2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy valódi kincs Erdélyből: a parajdi só

Az emberi szervezet vízből és sóból áll. Só alatt nem a hagyományos értelemben vett finomított konyhasót értjük, hanem a természetben, eredeti állapotban előfordulókat, melyekben különböző minőségű és mennyiségű ásványi anyagok vannak. Közülük a parajdi a világon az egyik legjobb minőségű. Csakúgy, mint a himalájai só, 84-féle ásványi anyagot tartalmaz.

A só nem más, mint folyékony napenergia mértani szerkezetben megkötve, ami képes életet létrehozni és fenntartani. Kb. 250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája kiszárította az ősóceánt, ez az energia van a sókristály rácsaiban tárolva. Víz hozzáadásakor ezt az energiát felszabadítjuk, a sóban lévő elemek ionizálódnak, így kialakul egy „energiatenger”, ami csak arra vár, hogy életet adjon, illetve fenntartson.

Parajdi só Fotó: frisskosar.hu

Tudta?

 • Az emberi test több mint 70%-a víz.
 • A magzatvíz egy 37 fokos, 1%-os sóoldat, koncentrációja megegyezik az ősóceánéval.
 • Az emberi agy 90%-a víz.
 • Só nélkül az emberi agy nem lenne képes egyetlen egy gondolatra sem.

Plinius szerint: „A kristálysó az emberiség legfontosabb orvossága.”

A parajdi só az ősóceán kiszáradásakor keletkezett, minden ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Ez a kézzel bányászott és aprított só mentes mindennemű környezeti szennyeződéstől, adalékanyagtól.

A parajdi só abban különbözik a többi sótól, hogy (ez küllemében is látszik) nem vonják ki belőle a természetes iszapot, ami egyedülálló természetes olajesszenciát tartalmaz.

Tapasztalhatjuk a fürdősó használata után, hogy egy finom iszapréteg marad a víz leengedése után a kádban. Ezt az iszapot használják a gyógyászatban is.

A parajdi sóbánya csodálatos hatásai

Szováta község, a híres Medve-tó és Parajd, a sóvidék fővárosa évszázadok óta vonzza egész Európából a gyógyulni vágyókat. Évente betegek ezrei keresik fel, mivel sós, fertőtlenítő hatású levegője alkalmas az asztma és más légúti betegségek gyógyítására és enyhítésére, míg a környék tavainak és fürdőinek sós vize elsősorban az ízületi és bőrpanaszokat enyhíti.

A parajdi sóbánya látogatható része turisztikai látványosság Fotó: commons.wikimedia.org

A parajdi sóbánya levegőjének relatív magas páratartalma van. Ilyen körülmények között a porszemcsék, a mikrobák, a virágpor és a gombák kicsapódnak a talajon és a falakon a rájuk ülepedő vízpára hatására, a lebegő részecskék átmérőjét ez a vízpára megnöveli, és ezért a belélegzett levegőből már a légutak felső szakaszának nyálkahártyáján megtapadnak. A belélegzés során a levegő felmelegszik, a relatív nedvességtartalma csökken, és újból telítődhet vízpárával. Kilégzéskor a tüdőből vízpárával telített levegő távozik, és ez a folyamat a tapadós hörgőváladék felhígulásához vezet.

Milyen hatással van a só fogyasztása a szervezetünkre?

 • A vesének szüksége van sóra a túltengésben lévő savak leépítéséhez, és azoknak vizelettel történő kiválasztásához. Ha a szervezet sóban szegény, egyre jobban elsavasodik.
 • Ha elegendő víz és só van a szervezetben, akkor mint természetes antioxidánsok, eltávolítják a toxikus salakanyagokat.
 • A só szükséges a rák megelőzéséhez és kezeléséhez. A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak.
 • A só nélkülözhetetlen az izomzat és az erőnlét fenntartásához. (A parajdi fürdősó megakadályozza az izomgörcsöket, ezért sportolóknak is ajánlott a rendszeres használata.)
 • A só csökkenti a szívritmuszavarokat, és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.
 • Cukorbetegségnél a só segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, és csökkenti az inzulinszükségletet.
 • A víz és a só csökkenti a szív- és érrendszeri károsodásokat.
 • A só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához.
 • Sóra van szükség a csontozat erősítéséhez.
 • A só megvéd a visszerek és a hajszálerek repedésétől.
 • A só fontos a libidó megőrzésében.

Neked ajánljuk
Kívánságméz: kevertessen egyedi mézet! Négy érv a sütőtök mellett, és négy fogás, amiben kipróbálhatod Hogyan újítsuk fel középületeinket közel nulla energiaigényűvé? – Webinár a Magyar Energiaklub szervezésében Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják
Tovább a forrásra: parajdisokincsek.hu
Vissza
Hírfolyam