2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cickafark, a június csodálatos gyógynövénye

Legelőkön, utak mentén, erdőszéleken és a gabonaföldek szélén tömegesen fordul elő júniustól. A régi füvészkönyvekben a cickafarkot úgy emlegetik, mint ami az összes betegségre jótékonyan hat. Ebben persze joggal lehet kételkedni, de abban már aligha, hogy a cickafark csakugyan csodálatos gyógyhatással bír.

A cickafark olyan gyógynövény, amely nem hiányozhat életünkből. Jóllehet sok súlyos betegség esetén a legjobb segítőnk, elsősorban mégis a nők számára fontos.

Virágjának színe a fehértől rózsaszínbe hajló, és a napon fanyar illatot áraszt. Ajánlatos a virágból erős napsütésben szedni, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj, és ezáltal a gyógyhatás is növekszik.

Fotó: pixabay.com

A cickafarkból készült tea szabályozza a veseműködést, megszünteti az étvágytalanságot, elmulasztja a gyomorgörcsöket, a puffadást, a máj zavarait, a gyomor- és a béltraktus gyulladásait, fokozza a bélbolyhok tevékenységét, és ezáltal biztosítja a szabályos székelést.

Mivel keringési zavarok és érgörcsök ellen is igen hatásos, a legmelegebben ajánlható angina pectoris esetén.

Általánosan javallt:

  • nőgyógyászati problémákra,
  • veseműködés szabályozására,
  • gyomorbántalmakra, puffadásra.

A cickafark minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit. Akár fiatal lányról van szó, aki hajlamos arra, hogy rendszertelenül menstruál, akár idősebb asszonyról, aki a változás éveinek közepén tart, esetleg ezt az időszakot már át is lépte, nagyon fontos mindenkinek, fiatalnak és öregnek, hogy alkalmasint megigyon egy-egy csésze cickafarkfűteát.

Fotó: pixabay.com

Petefészek-gyulladásnál gyakran már az első cickafark-ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat, és fokozatosan elmúlik a gyulladás is. A cickafark főzetével végzett lemosások és ülőfürdők segítségével megszüntethetjük az igen kellemetlen hüvelyviszketést. Ugyancsak hatásosak ezek a fürdők idős emberek és gyerekek ágybavizelés, valamint fehérfolyás kezelésében, de ezekben az esetekben napi két csésze cickafarkfűteát is meg kell inni.

Az időjárási front által előidézett migrénes roham gyakran már egyetlen csésze cickafarktea elfogyasztása után megszűnik.

Ilyenkor a teát jó melegen kell kortyolgatni. Valószínűleg nem köztudott, hogy a cickafark

közvetlenül és nagymértékben hat a csontvelőre, és így fokozza a vérképződést.

Gyomorvérzés, vérző aranyér, valamint erős gyomorégés és gyomornyomás esetén gyors javulást hoz a cickafarktea. Meghűlés, hát- és reumatikus fájás ellen sok cickafarkteát kell inni, olyan forrón, ahogy bírjuk. Aranyér gyógyítására használjunk cickafark virágjából készített kenőcsöt.

Felhasználási módok:

Tea: 1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Tinktúra: egy üveget megtöltünk napos időben szedett cickafarkvirággal, leöntjük 38-40%-os gabona- vagy gyümölcspálinkával. Két hétig állni hagyjuk a napon vagy a tűzhely közelében.

Ülőfürdő: 100 gramm cickafarkfüvet (az egész növényről van szó) éjszakára hideg vízbe áztatunk, másnap felforraljuk, majd hozzáöntjük a fürdővízhez.

Kiszerelés: gyógynövény, kenőcs, tinktúra

Neked ajánljuk
Gyógynövények szembetegségekre Gyógynövények szembetegségekre Így készíthetünk otthon herbamézet Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: vitaminsziget.com
Vissza
Hírfolyam