2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elbutít minket a légszennyezés?

Miközben a Föld városban élő lakosságának 80 százaléka veszélyes mértékben szennyezett levegőt lélegzik be mindennap, egy új tanulmány szerint a tartós légszennyezés árthat a kognitív képességeknek is – írta meg a BBC. A negatív hatás az életkorral növekszik, és a kevésbé iskolázott férfiakat nagyobb mértékben érinti.

Sanghaj szmogban Fotó: Shutterstock

Az amerikai–kínai kutatásban több mint négy éven keresztül vizsgálták 20 ezer kínai verbális és matematikai képességeit. A tudósok szerint eredményeiknek globális jelentőségük van, mivel a Föld városban élő lakosságának 80 százaléka veszélyes mértékben szennyezett levegőt lélegzik be mindennap. A WHO szerint a légszennyezés olyan láthatatlan gyilkos, amely a becslések szerint évente hétmillió ember korai haláláért felelős.

Fotó: Pixabay

A tanulmány bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a légszennyezettségnek való tartós kitettség rombolja a verbális képességeket, és az olyan degeneratív betegségek kockázatát is növeli, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia.

Csen Hszi, a tanulmány egyik szerzője szerint azok, akik tartósan szennyezett levegőt lélegeznek be, kognitív szinten egy évet veszítenek tanulmányaikból.

A vizsgálat eredményei szerint a szennyezett levegő negatív hatásai hatványozottan érintik a kevésbé iskolázott férfiakat: ez azért lehet, mert a kiválasztott kínai régiókban főleg ők végeznek kültéri, fizikai munkát. Ez viszont arra utal, hogy a szociális jólét közvetett hatása jóval nagyobb, mint ahogyan azt korábban gondolták.

Neked ajánljuk
Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? London főpolgármestere bejelentette: már csak elektromos buszokat vásárolnak A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam