2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Terjed a nyugat-nílusi láz a Balkánon, a betegség hazánkban is egyre gyakoribb

A nyugat-nílusi láz az egész Balkánon terjed: többen haltak bele a kórba Szerbiában, Görögországban, Romániában, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban is. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentése szerint augusztus 24–30. között Magyarországon 38 nyugat-nílusi vírussal fertőzött beteget regisztráltak.

A magyar határhoz közeli Pélmonostoron (Beli Manastir) egy férfi belehalt a nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe, ő az első halálos áldozata a betegségnek Horvátországban – közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) hétfőn.

A nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedések jellemzően olyan időszakokban fordulnak elő, amikor sok a szúnyog, mert a vírus szúnyogcsípéssel terjed.

A kórt hordozó ázsiai tigrisszúnyog a globális áruszállítás következtében terjedt el világszerte Fotó: James Gathany/Wikimedia Commons

Embereknél a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, magától gyógyul. Az esetek kis hányadában (egy százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Rusvai János virológus korábban a klímaváltozás legfontosabb egészségügyi kockázatának nevezte az új szúnyog- és kullancsfajok (és az általuk terjesztett betegségek) elszaporodását.

Neked ajánljuk
Hogyan hat a természetjárás az agyunkra? A kipufogógáz leginkább a gyerekeknek árt Macskátlanítanának egy új-zélandi települést „Legyél TE is Eleven!” – Fenntarthatósági Nap az Akvárium Klubban Gombából táskát? Baraksó Alexandra szerint lehetséges!
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam