2018. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A szennyezett levegő még károsabb, ha edzünk

A levegő szennyezettsége rontja a tüdő ereinek működőképességét, ezért komoly légszennyezettség esetén korlátozni kell a fizikai aktivitást – állapította meg az Európai Kardiológiai Társaság legfrissebb jelentése.

Dr. Jean-Francois Argacha, a University Hospital Brussel kardiológusa szerint azért fontosak az ilyen kutatások, mert ha a levegőszennyezés szűkíti a vérereket a tüdőben, ez a hatás – keveredve a szennyező anyag hatásával – dekompenzált szívelégtelenséget okozhat.

A 2009 és 2013 közötti időszakban több mint 16 000 személyt vizsgáltak echokardiográfiás készülékkel, a vizsgálathoz illesztve a levegő átlagos szennyezettségi szintjét a vizsgálat napján és az utolsó öt-tíz napon. Egy külön vizsgálat alkalmával tíz egészséges férfi önkéntest szennyező anyagoknak tettek ki egy kísérleti kamrában, standard feltételek mellett. Vizsgálták az expozíció tüdőerekre gyakorolt hatását pihenés közben is, illetve szív- és érrendszeri stressz alatt.

A populáció méretű vizsgálat kimutatta a PM10-nek, a PM2,5-nek és az ózonnak a tüdő keringésére gyakorolt negatív hatását. Az egyéni vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a dízelkipufogógáz-expozíció akkor nem változtatta meg a tüdő keringését – a környezeti levegővel összehasonlítva –, ha az önkéntesek pihentek, de ha dobutamin hatása alatt voltak, akkor megváltoztatta. Ebből az következik, hogy a szennyezettség károsabb a tüdőre nézve, ha fizikai munkát, edzést végez az illető.

Argacha szerint úgy védhető ki a kockázat, ha korlátozzuk a fizikai tevékenységet erős légszennyezés esetén, de egyelőre – kutatások híján – még nem tudnak specifikus tanácsokat adni az edzés intenzitására és időtartamára. A kipufogógáz-kibocsátást ugyan csökkentik a porrészecskeszűrők, de a gumiabroncsok és a fékek kopása is jelentős szennyezési forrás. Arra, hogy a maszkviselés hatékonyan véd a porrészecskék ellen, nincsenek még bizonyítékok.

Neked ajánljuk
Összefüggés lehet a környezetszennyezés, a tisztább otthonok és az allergiások számának növekedése között? A ragyogó napsütés mellett már két településen egészségtelen a levegő Lassult a légszennyezés javulása Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre Aszály: nemcsak az Ínség-szikla, hanem egy második világháborúban elsüllyedt hajó is felszínre került
Tovább a forrásra: natursziget.com
Vissza
Hírfolyam