2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szinte felsorolhatatlan, mi mindenre jó a szeder

A szeder azon túl, hogy az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, rengeteg egészségügyi előnnyel jár az emésztés javításától a bőr kollagénképződésének elősegítésén át a rákmegelőzési tulajdonságával bezárólag. A nyárutó remek lehetőség, hogy elcsípjük a piacon az utolsó szedreket, és jótékony hatásaival feltöltekezzünk az őszre.

A szeder mérhetetlen sok jó tulajdonsággal rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Ha a piacon, kistermelőktől szerezzük be, akkor ráadásul még a környezetünkért is sokat tehetünk. Vigyünk saját dobozt és vászontáskát, ha gyümölcsöt-zöldséget vásárolunk, és felejtsük otthon a műanyag szatyrokat! De most lássuk, hogy mire is jó a finom lila bogyós gyümölcs!

Antioxidáns

A szeder az egyik legmagasabban rangsorolt gyümölcs az ORAC-skálán, amely az élelmiszerek antioxidáns-kapacitásának mértékét jelzi. Száz gramm szeder 2036 ORAC-egységet tartalmaz, és az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kutatása szerint a vér antioxidáns tartalmát 10 százalékról 25 százalékra emeli.

Memóriazavar ellen

A fent említett kutatásban azt is megállapították, hogy az ORAC-skálán előkelő helyen szereplő táplálékok – így a szeder – fogyasztásával megakadályozható a hosszú távú memóriaveszteség.

Fotó: Pexels.com

Védi az ereket

Még mindig ugyanaz a tanulmány mutatott rá, hogy a magas antioxidáns-kapacitású ételek megakadályozzák a legkisebb erek, így a hajszálerek károsodását is.

Öregedésgátló

A szeder magas antioxidáns-tartalma hozzájárul az öregedést előidéző szabadgyökök elleni küzdelemhez is. Ezek a molekulák okozzák általában a ráncokat és az idősödés más jeleit is.

Rákmegelőzés

A szeder rendkívül gazdag az antociánnak nevezett természetes vegyületben, amely erősen csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.

Neked ajánljuk
A legjobb gyógynövények mozgásszervi panaszokra Folyadékbevitel: mennyit, mit, mikor? Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam