2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

290 millió ember bevonásával készült kutatás bizonyítja: a természet jó hatással van az egészségre

Mindenki tudja, hogy kint lenni a természetben jót tesz az egészségnek, és erre már tudományos bizonyíték is van. Jelentős egészségügyi előnyökkel jár a szabadban töltött idő és a természet közelsége, erre mutat rá a University of East Anglia kutatása, amelyben 290 millió ember szokásait vizsgálták több mint húsz országból.

Caoimhe Twohig-Bennett kutatásvezető arról beszélt, a természetben való tartózkodással egészségesebbnek érezzük magunkat, de a hosszú távú hatásokat korábban még nem ismerte a tudomány. A tanulmány következtetése, hogy

a zöld élőhelyeknek való kitettség csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Fotó: Pexels.com

Most több mint 140 tanulmányt vetettek össze, hogy megtudják, a természetnek valóban van-e pozitív egészségügyi hatása. Mint mondta, a legérdekesebbnek azt találták, hogy a természet közelsége látványosan csökkentette a szervezetben a nyálkori kortizol szintjét, ami a stressztől függ.

A tudósok azt egyelőre nem tudják pontosan, hogy a természet hogyan váltja ki ezeket a hatásokat, de több elmélet is van rá. A szabadban nagyobb a fizikai aktivitásunk, és társasági életet élünk, de emellett olyan egészséges baktériumoknak is ki van téve a testünk, amelyek erősítik az immunrendszert.

Neked ajánljuk
Kívánságméz: kevertessen egyedi mézet! Űregereken tesztelték, hogyan lassítható az öregedés Schmidt Egon: Madarakról mindenkinek Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam