmelegedés nemcsak meghosszabbítja, de fokozza is a pollenallergiások szenvedését

A fejlett világban 10-30 százalék között van azoknak az aránya, akik egy vagy több növény pollenjére is allergiások. A jelenlegi ismeretek szerint azért, mert a szervezetük félreértelmezi a helyzetet, és hibás védekező reakciót ad egy egyébként többnyire ártatlan külső ingerre. Egy új kutatás szerint a hosszabb és intenzívebb pollenszezont a felmelegedés okozza.

Egészség 

Egyre nehezebb nyarak a nagyvárosokban

Magyarországon a hőségriasztásnak három fokozata van, de az utóbbi években többször előfordult a jelenleg érvényes értékeket meghaladó forróság: elképzelhető, hogy a jövőben újabb küszöbértékeket kell majd bevezetni. A városi hőszigethatás 50 százalékkal növeli a halálozási arányt hőhullámok idején.

Egészség 

Egyre jobban terjedhetnek a veszélyes kórokozók Magyarországon

Az utóbbi évtizedben egyre komolyabb járványügyi fenyegetést jelent hazánkban is, hogy számos ízeltlábú faj éves szaporodási ciklusa, egyedsűrűsége megváltozott, sőt új, egzotikus országokból származó inváziós fajok bukkantak fel. A tudományterületek összefogásával történő minél jobb megismerésük, a társadalom tájékoztatása és a felkészülés jegyében szervezett szakmai napot az MTA Ökológiai Kutatóközpontja.

24.hu
Egészség 

Nem vagyunk felkészülve a klímaváltozás okozta betegségekre

A Coloradói Egyetem kutatói szerint az egészségügy globálisan nincs felkészülve a klímaváltozás okozta betegségekre. Nemcsak a mentális problémákra és a klímaszorongásra gondolnak, hanem az olyan krónikus betegségekre is, mint például a mezőgazdasági dolgozók között megjelenő vesebaj.

Egészség 

Komoly egészségi kockázatot jelenthetnek egyes egzotikus ízeltlábúak

Komoly egészségi kockázattal járhat egyes egzotikus ízeltlábúak elterjedése Magyarországon – mondta az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának igazgatója az M1 aktuális csatornán.

Egészség 

Emberéleteket menthet a nap- és szélenergia, ha a politika is úgy akarja

Az energiaellátás tiszta, megújuló forrásokra való átállításának várható haszna kizárólag az emberi egészséget tekintve is jelentősen meghaladja az átmenet költségeit, elsősorban a levegőminőség várható javulásának köszönhetően – állítja a tekintélyes tengerentúli Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak új tanulmánya.

Egészség 

Súlyos időjárási fenyegetés érint szinte minden második magyart

A klímaváltozás újfajta társadalmi egyenlőtlenségek kialakulásához vezet, a hőhullámok hatásaival szemben ugyanis nem egyformán ellenálló vagy sérülékeny a lakosság. Magyarország területének 43 százaléka – ahol a jelenlegi lakosság 40 százaléka él – számít erősen vagy nagyon erősen sérülékenynek.

Egészség 

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Az immár tagadhatatlan klímaváltozás egyik újabb, veszélyes hozadéka az embert fertőző, sőt halálos kockázatot jelentő gombafajok terjedése. Úgy tűnik, a Candida auris az első olyan gombafaj, amely a világ legkülönbözőbb részein bukkan fel, alkalmazkodik a meleghez, és komoly veszélyt jelenthet az emberre.

Egészség 

A légszennyezéstől nagyobb kockázattal alakulhat ki bipoláris zavar vagy depresszió

A légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okoz és csökkenti a várható élettartamot, hanem egy új tanulmány szerint mentális betegségek, köztük a depresszió és bipoláris zavar kialakulásával is kapcsolatba hozható.

Egészség 

Misztikus gyógyító energiák

A világot, benne az emberi testet keresztül-kasul szelik a különböző fantomenergiák, melyek szabad áramlása az egészség záloga. Ha az áramlást valami gátolja, megbillen az egyensúly, s kialakul a betegség. De szerencsére létezik gyógyír a bajra: ha helyreállítjuk az energiaáramlást, visszabillen az egyensúly, és vele együtt visszatér az egészség. A keleti energiagyógyászat régiónként sok hasonlóságot mutat, ami közös eredetre utal.

Egészség 

Pollennaptár (február–október)

Az ÁNTSZ számításai alapján készült MTI-infografika a legjellemzőbb allergén növények február és október közötti pollenszórási idejét és erősségét mutatja be.

Egészség 

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen hozzájárul az egészséghez, a jólléthez, még úgy is, ha csak egyszerűen üldögél az ember, és élvezi a nyugalmat – vélik brit kutatók. Az erdőkben,  szabadidőparkokban, vagy vízpartokon eltöltött idő fizikai és mentális hatásai jól ismertek, de ez az első olyan nagy kutatás, amely kiderítette, mennyi szükséges ezen hatások eléréséhez.

Egészség 

Nőhet a halálozás a kínai városokban 1,5-2 Celsius-fokos globális felmelegedés esetén

Mintegy 30 ezerrel többen halhatnak meg évente a sűrűn lakott kínai városokban, ha a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokról 2 Celsius-fokra növekedne kínai kutatók prognózisa szerint, amelyet a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmányukban ismertettek.

Egészség 

Klímaváltozás: csökkenhet a Lyme-kóros megbetegedések száma

A klímaváltozás hatására eltűnőben vannak a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok – mondta az InfoRádiónak a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője.

Egészség 

Az asztmás megbetegedések harmadát a légszennyezés okozza

A kutatók becslése szerint több ezer 1–14 év közötti gyerek asztmáját okozhatja a légszennyezés. Az Egyesült Királyság területén 1,1 millió gyerek szenved az asztmától.

Egészség 

Lyme-kóros megbetegedések Magyarországon, 2000–2017

A Lyme-kór a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok által okozott megbetegedés, amelyet e kórokozóval fertőzött kullancsok terjesztenek. Az alábbi infografikán a 2000–2017 között bejelentett Lyme-kóros megbetegedések száma látható.

Egészség 

Sir David Attenborough: Minden környezeti problémánk alapvető forrása a népességnövekedés (videó)

Több ezer év kellett ahhoz, hogy az emberi népesség elérje a 2 milliárdot. Ezt követően egyetlen nemzedék élete során (a II. világháború után születettek életében) nőtt a népesség száma 2 milliárdról 7,5 milliárdra. Ahogy Sir David Attenborough rövid riportfilmjéből is kiderül, az előrejelzések döbbenetesek.