2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Téli vitaminbevitel, nem is olyan egyszerű

Télen is fontos a gyümölcsfogyasztás, de hogyan és mit együnk? És mit fogyaszthatunk, ha gyógyszert szedünk? Szegheő Péter doktor mondja el a részleteket.

A citrusféléket a téli hónapokban főleg a magas C-vitamin-, emellett a magas rost-, és folyadéktartalmuk miatt ajánlják a szakemberek. A cukorbetegeknek azonban figyelembe kell venniük a gyümölcsök cukortartalmát – mondta Szegheő Péter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a

tartósításkor a gyümölcs héjába kerülnek olyan anyagok, amelyek miatt az nem fogyasztható,

ezzel ne ízesítsünk, ne készítsünk belőle édességet, hacsak nincs ráírva, hogy nem vegyszerkezelt.

A citrusfélék közül a grépfrút a magas vitamintartalma miatt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, így a koleszterinszintre is kedvező befolyással bír. Emellett azonban azért is különleges, mert olyan anyagot tartalmaz,

amely a szervezetbe kerülő egyes gyógyszerek lebontását bizonytalanná teszi.

Szegheő Péter szerint, ha valaki például ritmuszavarok kezelésére, a koleszterinszint csökkentésére vagy az immunrendszer működésének segítésére szed gyógyszert, akkor kiszámíthatatlan az együttes hatása, ennek utána kell nézni.  Összeférhetetlenség esetén nyilván a grépfrút fogyasztását kell mellőzni.

A témáról korábban részletesen írt Szendi Gábor, a paleolit táplálkozás szakértője is, aki szintén a vérnyomás- és a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, valamint a grépfrút együttes, veszélyes hatását elemezte. Kijelentette: a gyümölcs számos antidepresszánsnak is jelentősen megemeli a vérszintjét.

A kérdésről a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Pulmonológiai Gondozó oldala is ír, eszerint

a grépfrút a májenzimek működését befolyásolva a májban bomló gyógyszerek hatását fokozza, elnyújtja.

Neked ajánljuk
Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Az olasz hegyi falu, ahová tükörrel csempésznek napfényt télen Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam