2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természetes magyar ásványvizek előnyei

A folyadékpótlás legegészségesebb formája a természetes ásványvizek fogyasztása, mivel ezek a víz mellett a szervezet számára szükséges makro- és mikroelemeket is tartalmaznak oldott formában. A magyar természetes ásványvizek külföldön is híresek, hiszen a Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződésektől mentes ásványvízkészletek találhatók.

Ez a vízmennyiség a földkéreg repedésein keresztül szivárog a mélybe, ahol oldja a kőzetben lévő ásványokat. A víz oldottásványianyag-tartalma, összetétele attól függően változik, hogy milyen az összetétele annak a kőzetnek, amelyen a víz átszivárgott, és milyen mélyen fekszik a vízadó kőzet. A mélyen fekvő víz hőmérséklete magasabb, ennélfogva több ásványi anyagot old.

Magyar ásvány- és forrásvizek 1920 előtt Fotó: wikipedia.org

A természetes ásványvizek összetétele, így makro- és mikroelem-tartalmuk is eltérő, természetesen nem mindegyikben található meg valamennyi ásványi anyag az alább felsoroltak közül, hanem ezek különböző mennyiségben és kombinációkban vannak jelen az egyes vizekben. Erről a palackok címkéjén lehet tájékozódni.

Az alábbi makroelemek fordulhatnak elő a természetes ásványvizekben: nátrium, klorid, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, hidrogén-karbonát.

Az alábbi mikroelemek fordulhatnak elő a természetes ásványvizekben: vas, fluor, jód, lítium, mangán, szilícium, cink, réz, szulfát.

Az ásványvizek energiamentesek.

Az egészséges emberek melyiket fogyaszthatják?

Egészséges emberek számára bármelyik ásványvíz korlátlan mennyiségben fogyasztható, nem szükséges a különböző ásványvizeket időnként váltogatni. De mivel ásványianyag-tartalmuk, összetételük és így ízük is eltérő, tetszés szerint válogathatunk köztük.

Mindenki saját ízlése szerint dönthet, hogy szénsavas vagy szénsavmentes változatot választ-e. A szénsav gyenge sav, étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést. A víz szénsavtartalmának máskülönben az egészségre nincs hatása.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Aki beteg, nem mindegy, hogy mit választ!

Ha valaki valamilyen betegségben szenved, akkor figyelnie kell a fogyasztott természetes ásványvíz összetételére. Így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt, de ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát is!

  • Aki vesekőképződésre hajlamos, ne igyon túl magas kalcium- és magnéziumtartalmú ásványvizet!
  • Ha magas vérnyomásban szenved, kerülje a nagy nátriumtartalmú vizet!
  • Gyomorsav-túltengés esetén a szénsavmentes, lúgos kémhatású ajánlott.
  • Csontritkulásban szenvedők számára a sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó vizek fogyasztása ajánlott.
  • Akinek a gyomorszája nem záródik jól (reflux), szénsavmentes vizet fogyasszon.
  • Akinek kevés a gyomorsava, a szénsavasat részesítse előnyben.

Nézzük meg a címkét!

A palackozott természetes ásványvíz élelmiszernek minősül. Minden palack címkéjén megtalálható az összetétel, amit bárki elolvashat, így a betegek számára nem tüntetnek fel külön figyelmeztetést.

Fontos tudni!

Az ásványvizek nem keverendők össze a gyógyvizekkel! A gyógyvizek ásványianyag-tartalma ugyanis több tízszerese az ásványvizekének, ezért rendelkeznek klinikailag bizonyított gyógyhatással, és emiatt az orvos által meghatározott gyógyvizet kizárólag az orvos által javasolt mennyiségben és gyakorisággal szabad fogyasztani.

Neked ajánljuk
Magyar találmány lehet a megoldás a paradicsomokat támadó vírus ellen Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: webbeteg.hu
Vissza
Hírfolyam