2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már most több millió ember egészségét károsítja a klímaváltozás

Már most jelentős hatásai vannak a klímaváltozásnak az emberiség egészségére – állapították meg az Egészségügyi Világszervezet és a világ 26 kutatóintézetének és egyetemének szakemberei a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A klímavédelmi intézkedéseket sokkal intenzívebbé kell tenni, hogy elkerülhető legyen a világszintű egészségügyi vészhelyzet – állítják a szakemberek a tanulmányban. A kutatók kimutatták, hogy 

2000 és 2016 között világszerte 46 százalékkal nőtt az időjárás előidézte természeti csapások száma.

Mintegy 125 millió 65 év feletti ember szenvedett például a hőségektől, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak például a szív- és érrendszerben. 2050-ig azon emberek száma, akik közvetlenül a hőségek következményeiben szenvednek, elérheti az egymilliárdot is, a növekvő hőmérséklet hatására – főleg a vidéki térségekben – a fizikai aktivitást végző emberek produktivitása 5,3 százalékkal csökkenhet.

Terjednek a fertőző betegségek, növekszik például a dengue-láz elterjedési területe,

mivel a betegség kórokozóját hordozó szúnyogok egyre nagyobb régiókban előfordulnak. Minden évtizedben megkétszereződik a fertőzöttek száma, amely ma már eléri a százmilliót – a trópusi láz a világszerte leggyorsabban terjedő betegség.

Az klímaváltozás káros hatásai következtében

az alultápláltság 30 ázsiai és afrikai országban 1990 óta 398 millióról 422 millióra nőtt.

Az átlaghőmérséklet minden egy Celsius-fokos emelkedése hat százalékkal csökkenti a gabonatermést és 10 százalékkal a rizstermést. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy csak a szén égetéséből fakadó légszennyezés következtében évente legalább 800 ezren vesztik életüket.

Neked ajánljuk
Kívánságméz: kevertessen egyedi mézet! Űregereken tesztelték, hogyan lassítható az öregedés A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam