2022. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fűtsünk okosabban!

Világszerte 3 millió, Magyarországon pedig közel 8000 ember hal meg évente a légszennyezés következtében – közölte a szomorú adatot V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Környezetbarát fatüzelés című konferencián.

A rendszerváltozás előtt főleg az ipar és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása okozta a gondot, ma már azonban a fő problémát a helytelen lakossági tüzelés jelenti. V. Németh Zsolt szerint meghaladottá vált az a nézet, amely szerint a városban rossz a levegő, falun pedig jó. Ennek lassan már az ellenkezője igaz, különösen fűtési szezonban. Korábban az emberek nem fűtöttek hulladékkal – mivel nem is halmozódott fel nagy mennyiségben a háztartásoknál –, de az elmúlt időszakban ez már szokássá vált. Ezért az a legfontosabb feladat, hogy felhívjuk a figyelmet a hulladékégetés káros hatásaira, és hogy a kultúránk részévé váljanak a helyes tüzelési módszerek. Ezt szolgálja például a minisztérium által indított Fűts okosan!-kampány – tette hozzá.

A helytelen fűtés nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is káros Fotó: Pixabay

Mint kiderült, a kampánnyal a lakosság szemléletformálására nyílik lehetőség. A megfelelő fűtési módszer és a tüzelőanyag kiválasztása kiemelt fontosságú a PM10 csökkentése érdekében, ugyanis a kibocsátás 67 százaléka a háztartásokból származik.

Magyarországon évente 6-8000 ember halála hozható összefüggésbe a nem megfelelő levegőminőséggel. 


Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet szaktanácsadója előadásában a légszennyezés egészségügyi kockázatairól és hatásairól beszélt. Elmondta: a felnőtt magyar lakosság életesélyeit kimutathatóan 6-18 hónappal csökkenti a károsanyag-kibocsátás.

A 2010-es adatok szerint a kisiskolások 30 százalékánál lépett fel krónikus tüdőprobléma, elsősorban olyanoknál, akik a leginkább szennyezett levegőjű országrészeken élnek.

A nem megfelelően működtetett vagy karbantartott tüzelőberendezések hatalmas egészségügyi kockázatot rejtenek.

Neked ajánljuk
Összefüggés lehet a klímaváltozás és a koraszülések között Egy rendhagyó ötlet bevállalósaknak: a komposztkazán Egyre többen bicikliznek a fővárosban, de fejlesztés nélkül megtorpanhat a növekedés A Földközi-tenger védett területeit is elborító műanyag eredete Tavaly kevesebb autót adott el az Audi, de az elektromos modellek értékesítése kilőtt
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam