2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új egészségügyi veszélyeket hoz a klímaváltozás a munkahelyeken

A klímaváltozás csaknem az összes gazdasági ágazatban hat a dolgozók egészségére, ezért megelőző jellegű intézkedésekre van szükség, figyelmeztet az Anses francia kormányügynökség.

A munka világának is reagálnia kell a klímaváltozásra, méghozzá viszonylag gyorsan, ugyanis a klíma- és környezeti változások gyakorlatilag minden gazdasági szegmensben egyre inkább hatnak a dolgozók egészségére. A francia élelmiszerügyi, környezetvédelmi, foglalkozás-egészségügyi és biztonsági kormányügynökség, az Anses tanulmánya szerint

a fő kockázatokat nem meglepő módon a hőmérséklet emelkedése, a környezet biológiai és vegyi változásai, valamint az egyre gyakoribb és egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek jelentik a dolgozók egészségére.

Fotó: Pixabay.com

A hőség önmagában összetett módon befolyásolhatja az egészségi állapotot, a közvetlen hatásoktól, mint a szédülés, kiszáradás vagy hőguta, egészen az olyan közvetett kockázatokig, mint például a balesetek esélyének növekedése a figyelem lankadása következtében.

A klímaváltozás egyik legsúlyosabb következménye a járványok kórokozóit hordozó szúnyogok, kullancsok terjedése és megjelenése új területeken.

Az áradások, aszályok, erdőtüzek egyre gyakoribbá válása szintén növeli a balesetek, de az extrém fizikai és mentális fáradtság kialakulásának esélyét is.

Az Anses szerint a már ma is érzékelhető negatív hatásokat tájékoztató és képzési kampányokkal kellene mérsékelni, és a kockázatok tudatosítására sürgette a munkáltatókat, szakszervezeteket és politikusokat. A potenciális veszélyforrásokat 2050-es kitekintéssel vizsgáló jelentés szerint

a már észlelhető és az előre jelezhető hatásokat integrálni kell a szakmai kockázatértékelési folyamatokba, és ezek alapján megelőző jellegű egészségügyi intézkedéseket kell bevezetni.

Franciaország 2011-ben ágazat- és tárcaközi nemzeti éghajlatváltozási alkalmazkodási tervet (PNACC) alapított, amelynek keretében az Anses-t jelölték ki az egészségügyi és munkakörnyezet-kérdésekben illetékes szervként.

Neked ajánljuk
A legjobb gyógynövények mozgásszervi panaszokra Folyadékbevitel: mennyit, mit, mikor? Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam