2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hónap gyógynövénye: a csipkebogyó

A csipkebogyó fontos őszi-téli vitaminforrásunk. Egy bogyójában annyi C-vitamin van, mint egy nagy citromban! Immunerősítésre, nátha és influenza megelőzésére ajánlott. Erősíti az érfalakat, hozzájárul az erek rugalmasságához, ezért érszűkület, érelmeszesedés ellen is kiváló. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin, karotinoid, pektin és szerves sav is található benne.

Története

A csipkerózsa latin neve fordításban „kutyarózsát” (Rosa canina) jelent, mely név onnan ered, hogy gyökerének veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak. Az ókorban sorvadásos betegségekre, a középkorban tüdőbetegségekre használták.

Egy görög legenda szerint eredetileg fehér volt a virága, de egyszer Aphrodité megsebezte magát a tüskéjével, és a vére rózsaszínűre festette a hófehér virágot.
Egyházi szimbólummá is vált: a csipkerózsa levelei alkotják a kelyhet, melyben Krisztus szent vére van. A rómaiak számára a csipkerózsa a dicsőség jelképe volt, csakúgy, mint a babérlevél.

Fotó: gyorgytea.hu

A termésében, a csipkebogyóban legendásan sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik.

Gyógyhatása

  • Enyhe vízhajtó.
  • Szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot, annál fogva pedig érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható.
  • A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne.
  • Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.
  • A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet.
  • Immunerősítő hatása van.
  • Különösen ajánlott stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből.
  • Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van.
  • Segíti a csontok erősödését, szilárdságát, és a csontképződést.
  • A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó.
  • Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő-leválasztásra is használható.
  • A virág szirmai enyhe hashajtó hatással bírnak, levele hasfogó.

Elkészítése

Gyógytea készítéséhez egy evőkanál (3 g) csipkebogyót 2,5 dl hideg vízben 5-6 órát áztassuk, majd szűrjük le. Ne használjunk fémszűrőt! Forralni, forrázni nem szabad!

Felhasználása belsőleg

Gyógytea: rendszeres napi fogyasztása az őszi-téli időszakban segít a fertőzések, megfázások, nátha megelőzésében. A cukorbetegeknek étkezés után ajánlott egy csésze csipkebogyóteát inni.

Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk. Napi 2-3 csészével korlátlan ideig iható. Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható. Gyermekeknek 1 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál csipkebogyó 2,5 dl vízhez). A friss virágból készült tea kiváló hashajtó, napi egy csészével kell inni lefekvés előtt.

Gyógybor: a csipkebogyóbor főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen.

Egyéb felhasználás: a termésből készülhet még lekvár, likőr, szörp. A lekvárhoz a csipkehúst használjuk mag és szőr nélkül. A megtisztított, nyers csipkehúst turmixoljuk, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adjunk hozzá. Hűtőben tároljuk.

Neked ajánljuk
Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében Közel az idő, amikor egy egyszerű fertőzés újra halálossá válhat A Föld ásványi anyagokban leggazdagabb gabonája, a köles Nem eltévedt az orosz iparvárosban bóklászó jegesmedve, hanem eleve fogságban nevelhették fel Egyre több az ökológiai stabilitást jelentő örökerdő az országban
Tovább a forrásra: gyorgytea.hu
Vissza
Hírfolyam