2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szeder, a csodaszer

A szeder jótékony hatásai régóta ismertek, valóságos csodaszer, mert számos betegség megelőzésében játszik szerepet, és nagyon jó hatással van a szervezetünkre. Most tart a szezonja, együnk belőle, amennyit csak tudunk.

A szeder a rózsafélék családjába tartozik, Európában több mint kétezer fajta található belőle.

Idehaza többféleképpen hívják: van, ahol szederje, szedernye, máshol fekete málna a neve.

Nagyon kedvelt gyümölcs, ami nemcsak kissé fanyar, de édes és nagyon finom ízének köszönhető, hanem megannyi, a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásának is.

A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény.

Fotó: pixabay.com

Kiváló antioxidáns, flavonoidjai az immunrendszert erősítik, valamint a gyulladásokat enyhítik. Sok ásványi anyagot is tartalmaz, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán is van benne, ezek pedig a vírusok és baktériumok ellen hatnak. Mivel vitaminokban is gazdag, tartalmaz A-, B1-, B6- és C-vitamint, erősíti a szervezetet.

Gazdag rostokban is, amelyek az emésztésre gyakorolnak jótékony hatást.

A szeder feketés színét a benne lévő antociánok adják, e vegyület miatt a szeder sok mindenre jó: csökkenti a gyulladásokat, javítja a memóriánkat, karbantartja a vércukorszintünket és a vérnyomásunkat, de segíti a szív- és érrendszeri problémák megelőzését is.

Mindezek a pozitív hatások leginkább akkor érvényesülnek, ha a szedret nyersen, frissen fogyasztjuk,

de számos dolog, szörp, lekvár, gyümölcsleves is készíthető belőle. Befőzve, eltéve télen is fogyaszthatjuk.

De nemcsak a gyümölcs, hanem a levele is használható.

Neked ajánljuk
Mit jelent a gyógyszeriparnak a klímaváltozás? 5 gyógynövény a máj és az epe tisztítására A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld Nő a világ növényiolaj-termelése Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)
Tovább a forrásra: ridikul.hu
Vissza
Hírfolyam