2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Terjed a nyugat-nílusi láz a Balkánon, a betegség hazánkban is egyre gyakoribb

A nyugat-nílusi láz az egész Balkánon terjed: többen haltak bele a kórba Szerbiában, Görögországban, Romániában, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban is. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentése szerint augusztus 24–30. között Magyarországon 38 nyugat-nílusi vírussal fertőzött beteget regisztráltak.

A magyar határhoz közeli Pélmonostoron (Beli Manastir) egy férfi belehalt a nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe, ő az első halálos áldozata a betegségnek Horvátországban – közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) hétfőn.

A nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedések jellemzően olyan időszakokban fordulnak elő, amikor sok a szúnyog, mert a vírus szúnyogcsípéssel terjed.

A kórt hordozó ázsiai tigrisszúnyog a globális áruszállítás következtében terjedt el világszerte Fotó: James Gathany/Wikimedia Commons

Embereknél a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, magától gyógyul. Az esetek kis hányadában (egy százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Rusvai János virológus korábban a klímaváltozás legfontosabb egészségügyi kockázatának nevezte az új szúnyog- és kullancsfajok (és az általuk terjesztett betegségek) elszaporodását.

Neked ajánljuk
A klímatudatos étkezés a sztrók kockázatát is csökkenti Jeruzsálem Elixírje: A templomos lovagok „gyógyító varázsszere” (videó) Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam