2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Király Viktor együtt énekel a légúti betegségben szenvedők kórusával

Nagyszabású kampányt indított „Mozdulj Oxigénnel” elnevezéssel a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet hátterével létrehozott Légzéssel a Lélekért Alapítvány, hogy felhívják a figyelmet a súlyos légúti betegségekre, a betegek mobilitásának lehetőségeire. A kampányban Király Viktor is nagy szerepet vállalt, aki asztmával küzd gyermekkora óta, de az énekléssel szebbé tudta tenni az életét. Hazánk talán egyik legkülönlegesebb, légúti betegségben szenvedő tagokból álló kórusát Philipp György vezeti. (videóval)

Magyarországon az asztmás és COPD-s betegek száma közel 1 millió, légúti allergiás megbetegedés pedig a népesség csaknem 25%-ánál fordul elő. A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet 2017-ben létrehozott, Légzéssel a Lélekért Alapítványának célja, hogy kulturális, egészségügyi és egyéb rekreáción keresztül javítsa a súlyos légúti betegségben szenvedők életminőségét és ellátását.

Az érintettek idehaza csak alig-alig mernek kimozdulni, állapotuk mindennapjaikra és akár emberi kapcsolataikra is rányomhatja a bélyegét. Holott az otthoni tartós oxigénterápiára szoruló betegek is élhetnének – lehetőségeikhez képest – teljes életet. 

A kampány megkoronázásaképpen a szervezők egy gálaesetet is adtak április 13-án, ahol kiváló művészek közreműködésével lépett fel a 40 fős kórus. Tagjai olyan légzési nehézségekkel küzdő betegek, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök használata mellett élik mindennapjaikat.

Máriánál, aki a kórus egyik oszlopos tagja, 15 éves korában diagnosztizáltak asthma bronchialét. „Fiatal koromban nagyon rossz állapotban voltam, egy métert nem bírtam menni, annyira fulladtam. Akkor még nem voltak olyan megfelelő gyógyszerek, amelyekkel karban tudták volna tartani a betegségemet. Ma már elég jó állapotban vagyok, de ha nem szedném őket, egy lépést sem tudnék tenni. Így is vannak rosszabb napjaim, van, hogy oxigénterápiára szorulok, de szerencsére nem ez a jellemző” – mesélte.

Mária elsőként csatlakozott a különleges énekkarhoz, ő volt az egyik ötletgazda, mert akkor már egy éve rendszeresen énekelt. Azért kezdett el énekelni, hogy valamivel elterelje a figyelmét a betegségéről, hogy ne az asztma határozza meg az életét. „Már 29 éve idejárok Törökbálintra a szanatóriumba, és a doktornőnek mindig el szoktam küldeni a dalaimat. Sok támogatást kapok tőle, és azt mondta,

jót tesz nekem az éneklés. Tágítja a tüdőmet, tisztább lesz tőle a légzésem. Nem is beszélve arról, hogy így sokkal boldogabbak a napjaim.”

Tibornál 10 évvel ezelőtt egy alvásvizsgálat tett pontot hónapok óta tartó kálváriájának végére. Felesége folyamatosan panaszkodott a férfi elviselhetetlen horkolására, és ő maga is érezte, hogy valami nincs egészen rendben. Éjszakánként fél-, maximum egy órákat tudott csak egyhuzamban aludni. „Annyira fáradt voltam, hogy vezetni sem tudtam, egyszerűen lecsukódott a szemem, mindig meg kellett állnom. Nagyon veszélyes volt. De olyan is megesett, hogy elaludtam egy tárgyalás közben. Negyedóra múlva felébredtem, és folytattam ugyanott tovább. Én magam semmit nem vettem észre.”

Tibornál alvási apnoét állapítottak meg, azóta minden este egy CPAP nevű készülékkel alszik, amely alvás közben az orrára helyezett maszkon keresztül folyamatosan levegőt juttat be a légutakba, megakadályozva a horkolást. A készüléknek hála Tibornál az elmúlt tíz évben nem jelentkeztek újra a tünetek, ismét végig tudja aludni az éjszakákat. Tibor eleinte szkeptikusan állt hozzá a kórushoz.

„Nem tudtam elképzelni, hogy fog ez megvalósulni, és hogy miként tudnak majd a többiek oxigénpalackkal az oldalukon énekelni. Kicsit meg is ijedtem, mikor első nap bejöttem, mert eléggé depressziós hangulat uralkodott.

De eltelt három nap, és mintha mindenkit kicseréltek volna. Mindenki viccelődik, vidámak vagyunk, és jól érezzük magunkat. Ennyi haszna már biztosan volt az egésznek.

Nem nézzük, hogy a másik milyen származású, milyen bőrszínű, vagy hogy milyen betegsége van, csak itt vagyunk együtt, énekelünk, és jól érezzük magunkat. A zene tényleg összehozza az embereket, örülök, hogy ennek a csodának a részese lehetek.”

A résztvevők Philipp György karmester segítségével tanulták be a dalokat, az előadáson pedig a kórussal együtt Király Viktor is színpadra lépett – akiről sokan nem tudják, de 13 éves kora óta asztmával küzd.

Neked ajánljuk
Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről Miért jó gombát fogyasztani? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hazipatika.com
Vissza
Hírfolyam