2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A ragyogó napsütés mellett már két településen egészségtelen a levegő

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) szombati jelzése szerint már két településen egészségtelen a levegő, további tíz városban „kifogásolható”. Az idokep.hu képes beszámolójában jól látható, hogy az anticiklonális időjárás a ragyogó napsütés mellett kedvez a légköri szennyezőanyagok feldúsulásának is.

Az OKI szerint Dunaújvárosban és Szegeden egészségtelen már a levegő, további tíz településen – Budapesten, Győrben, Pécsen, Százhalombattán, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön, Vácon és Várpalotán – kifogásolható. A legfőbb légszennyező a szálló por (PM10).

Az idokep.hu képes beszámolója szerint a vénasszonyok nyara kellemes, helyenként szinte már nyárias, napsütéses időben telik, viszont a nyugodt időjárásnak van egy rossz oldala is.

A hazánkat uraló anticiklon hatására a légmozgás sem jelentős, így a légkörben fokozatosan elkezdtek feldúsulni a légszennyező anyagok,

mely többek között a közlekedésből, az emberi tevékenységből, ezzel együtt az egyre több helyen újra üzemelő fosszilis alapanyagú fűtésből származik.

Az alábbi képpárokon jól látszik, hogy egy hidegfront után (jelen esetben szeptember 25-én),

mikor az északnyugati szél élénk, erős, milyen tiszta a levegő (felső képek), ugyanakkor a hosszabb ideig fennálló anticiklonális időjárási helyzetben feldúsul a szennyeződés a levegőben (alsó képek).

A Printer-fair Kft. által üzemelő kamera felvétele Esztergomban Fotó: idokep.hu
A Pilisi Parkerdő által Prédikálószéken üzemeltetett kamera felvételei Fotó: idokep.hu
A Nagy-Hideg-hegyen üzemelő kamera felvételei Fotó: idokep.hu
A LIDAR-méréseken is jól látszik a szennyezőanyag feldúsulása a troposzféra alsó részében Forrás: idokep.hu / ceilometer.e-profile.eu
Neked ajánljuk
Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Környezetszennyezés = elhízás? Fontos, hogy szigeteljük az épületeket Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam