2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen betegségeket hoz a klímaváltozás?

A hurrikánok és a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribb színre lépésével a társadalom figyelme is a klímaváltozás felé fordul. Természeti környezetünkre gyakorolt negatív hatásairól sok szó esett, azonban arról, hogyan veszélyezteti az egészségünket, kevesebbet hallani.

Az asztmás megbetegedések száma például 1980 óta megnégyszereződött az Egyesült Államokban. A 2010-ben íródott cikk szerint

a szén-dioxid mennyiségének növekedése a parlagfüvet és egyes virágzó fákat az észszerűség határain túlmenő pollentermelésre ösztönzi, és némely talajgomba is a szokásosnál jóval több spórát termel a megnövekedett szén-dioxid hatására.

Fotó: http://news.psu.edu

Ezek az allergén anyagok a nagyvárosok levegőjében található gázolajrészecskéknek köszönhetően mélyen a tüdőnkbe jutnak, így okozva akut és krónikus tüdőbetegségeket. Ez a jelenség a szén-dioxid növekvő jelenlétével egyre súlyosbodni fog.

Az állati közvetítéssel terjedő trópusi fertőző betegségek

(például: Dengue-láz, malária, álomkór, sárgaláz stb.) száma jelentősen megnő, mivel a magasabb hőmérséklet kedvez a kórokozókat terjesztő rovarok szaporodásának.

A hasmenéses megbetegedések is összefüggésben vannak a klímaváltozással,

mivel mind az árvíz, mind a szárazság növeli a bélrendszeri megbetegedések kockázatát. A WHO felmérése szerint a 2000-ben világszerte bekövetkezett hasmenéses megbetegedések 2,4 százaléka, a maláriás esetek 6 százaléka a klímaváltozás következménye. Az enyhe telek miatt ugyan csökken a fagyhalálok száma, ám ugyanakkor ez megkönnyíti a rágcsálók áttelelését, szaporodását, miáltal megnövekszik az általuk terjesztett betegségek száma (például: agyvelőgyulladás, Lyme-kór).

A hőmérséklet emelkedésével a hőhullámok okozta szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve halálesetek is jelentősen megszaporodnak. Emellett az ételmérgezések, a szalmonellózis is egyre gyakoribbá válik.

Az ózonréteg csökkenésével megnövekszik a rosszindulatú bőrdaganatok (melanoma) száma, emellett nő a fényérzékenység, a kötő- és szaruhártya megbetegedéseinek előfordulása,

gyakoribbak lesznek a szem daganatos megbetegedései. Mindezek mellett meg kell említenünk a klímaváltozás élelmiszer-termelésre gyakorolt hatásait, illetve az extrém időjárás miatti kitelepítések egészségügyi vonzatait is.

Mindezek fényében talán mindenki számára világossá válik, hogy

az üvegházhatás csökkentése mindannyiunk közös feladata, a környezet védelmével pedig saját egészségünket is óvjuk.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: British Medical Journal)

Neked ajánljuk
A természet pusztításával együtt növekszik a járványok kockázata a Földön A természet pusztításával együtt növekszik a járványok kockázata a Földön A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: webbeteg.hu
Vissza
Hírfolyam