2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hűtőben vagy szobahőmérsékleten? – A helyes gyógyszertárolásról

Ahogy egy nagybevásárlás után az élelmiszerek pontosan a megfelelő helyre kerülnek, hogy véletlenül se romoljanak meg, ugyanúgy a gyógyszerek helyes tárolásának is megvannak a maga alapszabályai. Nem ördöngösség, csak némi odafigyelést igényel. Arra is vigyáznunk kell, hogy a gyógyszer veszélyes anyag, amit elévülése után nem szabad a kukába dobni, hanem a patikákban adhatjuk le, ahol gondoskodnak a megsemmisítéséről.

A gyógyszerdobozban található betegtájékoztatóban nemcsak a készítmény összetevői és adagolása, hanem a tárolással kapcsolatos minden tudnivaló is szerepel. A csomagolással együtt tartsd meg mindig ezt a kis papírlapot, a benne szereplő tárolási információk betartása súlyos egészségügyi következményektől óvhat meg téged vagy a családodat!

A gyógyszerek minősége ugyanis helytelen tárolás hatására megváltozhat. Fontos tudnunk például, hogy nem szabad megfagyasztani őket.

Plusz 2 fok alatt ugyanúgy változások következhetnek be a gyógyszermolekulákban, mint ha nem tartanánk hűtőben. Amelyik gyógyszer egyszer megfagyott, azt a továbbiakban nem szabad felhasználni!

Ugyanez történik a napon tárolt készítményekkel is, ha egy kenőcs vagy kúp egyszer megolvadt vagy elfolyósodott, már nem alkalmazható és nem visszahűthető!

Ha szobahőmérsékleten kell tárolni a gyógyszert, az 15-25 fokot jelent. Azokban az esetekben, ha az van a dobozra írva, hogy nincs szükség különleges tárolási feltételre, akkor sem célszerű 40 fokos napsütésnek kitenni vagy a fűtőtesten tartani a gyógyszerünket. Ezeket a gyógyszereket is száraz helyen, közvetlen sugárzó hőtől védve tároljuk.

Fotó: pxhere.com

Ha a készítményeket (pl. kenőcsök, kúpok, gélek stb.) hűvös helyen kell tartani, akkor az a gyakorlatban 8-15 fok közötti tárolást jelenti, a hideg helyen tartandókat pedig a hűtőszekrénybe kell tenni 2-8 fok közötti hőmérsékleten.

A hőre rendkívül érzékeny gyógyszereket ma már a patikából hűtőtáskában hazaviheted, ám otthon azonnal be kell tenned a hűtőszekrénybe.

A hőre kevésbé kényes gyógyszerek esetén a gyógyszerész figyelmeztetni fog arra, hogy azt hűtőszekrényben kell tárolni. Ilyen esetben, főleg meleg nyári időben érdemes hazasietned, és gondoskodnod arról, hogy a gyógyszer mihamarabb a frizsiderbe kerüljön.

A hűtött gyógyszerek használata általában nem kellemes, de nincs is szükség például jéghideg készítményt cseppenteni a szemünkbe. Egy szemcsepp esetén nyugodtan várjunk egy kicsit, amíg szobahőmérsékleten langyosabb lesz, és cseppentés után tegyük vissza a helyére. De a gyógyszer felmelegedését mikrohullámú sütővel és más eszköz használatával se siettessük! Egyszerűen tartsuk kicsit az üvegcsét a két tenyerünk között.

A tárolási szabályokat azért fontos betartani, mert a nem megfelelő tárolási hőmérséklet következtében a gyógyszer összetételében nemkívánatos változások indulnak el. Ezek a változások esetleg nem észlelhetők sem íz, sem szín, sem szag alapján, de nem várt, súlyos mellékhatáshoz is vezethetnek.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: egeszsegonline.hu
Vissza
Hírfolyam