2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cseresznye és zeller: leszerepeltek a francia peszticidteszten

Legalábbis Franciaországban, egy ötéves kutatás eredménye szerint ugyanis a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41%-a tartalmazott növényvédő szert. A határértéket azonban csak 2-3%-uknál lépte át a peszticid szintje, a szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Mi a helyzet Magyarországon, mire kell figyelni? A Laboratorium.hu ennek járt utána.

A Génération futures (A jövő generációi) nevű szervezet megbízásából a versenypolitikai, fogyasztói ügyeket, illetve csalást felügyelő főigazgatóság (GCCRF) végezte el a méréseket, öt év alatt 19-féle gyümölcsöt és 33-féle zöldséget vettek górcső alá, összesen 11 103 mintát vizsgáltak meg – írta a Le Monde napilap.

A szőlőminták 89, a klementin, a mandarin és a cseresznye 88, a grépfrút 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83%-ánál találtak növényvédő szert, a sort pedig a szilva (35%), a kiwi (27%) és az avokádó (23%) zárta. Mindennél azonban fontosabb, hogy

a minták mindössze 2,7%-ában volt határérték feletti a növényvédő szer aránya. Ebben a listában első helyen a cseresznye (6,6%), a mangó és a papaya (4,8%), illetve a narancs (4,4%) szerepelt.

Fotó: pixabay.com

Ami a zöldségeket érinti: itt is előfordult növényvédő szer, a zeller (85%), a fűszernövények (75%), a cikória (73%) és a saláta (66%) a sorrend, a legkevésbé érintettek pedig a cékla (4%), a spárga (3%) és a kukorica (2%) sorrendben.

A minták 3,5%-ánál lépte át a megengedett szintet a növényvédő szer, különösen a fűszernövények, a zeller, mángold és a fehérrépa esetében.

Önmagában az a tény, hogy a vizsgált mintákban előfordultak peszticidek és  növényvédőszer-maradékok, nem jelent veszélyt az egészségre, ráadásul ezt a területet szigorúan ellenőrzik is. Akkor lenne igazán komoly a veszély, hogyha az ugyanazt a peszticidet a határértéket meghaladóan tartalmazó gyümölcsből fogyasztana valaki rendszeresen és nagy mennyiséget – ennek azonban nagyon kicsi a valószínűsége.

„Magyarországon a korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot,

a határérték feletti peszticidmennyiség pedig csak közel egy százalékban mérhető – mondta Suszter Gabriella, a növényvédőszer-vizsgálatokat is végző WESSLING Hungary Kft. független laboratórium munkatársa.

Különösen azokkal a termékekkel vigyázzunk, amelyek az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek.

A nem idényszerűen kapható gyümölcsök származási helye bizonytalan, és nem tudni, hogy milyen növényvédő szereket alkalmaztak.

A déligyümölcsök vásárlásakor legyünk körültekintők,

ne vegyünk kétes eredetű termékeket (például az aluljárókban). A növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén található, fogyasztás előtt mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt, vagy hámozzuk meg. Ha ez az adott növény fajtája miatt nehezebb (pl. szőlő), akkor áztassuk néhány percig fogyasztás előtt.

Neked ajánljuk
Ennyi gyümölcsöt és zöldséget kellene enned valójában Ennyi gyümölcsöt és zöldséget kellene enned valójában A rostfogyasztás fontossága Kárpátalja, Ökörmezői járás (képgaléria) Küzdelem az illegális fakitermelés ellen
Tovább a forrásra: laboratorium.hu
Vissza
Hírfolyam