2018. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sütőtök 10 jótékony hatása

Sokak kedvenc őszi-téli eledele a narancssárga sütőtök, amely sokak szerint már pusztán a színével hangulatjavító hatású. Számtalan vitamin és ásványi anyag van benne, tápanyagokban gazdag, de kalóriában szegény, és a magja is rendkívül jótékonyan hat az egészségre. 

1. Javítja a szem egészségét

Az A-vitamin javítja a látást, megvédi a szaruhártyát, mérsékli az öregedéssel járó pupillaelváltozást, a szürkehályogot, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.

Egy csésze főzött konzerv sütőtök a napi ajánlott A-vitamin-bevitel több mint 100%-át tartalmazza.

Fotó: pixabay.com

2. Serkenti az immunrendszer működését

A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag. Az A-vitamin, a béta-karotin, a C-vitamin, az ásványi anyagok serkentik az immunrendszert, csakúgy, mint a sütőtök magjában található cink.

3. Segíti az emésztést

A sütőtök rostban gazdag, amely segíti a táplálék megfelelő megemésztését, valamint a fontos tápanyagok felszívódását. Fontos azonban, hogy ne túlérett vagy éretlen tököt fogyasszunk. A nyers sütőtöklé semlegesíti a gyomor savasodását.

Naponta háromszor érdemes mézzel ízesített sütőtöklevet fogyasztani.

4. Segíti a fogyást

A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.

Fotó: astronet.hu

5. Fiatalosabbá teszi a bőrt

A sütőtök magas A-vitamin-tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. A béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat. Az E- és C-vitamin-tartalma is egészségesebbé teszi a bőrt. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés egyes jeleit (pl. a foltokat a bőrön).

A sütőtök levével helyileg is lehet kezelni a bőrt.

6. Csökkenti a gyulladást

A sütőtök élénk narancs színét adó karotinok gyulladáscsökkentő hatásúak. (A gyulladás olyan krónikus betegséghez vezethet, mint a rák, a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz, a köszvény.) A béta-karotin az érelmeszesedést is megelőzi, az alfa-karotin pedig lelassítja az öregedést, és elejét veszi a daganatok kialakulásának, növekedésének. Az E-vitamin megvéd bizonyos rákbetegségekkel szemben, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Már fél csésze sütőtök is fedezi a napi ajánlott alfa-, és béta-karotin-bevitel több mint 100%-át.

7. Terhes nők számára ajánlott

A sütőtök és a pirított sütőtökmag számtalan, a magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele. A terhesség alatt előforduló hasi görcsöket is enyhíti. Vastartalmánál fogva megelőzi a vérszegénységet, oxigént szállít a magzathoz, és csökkenti a koraszülés kockázatát. Mindazonáltal mértékkel kell fogyasztani, mert a túl nagy mennyiség hasi kellemetlenségeket okozhat.

8. Kiváló testedzés utáni étel

A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés után. Ezek a keményítőben és tápanyagokban gazdag ételek szénhidrátot szolgáltatnak, és a gyümölcsökkel ellentétben először az izomglikogént töltik fel, és csak utána a májglikogént.

Egy csésze főzött sütőtök, de akár egy sütőtökös smoothie is elegendő káliumot ad ahhoz, hogy visszaállítsa a szervezet elektrolitegyensúlyát egy-egy keményebb edzés után.

9. Csökkenti a magas vérnyomást

A sütőtök magas káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását, a C-vitamin pedig csökkenti a vérnyomást. Az A-vitamin segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését. Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterint, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Egy csésze főtt sütőtök a napi ajánlott C-vitamin-szükséglet 20%-át fedezi.

10. Fokozza a termékenységet

A sütőtökben és a magban lévő B-komplex-vitaminok, valamint az E-vitamin növelik a termékenységet, nőknél és férfiaknál egyaránt. Az ómega-3 zsírsav serkenti a nemi szervek vérkeringését, szabályozza a termékenységi hormonokat, és csökkenti a stresszt.

Fotó: pixabay.com

A sütőtök könnyedén beilleszthető az étrendünkbe: levesekhez, szószokhoz, mártásokhoz, raguhoz és humuszhoz püré formájában.

Joghurttal, zabpehellyel, smoothie-val, péksüteményekkel fogyasztva is kiváló. Az olajat és a vajat is helyettesítheti főzés során.

Neked ajánljuk
Hátul kullogunk Európában halfogyasztásban Egy elfeledett gyógynövény: a dércsípte kökény A biológiai sokféleség és az emberi élet Újabb többezres tüntetés volt az ENSZ-klímacsúcs alkalmából Alma, a természet oltalma
Tovább a forrásra: drtihanyi.com
Vissza
Hírfolyam