2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Last minute tippek allergia ellen

Nem túlzás kijelenteni: még mindig tombol az allergiaszezon. Magyarország ráadásul parlagfű-nagyhatalom. A parlagfűtől szenvedők számára a nyár vége igazi kínzás lehet. Ha már mindent megpróbáltunk, de a helyzet nem javult, íme néhány last minute tipp és kíméletes megoldás az elkövetkező néhány, pollenben gazdag napra.

Óvatosan a provokáló anyagokkal!

Lehetőleg ne együnk azokból az élelmiszerekből, amelyek keresztreakciót válthatnak ki a parlagfű-allergiával. Bár a nyár utolsó napsugarai mellett igen csábító lehet egy szelet görögdinnye, ezt mégsem javasoljuk, ahogy a sárgadinnyét sem. A kerülendők listáján szerepel még a banán, a cukkini, az uborka, a mák, a méz és egyes fűszerek is. 

Sós víz ereje

Ebben az időszakban az orrunkat naponta többször érdemes átöblíteni enyhén sós vízzel, tengeri sós orrzuhannyal, hogy a nyálkahártyára tapadt polleneket eltávolítsuk.

Áldásos hajmosás

Az esti tisztálkodásnál ne csak zuhanyozzunk és ruhát cseréljünk, hanem a hajunkat is alaposan zuhanyozzuk ki. Természetesen nem kell mindennap sampont használni, de a megtapadt polleneket mindenképpen száműzzük tiszta vízzel.

A ruhák kezelése

Pollenallergiások ruháit, ágyneműjét, törülközőit tilos a szabadban szárítani, mert a szálló pollenek tömege tapadhat meg rajtuk. A mosógépet hetente egyszer ajánlott trisóval, főzőmosással átmosni, ez a baktériumok elszaporodása ellen is véd.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Sokan halnak meg az emberi tevékenység miatti felmelegedéstől Tovább nőtt a nemzeti parkok népszerűsége Tudtad, hogy a nyári szállásod is lehet környezettudatos? Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: napidoktor.hu
Vissza
Hírfolyam