2018. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Éghajlatváltozás = Egészségügyi vészhelyzet?

Sok szó esik a klímaváltozás Földet károsító hatásairól, amely különböző természeti és társadalmi katasztrófákhoz vezet, de az emberi egészségügyi kockázatok sokszor kimaradnak a diskurzusból. Pedig a betegségek kockázatát is egyre növeli az éghajlatváltozás, és akár az elmúlt fél évszázad orvosi fejlődését is visszavetheti.

Nemrég a The Lancet című orvosi folyóiratban jelent meg egy tanulmány a klímaváltozás egészségügyi következményeiről, melyet egy nemzetközi szakértői testület dolgozott ki.

A klímaváltozás az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokos emelkedéséhez vezethet, amely aszályokkal, áradásokkal, viharokkal és a tengerszint emelkedésével jár.

Fotó: egeszsegemre.com

Ezek az extrém időjárási események mind növelik a fertőző betegségek, a rossz táplálkozás és a stressz kockázatát. A rossz levegőjű, szennyezett városokban élők és dolgozók életmódja negatív hatással lehet a szívre, a légzésre és a mentális egészségre.

Az éghajlatváltozás közvetlen egészségkárosító hatásai a gyakoribb és intenzívebb időjárási eseményekből származnak.

A tudósok szerint az éghajlatváltozás elleni fellépés számos módja azonnali egészségügyi előnyöket eredményezne. A kevesebb fosszilis tüzelőanyag elégetése csökkenti a légzőszervi megbetegedéseket. Ha pedig a közlekedés helyett mozognak az emberek (például sétálnak, kerékpároznak), akkor egyre nagyobb mértékben csökken a szennyezés és a közúti balesetek száma, valamint javul az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke aránya.

Forrás: CSR Hungary

Neked ajánljuk
Új egészségügyi veszélyeket hoz a klímaváltozás a munkahelyeken Halálos vírusokat éleszthet fel a klímaváltozás Ejtették New York keresetét az olajóriásokkal szemben Több módszer is létezik a globális felmelegedés megállítására – íme az 5 legjobbnak tűnő 100 éven túliak társasága – Tippek és trükkök a hosszú élet „szakértőitől”
Tovább a forrásra: korkorosgazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam