2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több halálesetet okoz a levegőben szálló finom por, mint azt eddig vélték

A levegőben szálló finom por világszerte egyharmaddal több halálesetet okoz, mint az eddigi becslések feltételezték – közölte egy nemzetközi kutatócsoport a Pnas című szaklapban bemutatott tanulmányában. 

A tudósok 41 követéses vizsgálatot elemeztek ki, melyek a finom szemcsés anyagok (PM2.5) okozta halálozást tanulmányozták. Az eredmények alapján a kutatók kiemelt fontosságúnak tartják a finompor-részecskék koncentrációjának csökkentését.

A PM2,5-ös finom por felerészben 2,5 mikrométer átmérőjű részecskékből áll, felerészben ennél nagyobb és ennél kisebb részecskékből – utóbbiból kevesebb arányban. Ezek a részecskék szabad szemmel nem láthatók.

Egy turista fényképez a szmogos, ködös időben a Lánchíd budai hídfője közelében 2017. február 15-én Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kanadai egészségügyi hatóság (Health Canada) munkatársa, Mieczyslaw Szyszkowicz vezetésével a kutatók megvizsgálták a világ 16 régiójában mért finompor-értékek és az alsó légutak (légcső és tüdő) nem fertőző megbetegedései miatt bekövetkező halálozási arány közti összefüggést. 

Számításaik szerint 2015-ben világszerte 8,9 millió halálesetet okozott a finom por. Ez 30 százalékkal több, mint a hagyományos becslési módszerek által meghatározott 6,9 millió haláleset.

Szmog Salgótarján felett Fotó: MTI/Komka Péter

„Eddig az öt legnagyobb rizikócsoportra, az agyvérzésre, COPD-re (krónikus obstruktív tüdőbetegségre), tüdőrákra, isémiás szívbetegségre és az alsó légutak fertőzésére vonatkozó számokat egyszerűen összeadták” – mondta Hans Concin, a tanulmány társszerzője. 

A kutatók szerint a politikusoknak cselekedniük kell a finompor-határértékek csökkentése érdekében. Ennek az új tanulmány szerint még pozitívabb hatásai lehetnek, mint azt eddig vélték. 

Világszerte egyre több kutatás hívja fel a figyelmet a levegőszennyezés okozta egészségügyi kockázatokra: többek között a cukorbetegség gyakoribbá válását és a városi népesség szellemi képességeinek romlását is részben a szennyezett levegő számlájára írják a szakemberek.

Neked ajánljuk
Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam