2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy passzívház a porallergia ellen is véd

Sajnos napjainkban a porallergia egyre többeket érint, és okoz kellemetlen tüneteket – nemcsak a gyerekeknél, de a felnőtteknél is. Számtalan praktika létezik arra, hogy hogyan lehet a betegség ellen küzdeni, amelyek a gyakori porszívózástól az ágynemű magas hőfokon történő mosásáig terjednek.

Milyen tüneteket okoz a porallergia?

A poratka ürülékének apró szemcséi a levegőben szálldosnak, amiket belélegezve jelentkeznek az allergiás tünetek.

Ezek között a tünetek között leginkább a légutak érzékenysége szerepel – az asztma mellett a szemünk, valamint az orr nyálkahártyájának a gyulladása okozhat komoly problémákat. Előfordulhat a szem vörössége és viszketése, valamint könnyezés is, de a megfázáshoz hasonló tünetek, mint az orrfolyás és tüsszögés is gyakori kísérői ennek a betegségnek. Akkor is érdemes gyanakodni, ha valakit száraz köhögés, fulladás vagy nehézlégzés kínoz, ez is jelentheti ugyanis a poratka-allergia meglétét.

A másik tünetcsoport a bőrön jelentkezhet: itt a csalánkiütés, az ekcéma és a vörös foltok indikálhatják a porallergia meglétét. Sajnos ezek a tünetek is túl általánosak, így néha nem is gondolunk erre a hétköznapi magyarázatra.

Mit tehetünk, hogy a porallergia tüneteit csökkentsük?

A poratkák igen alattomos kis állatok – a méretük miatt nem vesszük észre, hogy jelen vannak a lakásban, és sokszor csak hosszas vizsgálatok után derül ki, mi is okozza az allergiás tüneteket.

A másik nehézség, hogy a poratkákat nem lehet teljesen kiirtani, ugyanis annyian vannak, hogy bármit is teszünk, mindig marad belőlük. Viszont ha odafigyelünk rá, akkor porszívózással, szellőztetéssel, valamint például a szőnyegek parkettára való lecserélésével csökkenthetjük a számukat, és így közvetve a levegőbe jutó allergén mennyiségét is.

A passzívházak szellőztetése segítséget jelenthet a porallergiában szenvedőknek

A porallergia ellen a szellőztetés is fontos „fegyver”, hiszen minél kevesebb a por a lakásban, és minél kevesebb a poratka, annál egészségesebb a lakókörnyezetünk. Csakhogy a hagyományos szellőztetéssel van egy nagy gond: odakintről számtalan szennyeződés is bejut, vagyis miközben egyfelől jót teszünk a szellőztetéssel, mert friss levegőt engedünk be, aközben ki tudja, mi kerül még be az otthonunkba.

 A passzívházak kötelező tartozéka a hővisszanyeréses szellőztetőberendezés, amely folyamatosan friss levegővel látja el az épületet. És ez a levegő nemcsak friss, de tiszta is – sokkal kevesebb port és mikroorganizmust tartalmaz. Ezeket kiszűri a szellőztető, ezért sokkal egészségesebb ez a megoldás, mint a hagyományos szellőztetés.

Neked ajánljuk
Jótanácsokkal teli interjú a 92 éves füvesemberrel, Szabó Gyuri bácsival Kerékpárút épül a tatabányai Erőmű-tónál Koppenhága lesz az építészet soron következő fővárosa Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: aktivpassziv.hu
Vissza
Hírfolyam