2019. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szökőkútba csobbanna? Ne tegye!

A tikkasztó hőségben szinte hívogatják a hűsölni vágyó járókelőket a medence nélküli köztéri szökőkutak. Azonban nem árt ezekkel a csobogókkal és feltörő vízsugarakkal szemben az óvatosság, mivel csúnya betegségek melegágyai lehetnek.

Az utóbbi években számos fő- és köztér gyarapodott úgynevezett medence nélküli szökőkúttal, amelyek körül szívesen időzik a lakosság. Gyakran látni, hogy a talajból feltörő vízoszlopok között gyermekek szaladgálnak. Azonban nagyon fontos lenne a szakértők szerint felhívni az árnyékban hűsölők és a szökőkútban lubickolók figyelmét egyaránt arra, hogy milyen veszélyeknek teszi ki magát az, aki besétál a vízáramba, vagy megmártózik a szökőkút habjaiban.

A szakorvosok szerint baciluskultúrák és gombák sokaságát hurcolhatják be a lábukon az emberek a vízbe, így megfertőzve azt.

Rossz vége lehet a szökőkútban fürdőzésnek Fotó: Pixabay

A fertőzött víz további megbetegedéseket okozhat, mivel nem fürdővíz, a szökőkutak vizét nem ellenőrzik mikrobiológusok.

Elsősorban gennykeltő által okozott betegségek: furunkulusok, ótvar, gombásodás terjedhet ezeken a helyeken. Ezeknek a betegségeknek komoly szövődményeik is lehetnek. 

A medencés, keringető rendszerű szökőkutak, amelyek vize sokszor pang, esetenként be is algásodik a nagy melegben, azonban még mindig kisebb veszélyt jelentenek a gyermekekre, mint medence nélküli fajtáik. Utóbbiak esetében nagyobb az esély arra, hogy a totyogó vagy szaladgáló gyermekek a fenekükre esnek, és alulról szednek össze fertőző betegségeket. De egyre többet hallani a legionella baktériumról is, melyet ha porlasztott formában belélegzünk, a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.

Így  tehát, bármekkora is a késztetés, be kell érnünk a szökőkutak hűsítő látványával. 

Neked ajánljuk
Az internet depresszióssá tesz Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében Közel az idő, amikor egy egyszerű fertőzés újra halálossá válhat Erdő Ernő bácsi meséi 46-50. Ezeken a vasútállomásokon osztanak ingyen ivóvizet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam