2019. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Antibiotikum-rezisztencia: ez lehet a 21. század egyik legnagyobb globális fenyegetése?

Tapasztalati tény, hogy az elmúlt évtizedekben számos baktériumtörzs ellenálló képessége annyira megnövekedett, hogy már nem hatnak rájuk a korábban jól bevált gyógyszerek. A helytelenül használt, feleslegesen szedett antibiotikumok a baktériumokat egyre ellenállóbbá teszik. A problémát súlyosbítja, hogy a globális felmelegedés következtében megjelenő új betegségek még széleskörűbbé és gyakoribbá tehetik az antibiotikumok indokolt használatát.

Renitens gyógyszerfogyasztók ellen kifejlesztett módszer

Még mindig komoly problémát jelent, hogy az orvos nem feltétlenül indokolt esetben is antibiotikumot ír fel a betegeknek, és sok beteg ki is követeli magának a gyógyszert. Másrészt a betegek jelentős része nem mindig úgy szedi az antibiotikumokat, ahogyan kellene. Gyakran nem veszik figyelembe az orvosi előírást, és nem úgy szedik a felírt gyógyszert, ahogyan az elő van írva.

Jason Doctor, a University of Southern California pszichológusa lefolytatott egy kísérletet, azt vizsgálva, hogy vajon rá lehet-e venni az orvosokat kevesebb pirula felírására. A kutató meggyőzött több mint 200 orvost, hogy írjanak levelet a betegeiknek arról, elkötelezték magukat, hogy a jövőben az antibiotikumokat sokkal megfontoltabb módon fogják felírni, és a levelet poszterméretűre kinagyítva jól látható helyen függesszék ki a rendelőjükben.

Az egyetem kutatócsoportja ezután havonta küldött a kísérletben részt vevő orvosoknak egy olyan e-mailt, amiben megírták, hogy mennyi antibiotikumot írtak fel helytelenül a többi kollégáikkal összehasonlítva. Az orvosok számítógépére feltelepítettek egy olyan riasztórendszert, ami mindig figyelmeztette őket, vajon tényleg szükséges-e felírni az antibiotikumot. Arra is találtak megfelelő módszert, hogy az orvosok képesek legyenek leszerelni az antibiotikumot konokul és indokolatlanul követelő pácienseket.

Komoly kockázatot jelenthetnek a mezőgazdasági antibiotikumok

Az antibiotikumoknak van egy másik óriási piaca: a mezőgazdaság, ahol az állatok takarmányába antibiotikumot kevernek. 1950-ben egy laboratóriumban véletlenül fedezték fel, hogy az antibiotikumoktól gyorsabban nőnek az állatok. Emiatt világszerte bevett szokássá vált az antibiotikumok takarmányba keverése még annak ellenére is, hogy a kutatások kimutatták, a rezisztencia az állatról átmegy az emberre is.

Létezik már egy ország, ami megmutatta, hogy le lehet szokni az antibiotikumokról, az ember és az állat is leszokhat róla. A világviszonylatban is igen fejlett mezőgazdasággal rendelkező Hollandiában van az egy négyzetméterre eső legtöbb haszonállat, és korábban mindet antibiotikummal táplálták. Ez volt évekig a megszokott, automatikus eljárás. A tiltás sem használt, a gazdák akkor is ugyanúgy jártak el, csak „átcímkézték” a dolgokat. Azonban egy veszélyes egészségügyi krízishelyzet után a holland kormány úgy döntött, hogy felszámolja az antibiotikumok mértéktelen felhasználását.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Ami nem táplál, csak etet… – Interjú Dr. Bardócz Zsuzsannával Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében A tengeri állatok hatoda pusztulhat ki az évszázad végére a klímaváltozás miatt Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam