2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Éghajlatváltozás = Egészségügyi vészhelyzet?

Sok szó esik a klímaváltozás Földet károsító hatásairól, amely különböző természeti és társadalmi katasztrófákhoz vezet, de az emberi egészségügyi kockázatok sokszor kimaradnak a diskurzusból. Pedig a betegségek kockázatát is egyre növeli az éghajlatváltozás, és akár az elmúlt fél évszázad orvosi fejlődését is visszavetheti.

Nemrég a The Lancet című orvosi folyóiratban jelent meg egy tanulmány a klímaváltozás egészségügyi következményeiről, melyet egy nemzetközi szakértői testület dolgozott ki.

A klímaváltozás az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokos emelkedéséhez vezethet, amely aszályokkal, áradásokkal, viharokkal és a tengerszint emelkedésével jár.

Fotó: egeszsegemre.com

Ezek az extrém időjárási események mind növelik a fertőző betegségek, a rossz táplálkozás és a stressz kockázatát. A rossz levegőjű, szennyezett városokban élők és dolgozók életmódja negatív hatással lehet a szívre, a légzésre és a mentális egészségre.

Az éghajlatváltozás közvetlen egészségkárosító hatásai a gyakoribb és intenzívebb időjárási eseményekből származnak.

A tudósok szerint az éghajlatváltozás elleni fellépés számos módja azonnali egészségügyi előnyöket eredményezne. A kevesebb fosszilis tüzelőanyag elégetése csökkenti a légzőszervi megbetegedéseket. Ha pedig a közlekedés helyett mozognak az emberek (például sétálnak, kerékpároznak), akkor egyre nagyobb mértékben csökken a szennyezés és a közúti balesetek száma, valamint javul az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke aránya.

Forrás: CSR Hungary

Neked ajánljuk
Minél hűvösebb van, annál nagyobbak az emberek Több millió ember veszti életét az extrém időjárástól minden évben Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: korkorosgazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam