2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természetes magyar ásványvizek előnyei

A folyadékpótlás legegészségesebb formája a természetes ásványvizek fogyasztása, mivel ezek a víz mellett a szervezet számára szükséges makro- és mikroelemeket is tartalmaznak oldott formában. A magyar természetes ásványvizek külföldön is híresek, hiszen a Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződésektől mentes ásványvízkészletek találhatók.

Ez a vízmennyiség a földkéreg repedésein keresztül szivárog a mélybe, ahol oldja a kőzetben lévő ásványokat. A víz oldottásványianyag-tartalma, összetétele attól függően változik, hogy milyen az összetétele annak a kőzetnek, amelyen a víz átszivárgott, és milyen mélyen fekszik a vízadó kőzet. A mélyen fekvő víz hőmérséklete magasabb, ennélfogva több ásványi anyagot old.

Magyar ásvány- és forrásvizek 1920 előtt Fotó: wikipedia.org

A természetes ásványvizek összetétele, így makro- és mikroelem-tartalmuk is eltérő, természetesen nem mindegyikben található meg valamennyi ásványi anyag az alább felsoroltak közül, hanem ezek különböző mennyiségben és kombinációkban vannak jelen az egyes vizekben. Erről a palackok címkéjén lehet tájékozódni.

Az alábbi makroelemek fordulhatnak elő a természetes ásványvizekben: nátrium, klorid, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, hidrogén-karbonát.

Az alábbi mikroelemek fordulhatnak elő a természetes ásványvizekben: vas, fluor, jód, lítium, mangán, szilícium, cink, réz, szulfát.

Az ásványvizek energiamentesek.

Az egészséges emberek melyiket fogyaszthatják?

Egészséges emberek számára bármelyik ásványvíz korlátlan mennyiségben fogyasztható, nem szükséges a különböző ásványvizeket időnként váltogatni. De mivel ásványianyag-tartalmuk, összetételük és így ízük is eltérő, tetszés szerint válogathatunk köztük.

Mindenki saját ízlése szerint dönthet, hogy szénsavas vagy szénsavmentes változatot választ-e. A szénsav gyenge sav, étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést. A víz szénsavtartalmának máskülönben az egészségre nincs hatása.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Aki beteg, nem mindegy, hogy mit választ!

Ha valaki valamilyen betegségben szenved, akkor figyelnie kell a fogyasztott természetes ásványvíz összetételére. Így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt, de ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát is!

  • Aki vesekőképződésre hajlamos, ne igyon túl magas kalcium- és magnéziumtartalmú ásványvizet!
  • Ha magas vérnyomásban szenved, kerülje a nagy nátriumtartalmú vizet!
  • Gyomorsav-túltengés esetén a szénsavmentes, lúgos kémhatású ajánlott.
  • Csontritkulásban szenvedők számára a sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó vizek fogyasztása ajánlott.
  • Akinek a gyomorszája nem záródik jól (reflux), szénsavmentes vizet fogyasszon.
  • Akinek kevés a gyomorsava, a szénsavasat részesítse előnyben.

Nézzük meg a címkét!

A palackozott természetes ásványvíz élelmiszernek minősül. Minden palack címkéjén megtalálható az összetétel, amit bárki elolvashat, így a betegek számára nem tüntetnek fel külön figyelmeztetést.

Fontos tudni!

Az ásványvizek nem keverendők össze a gyógyvizekkel! A gyógyvizek ásványianyag-tartalma ugyanis több tízszerese az ásványvizekének, ezért rendelkeznek klinikailag bizonyított gyógyhatással, és emiatt az orvos által meghatározott gyógyvizet kizárólag az orvos által javasolt mennyiségben és gyakorisággal szabad fogyasztani.

Neked ajánljuk
A világ 10 legegészségesebb országa Gyuri bácsi egészségmegőrző gyógynövényes naptára (március-május) Nemesítés mentheti meg a sokoldalú gesztenyefáinkat Áder: szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával Utazik a hulladék: honnan hozzuk, hova visszük?
Tovább a forrásra: webbeteg.hu
Vissza
Hírfolyam