2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szökőkútba csobbanna? Ne tegye!

A tikkasztó hőségben szinte hívogatják a hűsölni vágyó járókelőket a medence nélküli köztéri szökőkutak. Azonban nem árt ezekkel a csobogókkal és feltörő vízsugarakkal szemben az óvatosság, mivel csúnya betegségek melegágyai lehetnek.

Az utóbbi években számos fő- és köztér gyarapodott úgynevezett medence nélküli szökőkúttal, amelyek körül szívesen időzik a lakosság. Gyakran látni, hogy a talajból feltörő vízoszlopok között gyermekek szaladgálnak. Azonban nagyon fontos lenne a szakértők szerint felhívni az árnyékban hűsölők és a szökőkútban lubickolók figyelmét egyaránt arra, hogy milyen veszélyeknek teszi ki magát az, aki besétál a vízáramba, vagy megmártózik a szökőkút habjaiban.

A szakorvosok szerint baciluskultúrák és gombák sokaságát hurcolhatják be a lábukon az emberek a vízbe, így megfertőzve azt.

Rossz vége lehet a szökőkútban fürdőzésnek Fotó: Pixabay

A fertőzött víz további megbetegedéseket okozhat, mivel nem fürdővíz, a szökőkutak vizét nem ellenőrzik mikrobiológusok.

Elsősorban gennykeltő által okozott betegségek: furunkulusok, ótvar, gombásodás terjedhet ezeken a helyeken. Ezeknek a betegségeknek komoly szövődményeik is lehetnek. 

A medencés, keringető rendszerű szökőkutak, amelyek vize sokszor pang, esetenként be is algásodik a nagy melegben, azonban még mindig kisebb veszélyt jelentenek a gyermekekre, mint medence nélküli fajtáik. Utóbbiak esetében nagyobb az esély arra, hogy a totyogó vagy szaladgáló gyermekek a fenekükre esnek, és alulról szednek össze fertőző betegségeket. De egyre többet hallani a legionella baktériumról is, melyet ha porlasztott formában belélegzünk, a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.

Így  tehát, bármekkora is a késztetés, be kell érnünk a szökőkutak hűsítő látványával. 

Neked ajánljuk
A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Csíkszentmihályi Mihály – A Flow a boldogság titka (TED-videó) A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam