2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyezett levegő még károsabb, ha edzünk

A levegő szennyezettsége rontja a tüdő ereinek működőképességét, ezért komoly légszennyezettség esetén korlátozni kell a fizikai aktivitást – állapította meg az Európai Kardiológiai Társaság legfrissebb jelentése.

Dr. Jean-Francois Argacha, a University Hospital Brussel kardiológusa szerint azért fontosak az ilyen kutatások, mert ha a levegőszennyezés szűkíti a vérereket a tüdőben, ez a hatás – keveredve a szennyező anyag hatásával – dekompenzált szívelégtelenséget okozhat.

A 2009 és 2013 közötti időszakban több mint 16 000 személyt vizsgáltak echokardiográfiás készülékkel, a vizsgálathoz illesztve a levegő átlagos szennyezettségi szintjét a vizsgálat napján és az utolsó öt-tíz napon. Egy külön vizsgálat alkalmával tíz egészséges férfi önkéntest szennyező anyagoknak tettek ki egy kísérleti kamrában, standard feltételek mellett. Vizsgálták az expozíció tüdőerekre gyakorolt hatását pihenés közben is, illetve szív- és érrendszeri stressz alatt.

A populáció méretű vizsgálat kimutatta a PM10-nek, a PM2,5-nek és az ózonnak a tüdő keringésére gyakorolt negatív hatását. Az egyéni vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a dízelkipufogógáz-expozíció akkor nem változtatta meg a tüdő keringését – a környezeti levegővel összehasonlítva –, ha az önkéntesek pihentek, de ha dobutamin hatása alatt voltak, akkor megváltoztatta. Ebből az következik, hogy a szennyezettség károsabb a tüdőre nézve, ha fizikai munkát, edzést végez az illető.

Argacha szerint úgy védhető ki a kockázat, ha korlátozzuk a fizikai tevékenységet erős légszennyezés esetén, de egyelőre – kutatások híján – még nem tudnak specifikus tanácsokat adni az edzés intenzitására és időtartamára. A kipufogógáz-kibocsátást ugyan csökkentik a porrészecskeszűrők, de a gumiabroncsok és a fékek kopása is jelentős szennyezési forrás. Arra, hogy a maszkviselés hatékonyan véd a porrészecskék ellen, nincsenek még bizonyítékok.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A padlástól csaknem a pincéig napelemekbe burkolnak egy tajvani épületet A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: natursziget.com
Vissza
Hírfolyam