2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Egészség 

Mutálódva futhat szerteszét az új kínai koronavírus, nőtt a halálos áldozatok száma (képgalériával)

Négyszázhetvenre nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A betegség halálos áldozatainak száma tizenhétre nőtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban, és csak kedden 149 új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban.

Egészség 

Magyarország medencében fekszik, ezért nagyobb a légszennyezettség a környező országokhoz képest

Évente megközelítőleg hétmillió ember hal meg a világon a szmog következtében – ez a szám a dohányzás miatti korai halálozással egyezik meg. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek a rossz levegőnek, és miként tudjuk csökkenteni a városok és az otthonaink légszennyezettségét.

Egészség 

Több ezer éves vírusok kerülhetnek felszínre az ősi gleccserek olvadásával

Ismeretlen ősi vírusokat fedeztek fel amerikai és kínai tudósok a tibeti fennsíkon található őskori jégben. A kutatók 50 méteres mélységig fúrtak egy gleccserbe, hogy megvizsgálják a benne lévő kórokozókat.

Egészség 

Az 5 legjobb gyógynövény az immunrendszer erősítéséhez

A hosszú, hideg téli hónapokban érdemes kicsit pihenni, lustálkodni, lelassulni, nagyobbakat aludni. Egyaránt jót tesz a testnek és a léleknek. Figyeljünk jobban magunkra, törődjünk magunkkal, ne hajszoljuk magunkat. Néha elég csak töltődni, pihenni egy pohár gőzölgő tea és egy jó film mellett. Az egészségünk múlhat rajta.

Egészség 

Súlyos változásokat okoz az agyban a digitális olvasás

Máshogy működik az ember agya, ha napokon keresztül végigolvas egy regényt, mintha a netes híreket böngészve csak címeket jegyez meg. Szükség van a mélyolvasásra és a kézzel írásra is, hogy empatikusabb, kritikusabb és türelmesebb legyen az ember.

Egészség 

A klímaváltozás hatása egészségünkre és az egészségügyre Magyarországon

A klímaváltozás valószínűleg a XXI. század legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája. Hazánkban a legfontosabb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik. A hőhullámokkal szemben a legsérülékenyebbek a krónikus keringési, anyagcsere-, légzőszervi, mentális betegségekben szenvedők, az idősek és a gyermekek. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

mersz.hu
Egészség 

Tudja, mennyi műanyagot eszik? Kiszámolták

Riasztó mennyiségek derültek ki, és azt még nem is tudni, mit okoz a szervezetbe került műanyag – derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) közelmúltban megjelent tanulmányából.

Egészség 

Hat természetes gyógyszer meghűlés és influenza ellen

Abban az időszakban vagyunk, amikor a meghűlés vagy az influenza könnyebben ledönthet bennünket a lábunkról. Van néhány, a konyhában is megtalálható természetes orvosság, ami hozzájárulhat a gyorsabb gyógyuláshoz, sőt segíthet a megelőzésben is.

magyarmezogazdasag.hu
Egészség 

Gyógyító állati mérgek – egy magyar kutató létrehozta a világ toxinbankját

A veszedelmes mérgekben lévő gyógyító potenciált sok tudós kutatja. Bizonyos állati mérgek ugyanis különleges, gyógyító hatóanyagokat rejtenek.

Egészség 

Minden, amit a gluténról tudni kell

A boltok polcain gyors tempóban szaporodnak a gluténmentes feliratok. De mi az a glutén egyáltalán? Hogyan igazodhatunk el a témában felmerülő, sokszor akár egymásnak ellentmondó információk között? Szórakoztató, ám tudományos alapokra helyezett videó egy olyan kérdésről, amely egyre többeket érint és foglalkoztat. 

Egészség 

A víz pszichológiája – Ezért vágyódunk vízpartokra minden évszakban

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a természetben töltött idő nemcsak a testünkre, de a lelkünkre és az elménkre is jó hatással van. A hegyek, az erdők és a mezők mellett a vízpartoknak különösen nagy vonzerejük van: az év bármely szakában feltöltődhetünk akár már egy rövid vízparti sétától is.  

Egészség 

A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere

Ritkán fogyasztunk mákot, van, aki csak karácsonykor találkozik vele a bejgliben. Pedig a mák és a hidegen sajtolt mákolaj jelentős mennyiségű B6-vitamint, E-vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, valamint kiemelkedően magas vastartalommal bír.

Egészség 

Svédországban a véradók SMS-t kapnak, amikor a vérük megmentette egy ember életét

A véradás mértéke évről évre csökkenő tendenciát mutat világszerte. Svédországban is problémát jelent a vérkészletek stabilan tartása, ezért egy érdekes módszert találtak ki arra, hogy ösztönözzék az embereket a véradásra.

Egészség 

WHO: a klímaváltozásnak jelentős egészségkárosító hatása van

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb felmérése szerint bár egyre többen szenvednek hőstressztől, a szélsőséges időjárás hatásaitól és a szúnyogok által terjesztett betegségektől, az éghajlatváltozás elleni fellépésre fordított büdzsé mégis kevesebb mint 1 százaléka kerül az egészségügyi szektorhoz.

Egészség 

Klímaváltozás – A nagy hőség lerövidítheti a várandósság idejét

„A csecsemők egészségét sok dolog befolyásolja, a korai születés azonban fontos tényező, amely később kimutathatóan összefügg az újszülöttek egészségével és a gyerekkori mentális eredményekkel” – olvasható a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban.

Egészség 

A klímaváltozás beteggé is tehet

Új egészségügyi ágazat van kialakulóban, a meteogyógyászat, ugyanis egyre több embernek vannak az időjárással, annak szélsőséges változásaival kapcsolatos egészségügyi panaszai, betegségei.

Egészség 

Jelentősen csökken a dengue-lázas esetek száma a baktériummal fertőzött szúnyogok miatt

A világszerte zajló terepkísérletek eredményei szerint több mint 70 százalékkal csökkent a dengue-lázas esetek száma a wolbachia baktériummal fertőzött szúnyogok bevetésének köszönhetően.

Egészség 

Drónnal spricceltek szét rovarirtót Tanzániában a malária ellen

Kísérletképpen pilóta nélküli repülő szerkezettel spricceltek szét vegyszert a Tanzániához tartozó Zanzibár szigeten a malária megelőzése céljából. Egy kínai gyártmányú drón moszkitókkal fertőzött rizsföldek fölött szórt szét egy szilíciumalapú szert.

Egészség 

Globális szennyezésként kell kezelni az emberi zajt

Az emberi tevékenységek zaja káros hatással van néhány állatra, ez régóta köztudott, ám egy friss tanulmány szerint a zajt is a komoly globális szennyezések közé kell besorolni, mivel rengeteg kétéltűre, ízeltlábúra, madárra, halra, emlősre és hüllőre van káros hatással.

Egészség 

Legalább egymillió magyarnak okoz egészségügyi problémát a légszennyezettség

A hurutos betegeknek, különösen a krónikus hörghurutban szenvedőknek nagyon ártalmas a légszennyezettség. Hasonlóan érzékenyek a szennyezett levegőre a kisgyerekek, ezért az ő levegőztetésük, játékuk a forgalmas utaktól távol kell történjen. A legnagyobb gondot az apró részecskék és a különféle gázok okozzák.