2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érdemes mindennap olajos magvakat fogyasztani

Az olajos magvaknak, dióféléknek számos egészséges hatásuk van a szervezetünkre, sok antioxidáns, vitamin és jótékony zsiradék is található bennük. Több fajtájukat naponta is érdemes fogyasztanunk.

A diófélék és olajos magvak nagyszerűen hozzájárulhatnak bizonyos krónikus betegségek megelőzéséhez, illetve a kialakulásuk rizikójának csökkentéséhez. Ha rendszeresen fogyasztunk olajos magvakat, sokkal kisebb lesz az esélye például a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, az emésztési zavarok, a kardiovaszkuláris problémák, a diabétesz, az ízületi panaszok, a csontritkulás vagy a demencia kialakulásának.

Mandula

A mandulában rostok és fehérjék mellett jelentős mennyiségben található kalcium, cink, magnézium, kálium, foszfor, réz, vas és szelén, valamint E- és B-vitamin is. Rendszeres fogyasztásával (naponta egy kis maroknyi elegendő) hozzájárulhatunk a szívünk egészségének megőrzéséhez, javíthatjuk a koncentrációt és a memóriát, sikeresen küzdhetünk a székrekedés ellen. A várandós kismamáknak azért érdemes mandulát fogyasztani, mert a benne található tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat egészséges fejlődéséhez.

Lenmag

A lenmagot az egyik legjobb emésztésserkentőnek tartják. Sok alfa-linolén sav és rost található benne, emellett olyan mikrotápanyagok, mint a mangán, a magnézium, a foszfor, acinkés a szelén. A lenmag nemcsak a székrekedés megelőzésében segít, de csökkenti az étvágyat és támogathatja fogyókúrás próbálkozásainkat is. Emellett javítja a koleszterinértékeket, megvéd a szívbetegségektől, stabilizálja a vércukorszintet is. A PMS-re hajlamos nőknek is érdemes fogyasztani, mert jelentősen csökkentheti a kellemetlen tüneteket.

Tökmag

A B-, E-, K- és C-vitaminban, cinkben, mangánban, magnéziumban, vasban és foszforban gazdag tökmagban fitoszterolok is vannak, ennek köszönhetően nagyon jótékony hatással van az immunrendszerünkre, a koleszterinszintünkre, a hangulatunkra, az ízületi fájdalmakra, valamint a szívünk egészségére is. Támogatja a prosztata egészségének megőrzését is. Ráadásul, a tökmagnak jóval alacsonyabb a zsiradéktartalma, mint más olajos magvaknak.

Dió

A dióban nagy mennyiségben találhatók egészséges zsírsavak, illetve olyan fitokemikáliák, melyek segítségével csökkenthető bizonyos daganatos betegségek, így a prosztata- és mellrák rizikója. E- és B-vitamint, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, káliumot és szelént is tartalmaz. Nagyon jót tesz az agyműködésünknek is a rendszeres diófogyasztás, emellett pedig a vérnyomásunkra és a vérzsírszintünkre is jótékony hatással van. Ráadásul elegendő naponta néhány szem (7-8 darab) diót ennünk ahhoz, hogy az előnyöket élvezhessük.

Napraforgómag

Ez a hazánkban igen kedvelt csemege gazdag E-vitaminban, vasban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, szelénben, cinkben és rézben. A napraforgómag fogyasztásával csökkenthetjük az asztmarohamok számát és intenzitását, a magas vérnyomást, a szívrohamok és stroke-ok esélyét és a koleszterinszintet. A migrénre és az ízületi fájdalmakra is enyhítő hatással van.

Fenyőmag

A mediterrán konyhák egyik fontos alapanyaga a fenyőmag, mely A-, B-, D- és E-vitamint, vasat, magnéziumot, mangánt, kalciumot, cinket, káliumot is tartalmaz, emellett kiemelkedősen magas a fehérje- és az aminosav-tartalma. Mivel sok benne az antioxidáns, nagyon hatékony a szabadgyökök ellen, így segít megelőzni azon betegségeket, melyek kialakulásához az oxidatív stressz is hozzájárul, Ezek közé tartozik például az érszűkület. Nagyon jót tesz az agyunknak, fokozza a figyelmet és a koncentrációs képességeket, csökkenti a fáradtságot és a stresszt is. Naponta két evőkanálnyit érdemes fogyasztani belőle, keverhetjük salátákhoz, de rizses ételekhez vagy süteményekhez, kenyérfélékhez is.

Fotók: pixabay.com

Neked ajánljuk
Hátul kullogunk Európában halfogyasztásban Láthatatlan, globális kór: a magány Etessük őket télen, de az itatás még fontosabb Rákkeltő anyagot találtak a pestszentimrei kutakban Adventi geotúra, csillagles és karácsonyi kézműveskedés
Tovább a forrásra: hazipatika.hu
Vissza
Hírfolyam