2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan fűtsünk olcsóbban?

Az idei tél eddig nem hozott komolyabb fagyokat, s ez a fűtésszámláinknak szerencsére kedvező, azonban pár trükk segítségével felkészülhetünk a hidegebb időjárásra is, amivel nemcsak spórolni tudunk, de a túlzott fűtés elkerülése a környezetünket is kíméli. Az Ecolounge ad remek tippeket az olcsóbb fűtésszezonhoz.

Használata után hagyjuk nyitva a sütő ajtaját

Igencsak banális, ám remekül működő trükk, hiszen a kiáramló meleg – a helyiség légköbméterétől függően persze – képes akár néhány fokkal is megemelni a konyha hőmérsékletét. Arra azonban figyeljünk, hogy a nyitott sütő balesetveszélyes, ezért a gyermekeket, valamint a házi kedvenceket tartsuk távol tőle.

Gyertyák a maximumon

A sötétebb évszakokban sok háztartásban előkerülnek a mécsesek és a gyertyák, hiszen a hőérzetünket és a hangulatunkat is befolyásolják azáltal, hogy kellemes, barátságos meleget sugároznak a szobába. A kínálat óriási, főleg ősszel és télen, így a hagyományos égőktől egészen az illatosított megoldásokig válogathatunk bátran.

Fotó: Pexels.com

Inkább vastag hálóing vagy pizsama, mint feltekert fűtés

Éjszakára érdemes lejjebb tekernünk a fűtést, mert az alacsonyabb hőmérséklet jobban segíti szervezetünket – így agyunkat – a pihenésben. Ez persze nem jelenti azt, hogy fagyoskodnunk kellene. Bár nyáron sokan a meztelen vagy fehérneműs alvást preferálják, télen nem ciki a vastagabb hálóing vagy a pizsama, hiszen a paplannal együtt ezek réteget alkotva egymással, testünk körül megtartják a kedvező hőmérsékletet. Használatukkal az éjszakai meghűlést is elkerülhetjük, hiszen ha a termosztát éjjel kikapcsol, akár 1-2 órán belül lecsökkenhet a hőmérséklet. És ha már a gyertyás megoldásnál említettük a hőérzetet: természetesen az is pozitívan hat a szervezetünkre, ha van kivel összebújnunk.

Vastag függöny

Számos helyen ma is divat a sötétítőfüggöny, mely télen különösen áldásos hatással bír, hiszen bent tartja a meleget a szobában. Napközben érdemes elhúznunk, szabad utat biztosítva a napsugaraknak és melegítő hatásuknak.

Fotó: Pixabay.com

Szigetelés


A szigetelés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha éppen kasszánk nem is teszi lehetővé a lakás/épület teljes felújítását, akkor is érdemes nekikezdenünk, a falak szigetelésével vagy a nyílászárók cseréje által. Az ablak és környéke különösen érzékeny terület ebből a szempontból.

További tippek az alábbi linken olvashatók.

Neked ajánljuk
A légszennyezettség a mentális egészségre is kihat Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten Bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC+ első osztályú kocsiját Budapesten Már lehet regisztrálni a Erőművek Éjszakájára
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam