2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bebizonyították, hogy az organikus élelmiszerek egészségesebbek

2014-ben először tárta fel egy tudományos kutatás az organikus és nem organikus élelmiszerek közötti különbségeket, és egyúttal azt is, hogy a természetes módon termelt alapanyagok egészségesebbek az emberi szervezet számára.

A Nescastle-i Egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsoport arra jutott, hogy „statisztikailag fontos” különbségek vannak a különböző módon termelt élelmiszerek közt, és az egészséges élethez fontos antioxidáns vegyületek aránya „lényegesen magasabb” (19 és 69 százalék közötti arányban) az organikus élelmiszerekben.

A kutatók gyümölcsöket, zöldségeket és gabonaféléket vizsgáltak, és azt is bebizonyították, hogy az ezek közül organikusan termeltekben lényegesen kevesebb méreganyag fordul elő. Ugyanakkor viszont proteinből kevesebb van bennük, mint a hasonló nem organikus élelmiszerekben.

Az antioxidánsok erősebb jelenlétét a kutatók azzal magyarázzák, hogy ezeket a vegyületeket a növények azért termelik, hogy ellenállóbbak legyenek a kártevőkkel szemben. A vegyszerekkel védett növényeknek nincs szükségük természetes védőpajzsra, így egyszerűen kevesebb antioxidánst termelnek.

Az organikus táplálkozás mellett kampányoló szervezetek természetesen kitörő lelkesedéssel fogadták az eredményeket. Egyiküket idézi is a kutatást ismertető brit The Guardian. Szerinte most végleg bebizonyosodott, hogy igenis számít, hogy termeljük meg az elfogyasztásra szánt élelmiszereket.

A The Guardian cikkében ugyanakkor megszólalnak olyan, táplálkozástudományi szakemberek is, akik szerint az eredmények nem meggyőzőek, és egyáltalán nem biztos, hogy valóban jelentős, a termelés módjára visszavezethető különbségekről van szó. Arról pedig végképp nincsenek meggyőződve, hogy az organikus élelmiszerek fogyasztásának bármilyen egészségügyi előnye lenne.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam