2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Halálos vírusokat éleszthet fel a klímaváltozás

Lépfene-, bubópestis-, feketehimlő- és spanyolnáthavírus – mind ott lapulnak Szibéria fagyos talajában a korábban eltemetett áldozatok testében. Ha kiolvadnak, most is fertőzhetnek, globális járványokat okozhatnak – figyelmeztetnek francia tudósok. Sőt, az ősidők vírusai is felszínre kerülhetnek.

Permafrosztnak nevezik az állandóan fagyott talajrészeket a Földön. Ilyen többek között a szibériai tundra is, ahol évezredek óta fagypont alatt van a talaj hőmérséklete. Benne nemcsak metán lapul (amely hússzor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid), hanem olyan vírusok, amelyek vagy a tizenkilencedik és huszadik században még okoztak haláleseteket, vagy évezredekkel előtt pusztítottak utoljára. (De a permafroszt olvadása miatt került veszélybe az emberiség vésztartalékait őrző vetőmagraktár is a napokban.)

Több eset is mutatja, hogy a sokáig fagyottan heverő vírusok újraéledhetnek.

  • A 90-es években a novoszibirszki Állami Virológiai és Biotechnológiai Kutatóközpont kutatói előásták a fagyott talajból azoknak a kőkorszaki ősembereknek a holttesteit, akiknek bőrén olyan nyílások keletkeztek, amit valószínűleg fekete himlő okozott. Ugyan a vírus egészben nem maradt fenn a holttestekben, de a DNS-ének részei igen, tehát az ősemberek valószínűleg ebben a betegségben haltak meg.
  • 2004-ben amerikai kutatók újraélesztették az alaszkai permafrosztból 1997-ben kiszedett spanyolnáthavírust, ami több millió embert ölt meg 1918-ban, amikor járványként végigsöpört a világon.
  • 2005-ben a NASA tudósai sikeresen élesztettek újra a Carnobacterium pleistocenium baktériumot, ami 32 000 évig pihent egy befagyott tóban Alaszkában, amikor még mamutok nyargaltak a Föld felszínén.
  • 2007-ben tudósok egy 8 millió éves baktériumot élesztettek újra, amelyet a Déli-sark jégtakarójából nyertek ki. Ugyanebben a vizsgálatban egy 100 000 éves baktériumot is felélesztettek.
  • 2014-ben az Aix-Marseille Egyetem kutatói orosz tudósokkal együttműködve 30 000 éves vírusokat találtak 30 méter mélyen Szibéria talajában. A Pithovirus sibercium és a Mollivirus sibericum az óriásvírusok közé tartozik, amely a mikroszkópban is látható. A jeges talajból kiolvasztott kórokozó még mindig fertőző volt. Szerencsére a Pithovirus az amőbát támadja csak meg, emberre nem veszélyes.
A tundra és a múlt: sírok a jeges talajban Fotó: Flickr/Markus Trienke

A tudósok szerint az, hogy a vírust így újjá lehet éleszteni, arra enged következtetni, hogy a permafroszt olvadása vagy a bányák ásása a fagyott talajba még veszélyesebb vírusokat szabadíthat ki a talajból. (Oroszország nagy részét ilyen permafroszt talaj borítja.)

2016. augusztusában egy 12 éves szibériai fiú halt meg lépfenétől (anthrax), de további 20 ember szervezetében azonosították a fertőzést. Mindannyian rénszarvaspásztorként tevékenykedtek a Jamal-félszigeten. 2300 rénszarvas is belepusztult a fertőzésbe. (A 20. században közel egymillió rénszarvas halt meg a lépfenétől. Szibériában utoljára 75 éve történt ilyen eset.) Mivel azon a nyáron szokatlanul meleg volt az időjárás a tundrán (32-35 Celsius-fok), a normális körülmények között 30-60 centiméteres rétegben felolvadó talajban az olvadás egy méter mélyre hatolt.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Környezetszennyezés = elhízás? Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam