2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Semlegesek az egészségünkre az ómega-3 készítmények?

Egy új kutatás szerint egy az ezerhez az esélye annak, hogy az ómega-3 készítmények jelentős egészségi előnyökkel járnának – nem védik a szívet, nem csökkentik sem az agyvérzés, sem a halálozás kockázatát. A halfogyasztást ugyanakkor továbbra is javasolják a szakemberek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

Nem védik a szívet az ómega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők egy nagyszabású új kutatás adatai szerint. A szakemberek több mint százezer, klinikai tesztekben részt vett ember adatait elemezték. Mint írták, egy az ezerhez az esélye annak, hogy az ómega-3 készítmények jelentős egészségi előnyökkel járnának – írja a bbc.com.

Az elemzés során főként az ómega-3-tartalmú étrend-kiegészítők hatását vizsgálták, a halfélék fogyasztását kevésbé. Az ómega-3 elnevezésű zsírok közé tartozik például az alfa-linolénsav (ALA), melyet a szervezet nem tud előállítani, de megtalálható a növényi olajokban, a dióban, a mogyoróban és a hüvelyesekben is. 

Lee Hooper, a kutatás vezetője, a Kelet-angliai Egyetem tudósa elmondta, átfogó és szisztematikus elemzésük adatai hosszú időn át tartó vizsgálatokra, emberek ezreire vonatkoznak, ezért biztosak abban, hogy a közkeletű hiedelemmel szemben az ómega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők nem védik a szívet, nem csökkentik sem az agyvérzés, sem a halálozás kockázatát.

„A legmegbízhatóbb tanulmányok egybehangzóan kimutatták, hogy az ómega-3 zsírsavas étrend-kiegészítőknek csak kis hatásuk van a szív- és érrendszeri egészségre, vagy egyáltalán nincs rá hatásuk”

– magyarázta. Tom Sanders, a londoni King's College táplálkozáskutatója és a Heart UK alapítvány tiszteletbeli elnöke a BBC-nek ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a friss tanulmány eredményei alapján nincs szükség arra, hogy megváltozzanak a helyes táplálkozás irányelvei, melyek a halfogyasztásra buzdítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

Neked ajánljuk
Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Mi legyen egy nap a tányérodon Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam