2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Ami nem táplál, csak etet… – Interjú Dr. Bardócz Zsuzsannával

Az ellenség már nem a spájzban van, bekúszott a testünkbe is. Jó ideje tudjuk, hogy a hatalmas haszonnal dolgozó, ipari mezőgazdaságban és élelmiszergyártásban érdekelt cégek szennyezik a földet, a vizeket, a levegőt. A természetet. Az életünket. Egy magyar professzor asszony és férje sokat tett és tesz azért, hogy tisztán lássunk, és így tisztán élhessünk. Hulej Emese interjúja.

Egészség 

Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében

Melyek a várható egészségügyi következményei a klímaváltozásnak Európában? Erről adott ki átfogó jelentést az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

Egészség 

Tanácsok kánikulában

A nagy hőség hatására a szervezetünkben különböző rendellenességek léphetnek fel. Képes jótanácsok arra, hogy mit tegyünk és mit ne a nagy forróságban.

Egészség 

A Föld ásványi anyagokban leggazdagabb gabonája, a köles

A köles a legősibb termesztett gabonaféle, őshazája India. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A pázsitfűfélék családjába tartozó köles melegigényes, szárazságtűrő, szinte bármilyen talajon megterem.

Egészség 

Évente legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberek átlagosan

A valós szám a szakértők szerint ennél sokkal nagyobb is lehet, mivel az ételek és italok csak kis csoportját elemezték a műanyag-fertőzöttség mértékét vizsgálva. A tudósok kutatása szerint a palackozott vizek gyakori fogyasztása drámaian megnöveli az elfogyasztott nanorészecskék mennyiségét.

Egészség 

Zöld táplálás: a szoptatás

Az éghajlatvédelmi intézkedések legtöbbször figyelmen kívül hagyják a szoptatást, pedig tény, hogy az a leginkább környezetbarát csecsemőtáplási mód. Íme, egy tájékoztató infografika a szoptatás és a mesterséges táplálás közötti különbségről.

Egészség 

Az internet depresszióssá tesz

700 ezren szenvednek depresszióban Magyarországon, akiknek nemcsak betegségükkel, hanem az arra aggatott társadalmi stigmával is meg kell küzdeniük.

Egészség 

Közel az idő, amikor egy egyszerű fertőzés újra halálossá válhat

A mindennek ellenálló szuperbaktériumok miatt közel az idő, amikor egy közönséges fertőzés újra halálos lehet – figyelmeztetnek a szakértők. Az Exeteri Egyetem kutatója öt pontba foglalta az antibiotikumrezisztencia elleni küzdelem stratégiáját, amivel talán még elkerülhető e sötét jövő.

Egészség 

Kullancs ellen készítsünk kullancsriasztót illóolajokkal, pofonegyszerűen!

Osztálykirándulás, nyári táborok, családi nyaralás – a tavasz vége és a nyár az erdőben barangolás, szabadban futkározás időszaka. És ezzel együtt a kullancsoké is. Bár a boltok polcain ilyenkor számtalan kullancsriasztó közül választhatunk, és sokukon ott virít a „natural”, „bio” felirat, biztosabb, ha nem permetezzük vegyszerekkel magunkat és gyermekeinket. 

Egészség 

Gyorsítja a gondolkodást, fejleszti a memóriát, a kreativitást, és segít a koncentrálásban (videóval)

Kutatók arra jutottak, hogy amikor valaki hangszeren játszik, az olyan az agynak, mintha egy minden izmot megmozgató testedzésen venne részt. A zenélő embereknek jobb a memóriájuk, a nyelvtanulásban és matematikában is jobbak, és hatékonyabban, gyorsabban, kreatívabban oldják meg a problémákat.

Egészség 

Ennyi gyümölcsöt és zöldséget kellene enned valójában

Könnyen összezavarják az embert a különböző hírek: most akkor egészséges a sok gyümölcs, vagy figyelni kell a gyümölcscukorra? Mindegy, milyet eszel, vagy meg kell válogatni? Minden étkezéshez kell a zöldség, vagy elég csak az egyik főétkezéshez? Most tisztába tesszük az ajánlott mennyiségeket.

Egészség 

Sérülékeny a zenészek mentális egészsége

Egy új tanulmány szerint a független zenészek 73 százalékának van tapasztalata mentális betegséggel, harmadának volt már pánikrohama, írja a Dazeddigital. Alig ötödük gondolta úgy, hogy a zeneipar egy fenntartható környezet létrehozására törekszik a művészek egészsége szempontjából.

Egészség 

A nagyvárosi levegő felgyorsítja a bőröregedést – így tehetsz ellene

Az urban aging, vagyis városi öregedés tünetei közé soroljuk mindazokat a bőrelváltozásokat, melyeket a nagyvárosi légszennyezettség és egyéb környezeti behatások váltanak ki. Cikkünkből kiderül, mit tanácsol a szakértő a megelőzésükre és kezelésükre.

Egészség 

Baktériumok a csirkehúsban? Főzéssel védekezhetünk!

A Germanwatch nevű szervezet nagy diszkont szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehúsmintát elemzett egy német egyetemi laboratóriumban. Az eredmények szerint a minták 56 százalékán az antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg. Szakértők úgy vélik, a meg nem főzött húsból származó keresztszennyezés következtében súlyosan meg lehet betegedni.

Egészség 

A környezetszennyezés miatt nő az asztmások száma

A környezetszennyezéssel magyarázható az asztmás megbetegedések megnövekedett száma – mondta Nékám Kristóf allergológus az M1 aktuális csatornán május 11-én szombaton. Véleménye szerint a hajlam örökölhető, de a környezetnek is nagy szerepe van a betegség kialakulásában.

Egészség 

Egyen banánt, ha rossz alvó!

A sok munka, a stressz és az állandó pörgés miatt kevés ember mondhatja el magáról, hogy jól alszik, és sikerül kipihennie magát. A természet kincseinek köszönhetően azonban káros mellékhatások nélkül számolhatunk le az álmatlan éjszakákkal. Például a banánnal.

Egészség 

A kullancsveszélyről

Az itt látható infografikában a közép-európai kullancsveszély látható térképen, valamint alapvető tudnivalók olvashatók a kullancscsípés okozta betegségek jeleiről, a megelőzésről és a kezelésről.

Egészség 

Az ökoszorongás a társadalom válasza a globális felmelegedésre

A klímaváltozásról szóló rengeteg információ egy új pszichológiai jelenséget hívott életre: az ökoszorongást, ami a változások miatti szorongást és félelmet jelenti, ami a helyzet iránti tehetetlenséggel párosul.

Egészség 

Tavaszi vitaminkosár

Végre visszavonhatatlanul itt a tavasz. A napsütés a szabadba csábít, de feltűnik, hogy sápadtabbak vagyunk, és az sem ritka, hogy fáradtak, olykor türelmetlenek is. Ennek legtöbbször a tavaszi fáradékonyság az oka, és vitaminhiányos táplálkozásunkkal – elsősorban a C-vitamin hiányával – kapcsolatos. Természetesen nemcsak a táplálkozásnak, hanem a táplálkozás és az életmód egészének van döntő befolyása a közérzetünk alakulására.

egeszsegtukor.hu
Egészség 

Gyorsan terjedhetnek észak felé a trópusi betegségeket terjesztő kórokozók

Szombaton kezdődött Amszterdamban a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusa, ahol a kutatók arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt gyorsan terjedhetnek Európa északi részei felé a trópusi betegségek.