2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szemétszedős kocogás, kocogós szemétszedés

#plogging. Ha rákeresünk erre az Instagramon, futócuccban szemetet szedő embereket találunk. Nagyjából ez a Skandináviából indult mozgalom lényege: futás közbeni szemétszedés, amivel mind magunkkal, mind a környezetünkkel jót teszünk.

Svédországban  – és immáron a határain túl is – a közelmúltban olyan ploggingközösségek alakultak, melyek tagjai kocogás közben összeszedik a széthagyott hulladékot, majd széles mosollyal az ábrázatukon fotókat készítenek a szeméthalommal.

Maga a plogga szó egyébként az angol „kocogás” (jogging) és a svéd „felkapni” (plocka) kifejezés kombinációjából ered. Egy Erik Ahlström nevű svéd környezetvédőhöz köthető a mozgalom: a férfi egy kisvárosból Stockholmba költözve nemegyszer belefutott néhány kupac szeméthalomba, akkor kezdett el szemeteszsákkal és kesztyűvel felszerelt kocogócsapatokat szervezni, hogy tisztába tegye a fővárost.

Bár az utóbbi hónapokban lett igazán trendi a plogging, az első ilyen jellegű Instagram-posztokat már 2016 októberében kidobta az internet.

Sőt, a hetvenes évek végén egy mesefilmben megjelentek a hasonló tevékenységet végző szőrös kis állatfigurákból álló The Wombles család tagjai, akik a mások által hátrahagyott szemét összegyűjtésére tették fel az életüket.

A környezetbarát fitneszhóborthoz a lelkesedésen, a sportfelszerelésen és a szemeteszacskókon kívül más nem igazán szükséges (esetleg még kesztyű).

A plogging másik pozitív tulajdonsága, hogy az egyes futósorozatok közti pihenőidőt aktívan tölti el az ember, plusz a szemétért lehajlás lényegében egy mobilitást fejlesztő gyakorlat, ezáltal nagyobb mozgástartományban mozgunk.

Természetesen nem csupán futás közben válhatunk ploggerré.

Ugyanúgy csatlakozhatunk, ha bringázni, kutyát sétáltatni vagy nordic walkingozni támad kedvünk, illetve baráti társasággal összeállva akár versenyt is lehet hirdetni, hogy sportolás közben ki szedi össze a legtöbb szemetet.

Néhány korábbi, a közösségi médiában elterjedt haszontalan kihívással ellentétben a plogging egyértelműen pozitív hozadékú, remélhetőleg hamarosan Skócia vagy Franciaország után itthoni posztokat is találunk, ha rákeresünk a plogging hashtagre.

Neked ajánljuk
Amit az egészséges méhpempőről tudni kell Gyógynövények iskolakezdésre, avagy milyen gyógytea javallott a gyerekeknek Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: roadster.hu
Vissza
Hírfolyam