2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elbutít minket a légszennyezés?

Miközben a Föld városban élő lakosságának 80 százaléka veszélyes mértékben szennyezett levegőt lélegzik be mindennap, egy új tanulmány szerint a tartós légszennyezés árthat a kognitív képességeknek is – írta meg a BBC. A negatív hatás az életkorral növekszik, és a kevésbé iskolázott férfiakat nagyobb mértékben érinti.

Sanghaj szmogban Fotó: Shutterstock

Az amerikai–kínai kutatásban több mint négy éven keresztül vizsgálták 20 ezer kínai verbális és matematikai képességeit. A tudósok szerint eredményeiknek globális jelentőségük van, mivel a Föld városban élő lakosságának 80 százaléka veszélyes mértékben szennyezett levegőt lélegzik be mindennap. A WHO szerint a légszennyezés olyan láthatatlan gyilkos, amely a becslések szerint évente hétmillió ember korai haláláért felelős.

Fotó: Pixabay

A tanulmány bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a légszennyezettségnek való tartós kitettség rombolja a verbális képességeket, és az olyan degeneratív betegségek kockázatát is növeli, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia.

Csen Hszi, a tanulmány egyik szerzője szerint azok, akik tartósan szennyezett levegőt lélegeznek be, kognitív szinten egy évet veszítenek tanulmányaikból.

A vizsgálat eredményei szerint a szennyezett levegő negatív hatásai hatványozottan érintik a kevésbé iskolázott férfiakat: ez azért lehet, mert a kiválasztott kínai régiókban főleg ők végeznek kültéri, fizikai munkát. Ez viszont arra utal, hogy a szociális jólét közvetett hatása jóval nagyobb, mint ahogyan azt korábban gondolták.

Neked ajánljuk
Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében Közel az idő, amikor egy egyszerű fertőzés újra halálossá válhat Pécsen sem éghet többé a zöldhulladék Klímaváltozás: A búza- és kukoricatermés várható alakulása Magyarországon Így tarthatjuk hidegen az ivóvizünket
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam