2018. november 17., Gergő, Hortenzia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Október kincsei: őszi gyógynövények

Értékes bogyókat és terméseket tartogat nekünk az október is. Egy séta az őszi erdőben nemcsak pozitív energiával tölthet fel, de a gyógynövénykészletedet is gyarapíthatod. Ha nem is tervezed, hogy saját magad gyűjtöd be ezeket a növényeket, hasznos információkra bukkanhatsz ebben az írásban arról, hogy mit mire és hogyan érdemes használni, valamint tartani belőle otthon.

Körömvirág

Gyakorlatilag tavasztól őszig, májustól októberig virágzik ez a hasznos gyógynövény, így a begyűjtésére idén most van utoljára alkalmad. A sötétebb színű virágok több hatóanyagot tartalmaznak, így azokat részesítsd előnyben.

Elsősorban gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást segítő, regeneráló hatása miatt használjuk. A körömvirágkrém napégés, rovarcsípés és más helyi gyulladások ellenszere. Teaként fogyasztva gyomorhurutra, hasmenésre, hányingerre és emésztési panaszokra, fekélyekre is gyógyír lehet. Toroknyálkahártya-gyulladásra langyos körömvirágteával öblögessünk.

Csipkebogyó

Lekvárt, mártást, szörpöt, likőrt, bort és teát készíthetünk a csipkebogyóból. Ilyenkor ősszel november elejéig gyűjthető a kemény húsú bogyó. Érdemes a tűzpiros, még kevésbé puha darabokat begyűjteni, igaz, a puha és sötétbordó csipkebogyók édesebbek, de alacsonyabb a vitamintartalmuk.

A csipkebogyót legfőképpen magas C-vitamin-tartalmáért szeretjük, amely hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Hogy minél több vitamint megőrizzünk, ezért a termést nem szabad forrázni, a gyógyteát áztatással kell elkészíteni: minimum három órán keresztül áztassuk hideg vízben, majd langyosra melegítsük fel, szűrjük le, és kortyonként fogyasszuk.

A csipkebogyóról és a csipkerózsáról bővebben itt olvashatsz: Csipkés gyógyítók, a csipkerózsa és a csipkebogyó.

Dió

Fel sem lehet sorolni, hogy mennyi egészségügyi előnye van a diófogyasztásnak. Magas vérnyomásra, magas koleszterinre, cukorbetegségre, ásványianyag-hiányra, E-vitamin- és folsavpótlásra, sőt még megannyi egészségügyi állapot esetén is hasznát vehetjük, de csak úgy rágcsálgatni is jó. Itt olvashatsz a dió egészségügyi hatásairól bővebben.

Természetesen a legtöbbször sütemények töltésére használjuk fel a háztartásban. Íme néhány nagyszerű recept:

Galagonya

„Őszi éjjel izzik a galagonya izzik a galagonya ruhája” – írta Weöres Sándor, s ennél szebben be sem lehetne mutatni az erdők mélyén élénk vörös színben pompázó galagonyabokrot, amelynek termése remek szíverősítő, sőt segít elkerülni a megfázás szövődményeit is. A fertőzés alatt, valamint azt követő időszakban is javasolt teaként való fogyasztása. Bővebben itt olvashatsz a galagonyáról.

Boróka

A borókabogyó rendkívül sokoldalú gyógynövény, ami talán a gin alapanyagaként híresült el a legjobban, de igazából már az ókor óta ismerjük és használjuk. Emésztést segítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású gyógybogyó, amit olajként, tinktúraként, fűszerként és teaként is alkalmazhatunk. Még részletesebb leírást olvashatsz a borókabogyóról itt.

(Fotók: pinterest.com, pixabay.com)

Neked ajánljuk
Cickafark, a június csodálatos gyógynövénye Gyógynövények allergiára A vetésforgó szerepe az éghajlatváltozás tükrében Népszerű a zöldkötvény a pénzvilágban Áder János: a Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használja fel az emberiség
Tovább a forrásra: proaktivdirekt.com
Vissza
Hírfolyam