2019. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cseresznye és zeller: leszerepeltek a francia peszticidteszten

Legalábbis Franciaországban, egy ötéves kutatás eredménye szerint ugyanis a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41%-a tartalmazott növényvédő szert. A határértéket azonban csak 2-3%-uknál lépte át a peszticid szintje, a szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Mi a helyzet Magyarországon, mire kell figyelni? A Laboratorium.hu ennek járt utána.

A Génération futures (A jövő generációi) nevű szervezet megbízásából a versenypolitikai, fogyasztói ügyeket, illetve csalást felügyelő főigazgatóság (GCCRF) végezte el a méréseket, öt év alatt 19-féle gyümölcsöt és 33-féle zöldséget vettek górcső alá, összesen 11 103 mintát vizsgáltak meg – írta a Le Monde napilap.

A szőlőminták 89, a klementin, a mandarin és a cseresznye 88, a grépfrút 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83%-ánál találtak növényvédő szert, a sort pedig a szilva (35%), a kiwi (27%) és az avokádó (23%) zárta. Mindennél azonban fontosabb, hogy

a minták mindössze 2,7%-ában volt határérték feletti a növényvédő szer aránya. Ebben a listában első helyen a cseresznye (6,6%), a mangó és a papaya (4,8%), illetve a narancs (4,4%) szerepelt.

Fotó: pixabay.com

Ami a zöldségeket érinti: itt is előfordult növényvédő szer, a zeller (85%), a fűszernövények (75%), a cikória (73%) és a saláta (66%) a sorrend, a legkevésbé érintettek pedig a cékla (4%), a spárga (3%) és a kukorica (2%) sorrendben.

A minták 3,5%-ánál lépte át a megengedett szintet a növényvédő szer, különösen a fűszernövények, a zeller, mángold és a fehérrépa esetében.

Önmagában az a tény, hogy a vizsgált mintákban előfordultak peszticidek és  növényvédőszer-maradékok, nem jelent veszélyt az egészségre, ráadásul ezt a területet szigorúan ellenőrzik is. Akkor lenne igazán komoly a veszély, hogyha az ugyanazt a peszticidet a határértéket meghaladóan tartalmazó gyümölcsből fogyasztana valaki rendszeresen és nagy mennyiséget – ennek azonban nagyon kicsi a valószínűsége.

„Magyarországon a korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot,

a határérték feletti peszticidmennyiség pedig csak közel egy százalékban mérhető – mondta Suszter Gabriella, a növényvédőszer-vizsgálatokat is végző WESSLING Hungary Kft. független laboratórium munkatársa.

Különösen azokkal a termékekkel vigyázzunk, amelyek az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek.

A nem idényszerűen kapható gyümölcsök származási helye bizonytalan, és nem tudni, hogy milyen növényvédő szereket alkalmaztak.

A déligyümölcsök vásárlásakor legyünk körültekintők,

ne vegyünk kétes eredetű termékeket (például az aluljárókban). A növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén található, fogyasztás előtt mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt, vagy hámozzuk meg. Ha ez az adott növény fajtája miatt nehezebb (pl. szőlő), akkor áztassuk néhány percig fogyasztás előtt.

Neked ajánljuk
Férfi meddőség: segíthet a paradicsom? Férfi meddőség: segíthet a paradicsom? Bemutatjuk Pista bácsit, az ország legkörnyezettudatosabb kofáját (videó) Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség még nem elégedett Megható mesefilm a tengerek szennyezéséről, az egyéni erőfeszítésről és az összefogás erejéről
Tovább a forrásra: laboratorium.hu
Vissza
Hírfolyam