2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Téli raktározás után tavaszi megújulás: így hatnak az évszakok az anyagcserénkre

Bosszankodunk, amikor ősszel és télen felszalad ránk néhány plusz kiló, és örülünk, amikor szinte észrevétlenül eltűnik rólunk egy kis felesleg tavasszal és nyáron. Bizonyára észrevettük, hogy az évszakok hatással vannak az anyagcserénkre, egyszer gyorsabb, másszor lassabb. Talán nem árulunk el olyan nagy titkot azzal, hogy a tavasz ezért is ideális a fogyókúrák, életmódváltások megkezdésére. Hogy hogyan hat a tél és a tavasz az anyagcserénkre?

Az állatvilágban is megfigyelhető, hogy télen kicsit meghíznak az állatok – a hideg időben a szervezetük felhalmozza, raktározza a zsírt, hogy ne fázzanak, és a kevesebb táplálék ellenére is maradjon elég energiájuk a túléléshez a tavaszi kikeletig, amikor újra vékonyabbak, aktívabbak lesznek. Valami hasonló változás megy végbe a mi szervezetünkben is, amikor télen felszaladnak ránk azok a kéretlen plusz kilók – de ezek jellemzően szinte észrevétlenül el is tűnnek az egyre hosszabbodó nappalok beköszöntével.

Téli cukorfelhalmozás

Az agy glükózellátását a szürke, téli hónapokban is biztosítani kell az állatoknál és nálunk, embereknél egyaránt. A szakemberek elmondása szerint az agyunk télen az inzulinrezisztenciához hasonló állapotot teremt, vagyis elraktározza a cukrot, felhalmozza a szervezetünkben, hogy ha kevesebb táplálékhoz is jut a szervezetünk, akkor is elegendő mennyiségű cukor, energia jusson a különböző szerveink optimális működéséhez. Az anyagcserénk lelassul, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a bevitt energia tovább kitartson. Az anyagcserénk ilyen jellegű megváltozása evolúciós jelenség.

Zsírraktározás

Az időjárás, az évszakok változását tehát az agyunk érzékeli, és a kora őszi hetekben azt a parancsot adja a szervezetünknek, hogy kezdje el raktározni a cukrokat. Ennek pedig egyik eredménye többek között az, hogy a szervezetünk elkezdi raktározni a zsírokat is, hogy felkészüljünk a hidegre, a télre.

Ez a téli időszak a szervezetünk működését tekintve egy kicsit olyan, mintha hibernálódnánk – ezért is a zsír- és az energiafelhalmozás. Csak mi éppen nem alszunk téli álmot, viszont a szervezetünk lassabban dolgozza fel a bevitt táplálékot és raktározza azt – megemelkedhet a vércukorszintünk, és persze azt vesszük észre, mintha híztunk volna annak ellenére, hogy nem változtattunk semmit az étrendünkön. A másik véglet, amikor arra eszmélünk, hogy folyamatosan éhesek vagyunk, enni szeretnénk, pedig semmi különösebb oka nincs ennek – a szervezetünk valószínűleg ezzel is a felhalmozásra, a raktározásra törekszik.

Fotó: Pixabay.com

Tavaszi megújulás

És akkor eljön a várva várt tavasz a maga éltető napsütésével és frissességével. Egyszeriben úgy érezzük, mintha megkönnyebbültünk volna, és ez valószínűleg nemcsak a több napsütésnek és az egyre hosszabb nappaloknak a számlájára írható, illetve csak részben. Hiszen a szervezetünk, az agyunk érzékeli, hogy végre jön a jó idő, a meleg, a több táplálék időszaka, vagyis nincs szükség már a fokozott felhalmozásra és raktározásra, felgyorsulhat az anyagcserénk. Egyszeriben nagyobb kedvet érzünk a testmozgáshoz is, hiszen úgy érezzük, hogy télen elnehezedtünk, „eltunyultunk”, de az egyre enyhébb, melegebb nappalok a sportolásra és a kevesebb élelem bevitelére ösztönöznek bennünket.

Hogyan okoskodjunk?

Télen érdemes még jobban odafigyelni arra, hogy mit eszünk. Kerüljük az egészségtelen ételeket, és ne hagyjuk, hogy az agyunk valóban rávegyen bennünket a fokozott cukor- és zsírbevitelre. A tudatos étrend mellett pedig ne tartsunk szünetet a mozgásban, sportoljunk télen is rendszeresen.

Tavasszal könnyebb áttérni az egészségesebb életmódra, egyre több zöldség és gyümölcs jelenik meg a piaci árusok standjain, ami még könnyebbé teheti az egészséges étrend követését. A jó idő is sportra csábít, ennek a kísértésnek pedig érdemes engedni.

Neked ajánljuk
Bill Gates már kongatja a vészharangokat (videóval) A fosszilis anyagok égetéséből származó légszennyezettség felel a 2018-as halálesetek 20 százalékáért Rövid telet jósolt a budapesti állatkert medvéje Folyamatos fűtés helyett ügyes praktikákkal is melegen tarthatjuk az otthonunkat DNS-adatbank az illegális állatkereskedelem megakadályozására
Tovább a forrásra: ridikul.hu
Vissza
Hírfolyam