2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy évvel rövidebb lehet az életünk a szennyezett levegő miatt

Globális szinten csökkent az emberek várható élettartama a levegő szennyezettsége miatt. Természetesen a városlakók számíthatnak arra, hogy rövidebb lesz az életük a levegő miatt, amit nap mint nap beszívnak.

A fő bűnösök azok az apró részecskék, amelyek átmérője 2,5 mikronnál kisebb, így a levegőben könnyen szállnak, amikor pedig belélegezzük őket, könnyen lerakódnak és felhalmozódnak a tüdőben.

Ahogy az Austinban működő University of Texas kutatóinak tanulmányából kiderül –melyben korábbi vizsgálatok eredményeit is összegzik –,  a levegőben szálló finom, apró szennyező részecskék országonként eltérő mértékben csökkentik az átlagélettartamot.

Oroszországban 9 hónappal, Egyiptomban 1,9 évvel, Indiában másfél évvel élnek kevesebbet az emberek emiatt. Az amerikai állampolgárok életéből átlagosan egy kicsit több mint négy hónapot farag le a levegő rossz minősége.

A fejlett világban a hatalmas kémények, a fejlődő országokban a kezdetleges tűzhelyek füstje a ludas Fotó: freeaussiestock.com

Az emberiség 90 százaléka szennyezett levegőt szív

Állítja a WHO, az ENSZ Világegészségügyi Szervezete. A szegény országok lakói a legsúlyosabban érintettek, főleg India és Afrika. Meglepő, hogy a hozzánk közel fekvő Újvidék is bekerült a világ tíz legszennyezettebb levegőjű városa közé.

A beltéri légszennyezés átlagosan 1,2 évvel rövidíti meg az emberek életét. Ez főként az elmaradott térségekben probléma, ahol a családok fát, kőszenet vagy állati ürülékből gyúrt pogácsákat gyújtanak meg, hogy táplálják a tüzet, ami felett főznek és vizet forralnak, s ezt a kormos levegőt már a gyerekek is egészen korán belélegzik.

Neked ajánljuk
Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam