2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Láthatalan veszély következményeit nyögi Európa

A légszennyezettség jelenti a legnagyobb egészségügyi veszélyt Európa 41 országában, mintegy félmillió ember haláláért felel évente – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentéséből.

A jelentés alapját az Európa-szerte kialakított mintegy 2500 mérőállomás adatai szolgáltatták. A lassú előrelépések ellenére az Európai Unió és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit többször is túllépték az adatok.

A veszélyt a finompor, a talajközeli ózon és a nitrogén-dioxid jelenti.

Légzési panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy rákot okoznak, súlyosabbá teszik a már meglévő betegséget, és csökkentik a várható élettartamot.

Fotó: pixabay.com

A kutatók szerint bár némileg csökkent a légszennyezettség mértéke a korábbiakhoz képest,

2015-ben még mindig 442 ezer idő előtti haláleset következett be a finomszemcsés anyagok (PM2,5) miatti légszennyezettség következtében, ebből 391 ezer a 28 európai uniós tagállamban.

A nitrogén-dioxid mintegy 76 ezer ember korai haláláért volt felelős, a talajközeli ózon pedig 16 400 halálesetet okozott 2015-ben a jelentés szerint. A finomszemcsés anyagok légzőszervi betegségeket és szívproblémákat okozhatnak, a legapróbb részecskék (PM2,5) a legveszélyesebbek, mert mélyen bekerülhetnek a tüdőbe.

Szennyező iparágak, közlekedés, háztartások

A levegő tisztán tartására vonatkozó szigorúbb előírások, valamint a járművek kibocsátására, az iparra és az energiatermelésre vonatkozó sztenderdek változásának köszönhetően 1990 óta felére csökkent az idő előtti halálesetek száma, de még mindig túllépi az unió és a WHO által meghatározott irányvonalban előírt mértéket.

A szennyeződés legfőbb forrása a közlekedés, az energiatermelés, a mezőgazdaság, az ipar és a magánháztartások.

„A közúti forgalomban keletkező károsanyag-kibocsátás gyakran rosszabb, mint a más forrásokból származó” – fejtette ki Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója. Mint elmondta, ezek az anyagok a talaj közelében felhalmozódnak, gyakoriak a városokban, ezáltal közel kerülnek az emberekhez. De nem csak az emberek érintettek.

A légszennyezettség az ökoszisztémákat is károsítja, befolyásolja a talajt, az erdőket, a tavakat és folyókat, csökkenti a termés mennyiségét.

„A légszennyezettség egy láthatatlan gyilkos, növelnünk kell az okok megszüntetésére tett erőfeszítéseket” – mondta Hans Bruyninckx.

Neked ajánljuk
Jeruzsálem Elixírje: A templomos lovagok „gyógyító varázsszere” (videó) A székely gyógyító asszony jótanácsai (videókkal) A veszélynek nincs vége az utolsó szikra eloltásával, a felperzselt táj kiszolgáltatott a csapadéknak Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam